bericht voor tandarts Newtan

Author:
djeena
Posted:
vr, 02/23/2007 - 20:34
Dank voor uw antwoord inzake de antibioticakuur en de perforatie in de wortel. Ik heb de kaakchirurg vanmiddag gesproken, in eerste instantie maar kijken of de last weggaat door de ab-kuur. Anders moet toch de geperforeerde wortel eruit en moet de tandarts een brug maken van 2 elementen. Of de kies moet eruit en dat wil ik niet. Dan maar kosten maken (weet u wat zoiets gaat kosten?) en een goed gebit houden.
Het zal nog een lange weg worden. Heel prettig.

Hoor ik nog van u?

alvast bedankt en groet van Djeena
Newtan

Hallo Djeena

Een apex of een andere specialistische behandeling is toch voor rekening van de basis verzekering? Ik heb geen idee of je daar nog een rekening van krijgt.
Of bedoel je wat anders?

Frank
vr, 02/23/2007 - 20:53 Permalink
Moon

Frank,

Ik bedoel de kosten van een brug bestaande uit 2 elementen. Overigens is de kies ernaast al een (oude) kroon dus die hoeft dan niet meer te worden afgeslepen. Wat gebeurt er eigenlijk als de ab kuur aanslaat? Ik begrijp dat ik dan verder leef met een kies met een geperforeerde wortel. Ik blijf mij toch afvragen of dat wel kan, de kans bestaat natuurlijk dat er eens een fikse ontsteking komt of hoeft dat niet?

Ik hoor graag,

groet van Djeena
vr, 02/23/2007 - 21:46 Permalink
Newtan

Ik moet nu zo weg, dus heb niet de tijd om uitgebreid te antwoorden.
Een brug kost in dit geval tussen de 1300 en 200, schat ik.

Antibiotica helpen tegen klachten, niet tegen de oorzaak.

Vanavonfd kan ik hier uitgebreider op tergkomen.
zo, 02/25/2007 - 09:02 Permalink
djeena

Frank,

Ik lees je antwoord graag vanavond. Naar aanleiding van jouw suggestie had ik contact opgenomen met de kaakchirurg en hij zei dat ab hierin het eerste hulpmiddel is. Als dan de klachten weg zijn hoeft er niets meer te gebeuren, anders de kies eruit of een brug zoals ik al eerder aangaf. Ik blijf mijn vraagtekens bij de ab kuur zetten, zeker nu jij ook aangeeft dat het de kwaal niet wegneemt. Ik denk dat er altijd een extra ruimte blijft voor bacterieën. Dat gaat toch een keer opspelen? Het vervelende is dat deze weg niet goed voelt en daardoor blijft het bij mij "hangen" en weet ik niet wat ik moet doen. Bij deze kaakchirurg blijven of een ander zoeken of terug naar de tandarts. Het zal mijn beslissing zijn maar een heldere blik van jou op deze kwestie zal mij zeker verder helpen.

Alvast bedankt.


Groet van Djeena
zo, 02/25/2007 - 11:24 Permalink
robinson

Liever gezonde pontic dan slechte pijler.
Wanneer je mijn patiënte zou zijn,inderdaad extractie en 3 delige brug, zeker als er een kroon-indicatie bestaat voor het andere buurelement,
overigens dient de tand/kies met kroon wel degelijk weer beslepen te worden.
zo, 02/25/2007 - 12:50 Permalink
Newtan

Djeena

Ik overzie naar aanleiding van jouw verhaal niet goed wat de beste oplossing zou zijn. Ik krijg het 'plaatje' niet duidelijk, wat de situatie is. Daar zijn röntgenfoto's voor nodig.
In het algemeen laat men een kroon zitten. Zelfs als er een chronische ontsteking onder zit. Anders is het zo zielig voor de patient die er toch behoorlijk wat geld in gestopt heeft.
Als er geen kroon op zit, is een kies met een dubieuze wortel natuurlijk geen goede pijler.

Als je perfectie wilt, wat ook een goed gevoel kan geven, overleg dan met de tandarts.
zo, 02/25/2007 - 19:07 Permalink
djeena

tandartsen Robinson en Newtan,

Dank voor jullie adviezen. Het vervelende is dat het een kies achterin is rechtsonder. Daar zit ook geen verstandskies meer, dus een 3-delige brug is geen optie. Vandaaruit zal de kaakchirurg één wortel willen behouden. Ik heb een afspraak met mijn tandarts aanstaande donderdag, maar even met hem overleggen.

Groet van Djeena
ma, 02/26/2007 - 17:39 Permalink
djeena

U hoopt dat de perforatie in de mesiale wortel zit.
Het staat mij bij dat de tandarts dat op de verwijsbrief had geschreven. Hemisectie, in de mesiale wortel. Ben nieuwsgierig naar wat dat betekent.

Heeft u verder nog tips anders sluit ik mijn vragenlijstje maar af.

Hartelijk dank voor alle info!!

groet van Djeena
ma, 02/26/2007 - 19:27 Permalink
Newtan

Ah, maar nou snap ik 'm .
Maar dan is misschien een apex een stap te ver, omdat de kaakchirurg te veel in de buurt van de hoofdzenuw van de onderkaak komt.

Als ik die kaakchirurg was (maar dat ben ik bij lange na niet!) zou ik ook eerst met AB proberen, als de klachten wegblijven, de zaak elk ½ jaar met foto's controleren.
Anders is een hemisectie alleen een goed idee als de wortelsplitsing niet al te diep in het bot zit. Hemisectie en een kroon op zo'n plek is iets voor de zeer ervaren routiniers.
ma, 02/26/2007 - 20:08 Permalink
djeena

maar wat is nou hemisectie?
Want wat ik van de kaakchirurg begreep was dat de tandarts de kroon moet gaan verwijderen en dat de k.chirurg dan één wortel verwijdert als de ab kuur niet aanslaat. Dan krijg ik aan de kies daarnaast een nieuwe kroon met daaraan vast een kroon die rust op één wortel ( die dan is overgebleven). Als ik google dan is hemisectie wat anders. Ik houd ermee op want ik raak het spoor geheel bijster. Ik dank jullie nogmaals voor alle uitleg. Ik moet maar zien wat de toekomst brengt voor deze kies.

Groet Djeena
ma, 02/26/2007 - 21:22 Permalink
luckramer

Met hemisectie van de mesiale wortel wordt bedoeld dat de voorste wortel van de kies net onder de kroon afgesneden wordt. Hierdoor wordt de kies nog maar door 1 wortel gedragen.
ma, 02/26/2007 - 21:31 Permalink
robinson

Je moet je voorstellen dat de chirurg je kies doormidden zaagt,het voorste gedeelte met de perforatie wordt verwijderd.Het achterste gedeelte blijft behouden.
Het element moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden.
1.parodontaal gezond en niet carieus.
2.goede endo,
3.genoeg wortellengte
4.wortelsplitsing mag niet te diep in het bot zitten.

Als aan deze voorwarden voldaan is en er een goede botingroei mesiaal heeft plaatsgevonden kan deze wortel goed voldoen als brugpijler.
Vergelijkbaar met een premolaar.
Is dit niet het geval dan meteen maar in zijn geheel verwijderen en later een implantaat met kroon mocht daar behoefte aan zijn.


aanvulling op Luckk. :wink:
ma, 02/26/2007 - 21:38 Permalink
djeena

Ik zie dat ik nergens heb vermeld dat de kies waar het om gaat al een kroon heeft. Nu dus een kroon met een enorme vulling erin omdat de tandarts door de kroon heen moest boren.

Het vervelende is dat ik als kind een hele slechte tandarts had en de gevolgen daarvan zijn dat bijna alles kroon of inlay is. Ik heb dus ook altijd wel wat aan mijn mond. Maar nog nooit zoiets "ingewikkelds"! Ben nu 45 en de tandarts heeft de afgelopen jaren de bovenkant vernieuwd cq opnieuw gevuld (inlay eruit). Als ik bedenk wat ik al heb uitgegeven!! Maar ja, een gebit is ook niet alles lijkt mij en eruit is eruit. Ik heb de hoogste tandartsverzekering en tot nu toe lukt het om ieder jaar een kies te doen. Alleen nu zou ik dus door de brug boven het verzekerde bedrag uitkomen. Dan maar niet op vakantie. Kan mij niet schelen. Als mijn mond maar goed is.
Ik ga dan ook 3x per jaar naar de mondhygiëniste omdat ik veel tandsteen heb.

Groet van Djeena
di, 02/27/2007 - 19:29 Permalink
djeena

Hallo Frank,

Inmiddels ben ik bij de tandarts geweest en volgende week ga ik terug naar de kaakchirurg. Door de ab kuur gaat het wel iets beter. De tandarts zei dat als de kroon eraf moet en er één wortel uitmoet dat hij dat ook kan en dat ik daarvoor niet naar de kaakchirurg hoef. Ik vraag mij af wat jij daarvan vindt, zou jij dat ook zelf doen of mij doorsturen?

Groet van Djeena
vr, 03/02/2007 - 22:32 Permalink
Newtan

Je mag ervan uitgaan dat jouw tandarts dan een boel ervaring heeft, anders zeg je dat niet zomaar. De eerste 3-4 keer heb ik het ook verziekt, maar dat is alweer 20 jaar geleden, denk ik. Inmiddels is het geen routineklus, want we doen het maar zelden, maar ik zeg tegenwoordig maar dat ik nieuwe fouten uitvind :smt003 Ofwel, je verlegt steeds je grenzen.

Het is fijn om te zien dat de klachten verminderd zijn.

Ik hoop dat de kies zich verder rustig houdt en er niks af hoeft. :smt006
za, 03/03/2007 - 02:08 Permalink
djeena

Hallo Frank,

Morgen ga ik terug naar de kaakchirurg. De ab kuur heeft wel voor wat verlichting gezorgd, maar de pijn blijft latent aanwezig. Maar zien wat hij op de foto kan vinden.
Mijn tandarts gaf aan dat hij zelf wel die ene wortel eruit kan halen. Jij schreef dat hij dat niet zomaar zegt, danwel kundig moet zijn.
Ik vind dat mijn tandarts nogal snel iets zelf wil doen en ik ondervind daar altijd de narigheid van. Hij wacht heel lang met doorsturen en ook nu weer had hij (dat is mijn bescheiden mening) niet nog een keer moeten proberen om door die wortel heen te gaan. Jaren geleden heb ik ook eens iets gehad, waarvan later bleek dat ik eerder naar de k.chirurg had moeten gaan. Als ik naar de grote lijnen kijk en naar mijn toch wel moeilijke gebit, dan ben ik wel tevreden over mijn tandarts maar ik ben toch op mijn hoede met; die wortel kan ik er ook wel uithalen.
Op nog meer narigheid zit ik echt niet te wachten! Hoe kan ik ervoor zorgen dat als die wortel eruit moet dat de k.chirurg dat dan doet?

Groet van Djeena
wo, 03/14/2007 - 09:46 Permalink
djeena

Inmiddels ben ik teruggeweest bij de kaakchirurg, Ik heb aangegeven dat ik nog maar 10% last heb en de afgelopen dagen heb ik er niet eens meer aan gedacht. Dat is een goed teken. De kc zegt dat hij het met de ab kuur tot rust heeft gebracht. Ik moet in juni bij hem terugkomen. Hopelijk blijft de wortel zo rustig, de tandarts zegt dat hij het kanaal aan de bovenkant goed heeft afgesloten. Nu zal de tijd het leren.
Een mens lijdt het meest etc....
wo, 03/28/2007 - 14:19 Permalink
djeena

Beste tandarts Newtan,

Toevallig kom ik dit bericht tegen. De kies zit er nog steeds in en omdat de kroon door de vulling erg slecht werd gaf de tandarts (nog steeds dezelfde) aan dat er een nieuwe kroon op moet. Afgelopen maandag is er een noodkroon opgezet. Ik zag er best tegenop omdat de wortel toch niet 100% is. Over 10 dagen komt de nieuwe kroon erop. Ik ga maar niet schrijven dat het tot op heden goedgaat want je moet de goden natuurlijk niet verzoeken.................


Groet Djeena
do, 08/25/2011 - 21:56 Permalink