Behandeling niet afgemaakt, spijt

Author:
ronald
Posted:
di, 04/02/2002 - 15:38
Ik ben 4 jaar niet meer naar de tandarts geweest. Daarvoor zeker 8 jaar. Ik weet dat de angst niet redelijk is, ik heb niet echt pijn geleden behalve toen ik nog geen 10 was (het valt best mee zei hij, dat was niet zo in mijn optiek).

4 jaar geleden had ik een ontstoken kies en een afgebroken kies. Allebei zijn behandeld met een wortelkanaal behandeling en er is een tijdelijke vulling (oid) op gedaan. Toen moest ik 2 weken wachten en weer een afspraak maken. Tijdens die 'wachttijd' is de angst in al zijn volledigheid weer teruggekomen.

Inmiddels zijn beide kiezen afgebroken/weggerrot, bijna tot het tandvlees. Bij een ervan is de kies ernaast ook aangetast en een vulling op een achterste kies moet worden vervangen (ik voel dat er ruimte tussen de vulling en de kies is).

Nu heb ik kiespijn in de aangetaste kies. Dat heb ik wel eens eerder gehad maar dat ging weer weg door koud water in de mond te houden (per slok ongeveer een minuut in de mond, daarna weer de volgende slok). Hoe kan dit?

De 2 afgebroken kiezen, is daar soms nog wat mee te doen, ze waren nog 'open' van de wortelbehandeling?

Ik begrijp dat de koudwatertruuk geen soelaas zal bieden op de lange termijn. Ik ben nu moed aan het verzamelen om een tandarts te bellen.

alvast bedankt.
de digitale tandarts

Ik hoop dat u voldoende moed verzameld om weer te gaan!

De zenuw van de aangrenzende kies is waarschijnlijk door het tandbederf ontstoken geraakt en reageert binnen in de kies met zwelling en verhoging van de druk en daardoor pijn.

Door langdurig koude in aanraking te laten komen met de kies zal er inderdaad een tijdelijk pijnstillend effect kunnen ontstaan. Dit geldt trouwens ook voor andere plaatsen op het lichaam. Voetballers met een pijnlijke plek op hun been worden bespoten met een spuitbus die deze plek koud laat worden en de pijn laat verdwijnen.

Zoals u eerder al zei deze "koudwater truc" is slechts een tijdelijke oplossing. Ik hoop dat u snel een tandarts vindt.

Succes!



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-12 12:03 ]
do, 04/11/2002 - 23:59 Permalink