Apexresectie of implantaat?

Author:
astrid85
Posted:
ma, 08/08/2011 - 14:22
Ik heb een vervelende (en blijkbaar goed geinfecteerde) kies, in de rechter onderkaak, met een lang verhaal.
Op mijn 18de is de kies afgeboord en is er een kroon opgezet. Tegelijkertijd is de kies ernaast getrokken (deze was ook flink verrot) aangezien mijn scheefgroeiende verstandskies dan een mogelijkheid zou hebben goed door te breken en de plaats van de getrokken kies in te nemen. Afin, zo gezegd, zo gedaan.
Ongeveer 2 jaar later is de kroon van mijn afgeboorde kies eraf gevallen en moest ik met spoed naar de 'nood'tandarts (natuurlijk gebeurde dat in een paasweekend).
Die deed niet moeilijk, hup zette de kroon er weer op en ik hoefde me volgens hem nergens zorgen over te maken.
Een jaar later zat ik wederom bij een (andere) 'nood'tandarts (ditmaal het Hemelvaartweekend) die een wkb heeft uitgevoerd onder de kroon (ik vermoed dat ik toen 21 was).
Gelukkig denk je dan, ik ben er vanaf en 2 jaar later emigreerde ik naar Finland (dat is nu 2 jaar geleden).
Hier op zoek naar een tandarts en ik moet zeggen die ging heel diep te werk. Omdat het mijn eerste bezoek was werd er 1 uur voor uit getrokken en een gehele gebitsfoto gemaakt.
Daaruit bleek dat de kies met de kroon en wkb inmiddels opnieuw geinfecteerd was en ik werd doorverwezen naar een tandarts gespecialiseerd in complexe wkb's.
Die maakte nog 'lokale' röngtenfoto's waaruit bleek dat ook het omliggende weefsel onder deze kies geinfecteerd was. Eerst antibiotica gekregen alvorens zij wilde beginnen met de wkb.
Na 3 flinke veeg-, schuur-, en schrobbehandelingen (en nog wat foto's verder) was ze klaar.
Dat is nu inmiddels 1,5 jaar geleden.
Het afgelopen weekend kreeg ik een vage uitstralende pijn in zowel mijn onder- alswel mijn bovenkaak (het ene uur in de ene kaak, het andere uur in de andere, enz) en ik ben net terug van de tandarts. Die heeft weer lokale röngtenfoto's gemaakt en weer bleek dat het weefsel onder mijn kroon geinfecteerd is (de pijn kwam niet daarvandaan, maar van een gaatje in 1 van mijn andere kiezen). Hij adviseerde me om de kies te laten trekken.
Persoonlijk denk ik dat dat ook de beste optie is, alleen zit ik dan met een gapend gat in mijn rechteronderkaak (aangezien de kies ernaast ook non-existent meer is en van de verstandskies die er nu 'hangt' hoef ik denk ik ook niet veel te verwachten); dus dan zou ik uiteindelijk overwegen om daar een implantaat in te zetten.
Maar zou ik, als laatste weg voor een extractie, nog een apexresectie proberen om te zien of het probleem dan opgelost wordt?
Uiteraard wegen de kosten van de implantaat (ik ben nog student) mee in deze tweestrijd, maar ook het feit dat ik weer een 'eigen' kies moet missen vind ik lastig te verkroppen. Tegelijkertijd ben ik het echt zo spuugzat en zou het waarschijnlijk veel rust geven als ik de kies laat trekken en een implantaat erin laat zetten.

Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties (trekken+implantaat en apexresectie)?
Wat zijn jullie meningen omtrend de beide opties? Zou de apexresectie nog zin hebben, of kan ik beter gelijk naar de chirurg gaan?