Apex resectie, maar vijltje in wortelkanaal

Author:
Pattie74
Posted:
vr, 10/07/2022 - 10:05
Volgende week naar de kaakchirurg. De tandarts heeft me doorverwezen na dat er een ontsteking met pijn aan mijn wortel punt te zien was. Antibiotica gekregen en naar de kaakchirurg. Maar...in deze kies zit een vijltje die is afgebroken tijdens de kanaal behandeling. Deze kies heeft inmiddels al een 2de nwe kroon omdat de vorige losraakte en de stift niet stevig meer zat, dus een 2de stift zit er in met kroon.
Heeft een apex resectie dan wel effect?
Tandarts_Richa…

Als er nog een restant ontsteking is dan, en men kan niet meer via de normale weg in de kanaal reinigen, dan biedt een apex resectie, verkorten v d wortelpunt (apex), soms uitkomst Dat heeft minder kans op succes dan als men via de kroongedeelte opnieuw kanaal reinigen. Soms is dat idd niet mogelijk omdat er een stift of afgebroken naald in de kanaal zit. Ik stuur altijd eerst naar de endodontoloog die de behandeling vaak wel kan uitvoeren in tegenstelling van mijn mogelijkheden. Indien het de endodontoloog niet lukt dan doet de endodontoloog de apex resectie zelf of stuurt door naar de kaakchirurg. Of besluit dat het geen zin meer heeft en adviseert trekken.
vr, 10/07/2022 - 12:16 Permalink
Pattie74

IK heb trouwens in januari bij een kaakchirurg foto's laten maken ivm keelklachten. Ik heb deze opgezocht via mijn dossier. Deze gaf in de brief al aan dat er bij de 14 en 15 een peri apicale radiolucentie zichtbaar was.
Als ik het zo zie, heb ik amper nog wortel aan de 14 en een groot zwart vlak erboven. Maar misschien zie ik het verkeerd hoor.
vr, 10/07/2022 - 14:02 Permalink
Tandarts_Richa…

Heb het aan beheerder doorgegeven. Hij had het verzoek al gezien. Indien mogelijk doet hij zsm. Wat betreft de 14 Is de kroon erop gegaan na de wkb behandeling dat de vijl afgebroken is?. IOk zou deze kies eerst door de endodontooloog, de specialist voor dit probleem, laten behandelen. Die doet soms ook een apex resectie. En anders wordt verwezen naar KC. Of geeft het advies dat het element verloren is.
vr, 10/07/2022 - 16:54 Permalink
Pattie74

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Bedankt voor u snelle reactie.
En wat fijn dat u het al aan beheer heeft doorgegeven.

Rond 2010 heb ik de wortelkanaal behandeling gehad waarbij het vijltje is afgebroken. Een paar jaar later is de kies zover afgebroken dat er een kroon met stift is opgezet. In 2017 of 2018 zat de kroon los en is er een nwe stift bij geplaats aangezien de andere stift al niet meer stevig hield. Er is toen een nwe kroon geplaatst. In de tussentijd is er geen wortelkanaal behandeling meer geweest.
Ik ga maandag maar even met mijn tandarts overleggen of een endodontoloog niet een betere keuze is.

Nogmaals bedankt.
vr, 10/07/2022 - 17:18 Permalink
Pattie74

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Inmiddels heb ik afgelopen donderdag de apex resectie ondergaan. Kaakchirutg twijfelde nog ivm minimale speling op de kroon en een kans op wortelbreuk. Eerst heeft hij hiernaar gekeken en toen er geen wortelbreuk was heeft hij de apex resectie gedaan. Gisteren enorm beroerd geweest, maar vandaag gaat het wel weer iets beter. Kaakchirurg geeft wel aan in de brief naar tandarts dat hij geen kanaal vulling zag?? Momenteel heb ik een dof gevoel in de kies die de apex ondergaan heeft. Ik heb er even geen vertrouwen in. Kan dit vaker doorkomen? Dat doffe gevoel, met name bij aanraken/licht kauwen?
za, 10/15/2022 - 16:47 Permalink
Tandarts_Richa…

Dat gevoel komt vaker voor. En in de 14 zie ik ook geen kanaal vulling waar wel de ontsteking boven zat. De kroon op de 15, met kanaalvulling, maar kan op deze foto niet duidelijk zien of op de 14 een kroon geplaatst is. Heeft u nog met uw tandarts overlegd of de endodontoloog niet een betere keuze zou zijn... wat was zijn antwoord.
za, 10/15/2022 - 21:52 Permalink
Pattie74

Ik heb inderdaad overleg gehad, maar hij vond toch dat ik naar de kaakchirurg moest gaan. Ik zit de foto nu ook eens goed te bekijken en idd geen kanaalvulling.
Maar ja, ik weer toch wel dat er een vijltje achter is gebleven en dus een kanaalvulling heb gehad bij een nood tandarts. Daarna was de kies 'dood' voor mijn gevoel. En 2 stiften plaatsen zonder kanaalvullingen? Nou ik weet het niet meer. Ik ga maandag gewoon weer bellen en vertellen dat de kaakchirurg geen kanaalvulling heeft gezien.
Mijn twijfels zijn iig toegenomen over de slagingskansen.
Wel fijn dat u zo eerlijk antwoord geeft en snel.
zo, 10/16/2022 - 08:02 Permalink
Pattie74

Het houdt nog niet op... Ik heb sinds een paar dagen een wit bultje op mijn tandvlees gekregen. Ik. heb er geen last van, maar ja... Als je zoekt op deze site of Google dan weet eigenijk ik al genoeg.
De 27e oktober ben ik teruggegaan naar de kaakchirurg en die heeft een nwe foto gemaakt, welke er goed uitzag. Mijn hechtingen zaten er toen nog in. Die zijn rond de 31e oktober vanzelf eruit gekomen.
Morgen maar weer bellen naar de Kaakchirurg. Ik ben benieuwd.
wo, 11/16/2022 - 19:14 Permalink