Alveolitis... gaasje in de wond.. en nu?

Author:
Dominiek
Posted:
ma, 09/17/2007 - 15:21
De vervelende napijn na het trekken van mijn verstandskiezen bleek toch.. alveolitis te zijn bij de onderste...

Nu heb ik net een afschuwelijke behandeling achter de rug, ze heeft de wond uitgespoeld en daarna -zonder verdoving natuurlijk- een gaasje zitten proppen in die zeer pijnlijke wond :o

Was zo onder de indruk van alles, ging trillend op mn beentjes weg, dat ik helemaal niet gevraagd heb wat er woensdag (als ik terug moet komen) gaat gebeuren.

Gaan ze alleen dat gaasje eruit halen en moet het dan vanzelf genezen?
Of kan ik nog iets engs verwachten?
En voel je dat, als het gaasje eruit gehaald wordt? Ik neem aan dat de ontsteking dan ook al behoorlijk is afgenomen en.. de pijn dus minder...

Hoop dat iemand ervaring hiermee heeft of er iets vanaf weet!


gr,
Dominiek
Irfan

Een alveolitis is een ontsteking van de extractiewond dat meestal komt, omdat de bloedprop die zich daar aan het vormen was losschiet.
Meestal wordt dat behandeld met het een week lang uitspoelen van de wond met waterstofperoxide. Soms wordt het ontsmet door er een gaasje in te doen met jodoform of waterstofperoxide etc. Als je woensdag teruggaat wordt het gaasje verwijderd en gekeken of het al beter gaat. Misschien moet je dan thuis nog spoelen, maar dat krijg je wel te horen van de kaakchirurg of tandarts.
Omdat een alveolitis erg pijnlijk is, wordt meestal een goede pijnstilling meegegeven, zoals Paracetamol etc.

Gr Irfan
ma, 09/17/2007 - 15:51 Permalink
Spiegeltje

@Dominiek
Heel vervelend, die alveolitis. Maar dat komt nu eenmaal bij een klein gedeelte van de extracties voor, ook bij de beste tandartsen. De aanleiding is vaak het ontbreken van een stolsel maar waarom die verdwijnt is - geloof ik - nog niet helemaal opgehelderd. Ook al heb je niet gespoeld op de eerste dag, dan nog kan het stolsel verdwijnen

Zoals Irfan al aangaf is het goed de wond schoon te houden (volgens het advies van de tandarts die de wond heeft gezien) en verder ook je mondhygiene goed op peil te houden, ondanks de pijnlijke wond. Een troostende gedachte is misschien dat de ontsteking na 1-2 weken vrijwel zeker zal zijn genezen. Verder kun jij of de tandarts eigenlijk weinig meer doen dan gewoon afwachten met pijnstilling.
ma, 09/17/2007 - 17:24 Permalink
Dominiek

Dankjewel voor jullie reactie!!!

Klopt inderdaad... Het stolsel is weggespoeld of iets dergelijks, zat er niet meer in ieder geval.
Ze had het zelfs over blootliggend bot.. brr...

Mondhygiene vind ik erg lastig nu.. Poetsen doe ik aan die kant heeel voorzichtig met een zachte borstel, en spoelen kan nu even niet ... Anders spoel ik zo het gaasje eruit...
Ik drink wel veel water, geen frisdranken, koffie of andere troep. Hopelijk dat dat ook helpt..

Maar ben gelukkig ietsje minder bang voor woensdag.. :)

Pijn valt trouwens heel erg mee! Die behandeling was erg, daarna ook... Heb toen om 12 uur ibuprofen ingenomen en sindsdien niks meer... Nu zal de ibu zo wel uit gaan werken, toch wel beetje huiverig voor... Misschien maar opvangen alvast met een nieuwe :D
ma, 09/17/2007 - 17:27 Permalink
Dominiek

Wat ik me trouwens afvraag, er zit nu dus een 'gat in mn mond'
Op dit moment zit er een gaasje in, waarvan overigens een flink stuk 'uit de wond' steekt... Smaakt inmiddels verschrikkelijk vies, maar goed.

Maar gaat dat gat zomaar genezen?? Als dat gaasje eruit is??
Want bloeden doet het dan toch niet meer?

Snap nog steeds neit helemaal wat er woensdag (morgen) gaat gebeuren.. Misschien beetje raar, maar moet ze niet zorgen DAT het gaat bloeden zodat er een nieuwe bloedprop kan vormen????

Ik snap echt niet hoe dat 'gat' gaat/moet genezen. Weet iemadn dat toevallig?
di, 09/18/2007 - 12:41 Permalink
Spiegeltje

Je bent benieuw wat er verder gebeurt. De tandarts kan niet zo gek veel doen, het moet vanzelf genezen. Ik denk dat de tandarts alleen het gaasje zal verwijderen, de wond zal inspecteren, schoonmaken en desnoods een nieuw desinfecterend gaasje zal plaatsen. Ook kan het zijn dat er geen nieuw gaasje meer nodig is en dat je met een spuitje (monoject) de wond verder moet schoonhouden, al of niet met een desinfecterend middel. Een nieuw stolsel is niet nodig. Na 1 of 2 weken na begin van de klachten is het meestal wel genezen.
di, 09/18/2007 - 14:21 Permalink
Dominiek

Dankjewel voor je reactie..

Ooohw maar ik hoop zo dat er niet nog een gaasje inhoeft!!! :o
Neuh, liever een week langer last dan nogmaals die behandeling :(

Dan maar extra spoelen en desnoods eet ik een week niet, als dat een risico is..Echt, haar nog een keer laten doen wat ze gister deed?? never nooit neit!
di, 09/18/2007 - 14:23 Permalink
helderester

Hé ik heb ook avolitus gehad, het smaakte erg vies, deed erg pijn en ik kreeg koorts. Ik heb toen veel ibuprofen genomen (ik had de zakjes voor me op het bureau liggen) en spoelde het regelmatig uit met een monoject.
Ik heb dit forum trouwens toen ontdekt, omdat ik de symtomen intypte.
Toen ik het centrum voor mondzorg belde zei de receptioniste dat ik het zelf uit kon spoelen met water met een beetje zout. Ik moest 1 liter water met 1 theelepel zout koken, dat afkoelen en het daarmee spoelen. Achteraf had ik het net zo goed met gewoon water kunnen spoelen, want ik had het water een keer gekookt en heb het toen de hele tijd gebruikt, dus bepaald niet higiënis :oops:, maar ik had natuurlijk geen zin om dat elke keer te doen
Het ging vanzelf over, en de wond genas. Het heeft wel 10 dagen erg pijn gedaan. Ik heb geen propje erin gekregen en er heeft ook niet iemand naar gegeken want dat hoefde niet Ze zei als je hier komt spoelen ze de wond uit en dat kan je ook zelf doen.
di, 09/18/2007 - 18:22 Permalink
Nynda

Ik ben toch zoooooooooo blij met internet en fora!! Ik heb hetzelfde op dit moment en morgen gaat het gaasje eruit. Het is een hele opluchting te lezen dat het daarna weer geneest.. Ik heb gehuild als een klein kind toen vrijdag dat gaasje geplaatst werd. Bij mij moest de hele wond worden schoongemaakt (lees: geschraapt) :o . Dat ging dan "gelukkig" wel onder verdoving, maar als zo'n dikke spuit IN je pijnlijke wond gezet wordt... dan moet je wel ff met onze lieve heer praten (ook als je niet gelovig bent...)!!

Na thuiskomst en na uitwerking van de verdoving wist ik helemaal niet meer waar ik het zoeken moest. Dat is nu GELUKKIG minder!!! Ik voel het nog steeds steken af en toe, maar dat schrijf ik maar toe aan het feit dat ie over mijn kaakbot aan het schrapen was 2 dagen geleden.

Ik heb mezelf ook de schuld gegeven van de ontsteking, want ik rook. Ik heb het wel tot een minimum beperkt, maar toch kon ik het niet helemaal laten.

Ik hoop dat het morgen alleen een kwestie is van het gaasje eruit halen. Over mijn lijk dat hij nog zo'n spuit in de wond zet!! Over twee weken ga ik op vakantie naar Italie... en dan wil ik alleen maar lekkere dingen eten!! Ik eet nu al 2 weken bijna niet (wel goed voor de lijn trouwens...), dus ik hoop dat ik dan pijnloos kan eten!!
zo, 07/13/2008 - 11:32 Permalink