Alveolitus en antibiotica helpt niet??

Author:
Anna1979
Posted:
zo, 05/29/2011 - 22:14
Hallo allemaal,

Vorige week vrijdag heb ik een normale kies laten trekken omdat die niet meer te redden was. Er was een stuk afgebroken en er bleek een flink gat onder te zitten. Dus de tandarts heeft hem eruit getrokken. Na veel gewrik en gedraai had hij hem eruit. Ik mocht vooral niet spoelen dus dat heb ik de eerste 2 dagen ook niet gedaan en daarna alleen heel erg zachtjes na tandenpoeten. Maar.... wat een pijn! De dagen erna had ik steeds heel veel pijn. Zelfs met 3 keer ibuprofen 600 per dag en paracetamol had ik nog flinke pijn. Op maandag heen geweest en hij zei toen dat het nog geen alveolitus was, maar daar moest ik wel voor uitkijken. Vooral niet spoelen zei hij en het moest vanzelf goedkomen. Op donderdag weer heen geweest (na een week dus) en toen bleek dat de boel flink ontstoken was en wel een alveolitus dus. Ik heb toen een antibiotica kuur gekregen van dagen en verder heeft de tandarts er niets aan gedaan.

Hoe kan dat nou? Ik lees op allerlei forums dat de behandeling van alveolitus ook bestaat uit het uitspoelen van de wond? Na 1 dag zou het al beter moeten gaan heeft de tandarts gezegd maar ik voel nog steeds heel veel pijn steeds. Zelfs mijn oor doet erg zeer en alle kiezen aan die kant lijken wel gaten te hebben. Ik slik nu die antibiotica en verder 4 x 600 mg ibuprofen en ook nog 6 paracetamol per dag. Hoe snel zou die antibiotica moeten werken?? Ik heb het nu al 3,5 dag geslikt en het is misschien maar een heel klein pietsie minder geworden. En moet ik nu WEL of niet spoelen?? De tandarts zei dat die alveolitus ontstaat doordat je te hard hebt gespoeld maar dat heb ik echt niet gedaan.

Kan iemand me helpen die dit misschien ook eens heeft meegemaakt? Want ik maak me wel ongerust!
Illuminus

Antibiotica helpt niet of nauwelijks en heeft bij alveolitis in principe geen toegevoegde waarde.

De extractiewond uitspoelen met 1,5% waterstofperoxide meerdere keren per dag wel, dit weekt het necrotische weefsel en de bacterien los waardoor de pijn weggaat en de wond kan genezen. Deze genezing duurt wel langer dan normaal omdat de extractiewond van beneden naar boven dicht zal groeien.

De wond uitspoelen doe je met 3% waterstofperoxide dat je 1 op 1 verdund met lauw water en vervolgens in een monoject spuit doet (een spuit met een kromme kunststoftip, verkrijgbaar bij tandarts of apotheek) en hiermee de extractiewond een paar keer uitspoelt en dit een keer of 3-4 per dag.


Sterkte
ma, 05/30/2011 - 11:08 Permalink
Anna1979

Antibiotica helpt niet of nauwelijks en heeft bij alveolitis in principe geen toegevoegde waarde. De extractiewond uitspoelen met 1,5% waterstofperoxide meerdere keren per dag wel


Wat vreemd dat mijn tandarts hier helemaal niets van heeft gezegd! Nu na 3 dagen antibiotica heb ik eindelijk het gevoel dat het wat beter wordt. Vanmorgen om half 9 wakker geworden van mijn kleine meid. In plaats van om 5 uur van de pijn. Dus wie weet dat het zich nu vanzelf oplost. Ik hoop het! Ik twijfel nog steeds wel over het spoelen. Kun je dan niet juist de genezing tegen gaan omdat je de wond weer open spoelt? Mijn tandarts was zo daartegen!

Volgens mij zit er trouwens ook een rijstekorreltje in. Pff, hoe krijg ik dat er nou weer uit??
ma, 05/30/2011 - 19:41 Permalink
Spiegeltje

Kun je dan niet juist de genezing tegen gaan omdat je de wond weer open spoelt? Mijn tandarts was zo daartegen!

Dat geldt met name in de periode direct na de extractie. Dan moet er zich namelijk in de wond een bloedstolsel vormen om de genezing te bevorderen. Meteen heftig spoelen verstoort dat proces. Bij u is dat stolsel al weg of niet gevormd. In dat geval is er ook verder geen risico verbonden aan spoelen. Integendeel, mochten de klachten blijven dat is spoelen met waterstofperoxide 1,5% een goede oplossing om u sneller van de klachten af te helpen. Bij niets doen duurt het aanzienlijk langer.

Antibiotica in de tandheelkunde is alleen in uitzonderlijke gevallen een goed idee, wat de tandarts verder ook zegt.
ma, 05/30/2011 - 20:47 Permalink