Behandeling terugtrekkend tandvlees wanneer?

Author:
Pranja
Posted:
zo, 09/18/2022 - 19:50
Op verschillende plekken in mijn mond heb ik last van terugtrekkend tandvlees door bruxisme. Ik heb er niet zo veel last van, alleen soms met warm/koud. Ik vraag me wel af wanneer dat beschermt moet gaan worden. Mijn tandarts zegt dat het vullen met composiet tot problemen lijdt. En van een operatie om het te herstellen wordt hij ook niet enthousiast. Inmiddels heb ik een opbeetplaat voor bescherming. Als je dit zo onbeschermd laat dan is er toch grote kans op parodontitis/los gaan zitten van tanden/tandbederf? Of zie ik het verkeerd?
Tandarts_Richa…

Denk dat u dat verkeerd ziet. Parodontitis ontstaat onder andere door onvoldoende verzorging. Uw probleem schijnt door bruxisme te zijn ontstaan. Ter bescherming is een opbeetplaat gemaakt.
https://huisarts.bsl.nl/wat-is-het-beleid-bij-bruxisme/
De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is moeilijk te achterhalen. Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, bepaalde medicijnen en drugs (bijvoorbeeld XTC) worden in verband gebracht met knarsen en klemmen. Er zijn ook aanwijzingen dat het centrale zenuwstelsel (bij bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson of de ziekte van Huntington) invloed heeft op de activiteit van de kauwspieren ‘s nachts. Er is vaak niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen; meestal spelen meerdere factoren een rol. Om tandenknarsen daadwerkelijk vast te stellen, dient een slaaponderzoek te worden uitgevoerd. Hierbij wordt tijdens de slaap met speciale apparatuur onder andere de spierspanning in de kauwspieren, ademhalingspatronen en hersenactiviteit geregistreerd. Zo’n onderzoek kan in een ziekenhuis of in gespecialiseerde klinieken (slaap/waakcentra) plaatsvinden. Vanwege de moeilijkheid en de hoge kosten wordt het slaaponderzoek zelden toegepast, alleen op nadrukkelijk verzoek een tandarts-gnatholoog. Bewust worden van het klemmen of knarsen is de eerste stap. Je kunt daarbij extra hulp krijgen. Je tandarts kan een aantal adviezen geven en eventueel een opbeetplaat maken. De opbeetplaat beschermt tegen gebitsslijtage en zorgt er soms ook voor dat de spieractiviteit afneemt en de kauwspieren meer tot ontspanning komen.
Daarnaast kan een kaakfysiotherapeut je helpen met diverse oefeningen die het klemmen en de eventueel daaruit voortkomende kaakklachten verminderen. Indien noodzakelijk kan een psycholoog je leren om te gaan met stress.
De tandhals goed schoonhouden om te voorkomen dat wortel cariës ontstaat. Eventueel gebruik v fluoride. Meestal is dit voldoende.
Sensitive tandpasta helpt tegen gevoelige tandhalzen. Pas bij wortel cariës eventueel composiet gebruiken. Parodontologen kunnen middels een operatie proberen de tandvlees lijn te verhogen om de bloot gekomen wortel te bedekken. Pak de oorzaak aan indien dat te herleiden is.
ma, 09/19/2022 - 01:19 Permalink