Boezemfibrilatie en de tandarts.

Author:
WillemA
Posted:
di, 11/12/2002 - 23:54
Hallo,

Ik heb boezemvibrilatie, een vorm van hart ritmestoornissen, en een gevolg ervan is dat ik een algemene paniekstoornis heb ontwikkeld en dus ook een fikse angst voor de tandarts.
Het boren en de pijn maakt me niet uit maar ik ben nogal bang dat ik daar in de stoel zit en net op dat moment ritmestoornissen krijg.(soms een hartslag van 240bpm)
Er is een stukje van een verstandskies afgebroken en ik heb een gaatje in een hoektand en dat begint aardig pijnlijk te worden dus ik wil nu ondanks de angst toch echt naar de tandarts. Mijn vraag is eigenlijk over de verdoving. Ik heb geen idee wat tandartsen gebruiken om lokaal te verdoven en of deze middelen een ritmestoornis kunnen veroorzaken of niet goed reageren met het medicijn dat ik moet slikken als ik zo'n ritmestoornis heb (verapamil). Weet iemand hier meer over?

Vriendelijk dank!
Moon

Ik heb geen verstand van medicijnen. Ik denk dat je dat het beste aan je tandarts kunt vragen. (ik weet ook niet of er verschillende soorten verdovingen zijn!)
Ik zou ook zeker als eerste tegen die tandarts zeggen wat er allemaal met je aan de hand is. Dan kan hij er in elk geval rekening mee houden!
Sterkte!
Groetjes Monique
wo, 11/13/2002 - 19:11 Permalink
de digitale tandarts

Verdovingsvloeistof of te wel anesthesievloeistof bestaat vaak grofweg uit:

- de stof met een verdovende werking (meestal lidocaine, articaine, prilocaine, bupivacaine)
- een bloedvatvernauwend middel (meestal adrenaline of vasopressine)
- een conserveermiddel

Het bloedvatvernauwend middel zorgt ervoor dat het verdovingsmiddel minder snel wordt afgevoerd en dus voldoende lang werkzaam is.

Veel gebruikte vaatvernauwers zijn adrenaline of noradrenaline. Beide stoffen hebben een stimulerende werking op het hart, zowel de hartslag als de spiersamentrekkingen worden verhoogd.
Gezien jouw hartritmestoornissen is dat iets wat mogelijk voorkomen moet worden.

Daarom wordt er vaak aangeraden om in dit soort gevallen een verdovingsvloeistof met een andere vaatvernauwer te gebruiken, bijv. het middel Citanest met vasopressine. Vasopressine vernauwt de afvoerende vaten en heeft geen directe invloed op het hart.

Je moet dit echter wel relatief zien... de spanning die een tandartsbehandeling bij veel mensen oproept veroorzaakt waarschijnlijk een veel hogere concentratie adrenaline in het bloed dan het effect van de verdoving.

Over het algemeen hebben tandartsen Citanest wel in hun praktijk en kun je als je uitleg geeft over je ritmestoornissen daar mee verdoofd worden.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-11-13 21:51 ]
wo, 11/13/2002 - 21:50 Permalink