amalgaam vulingen vervangen

Author:
tingobop
Posted:
za, 02/27/2016 - 12:01
Ik heb nogal wat amalgaam vullingen in mijn gebit zitten,
deze zou ik graag allemaal willen laten vervangen voor composiet,niet omdat ik het mooier vind maar omdat ik het niet meer vertrouw
ik ben bang dat de vullingen gaan lekken met de tijd.ik heb ok al 4 wkb gehad in molaren en premolaren gevult met amalgaam en wil absoluut geen vijfde ..sommige vullingen zitten er al heel lang in en voornamelijk bij de grote achterste kiezen zitten er met stukjes aan elkaar gelapt in.dit omdat er steeds gaatjes naast de vullingen zijn gekomen en dus vullingen bij zijn gelegd.
ik wil dus per kies 1 egale vulling ..nu weet ik dat composiet last kan geven op de zenuw.dit heb ik al eens ervaren.door de grond van de pijn gegaan.vooral met tanden die nog nooit composiet hebben gezien is dit vreselijk.

ik heb het al met mijn nieuwe tandarts besproken.die wilde gewoon op 50 minuten 2 grote kiezen en een kleinere (premolaar) tegelijk in 1 behandeling uitboren waar amalgaam over heel de lengte zit en ook diep .dit lijkt mij niet verstandig ivm napijn? ik wil eigenlijk 1 voor 1 .dus 1 kies tegelijk en dan wachten voor de volgende ivm eventuele klachten daarna. ook heeft ze het niet over een cofferdam gehad. want ik wil geen kwik binnen krijgen aangezien meer dan de halve kies al uit amalgaam betstaat en dat spul 50 % kwik bevat lijkt mij werken onder een cofferdam wel wenselijk?

ik heb ook controlle gehad, maar ik wist meer te zitten dan zij kon zien.zo is er een stukje vulling af aan de binnenkant bij mijn 46.dit had de parodontoloog al eerder ondekt toen ik nog bij mijn oude tandarts zat.. toen mijn nieuwe tandarts dit niet zag moest ik haar erop wijzen. ze antwoorde O ja ik zie het ja, dat moeten we ook aanpakken.vraag me toch af hoe kan het nu dat een tandarts met 20 jaar ervaring zoiets over het hoofd kan zien?

ze begonnen al gelijk van je hebt er wel verstand van maar ik heb vorig jaar een heel jaar op de tandarts stoel gezeten dus ken mijn gebit en pijnklachten als er iets gedaan word ondertussen al wel..

maar ik snap sowieso al niet dat ze 2 grote kiezen en een kleinere tegelijk willen doen en dat daar 50 minuten voor gereserveerd word. dit kan volgens mij toch helemaal niet in zo weinig tijd .als je het goed wilt doen vergt het aanbrengen van composiet in drie kiezen volgens mij meer tijd? en is het misschien verstandiger om voor het verwijderen van amalgaam naar een tandarts te gaan die erin gespecialiseerd is? bestaan die en waar kan ik die vinden?

graag jullie advies,
Beugeldraagster

Als antwoord op door tingobop

Geen iedee. Het was in ieder geval de oude vulling verwijderen en daarna een nieuwe plaatsen. Ik zou me niet te druk maken en vooral vertrouwen hebben in je tandarts. Hij of zij weet heus wel waar hij of zij mee bezig is. Ook zal je tandarts ervoor zorgen dat dat op een verantwoorde manier gebeurt. Ik heb geen angst voor amalgaam of fluoride of ik weet niet wat. Het is allemaal goed onderzocht. Ik denk dat het ongezonder is om bijvoorbeeld een stuctureel zittend bestaan te leiden met elke week een snackbarbezoek dan om een grijze vulling te hebben of dagelijks met fluoride te poetsen. Ik ben blij dat we middelen hebben om een gebit op te lappen en te versterken! Het moment dat ik geen vertrouwen heb in mijn behandelaar, ga ik naar een ander.
ma, 02/29/2016 - 06:16 Permalink
tingobop

Als antwoord op door Beugeldraagster

ik heb in geen enkel vertrouwen in een gewone tandarts tot het tegendeel bewezen is ,dit omdat ik heel veel last van mijn gebit heb gekregen tijdens het oplappen ervan.

welk heb ik vertrouwen in de kaakchirurg die mijn implantaat heeft gezet. omdat ik daar eens geen last van heb en veel verhalen lees van mensen die dat wel hebben. ik ben wel van mening dat last krijgen van iets te maken heeft met hoe het gedaan is en wie het gedaan heeft.

vanochtend ben ik terug op gesprek geweest bij mijn nieuwe tandartspraktijk ,een jonge tandarts stond mij te woord. heb hem heel mijn situatie en pijnklachten van mijn gebit uitgelegd. en kreeg te horen dat het misschien nog vanzelf over kon gaan.ik heb voornamelijk last van tanden met kanaalbehandelingen die een jaar geleden zijn uitgevoerd. maar vreemd genoeg zijn er 4 gedaan en heb ik er van eentje totaal geen last.je zou haast zeggen dat 1 op de 4 wkb dan slaagt maar toen ik nog helemaal geen last van mijn gebit had heb ik 5 jaar rond gelopen met kanaalbehandelde een kies waar een flinke ontsteking onder zat en daar nooit last van gehad, en nu is er aan die andere behandelde tanden helemaal niks te zien en heb ik er regelmatig veel pijn aan.. ra ra hoe komt dat? niemand die het schijnbaar weet..

ik vertrouw mijn gebit daarom ook niet meer en de angst gaat ook regeren. alles wat ik nu nog goed heb mag absoluut geen wkb meer hebben.
daarom wil ik preventief al die oude amalgaam vullingen eruit hebben. ik vroeg mijn oude tandarts wel eens waarom gaat een vulling eigenlijk lekken.dan kreeg ik als antwoord ,tja dat weet je toch niet... toen dacht ik daar niet verder bij na maar nu denk ik ,is het geen kwestie van tijdig vervangen? ook heb ik dat toen wel eens aangegeven. maar kreeg weer een antwoord van nee dat kan je beter niet doen want bij elke vulling die je vervangt gaat er weer een beetje tandbeen verloren.. toen dacht ik daar niet verde rover na en dacht oke jij bent de tandarts maar achteraf denk ik, hoeveel tandbeen gaat er wel niet verloren als je een wkb moet ondergaan vanwege een lekkende vulling?


maar wat betreft de vulling. er is mij voorgesteld om een glasionomeer/carbomervulling te leggen.
dit omdat het matriaal wat zachter is en dus zenuw vriendelijker en het schijnt ook fluoride te bevatten.maar is daar een bewezen werking van?

en zijn,glasionomeer/carbomervullingen wel goed zijn voor grotere reparaties? de jonge tandarts denkt wel dat het kan ,maar zijn er hier ook ervaren tandartsen die misschien anders van mening zijn?

ze willen de amalgaam vulling er ook niet uit gaan halen onder een cofferdam. ik had gehoopt van wel maar dat dat vinden ze niet nodig.
ik kan toch moeilijk gaan bepalen hoe een tandarts moet werken.. dat roept alleen maar meningsverschil en discussie op maa rik ben nou eenmaal iemand die graag precies alles wil weten en he veilig wil. ik reviseer zelf motorblokken en knap auto's en motoren op. dus misschien dat ik daarom alles precies wil weten en plannen wil maken voor mijn gebit.
ma, 02/29/2016 - 10:27 Permalink
Lieneke

Het is een illusie te denken dat een tandarts tijdens een controle echt alles kan en moet zien. Ik zie heel regelmatig iets wat de tandarts niet heeft (kunnen) zien. Dat geldt voor alle tandartsen waar ik tot nu toe mee heb samengewerkt. Zij zien ook dingen die ik niet zie. Iedereen kijkt met een andere blik naar het gebit en de weefsels. Daarom ben ik voorstander van een controle door meer dan alleen je eigen tandarts. Beetje jammer dat sommige tandartsen die ervaren als klantje-pik ipv hoge kwaliteit leveren.
Over het kwik: Niet bang voor zijn want alleen kwikdamp is giftig. Dus de tandheelkundige is diegene die het meest risico loopt op kwaaltjes...niet de patiënt. Des al niet te min is het wel netjes om cofferdam te gebruiken tegen per ongeluk verslikkingen maar ook om alles goed droog te kunnen leggen zodat de nieuwe vulling goed blijft kleven. Niet alle tandartsen hebben die cofferdam nodig. Bij wortelkanaalbehandelingen is de cofferdam wel opgenomen in het protocol.
Denk er ook aan dat het vervangen van een vulling juist kan veroorzaken dat een wortelkanaalbehandeling nodig is. Bij het uitboren kan de zenuw geïrriteerd raken.
Dan maar afwachten tot het vanzelf afknapt? Ook dat is tricky omdat het altijd afknapt op een ongeschikt moment en het ook op zo'n manier kan afbreken dat het ongunstig is.
ma, 02/29/2016 - 11:57 Permalink
tingobop

Als antwoord op door Lieneke

ligt het er niet aan hoe lang er geboord word?

heb al eens een plkeje keer stabiele caries laten wegboren en toen werd ook gelijk al het amalgaam vervangen voor composiet.
het duurde toen best lang ivm het uitboren van de caries.denk zeker 25 minuten boren want de behandeling duurde totaal 45 minuten met vulling leggen erbij. en nadien kreeg ik ineens pijnklachten. na 2 a 3 weken was ik er volledig vanaf. maar twijfel of de klachten puur door de vulling zelf zijn gekomen of eerder door het lange boren. ik denk zelf het laatste. ik weet dat ik aan de andere kant best een grote composiet vulling in een kies heb zitten waar een keer een stuk vanaf is gebroken. ik zat altijd bij een tandarts waar het boren zo voorbij was en heb nooit last van die composiet vulling gehad.

en heb nu ergens gelezen dat een amalgaam vulling niet goed meer is als die zwart word..?
ik weet natuurlijk niet of dit waar is maar ik zag wel dat sommige er mooi zilver uitzien en andere inderdaad veel donkerder ..
ook kan ik niet lekker kauwen op deze kies waarvan ik de vulling wil laten vervangen. de amalgaam vulling ligt een beetje dieper lijkt het wel en er zitten scherpe opstaande randen aan .als ik noten of pindas kauw dan worden ze steeds tussen de opstaande randen klem geperst .soms geeft dat zelfs een rotgevoel net of de kies geklieft word en ik ben ook bang dat de kies dan daardoor gaat scheuren of afbreken want de randen kunnen dan misschien naar buiten worden gedrukt door de kauwkrachten.

het liefste ben ik natuurlijk van al dat kwik af. ze willen geen cofferdam gebruiken maar hopelijk hebben ze dan wel een goede clean up.

over de controlle. ben het met je eens dat er iets over het hoofd word gezien.

het is jammer maar ik wist wel wat dingetjes te zitten en heb het express vooraf niet verteld.maar zoals je zegt. iedereen kijkt weer anders.ik ben dan ook al bij verschillende specialisten geweest die mijn gebit hebben na gekeken. zo ontdekte de parodontoloog een lekje in een vulling aan de binnenkant zijkant onder omdat daar een stukje af was en dit had mijn vorige tandarts ook niet gezien. ook zag ik vandaag dat ik aan een kies onder nr 35 naast ook een amalgaam vulling een gaatje heb. dit werd ook niet gezien wat ik toch jammer vind.ik heb het idee dat er bij controlles te weinig naar de binnenkant onderin de kiezen word gekeken. misschien omdat daar de tong voor zit .ze voelen wel met het haakje aan de buitenzijkanten maar binnen kanten niet .althans bij mij niet.maar goed ik heb ook weer geen zin om nog eens naar een andere tandarts te gaan. ik kan ze dan wel allemaal uit gaan proberen en testen. en ik heb toch al het idee dat er hier niet zulke hele goede tandartsen zitten..
wel mooie tandarts praktijken ,dat wel..

het gaat trouwens om de omcirkelde kies. het is nogal een flinke vulling veel gaatjes gehad daar, ze hebben er telkens een vulling bij gelegd volgens mij..
http://i68.tinypic.com/jq3shs.jpg
ma, 02/29/2016 - 16:14 Permalink
tingobop

Als antwoord op door tingobop

Schrik nu toch wel als ik dit verhaal zo lees...ook lijkt eenglasiomeer vullingen niet geschikt voor mijn kies denk ik?

Richtlijnen voor het bio-energetisch verwijderen van amalgaam Amalgaam Groepspraktijk Neelissen


Woorden in cursief worden via een mouse-over nader toegelicht.

1. De amalgaamvullingen dienen zo mogelijk in een korte spanne tijds verwijderd te worden. De conditie van de patiënt bepaalt hoe snel. Is deze conditie niet sterk, dan moet tussen de zittingen meer tijd genomen worden. Een intervalperiode van twee weken is dan aan te raden. Vaak zullen er noodvoorzieningen gelegd moeten worden. Bij diepe caviteiten (gaatjes in glazuur en/of tandbeen) zal er een indirecte pulpaoverkapping plus onderlaag van toepassing zijn. Een kwadrantsgewijze aanpak is te prefereren.

2. Zwart verkleurd dentine moet zoveel mogelijk verwijderd worden. Er mogen echter geen exponaties plaatsvinden dat wil zeggen dat de zenuw van tand of kies niet met de boor geraakt mag worden. Dreigt dit toch te gebeuren dan moeten er concessies gedaan worden en moet verkleurd dentine achterblijven.

3. Als batterijmetingen gedaan zijn, is het verstandig om eerst de vullingen te verwijderen die de hoogste spanning en stroom leveren.

Groepspraktijk Neelissen 4. Gebruik van cofferdam is een noodzaak gebleken, zowel voor de patiënt als voor de tandarts. Het nalaten van deze handeling kan ernstige reacties geven bij patiënten die toxisch belast (vergiftiging) zijn met kwik. De zogenaamde Clean-up (firma Schein) kan zulke nare situaties voorkomen. Monddoek en beschermbril zijn voor de tandarts noodzakelijk.

5. De turbine (tandartsenboor met een hoog toerental) geeft een aërosol waardoor ziektesymptomen kunnen verergeren en mag dus niet gebruikt worden. Bij ongelukkige koeling loopt daarnaast de temperatuur op en zal er kwik verdampen. Deze atomaire damp doorbreekt de bloed-hersenbarrière. De ‘snelloop’ is het geëigende instrument, waarbij met zaagsneden brokken amalgaam uit het element gewipt kunnen worden.

6. De amalgaamvullingen kunnen vervangen worden door composieten (kunststofvulling). Kleinere caviteiten zijn geschikt voor glasionomeercement (vulmateriaal). Gietstukken dienen vermeden te worden. Grote composieten verdienen de voorkeur, zijn ook beter te repareren.
ma, 02/29/2016 - 16:53 Permalink
Beugeldraagster

Als antwoord op door tingobop

Als je de vullingen op bovenstaande manier verwijderd wil hebben, kun je dat bij een tandarts die op bio-holistische wijze werkt, laten doen? Lijkt mij beter dan constant zitten te stressen en zoals je al aangeeft, tandartsen enorm te wantrouwen. Lijkt me voor zowel de patiënt als de tandarts niet prettig om op zo'n manier een behandelrelatie te moeten onderhouden. Tandartsen zijn toch ook gewoon mensen die (op een enkeling na misschien) het beste met hun patiënt voor hebben en hun best doen om je zo goed als mogelijk te helpen?
ma, 02/29/2016 - 20:26 Permalink
Chris888

Als je een vulling laat vervangen loop je kans dat je klachten krijgt. Door trillen vd boor kan de zenuw geïrriteerd raken, misschien moet de vulling wat groter worden dan hij nu is, 'zit' ie straks wat minder lekker, enz.

Als ik jouw verhaal zo lees ga je spijt krijgen van de keuze meer vullingen in één keer te laten vervangen mocht er een klacht ontstaan. Om die reden zou ik daar dus niet voor kiezen tenzij de tandarts me zou kunnen overtuigen dat meer vullingen tegelijkertijd beter is, waarna het dan dus ook mijn keuze zou worden meer tegelijkertijd te laten doen. Anders zeker niet.

Enne, een vulling te lang laten zitten brengt uiteraard ook een risico mee, maar een tandarts moet echt wel uit kunnen leggen wat zijn of haar inschatting is van risico op klachten bij nog een poos afwachten of ingrijpen. Waarna je samen een keus kunt maken.
ma, 02/29/2016 - 23:34 Permalink
tingobop

Als antwoord op door Chris888

Hallo

Dat is het em nou juist,

de tandarts komt er zelf mee om alles in 1 keer maar gelijk te vervangen en dat klinkt voor mij dus niet goed.
ook is er helemaal niks gezegd over risico's ,ze hebben daar allemaal geen tijd voor schijnbaar of ze zeggen maar wat als je iets vraagt,

er werd vluchtig controlle gedaan omdat er weinig tijd was, ik begin over de amalgaam vullingen of die nog goed zijn,er word naar gekeken en eerst word er gezegd ja zien er nog goed uit maar we gaan ze wel vervangen als we de kroon op je implantaat gaan zetten ,dan kunnen we de nieuwe vullingen daar gelijk op aanpassen,ik vraag is dat niet veel in 1 keer dan ,en ineens word er weer gezegt ik ga die amalgaam vullingen nu toch maar doen want ik zie daar een breukje?? ik zie zelf niks zitten met de lamp erop maar wel een gaatje in de 35 onderin die zij niet gezien heeft. dacht het al wel dat daar een gaatje zat want voelde daar al wat. ook moest ik haar wijzen op en composiet vulling waar wel echt een lekje zit. en ja ze zag het ook achteraf op mijn aanwijzen.had ik niks gezegd of het niet zelf geweten dan had het misschien weer fout afgelopen.ik ben gewoon bang dat ze straks de nog goede vullingen eruit gaat halen en de lekkende laat zitten.dat moet je niet hebben natuurlijk he. en aan de andere klant ben ik natuurlijk ook erg bang dat die amalgaam vullingen op den duur gaan lekken. ik heb sterk uitgeboorde kiezen. ik vind het knap dat er nog gaatjes in kunnen ontstaan.

even over de lekkende composiet vulling nr 46. deze zou al bij een andere tandarts volledig vervangen worden.er zit ook nog een stukje amalgaam achter en daar wilden ze dus 1 nieuwe gladde vulling van maken. daar was ik wel mee eens maar ik macht daar niet meer komen van de baas omdat ik een andere tandarts terecht heb aangeklaagd ,hiervoor heb ik een klachtengegrondheidsverklaring gehad van het ANT omdat daar verwijtbare fouten zijn gemaakt en daar ben ik mee naar een advocaat gegaan. maar de baas werd bang omdat ik daar de second opinions heb laten uitvoeren en hij er niet tussen wilde komen te zitten. als het proces voorbij is mag ik weer terug komen bij hun. jammer want hun zagen het wel goed naar mijn idee maar nu mijn nieuwste tandarts dus wil enkel maar een stukje repareren van de vulling. net het lekje en dan de rest laten zitten?

ik vraag mij ook af of dat wel verstandig is bij een lekkende vulling om alleen het lekje te dichten en niet de hele vulling te vernieuwen. ik vraag mij af ,zit er dan geen rotzooi onder de vulling?? dat is weer zoiets waardoor ik wantrouwig word.. er is bij de second opinion tandarts gezegd wij willen het beste voor jou gebit.



maar ik word er langzaamaan gek van .ik heb het afgelopen jaar veel teveel op de tandartsstoel gezeten en ellende meegemaakt met mijn gebit.
er word gewoon heel veel over het hoofd gezien. ik zie het soms allemaal niet meer zitten

ik heb er weer de hele nacht niet van kunnen slapen.vind dat er door de nieuwe tandarts allemaal maar makkelijk over gedaan word. kun je wel zeggen je wantrouwt je tandarts maar dat krijg je er natuurlijk op zo'n manier wel van.


overigens weet ik precies wat ik wil..een caries vrij gebit en vullingen die zodanig vrij van lekken zijn dat ze geen onstekingen veroorzaken. oude vullingen er natuurlijk wel uit maar op een verantwoorde manier zonder risico's op wortelkanaalbehandelingen. als er 1 iets is wat ik absoluut niet meer moet hebben zijn het wel wortelkanaal behandelingen en veel pijn. want ik heb al zoveel pijn geleden. ik heb laatst mijn saldo biljet gehad van mijn tandarts schuld en zit nu al op 3400 euro totaal van het afgelopen tandartsjaar en een gebit met nog veel last en pijnklachten.ook op dit moment voel ik het ook .pijn in mijn gebit lijkt er nu bij te horen terwijl ik voordat de vorige tandarts waar ik zoveel kosten heb eraan begon nergens geen last van had.ben 42 jaar en daarvoor mijn hele leven dus nooit zoveel last en pijn gehad van mijn gebit. vind je het dan gek dat je erg wantrouwig word???

ik zoek gewoon een tandarts die goed de tijd voor me neemt ,en vooral heel goed kijkt!! en alle problemen eens even goed doorspreekt en de gebonden risico's uitlegt aan mij en daarop een behandelplan maakt van wat en wanneer en vooral hoe hij het wil gaan doen!
maar ja ze plannen maar 30minuten in en dan zit er al een andere patient te wachten.ik heb er echt alles voor over om te kunnen behouden wat ik nu nog heb. maar het is een kwestie van bij de goede tandarts terecht komen want die heb ik schijnbaar nog niet gehad.maar waar vind je zo iemand?

en waarom zegt de ene tandarts we vervangen de hele vulling omdat die aan het lekken is?
en waarom zegt de andere tandarts niet nodig ik dicht alleen het lekje maar af en dan is het goed?

ik zou graag willen weten wat het beste is bij lekkage? hele vulling vervangen of aleen het lek dichten,
zelf denk ik de hele vulling dat je dan op safe speelt maar goed kan het mis hebben ook,

dat is ook de reden waarom ik meer waarde hecht aan een antwoord op een openbaar forum dan aan het woord van iemand binnen 4 muren waarmee je alleen mee in de ruimte staat.. als er hier iets geschreven staat wat niet waar is en iedereen mee kan lezen dan word daar meestal wat van gezegd.


met betrekking op het vervangen van een grote amalgaam vulling.

mijn idee is dan op safe spelen ,de amalgaam vulling niet in 1 keer te vervangen maar in delen met composiet.en langzaam de zenuw laten wennen aan het martiaal composiet .je leest van mensen die in 1 keer grote composiet vullingen laten vervangen voor nieuwe composiet dat die geen klachten hebben. dus het licht dus niet alleen aan het boren maar ook aan het composiet zelf waarschijnlijk dat de zenuw prikkelt ivm krinp en afgifte van het matriaal,

ik kan mij daarbij indenken dat als er bv een stuk amalgaam vulling afbreekt ze daar ook een stuk composiet bij zetten tegen het resterende amalgaam aan wat er nog zit?

andere mogelijk die ik nog kan bedenken is om de amalgaam vulling in te sluiten .dus vulling enkel aftoppen dan dus alleen een laag composiet eromheen/bovenop leggen voor de afdichting. mij maakt het niet uit of er nog wat amalgaam in zit als ik maar weet dat die dicht is,en composiet hecht volgens mij ook goed aan amalgaam. heb hier ook een amalgaam vulling in een kies waar ze een stukje composiet tegen aan hebben gelegd. weet alleen niet hoe diep dat zit.geen foto van maat het zit er wel..

het zou mooi zijn als een tandarts af andere deskundige hier deze vraag zou willen beantwoorden?.ik vind dit zelf ook wel erg interessant
als ik er helemaal naast zit met mijn ideeen graag dan ook duidelijk uitleggen waarom ?

alvast bedankt,
di, 03/01/2016 - 10:45 Permalink
tingobop

Als antwoord op door tingobop

Ondertussen heb ik al wat gevonden. het is de techniek van de ta voor de na pijn en dergelijke.

Het verdwijnen van amalgaam en de toekomst van composiet.
Dat amalgaam gaat verdwijnen, daar zijn zelfs de meeste tandartsen het over eens.
Composiet is de toekomst.
Echter, het plaatsen van composiet vergt een deskundige aanpak. Eén, die nog niet alle tandartsen onder de knie hebben, wat vervolgens kan leiden naar erge napijn na het plaatsen van composiet.
Hier het antwoord op de vraag, waar de napijn vandaan komt en hoe de tandarts dit kan corrigeren.
Laatste update:
14 maart 2008

The Cochrane Library

De toekomst van amalgaam.


Bron: NTVT oktober 2005; 112: 373-375
Auteurs: N.J.M. Opdam
Rubriek: Mening
Trefwoorden: Restauratieve tandheelkunde, Composiet, Amalgaam
Uit: de afdeling Preventieve en Curatieve Tandheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Sint Radboud in Nijmegen
Adres: Dr. N.J.M. Opdam UMC St Radboud Postbus 9101 6500 HB Nijmegen n.opdam@dent.umcn.nl


Samenvatting:

Onlangs verscheen een beschouwing in het Journal of Esthetic and Restorative Dentistry over de verschuiving van amalgaam naar composiet als direct vulmateriaal in de zijdelingse delen. Als nadelen voor het abrupt overstappen naar composiet worden genoemd de relatieve onbekwaamheid van tandartsen met composietverwerking en de grote operateurgevoeligheid, waardoor veel klinische problemen zouden voorkomen. Het artikel beschijft de situatie in de Verenigde Staten, waar posterieur composiet nog slechts mondjesmaat wordt onderwezen. Deze situatie lijkt anders dan in Nederland, waar amalgaam grotendeels uit het onderwijs is verdwenen. Vooral wanneer de overgang geleidelijk verloopt, lijken er weinig klinische problemen op te treden. Het is dan ook goed te beseffen dat geconstateerde verschillen in de kwaliteit van amalgaam en composietrestauraties voor een groot gedeelte operateurbepaald zijn. Anderzijds doet de tandarts er goed aan bewezen materialen en technieken te gebruiken die inmiddels ook voor posterieur composiet bekend zijn.


Verantwoording
Dit artikel omvat primair een samenvatting van een beschouwing in het Journal of Esthetic Restorative and Dentistry(Leinfelder, 2004). De beschouwing gaat over het gebruik van composiet ten opzichte van amalgaam. De samenvatting wordt aan het eind van dit artikel van een commentaar voorzien.

Inleiding
Onlangs verscheen van de hand van Karl Leinfelder, een Amerikaans emeritus hoogleraar die zijn sporen heeft verdiend met onderzoeken op het terrein van materiaalkunde en het gebied van posterieure composietrestauraties, een beschouwing in het Journal of Esthetic and Restorative Dentistry onder de titel ‘The enigma of dental amalgam’ (Leinfelder, 2004). In dit artikel gaat de auteur in op de ook in de Verenigde Staten plaatsvindende verschuiving van amalgaam naar composiet als direct vulmateriaal in de zijdelingse delen. Omdat dit veranderingsproces zich ook al langer in Nederland afspeelt, is het interessant om nader op de inhoud van dit artikel in te gaan en te kijken in hoeverre deze ook van toepassing is op de Nederlandse situatie. Allereerst volgt een samenvatting van het artikel.

‘The enigma of dental amalgam’
Leinfelder begint zijn beschouwing met op te merken dat hij zich als ervaren onderzoeker terdege bewust is van de voordelen van composiet en de nadelen van amalgaam, maar dat naar zijn mening amalgaam ten onrechte vaak erg abrupt wordt afgeschreven. Hij brengt hiervoor de volgende argumenten naar voren:
1. Alle afstuderende tandartsen (in de Verenigde Staten, NO) zijn vakbekwaam met amalgaam maar nog niet in het plaatsen van posterieur composiet. Dit geldt nog sterker voor de tandartsen die al langer zijn afgestudeerd.
2. Voor het succesvol plaatsen van een posterieure composietrestauratie is meer klinische ervaring vereist dan voor het aanbrengen van amalgaam.
3. De procedure voor het vervaardigen van een posterieure composietrestauratie, inclusief de adhesieve techniek, is complex en vereist een gedegen kennis van de materialen en de technieken. Vanwege het grote aantal stappen is de kans op fouten bij het vervaardigen van een posterieure composietrestauratie groter dan bij het vervaardigen van een amalgaamrestauratie.
4. Postoperatieve pijn komt veel voor na het plaatsen van een posterieure composietrestauratie en de oorzaken van deze pijn zijn niet altijd duidelijk, dit in tegenstelling tot pijn na het vervaardigen van een amalgaamrestauratie. Deze pijn verdwijnt volgens Leinfelder normaal binnen enkele dagen als de randspleet dicht corrodeert.
5. Voor composietrestauraties is volgens de auteur het gebruik van rubberdam een vereiste, meer dan voor amalgaamrestauraties.
6. Volgens de auteur geeft composiet vaker aanleiding tot secundaire cariës dan amalgaam.
7. Composieten verschillen onderling nogal wat samenstelling en verwerkingseigenschappen betreft, in tegenstelling tot amalgaam.
8. De polymerisatietechniek en de lichtintensiteit van de polymerisatielamp beïnvloeden de kwaliteit van de restauratie.
9. Het plaatsen van een composietrestauratie kost meer behandeltijd dan het plaatsen van een amalgaamrestauratie.
10. De caviteitspreparatie voor composietrestauraties verschilt van die voor amalgaamrestauraties.

Leinfelder eindigt zijn betoog met de opmerking dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor de vermeende toxiciteit die vaak aan amalgaam wordt toegeschreven en dat er, met een groot aantal niet op het terrein van posterieur composiet geschoolde tandartsen in de professie, veel problemen – zoals secundaire cariës en te behandelen pulpa’s – te verwachten zijn bij een snelle uitbanning van het amalgaam.

Commentaar
Het is goed te beseffen dat bovenstaand samengevat artikel een weerspiegeling is van de situatie in de Verenigde Staten. In dat land wordt per staat van overheidswege door een commissie van deskundigen vastgesteld welke vakgebieden onderwezen moeten worden in de tandheelkundige opleiding. Dit heeft tot de situatie geleid dat op dit moment bijna alle opleidingen nog het gebruik van amalgaam onderwijzen en dat het onderwijs in posterieur composiet bij een aantal opleidingen nog in de kinderschoenen staat. Wordt deze situatie met die in Nederland vergeleken, dan komt een ander beeld naar voren. In Nederland wordt het gebruik van amalgaam op dit moment op twee van de drie opleidingen niet meer onderwezen.
Op de Radboud Universiteit Nijmegen bijvoorbeeld is posterieur composiet in de jaren tachtig van de vorige eeuw geïntroduceerd voor kleine klasse I- en II-restauraties en alle primaire laesies. Als gevolg van een toenemende ervaring in en motivatie van stafleden voor het plaatsen van posterieure composietrestauraties is in de jaren negentig van de vorige eeuw het gebruik van posterieur composiet steeds verder toegenomen, waarbij in de jaren 1993-1995 langzamerhand het composiet het amalgaam naar de achtergrond verdrong. Uiteindelijk resulteerde dit in de situatie dat de student door gebrek aan klinische ervaring steeds minder amalgaamrestauraties ging plaatsen en dat ook als een moeilijke techniek ging ervaren.
Bovendien gingen de voordelen van de adhesieve techniek, waarbij minder geprepareerd hoeft te worden en gebitselementen door restauraties meer worden versterkt, bij de indicatiestelling een steeds belangrijker rol spelen. Rond het jaar 2000 was het percentage amalgaamrestauraties dat nog werd geplaatst door studenten in Nijmegen dermate laag geworden, dat het onderwijs voor amalgaam inmiddels uit het curriculum is verdwenen (Roeters et al, 2004).

Op basis van het betoog van Leinfelder zou men mogen verwachten dat zich een groot aantal klinische problemen heeft voorgedaan door deze overgang. Dit blijkt gelukkig niet het geval. Er is geen toename van endodontische behandelingen of postoperatieve klachten gerapporteerd binnen het studentenonderwijs en een retrospectief onderzoek naar de levensduur van door studenten geplaatste restauraties laat zien dat een goede levensduur van posterieure composietrestauraties gelegd door studenten wordt bereikt (Opdam et al, 2004a). Een retrospectief onderzoek in een algemene praktijk met twee tandartsen, waarbij dezelfde geleidelijke overgang van amalgaam naar composiet heeft plaatsgevonden, laat zien dat posterieur composiet en amalgaam dezelfde levensduur hebben onafhankelijk van de operateurs (Opdam et al, 2004b).
Daarbij moet worden opgemerkt dat deze restauraties bijna allemaal zonder rubberdam werden gelegd. Deze resultaten zijn in tegenspraak met onderzoeken uit bijvoorbeeld de Scandinavische landen, waarbij voor amalgaam meer dan twee keer zo lange levensduur wordt gerapporteerd in algemene praktijken (Jokstad et al, 1994). Wellicht dat deze verschillen verklaard kunnen worden door een groot verschil in kennis en ervaring met het plaatsen van een posterieur composietrestauratie van de operateurs.

Op grond van de ervaringen die in Nijmegen bestaan met het plaatsen van posterieur composiet, kunnen de volgende aanbevelingen worden gedaan:
• Amalgaam en composiet zijn beide klinisch bewezen geschikte materialen om als klasse I- en II-restauraties te worden toegepast.
• De verwerking van composiet is dermate verschillend van amalgaam dat een gedegen training noodzakelijk is voor het plaatsen van een klasse II-composietrestauratie.

De ervaringen met het studentenonderwijs in Nijmegen laten zien dat het mogelijk is om met composiet restauraties te maken die met een jaarlijks faalpercentage van 2% tot 4% de vergelijkingen met de resultaten van klinische onderzoeken kunnen volstaan.
• Een geleidelijke overgang van amalgaam naar posterieur composiet resulteert in relatief weinig problemen.
• Sedert de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn er al posterieure composieten die goed presteren en vergelijkbare resultaten laten zien als amalgaam. Deze zogenaamde hooggevulde hybride materialen met vulstofpercentages van meer dan 80 gewichtsprocent zijn in Nijmegen altijd gebruikt. Als adhesief zijn sedert de introductie van de total-etch-techniek altijd driestappenadhesieven gebruikt, die inmiddels hun betrouwbaarheid bewezen hebben. De keuze voor bewezen technieken en materialen heeft mogelijk bijgedragen aan de vermelde goede resultaten. Het zou aan te bevelen zijn dat ook tandartsen voor hun composietrestauraties gebruikmaken van bewezen materialen en technieken.

Besluit
De discussie welk plastisch vulmateriaal het beste is voor klasse II-restauraties zal voorlopig nog niet voorbij zijn. Leinfelder geeft terecht aan dat composiet in de handen van een ongetrainde operateur tot slechte resultaten kan leiden. De in Nijmegen uitgevoerde onderzoeken laten echter zien dat getrainde operateurs in een algemene praktijk met composiet even goede resultaten kunnen boeken als met amalgaam, en dat ook studenten met composiet een goede levensduur van posterieure restauraties kunnen bereiken. Voor de tandartsen die nog relatief ongetraind zijn in het leggen van posterieure composietrestauraties lijkt scholing en een geleidelijke overgang van amalgaam naar composiet de beste weg. Tot slot nog dit: in de toekomst komen er in Nederland steeds meer tandartsen van de opleiding die nog nooit een amalgaamrestauratie hebben gelegd en ook niet meer zullen gaan leggen. Voor hen zal de discussie ‘amalgaam of composiet’ niet meer relevant zijn.


Literatuur:
JOKSTAD A, MJOR IA, QVIST V. 1994 The age of restorations in situ. Acta Odontol Scand 1994; 52: 234-242.
LEINFELDER K. The enigma of dental amalgam. J Esthet Restor Dent 2004; 16: 3-5.
OPDAM NJ, LOOMANS BA, ROETERS FJ, BRONKHORST EM. Five-year clinical performance of posterior resin composite restorations placed by dental students. J Dent 2004; 32: 379-383.
OPDAM NJM, BRONKHORST E, ROETERS FJM. Clinical survival of amalgam
and composite resin restorations in a general dental practice. J Dent Res 2004; 83: abstr. 248.
ROETERS FJ, OPDAM NJ, LOOMANS BA. The amalgam-free dental school. J Dent 2004; 32: 371-377.







Gedragsveranderingen bij tandartsen.
Beroepsmatig zijn tandartsen dagelijks blootgesteld aan kwik. Evenals de assistentes. Veel tandartsen blijven volhouden dat amalgaamvullingen veilig zijn. In hoeverre hebben de kwikdampen hun hersens aangetast?
Gedragsveranderingen bij tandartsen.

Onderzoeken hebben uitgewezen, dat tandartsen en assistentes:

-Twee maal zoveel gliobastomas hebben dan de rest van de bevolking.
-Hun IQ- niveau gedaald is met ruim 1 punt.
-Psycho-motorisch en emotioneel erg gedaald zijn in punten t.o.v. de bevolking.
-Zelfdodings-percentage in deze beroepsgroep het hoogste is t.o.v alle andere beroepsgroepen.
-Meer voorkomende onvruchtbaarheid bij de mannen werkend in de tandarts-praktijk.
-Moeilijke conceptie , miskramen en doodgeboren baby's zijn het hoogst in deze beroepsgroep.
-20% van de tandartsen in Canada zijn arbeidsongeschikt geworden door psychische problemen.
-Na autopsie er 80 keer meer kwik in de hersenen bevond dan in alle andere beroepsgroepen.



Vele recente studies tonen aan dat blootstelling aan kwik bepaalde gedragsveranderingen bij tandartsen teweeg kan brengen. (Echeverria 1995, Gonzales-Ramirez 1995)
Een nieuw amerikaans onderzoek toont aan dat zelfs bij lagere waarden van blootstelling aan kwik dan eerder onderzocht en vastgesteld bij tandartsen en lager dan de gemiddelde waarden gevonden bij de doorsnee bevolking, kunnen leiden tot een verminderde motoriek en coördinatieproblemen.(Aposhian 1997)
Ook kan men voor het eerst onderscheid maken tussen belastingen van meer recente aard en van de langere termijn.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat tandartsen beroepsmatig blootgesteld aan kwik een hogere kans hebben op wisselende gemoedstoestanden, een algemeen gevoel van irritatie en een gebrek aan concentratie. Verder waren de motorische functies onderzocht.
Hieruit bleek dat het vermogen tot coördinatie en nauwkeurig handelen was aangetast.
Niet in ernstige mate, maar wel waarneembaar. Koppel dit aan een gebrek aan concentratie en iemands beroepsmatig functioneren gaat er anders uit zien. In de meest recente studie van Dr. Aposhian (Universiteit van Arizona) is er reeds een kwik/urine dosis-effect vastgesteld bij concentraties geringer dan 10 microgram kwik per liter urine. Uit het voorafgaande onderzoek van 1995 werden die effecten pas waargenomen bij concentraties vanaf 36 microgram per liter urine. Hieruit blijkt eens te meer dat het vrijwel onmogelijk is veilige normen voor kwikbelasting vast te stellen. Om met Dr. Lars Friberg (WHO adviseur) te spreken, er bestaan geen veilige drempelwaarden voor kwik.

Conclusies volgens de NVBT:

Dat bij gebruik van kwik in tandheelkundig amalgaam, de gezondheid van de tandheelkundige professie aantoonbaar negatief wordt beÏnvloed.

Dat kwik uit tandheelkundig amalgaam interfereert met fysiologische processen in het lichaam, waarbij mogelijke schadelijkheid voor het organisme zeer aannemelijk is.

Dat er ten aanzien van foetussen en zuigelingen niets gezegd kan worden ten aanzien van de veiligheidsmarges van kwik. Kwikbelasting van zuigeling en foetus staat vast en derhalve dient dit ter bescherming van het ongeboren en jonge leven zo goed mogelijk te worden vermeden.

Dat wanneer de milieuwetgeving haar uiteindelijke beslag vindt, amalgaam op grond van dit wetsartikel verboden zou moeten worden. Onderzoeken naar de vergelijkbaarheid van de levensduur van composietrestauraties ten opzichte van die van amalgaam, zoals gedaan zijn aan de universiteit van Nijmegen, zullen uiteindelijk leiden tot het verdwijnen van amalgaam als tandheelkundig restauratiemateriaal.
di, 03/01/2016 - 19:43 Permalink
tingobop

Als antwoord op door tingobop

Ik heb nu 2 amalgaam vullingen laten vervangen voor composiet. en lijk er weinig last van te hebben.van het composiet dan .er is niet veel geboord dus ik denk dat dat daarom de zenuwen niet zo zijn geirrtiteerd als de voorgaande keer bij een kies waar de tandarts een half uur op heeft zitten boren.

de tandarts heeft het amalgaam zonder gasmasker op eruit geboord.

ik vind dat best moedig want had een filmpje gezien over hoe ze amalgaam eruit boren en hoeveel kwik dampen er vrij komen. daar was te zien een hele grote gifwolk.

http://www.mcclatchydc.com/latest-news/article51930940.html

de tandarts die erboven hangt krijgt dat dan wel binnen lijkt mij als ze geen gasmasker draagt. want de gifwolk stijgt gelijk op is te zien op het filmpje. het schijnt dat er van alles vrij komt van jaren waaraan de amalgaam vullingen zijn bloot gesteld.
heb ik nu ook amalgaam vergiftiging?
za, 03/19/2016 - 14:45 Permalink
Grappa

Als antwoord op door tingobop

Stop toch eens met het verspreiden van dit soort onzin als pseude expert. Als je meent te weten waarover je schrijft doe dan gedegen onderzoek.
Het verhaal op de film klopt. Kwik in amalgaam dat is uitgehard komt nauwelijks en langzaam vrij. In veel voeding zitten gelijke zo niet veel hogere concentraties. Meer risico loopt men bij het verwerken van de diverse componenten in de pre-amalgaam fase en bij het uitboren ervan.
Vanaf dat moment in deze film wordt jij en door jou iedereen op het verkeerde been gezet. De wolk die je ziet op de film is een aerosool. Men zuigt niet af waardoor het er heel spectaculair uitziek, zoals wanneer je met licht aan met de auto door mist rijdt. Waterdruppels vermengd met organische en anorganische bestanddelen. Er zijn protocollen die niet toestaan zo te werken. Daarom zal iedereen nevelzuigers gebruiken met een grote capaciteit die het grrotste deel van deze aerosool afvangen. Specifiek voor amalgaam verwijdering zijn speciale opzetstukjes beschikbaar die de efficiëntie van afzuiging optimaliseren. Daarnaast wordt vaak rubberdam gebruikt zodat niets in de mond achterblijft of via de mond ingeademd kan worden. En als er iemand risico liep op kwikvergiftiging in het verleden waren het de assistent en de tandarts en niet de patiënt.
Overigens is composiet ook niet zonder risico. Ook hier lopen assistent en tandarts gezondheidsrisico's bij langdurige blootstelling aan vooral de hechtmiddelen die toxisch zijn en tot vervelende allergische reacties kunnen leiden. Daarom moet men zich beschermen met handschoenen, die overigens deze stoffen meestal enigszins doorlaten, en huidcontact vermijden. Lees ook maar eens over discussie over Bisfenol A.
za, 03/19/2016 - 16:25 Permalink
tingobop

Als antwoord op door Grappa

Ze zuigen inderdaad niet af in het filmpje omdat ze willen laten hoe hoog de concentratie is.

Gewone tandartsen gebruiken vaak geen rubberdam,ik vroeg het wel te doen maar dat wilden ze niet. dan moet je speciaal naar de bio tandarts. bij mij zijn ze gewoon er zo uitgeboord zonder rubberdam,en ik had dus stukjes amalgaam in mijn mond en tussen mijn tanden.maar dat had ik vroeger ook altijd toen ze weer een gaatje naast de vulling erbij gingen boren, de tandarts had ook geen handschoenen aan bij het verwerken van composiet hechtmiddel.

30 maart gaan er weer 2 grote amalgaam vullingen uit. overigens zijn mijn kiezen waarbij het amalgaam vervangen is nu wel heel mooi wit. dit had ik niet verwacht dat het resultaat zo mooi wit zou zijn na 30 jaar amalgaam erin te hebben gehad waardoor mijn tanden eerst wel zwart leken omdat de kiezen bijna alleen uit vulling bestonden met slechts een dunne opstaande rand tand
za, 03/19/2016 - 20:03 Permalink
tingobop

Als antwoord op door Lieneke

Je bedoeld verkeerde rubriek? of op tandarts.nl zelf?

er is wel een amalgaam forum maar daar zitten alleen maar tegenstanders van amalgaam en mensen die overal last van hebben en het amalgaam de schuld ervan geven.daar word dus ook niet gediscuseerd over de voordelen van amalgaam..

inmiddels heb ik wel al 2 amalgaam vullingen laten vervangen en daar bleken gaatjes onder te zitten op een foto van een jaar geleden.de volgende dag was ik goed ziek weet ik nog. misschien van het amalgaam wat ik binnen heb gekregen want ik mocht ook niet spoelen van de tandarts en moest dus alles doorslikken.

alleen is nu de vraag of die gaatjes er wel mee uit zijn gegaan.de tandarts die geboord heeft had geen foto gemaakt en op een oude foto waren de gaatjes wel al te zien. de assistente daar zegt dat ze altijd gaatjes er mee uit halen maar in een kwartier stond ik weer buiten met 2 nieuwe vullingen. nu zit ik inmiddels bij 2 tandartsen en laat mijn andere tandarts een controlle erop uitvoeren.over 2 weken kan ik pas komen en dan gaat ze een foto maken. ik heb het uitgelegd en ze zei . die andere tandarts zal toch wel de gaatjes mee hebben gedaan want ze is toch tandarts. maar ze heeft het helemaal niet over gaatjes gehad en je leest wel meer dat sommige tandartsen vullingen vervangen en gaatjes laten zitten. mijn nieuwe tandarts is Grieks en praat geen woord nederlands,en wilde ook veneering van het labiale vlak met composiet of porselein niet uitvoeren op mijn 11 en 21. omdat het glazuur daar erg dun is. tanden brokkelen straks af ben ik bang... daarom ben ik weer naar een andere tandarts gegaan die mijn wensen wel volledig wil vervullen.
di, 03/29/2016 - 14:35 Permalink