Berekeningen dikte verhoging

Author:
d9999
Posted:
zo, 04/03/2022 - 14:27
Hallo iedereen/Richard,

Er schiet me nog een vraag te binnen over de verhoging die ik heb gehad aan de onderkaak. Van tevoren werd geschat dat het 1-2mm werd. Bij het plaatsen werd gezegd dat het wat hoger was uitgevallen, namelijk 2-3mm. De elementen waren volgens een 3 D scan berekend naar hun originele vorm. Er werd over die herinnering gezegd dat dat niet kon want hij had de dikte digitaal nagemeten en deze bleek op zijn dikst 1,75mm te zijn.

Vraag 1: Ik verzin dat soort herinneringen niet. Kan het zijn dat dingen als hechtmateriaal e.d. maken dat de dikte van die elementen nog wat verhoogd kan zijn? Er kwam ook nog extra composiet bij aan te pas om in ieder geval de zijkanten bij te werken. Ik neem aan dat er achteraf niets veranderd kan worden aan de uitkomst van de berekeningen?

Vraag 2: In hoeverre kan een computer de originele vorm berekenen? Mijn gebitssituatie was niet het gebit waarmee ik geboren ben. Ik had in het verleden bijv. al een keer orthodontie gehad. Bovenkiezen zijn bijv. niet meer in hun originele vorm. In hoeverre ben ik met een malocclusie geboren? Ik heb een klasse II type 2. Dingen als gedrag van de onderlip schijnen hieraan bij te dragen. (Gespannen onderlip die over boventanden valt) Misschien ook tong gedrag? (Teruggetrokken tong)(Kan me voorstellen dat die dingen bijdragen aan onderontwikkeling van het verhemelte). Hoe berekent zo'n computer die vorm van die onderkiezen? En hoe exact is dat vergeleken bij hoe mijn echte kiezen waren?

Vraag 3: Er werd gezegd dat kiezen wat uitgegroeid waren en dat zijn hoop was dat de kiezen de kaak in zouden worden teruggeduwd door de opbouw. Achteraf heb ik bij een bij een andere tandarts begrepen dat alleen kan worden vastgesteld dat kiezen zijn uitgegroeid door over een lange periode to observeren. Ik had de tandarts die de opbouw uitvoerde net ontmoet. Hij had alleen lichtfoto's en rontgenfoto's van 1 jaar oud. Ik heb de kiezen in ieder geval als te hoog ervaren.

Werderom heel erg bedankt, de vorige antwoorden waren bijzonder behulpzaam!
Tandarts_Richa…

Op De PS: elementen zoeken elkaar op dus als er ruimte tussen de elementen zit dan groeien ze meestal naar elkaar toe. De verhoging doe ik meestal arbitrair, op gevoel. Er mag een Freeway-space ( ruimte tussen ontspannen stand en stand kaken op elkaar) zijn v 2-3 m. Bijna onmogelijk om op de mm uit te voeren. Soms extra bijplakken of af slijpen. Vergelijk een model v vroeger en model v nu om slijtage verschil te beoordelen anders pech niet te doen. Computer kan veel maar men moet toch aan een nieuw situatie wennen,,,,daarna herbeoordelen etc.Ik stel voor deze vragen aan uw behandelaar te vragen. Ik ben praktisch ingesteld. Dit is voor mij op schrift te moeilijk om zo maar uit te leggen. Ik zou ook niet zo veel doordenken dat is de taak v uw behandelaar. Vertrouwt u het niet .... doe een second opinion. Als ortho goed gedaan wordt is een beet verhoging wellicht niet nodig. Snap ook niet dat er nog een Kl II /2 is als u al orthodontisch behandeld bent door een orthodontist.
zo, 04/03/2022 - 18:40 Permalink
d9999

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

De communicatie gaat niet zo lekker meer met die behandelaar. Veel van wat er gezegd is heb ik al bewijs van dat het niet klopt en kan op niks meer vertrouwen. Vandaar dat ik me afvraag hoe het kan dat ik me meen te herinneren dat hij tijdens de opbouw had gezegd dat het ineens 2-3mm was geworden om achteraf te zeggen dat de maximale dikte van de uitgerekende modellen 1.75mm was . Hij beweerde ook dat het tandvlees bij mijn boventanden lager was door slijtage, onzin: nu weet ik dat het typerend voor mijn beet. Al mijn kiezen ervaren gewoon druk (naar mijn beste weten :)) en hij had geen mogelijkheid over langere termijn te hebben kunnen observeren dat er iets uitgegroeid zou zijn. Allemaal van die dingen...Ik ga sowieso voor orthodontie..Waarom dat heeft kunnen teruggroeien. Ik heb veel zitten zoeken..die onderlip. Die span ik veel aan en het drukt tegen mijn boventanden. Ik loop al bij een kaakfysio. Die begon al over mijn tong..Ik merk dat als die zich goed gedraagt al die andere mondgewoontes niet kunnen. Dan corrigeert lipgedrag, kaakgedrag. Wederom heel erg bedankt voor de ingevingen!! Ik waardeer het het heel erg.
zo, 04/03/2022 - 19:06 Permalink
d9999

Een second opinion over wat er is gebeurd... Niemand wil daar aan meewerken. Heb mijn best gedaan iemand te vinden. Het wordt sowieso lastig te achterhalen natuurlijk hoe hij heeft opgebouwd want het is weggehaald. Wat er verder fout was aan de procedure lijk ik te snappen. Kiezen hebben wel schade opgelopen, en mijn beet lijkt veranderd te zijn. Dat vind ik allemaal heel erg. Ik heb sindsdien al mijn vullingen uit het voorfront losgeklemd (binnen 1 jaar tijd). Daar had ik voorheen nooit last van gehad. Voorlopig aan mondgewoontes werken, en zodra het kan een beugel. Door trauma bij mijn keel/mond moet ik eerst bijkomen van wat er is gebeurd.
zo, 04/03/2022 - 19:14 Permalink
Tandarts_Richa…

Misschien beter het verleden achter je te laten. Ga naar een universiteit als niemand een second opinion wil geven. zoek een deskundige die denkt je te kunnen helpen. Vraag eerst uitgebreid alvorens tot behandeling over te gaan. ga nu vooruit niet meer achteruit.Waar woont u?.
ma, 04/04/2022 - 03:57 Permalink
d9999

Ik heb heel veel duidelijkheid verkregen, onder andere door je reacties, mijn dank is heel groot! Of een second opinion nog nodig is vraag ik me af omdat het verhaal eigenlijk heel duidelijk is. Maar ik wacht het af. Ik heb nog niet kunnen beginnen aan het verbeteren van de situatie want ik ben nog te ziek. Als gevolg van de behandeling heb ik verwonding in de larynx opgelopen en ben erachter gekomen dat de nervus vagus daar waarneemt..vandaar dus het gekkenhuis aan overspanning en klachten. Maar de wond heelt wel langzaam, dus de klachten gaan ook steeds meer liggen..Ik kan eigenlijk niet wachten, maar moet allemaal voorzichtig want ik heb een flink trauma opgelopen daar, lichaamsbewustzijn oa dat ik voorheen niet had lol. Ik hou je op de hoogte bij nieuwe ontwikkelingen, attent dat je ernaar vraagt! Groet!
do, 08/25/2022 - 02:54 Permalink
d9999

De arts had klachten genegeerd en een verhoging geplaatst. Kaken en keel kwamen daardoor in een zware overspanning terecht. Door niet durven eten en gigantische overspanning is mijn maag oa ingeklapt met constante reflux als gevolg. Het beschadigde weefsel in de larynx is na een aantal weken verwond geraakt door een stukje ruw voedsel. Die verhoging verdroeg ik helemaal niet, dus die is weggehaald, maar op een manier dat mijn oorspronkelijke beet zichtbaar verlaagd en afgevlakt is. Een beetverhoging had niet nodig geweest misschien, orthodontie en evt wat fysio had het prima kunnen doen in mijn optiek, maar goed. Wie weet is de ophoging nu inmiddels wel nodig, want heb problemen aan het front die ik voorheen niet had. (een reeks uitvallende vullingen, stuk glazuur dat er zomaar is afgesprongen, gekkigheid die ik nog nooit eerder heb gehad die duidt op verhoogde druk op het voorfront).
zo, 08/28/2022 - 13:33 Permalink
Tandarts_Richa…

Het is als leek heel moeilijk te oordelen v wat men op internet aan informatie binnen komt. Zelfs voor ons afgestudeerde tandartsen is het vaak moeilijk de juiste keuze te maken. Door te proberen komen wij vaak tot een oplossing. Druk lijkt v h front af te moeten...ergo een beet verhoging???. V hier moeilijk te beoordelen, sorry. Uit uw verhaal lijkt het dat u flink parafuncties heeft. ( knarsen, persen, etc etc). zou voorlopig met een splint een beetverhoging maken . Kijken wat u kunt verdragen en dan pas definitief op de kiezen verhogen. Weer een gok uitgaande v wat u schrijft.
zo, 08/28/2022 - 18:54 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik zou eerst een splint adviseren. Te veel dan kan men altijd naar minder. Maar pas als verhoging geaccepteerd is composiet op de elementen( kiezen). En als dat eenmaal goed geaccepteerd is eventueel kronen ( prijzig).
di, 08/30/2022 - 01:00 Permalink