boren

Author:
lidio
Posted:
ma, 02/11/2002 - 14:46
hoe gaat het boren tussen 2 kiezen in zijn werk en hoe lang duurt zo'n behandeling?
de digitale tandarts

Beste bezoeker van tandarts.nl ik zal proberen duidelijk te maken hoe het boren van een gaatje tussen je kiezen in zijn werk gaat.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/approxcaries.jpg

De ruimte tussen je tanden/kiezen is moeilijk schoon te houden met een tandenborstel. Deze ruimtes zijn eigenlijk alleen goed schoon te houden met o.a. tandenstokers en/of floss. Hierdoor bevind zich daar vaak plak en ontstaat er tandbederf. Deze gaatjes tussen je kiezen zijn met het oog moeilijk te zien. Rontgenfoto's zijn een belangrijk hulpmiddel. Dit soort tandbederf wordt approximale caries genoemd.

Doordat het tandbederf zich tussen de kiezen in bevind, is het niet direct toegankelijk voor de boor. De tandarts moet zich toegang verschaffen tot het tandbederf via het kauwvlak.

Nadat de tandarts het tandbederf heeft verwijderd en de preparatie heeft vormgegeven, kan er gevuld worden. In het geval van een gaatje tussen twee tanden/kiezen moet ook het contactvlak tussen de tanden en kiezen hersteld worden.
Simpelweg aanduwen van het vulmateriaal is niet voldoende; het vulmateriaal zou de gehele ruimte tussen de tanden/kiezen in opvullen i.p.v. dat er weer een natuurlijke vorm ontstaat.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/bandje+wiggetje1.jpg
<a href="http://www.tandarts.nl/imagesforum/Anatomical480.mpg"&gt;http://www.tandarts.nl/imagesforum/bandje+wiggetjeani.gif</a>

Er wordt een matrijs gebruik, zodat het vulmateriaal in de vorm wordt aangebracht en er een goede aansluiting met contactpunt ontstaat.
<a href="http://www.tandarts.nl/imagesforum/Anatomical480.mpg">klik hier voor de 3D animatie van Hawe Neos over het aanbrengen van dit matrijssysteem.</a>

Het is ook mogelijk om een bandje om de kies aan te brengen en deze met een matrijsspanner aan te draaien:
http://www.tandarts.nl/imagesforum/matrijsspanner.jpg
http://www.tandarts.nl/imagesforum/wiggetjes.gif

Om te zorgen dat de matrijs goed aan sluit en om de kiezen wat uit elkaar te duwen voor een goed contactpunt, plaatst de tandarts een 'houtje' in de ruimte tussen de kiezen. Dit 'houtje' wordt een wiggetje genoemd. Je kunt het ongeveer vergelijken met een tandenstoker tussen je kiezen.

Na het vullen wordt het matrijs/bandje en het wiggetje weer verwijderd en is na het afwerken, het gaatje gevuld:

http://www.tandarts.nl/imagesforum/bandje+wiggetje2.jpg

Afhankelijk van de diepte en het aantal vlakken loopt de tijd voor een meervlaksvulling uiteen van 10 minuten tot +/- 45 minuten, met grofweg een gemiddelde van 25 minuten.

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-12 12:33 ]
wo, 02/20/2002 - 00:48 Permalink