Bonding en dan bleken of andersom

Author:
mondvoltanden
Posted:
zo, 09/17/2023 - 14:22
Hoi,

Met de eindstreep v invisalign in zicht wil mijn tandarts een stukje aan mijn voortand zetten en daarna bleken.

Google zegt mij dat je eerst moet bleken en dan pas bonding. Mijn tandarts zegt dat hij later de kleur vd bonding kan aanpassen. Hoe dan?
En klopt dit?

Qua bleken heb ik begrepen dat je wel 2 weken bezig ben om via tandarts de thuisbehandeling met bitjes te doen en ik weet niet of ze vergelijkbaar zijn met de aligners v Invisalign. Zodat mijn tanden niet gaan verschuiven.

Ook heb ik begrepen dat je na t bleken 2 weken moet wachten voordat de bonding kan plaatsvinden ivm hechting dan ben ik sowieso n maand bezig met bleken.
Ik weet niet hoe ik dat allemaal moet inplannen met het oog op afronden invisalign ( scannen nachtbeugels)

Over twee weken moet ik op maandag mijn spalkjes laten zetten bij de ortho en de donderdag erna scannen voor nachtbeugels.
Nu heb ik op donderdag om 14u de scanafspraak en om 11.30u de tandartsafspraak voor bonding. Dus vóór t scannen.
Is dit n handige volgorde ? Want dat zou beteken dat t bleken na de bonding komt.
Kortom: ik kom er niet uit 😃

Alvast bedankt voor reactie
Tandarts_Richa…

Vast zetten om te voorkomen dat alles weer gaat schuiven. Schuiven is iets waar altijd rekening mee gehouden moet worden. Wat is eerst : kip of het ei. Natuurlijk kan bonding weggehaald worden en weer vervangen door een ander kleur composiet ( bonding heeft geen kleur). Een bleek lepel schuift over je tanden . In principe blijven de tanden/kiezen op hun plaats maar je draagt de bleek lepel niet de hele dag. Maar een paar uur. Het is niet uw verantwoordelijkheid hoe te plannen. Daar is uw behandelaar voor. Maar waar dient de bonding voor als ortho gat spalken. Kortom waarschijnlijk haalt u het een en ander door elkaar. Laat het aan de professional over. Die hoort te weten wat gedaan moet worden.
zo, 09/17/2023 - 17:37 Permalink
mondvoltanden

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Sorry maar ik haal niets door elkaar dus graag geen aannames. Ik ga alleen maar af op wat orofessionals tegen mij zeggen.
Er moet een stukje aan de onderkant van mijn voortand worden gezet.
Nu ben ik vandaag net bij de ortho geweest voor de spalken en heb aangegeven dat de bonding nog gedaan moet worden en vervolgens zit de spalk bovenin bijna tegen t tandvlees aan. Ik meld dat in n mail bij de ortho en krijg als reactie dat dit op mijn verzoek gedaan is. Nee, ik geef aan wat er nog moet gebeuren en de ortho-ass bepaalt daarna hoe de spalk moet. Daarop heb ik geen invloed.
Nu vraag ik mij af of dat op termijn geen gedoe gaat opleveren met goed schoonhouden. Ik verwacht dat n professional weet wat hij of zij doet maar als ik lees op google dat n spalk tegen tandvlees aan problemen als ontstekingen kan gaan opleveren ben ik daar niet blij mee.

Kan je een spalk op termijn opnieuw laten plaatsen? Ik heb zo’n flexibele nikkelvrije crosspom.

Nogmaals; ik respecteer ieder in zijn vakgebied maar t is lastig als ik verschillende adviezen krijg en ik te horen krijg dat op mijn verzoek de spalk hoger is geplaatst ivm tandarts maar ik heb nooit gezegd dat de spalk tegen mijn tandvlees aan moet.
ma, 09/25/2023 - 20:00 Permalink
Tandarts_Richa…

"Kortom waarschijnlijk haalt u het een en ander door elkaar. " Is meer als vraag bedoeld, misschien ongelukkig gesteld. Niet de bedoeling om aan te nemen .
Een spalk kan opnieuw geplaatst worden. Dezelfde of een nieuw spalk. Als een spalk tegen het tandvlees geplaatst wordt, hangt ervan af hoe, dan kan dat soms problemen geven met reinigen. Dus ik plaats zo hoog mogelijk v tandvlees af maar niet zo dat u met uw onder tanden ertegenaan komt, dus mag niet storen bij dicht bijten. Vergeet niet tussen uw tanden te reinigen met een rager / stoker. Etc. Vraag anders aan de mondhygiënist samen met u uit te zoeken wat de beste methode ,voor u , is om te reinigen.
Wat bedoelt u met: " heb aangegeven dat de bonding nog gedaan moet worden ".
ma, 09/25/2023 - 22:22 Permalink
mondvoltanden

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Hoi, dank je wel voor reactie.
Ik heb bij de ortho-assistent aangegeven dat de tandarts ( andere praktijk) nog een stukje aan voortand gaat zetten. Ik wilde met bonding nog even wachten en de nachtbeugels eerst n paar mnd fulltime dragen totdat gebit gestabiliseerd is . Daarna pas t stukje eraan laten zetten.

Dus ik meldde dat de tandarts nog een stukje aan voortand ging zetten. De ortho-ass zei niet dat ze de spalk heel hoog ging zetten. Spalk zit echt tegen tandvlees aan en begint nu al te irriteren.
Dus ik bel morgen de ortho maar ondertussen heb ik mijn nachtbeugels nog niet want vandaag gehapt voor tijdelijke nachtbeugels ivm bonding en die nu gemaakt worden, zijn dan niet goed als de spalk opnieuw wordt gezet.
Dus t loopt niet lekker zo. Maar niemand die goed aangaf hoe ik t allemaal moest aanpakken: doe ik eerst de tandarts of bleken maar bleken kan niet als je nog a t beugelen bent enz enz. Afspraken maken zodat de volgorde klopt is ook lastig want mijn tandarts is altijd druk.

Ik vind t ook niet fijn om geen nachtbeugel nu te dragen, beetje benauwd dat gebit gaat schuiven. Dus de periode zonder nachtbeugel moet t liefst zo kort mogelijk Vandaar dat ik eerst de spalkjes wilde en de nachtbeugels en op termijn dan de tandarts voor bonding.

Is t nog te volgen? 😃
ma, 09/25/2023 - 23:53 Permalink
Tandarts_Richa…

Eigenlijk vind ik niet dat u dat moet bepalen. Goede communicatie tussen de diverse behandelaren is belangrijk. Ik wil altijd dater geen spalk is als ik een tand met composiet ga restaureren. Dat zit mij in de weg. Als er een spalk is gaat de client eerst naar ortho om de spalk te verwijderen en na mijn behandeling weer terug om opnieuw vast te zetten. Dat bepaal ik niet de client. Mogelijk heeft de assistente daar aan gedacht en daarom de spalk lager gezet zodat er ruimte over blijft om te kunnen werken. Nachtbeugel als alles gedaan is. Bleken kan ook met spalk in de mond. Alleen rekening mee houden bij het maken v d bleek lepels. Het is nog te volgen. Maar ik snap niet dat u de regie neemt. U bent leek...toch??. geen tandheelkundig professional. Nogmaals de communicatie en behandel planning hoort bij de professionals. m i.
di, 09/26/2023 - 00:07 Permalink
mondvoltanden

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

De behandelaars communiceren niet met elkaar. Mijn tandarts wil dat wel maar de ortho niet. Dus daarom lastig.
Mijn tandarts gaf alleen maar aan dat de spalk dan ietsje hoger geplaatst moest worden en hij kon er dan mee werken. T afgebroken stukje is max 2mm hoog

Maar om de spalk nu letterlijk tegen t tandvlees aan te zetten vind ik raar vd ortho-ass. Want dan krijg je op termijn problemen met tandsteenopbouw en ontstekingen
di, 09/26/2023 - 00:16 Permalink
Tandarts_Richa…

Heel vervelend dat u er tussen zit. Een plek waar u m i niet hoort. In een dergelijk geval neem ik als tandarts de regie. Ik geef de opdracht/verzoek aan Ortho. Kan mij niet voorstellen dat Ortho dan weigert te handelen.
di, 09/26/2023 - 00:33 Permalink