Bacterie

Author:
saskiaa
Posted:
do, 05/23/2002 - 10:58
Een AA bacterie die voor botafbraak zorgt in de mond, kan dat verzoorzaakt worden door ontstoken amandelen??

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

saskia
de digitale tandarts

De bacterie actinobacillus actinomycetemcommitans is inderdaad instaat om parodontitis/ botafbraak rond tanden en kiezen te veroorzaken.
Omdat deze bacterie ook bij gezonde personen aangetoond kan worden, betekent dit wel dat je er ook een bepaalde vatbaarheid voor zult moeten hebben.

De AA-bacterie zul je ergens tijdens je leven gekregen moeten hebben. Naar alle waarschijnlijk gebeurt dit via contact met andere mensen.
Het is bekend dat kinderen van hun moeders veel van de bacteriele flora overnemen, maar dit zou ook via partners etc. kunnen gebeuren.

Aangezien de AA-bacterie als voorkeurslocatie de (verdiepte) pocket rondom een gebitselement heeft en niet zozeer de amandelen en vanwege de eerder genoemde feiten, denk ik niet dat de herkomst de ontstoken amandelen zijn.

Uit je eerdere vragen begreep ik dat je onder behandeling bent om van de parodontitis (en ook de AA-bacterie) af te komen.
Succes met de behandeling.
wo, 05/29/2002 - 20:26 Permalink
saskiaa

Hallo Digitale tandarts,

Bedankt voor de reactie.
Ik heb nu twee flapopenoperaties gehad aan de onderkaak. Het ziet er goed uit. Op een plek hebben ze emdogain ingespoten, hierdoor hopen ze dat het bot weer gaat groeien. Afwachten dus!!
Het viel me reuze mee zo'n flap open.
Ik ben blij dat we er nu nog op tijd bij zijn en dat ik mijn eigen tanden kan behouden.
Dus ik raad iedereen aan om echt (voor wat dan ook) naar de tandarts te gaan. Er is niets beter dan je eigen tanden.

Met vriendelijke groet,
Saskia
do, 05/30/2002 - 12:08 Permalink