Boren

Author:
Jeroentje
Posted:
ma, 07/07/2003 - 21:19
Hoihoi, ik ben Jeroen(16) en ik ben nieuw op dit forem.

Ik ga altijd netjes om het halfjaar naar de tandarts voor de controle. Als ik in de stoel lig en de tandarts bekijkt mijn gebit heb ik bijna altijd een gaatje. Heel soms heb ik wel eens 2. Meestal vult de tandarts het gaatje gelijk, maar soms moet ik daar een nieuwe afspraak voor laten maken om het gaatje te laten vullen. Ik ben niet bang voor de tandarts, ik ga er altijd ontspannen naar toe. Maar elke keer als ik een gaatje heb moet de tandarts boren. Dat doet zooo´n zeer dat ik een keer het uitkraamde van de pijn. De knappe tandarts-assistente zei toen je moet ademen door je neus. Ik dacht jij hebt makkelijk praten jij ligt niet in de behandelstoel. Het is een koud kloppend gevoel en het geluid van de boor is ook niet leuk om te horen. Elke keer als er geboord moet worden kijk ik naar de knappe assistente zodat ik die boor niet hoef te zien en hoop ik dat het niet zo´n zeer doet. Ik vraag om advies, weten jullie misschien wat ik kan doen om niet bang te hoeven zijn voor de boor en misschien pijnloos een gaatje kan laten vullen.

Ik moet 17 september om 11.20 bij de tandarts zijn voor mijn halfjaarse controle. Ik denk weer een gaatje, wens me succes. Doei.
Lieneke

Het kan wel pijnloos...door bijv de patient af te leiden voelt hij niks. Of door het voor te verdoven met xilocainezalf.
ma, 07/07/2003 - 21:57 Permalink
de digitale tandarts

In principe bestaat er geen absoluut pijnloze manier om gaatjes te vullen. Er zijn wel verschillende technieken en manieren om de behandeling zo pijnloos als mogelijk te maken.

Een bekende en ook zeer effectieve wijze om pijnloos te kunnen boren is met behulp van een verdoving! Veel mensen zeggen dat de verdoving pijnlijker is dan het boren van een gaatje, maar dit is niet de waarheid.

Bij het grootste deel van de mensen doet het boren pijn. Deze pijn treedt meestal ook plotseling op, waardoor men gespannen en met vastgeklampte handen in de stoel ligt. Als de tand of kies verdoofd is dan kan je rustig liggen en de tandarts zijn werk laten doen. Met de moderne dunne naalden is het mogelijk om met zeer weinig pijn te verdoven. De tandarts moet dan langzaam injecteren. Zoals braces zegt kan de plek ook wat ongevoeliger gemaakt worden door het eerst met een verdovingszalfje voor te behandelen.

Succes.
ma, 07/07/2003 - 22:32 Permalink
somme

Neem je walkman mee, dat wil ook wel eens helpen, want dan hoor je die bor tenminste niet zo heel erg.

Ook kun je tijdens een behandeling bedenken dat de pijn niets is behalve een signaal naar je hersenen. Dat zorgt er misschien voor dat je je niet zo concentreerd op de pijn, want dat maakte het in mijn geval altijd alleen maar erger.

Wat ook geen goed plan is is om er maanden van te voren al mee bezig te zijn (de behandeling), want dan sta je al op springen voordat je al in de stoel zit. Pas je druk maken als je in de stoel ligt. Geen minuutje eerder.
do, 07/10/2003 - 15:21 Permalink
Computermeid

Als je het boren zo erg vind zal die verdoving wel meevallen hoor! Naalden kunnen vervelend zijn maar die verdoving is 1 of 2 prikjes die je een seconde of 1-2 voelt en als de verdoving werkt voel je qua pijn niets meer van het boren.
Het kan wel zijn dat de tandarts het niet zo nodig vind omdat het meer tijd kost (verdoving moet even inwerken, ong 15 min) maar in principe is het jouw keus, het komt immers ook op de rekening (iets van 11-12 euro als ik me niet vergis)
do, 08/21/2003 - 13:31 Permalink
pietjepuk96

Hoi!

Ik heb intussen 4 tanden en kiezen moeten laten trekken, en uiteraard onder verdoving. Hier waren vaak 5 tot 6 spuitjes voor nodig, en die voel je bijna niet.

Het belangrijkste is dat je jezelf kunt ontspannen, als je dit goed onder de knie hebt, voel je van zo'n spuit nagenoeg niets.

Gr,

Hans
do, 08/21/2003 - 13:37 Permalink