behandeling kroon

Author:
dutchmonique
Posted:
wo, 08/26/2009 - 19:36
Hallo,

Ik ben hier nieuw.
Ik ben vandaag bij de tandarts geweest, omdat er een stuk vulling van mijn kies (rechtsboven, de 2e na m'n hoektand) is afgebroken. Dit gebeurde vaker en nu stelde de tandarts mij voor een kroon te plaatsen.
Mijn eerste vraag was natuurlijk doet dit pijn? Volgens hem niet, aangezien het verdoofd wordt. (owh ik hoop het maar)
Hij legde uit dat eerst de kies wordt afgevlakt, dan een plastic kies tijdelijk wordt geplaatst en dan 2 wk later de kroon (volgens mij heb ik hem goud horen zeggen)

Hij wilde nog testen of de zenuw het nog doet in de kies dus met koud watje getest en dat deed wel ff AU :S
Hij zei toen tegen de assistente iets van VP :S

Mijn vragen zijn:
Wat betekent dat VP, wordt er nog een wortelkanaalbehandeling gedaan???????
Doet het echt geen pijn? Ik heb eea al gelezen over behooooooorlijke napijn...
En hoe zit het met geleiden van warme/ koude dranken en het eten van harde dingen zoals noten enzo?

Ik hoop dat iemand me beetje gerust kan stellen, ik zie er nu al tegen op (ben angstpatient)

Owh trouwens wordt een kroon ook wel eens kunstkies genoemd?

Zoveel dank alvast

Monique
Spiegeltje

Of er een wortelkanaalbehandeling wordt gedaan kan ik hier niet zien natuurlijk. Vraag het de tandarts eens :D Op het forum is hierover voldoende informatie te vinden. Wat de pijn betreft kan ik je vertellen dat de behandeling in vrijwel alle gevallen pijnloos is doordat deze goed kan worden verdoofd. Napijn kan helaas voorkomen de eerste paar dagen bij een klein deel van de patienten maar een gewone pijnstiller helpt dan voldoende. Hierop zijn, zoals altijd, uitzonderingen en die komen natuurlijk allemaal op het forum dus laat je daarover niet van de wijs brengen.

Het prepareren van een kies voor een kroon is niet pijnlijk, zeker niet als je verdoving neemt. Er is geen napijn. Na het plaatsen van de kroon kun je gewoon alles eten zoals het gewend bent. Met de tijdelijke (nood)kroon (de plastic kies) moet je wat voorzichtiger zijn want die is nog niet goed vastgelijmd. De tandarts wil hem er namelijk makkelijk af kunnen halen voor het plaatsen van definitieve kroon.
wo, 08/26/2009 - 19:54 Permalink
dutchmonique

Dank je wel voor de snelle reactie!!!
Ik zie er nl echt als een blok tegenop

Ik heb hier zelf ook al rond gekeken, maar ja, er staat inderdaad alleen maar de "negatieve" verhalen op.

Het is dus niet gebruikelijk dat er eerst een wortelkanaalbehandeling plaats vind vóór een kroon?
Hij heeft de test gedaan omdat hij wilde weten of de kiest nog leefde. Anders zou het een probleem zijn??????
wo, 08/26/2009 - 20:02 Permalink
Spiegeltje

Ik denk dat je het zo moet zien: alvorens een kroon te plaatsen wil de tandarts wel eerst weten hoe het is met de gezondheid van de kies. Vandaar het koudetestje (dat je iets voelde zegt nog niks). Want het zou zonde zijn als later de fraaie kroon weer moet worden opengeboord voor een wortelkanaalbehandeling. Die kun je dan beter eerst doen en dan moet je ook minstens een half jaar wachten voor de kroon om er zeker van te zijn dat ie is gelukt. Het is zeker dus niet zo dat voor een kroon eerst een wortelkanaalbehandeling moet plaatsvinden, dat is meer een uitzondering. Andersom is het wel zo dat ná een wortelkanaalbehandeling vaak een kroon wenselijk is. Dit omdat de behandeling vaak leidt tot verzwakking van de kies.

Als de tandarts niks bijzonders heeft gezegd en je hebt al een afspraak voor een kroon dan denk ik niet dat je een wkb krijgt. Voor de zekerheid kun je natuurlijk altijd het beste de tandarts(assistente) even bellen.
wo, 08/26/2009 - 21:35 Permalink