Amalgaam, composiet? Help?

Author:
Vladimirka
Posted:
za, 02/06/2010 - 20:27
Hallo!

Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Natasha, veertien jaar oud.
Ik ben ± een maand geleden voor het eerst in drie jaar weer naar de tandarts geweest. Viel reuze mee! Gelukkig deze keer wel een aardige getroffen.
Ik had twee gaatjes, maar ja, wat wil je na zo'n lange tijd. Ben er niet van geschrokken en vrolijk weer naar huis gewandeld.
Nu ik er verder over nadenken reizen er toch wat vragen in me op. Welk materiaal wordt straks voor de vullingen gebruikt? Verdoving, geen verdoving??

Verdoving ben ik uit. Maar nu het materiaal nog.
Ik wil heel graag een witte vulling omdat ik het heel onprettig zou vinden om elke keer als ik mijn tanden poets er aan herinnert te worden, bovendien heb ik liever niet dat iemand er iets van ziet.
Ik durf niet goed met mijn eigen tandarts te overleggen (komt toch van negatieve ervaringen met mijn !vijf! vorige tandartsen).

Nu is mijn vraag: Welk materiaal wordt standaard gebruikt? en als ik dan toch amalgaam krijg (of ander materiaal dat niet op de kleur van mijn tanden lijkt?) kan ik dit dan nog vervangen later? Dat ik het amalgaam weer laat verwijderen en het vervang door bijv. composiet?

Bij voorbaat dank,
Natasha
Spiegeltje

Tegenwoordig wordt door verreweg de meeste tandartsen composietmateriaal gebruikt, dat is tegenwoordig de standaard. Maar er wordt ook nog wel met amalgaam gewerkt, met name door de oudere generatie tandartsen. Of soms omdat het de iets betere oplossing is. Maar je kunt rustig tegen de tandarts zeggen dat je graag een witte vulling wilt van dezelfde kleur als de kies of tand, dat komt dan dik in orde.

Een amalgaamvulling kan later ook nog worden vervangen. Maar het beste is natuurlijk om dan maar helemaal geen amalgaam te nemen, hoef je ook niks te vervangen.
za, 02/06/2010 - 21:05 Permalink