Altijd wkb nodig voor inlay?

Author:
SanneKas
Posted:
di, 01/19/2010 - 19:20
Ik wil een gouden inlay laten plaatsen in één van mijn kiezen. Nu heb ik mij door mijn tandarts laten vertellen dat daarvoor altijd een wortelkanaalbehandeling nodig is. Hij plaatst alleen inlays na een wkb.

Maar dat zie ik zelf niet zo zitten. Ik betwijfel ook of dit nodig is. Zeker omdat zijn telefoniste verbaasd reageerde toen ik dat vertelde. Zij wilde eerst de afspraak inplannen zonder wkb. Ze reageerde: "Ooh..?! ........nou als hij dat zegt..."

Volgens mijn tandarts betaal ik al genoeg voor die inlay dus zou het zonde zijn als de zenuw na een paar maanden gaat onsteken.
Ik zie niet in waarom zo'n zenuw moet gaan ontsteken. Het ironische is zelfs dat ik een paar jaar geleden één wkb heb ondergaan en dat juist die wortelpunt sinds kort aan het ontsteken is.. (dat is dus een andere kies dan waar het hier om gaat). In mijn andere kiezen heb ik daar nog nooit last van gehad.

Wie kan mij vertellen of het inderdaad zo is dat er geen inlay geplaatst kan worden zonder wortelkanaalbehandeling?
Spiegeltje

Wie kan mij vertellen of het inderdaad zo is dat er geen inlay geplaatst kan worden zonder wortelkanaalbehandeling?

Ik denk niemand. Een wortelkanaalbehandeling voer je uit als daar een goede reden voor is, doorgaans een ontsteking/aantasting van de zenuw. Hoogstens preventief als je een grote kans op problemen verwacht na diep boren. Bij een vitaal element doe je dat niet want deze behandeling, hoe noodzakelijk soms ook, leidt vrijwel altijd tot verzwakking van het element. Heel kwalijk mijns inziens, dit standpunt van de tandarts. Ik zou snel een andere zoeken. Het kwalijke is vooral dat de tandarts zegt dat het altijd moet. Dan vraag je je af bij welke behandelingen hij het niet doet of nodig vindt
di, 01/19/2010 - 19:58 Permalink
SanneKas

Bedankt voor je reactie!
Het zou hier dus om een preventieve reden zijn. En mijn vorige wortelkanaalbehandeling was dat ook. Toen had ik me er nog helemaal niet in verdiept en liet mijn tandarts maar haar gang gaan (dat was mijn vorige tandarts). Zij deed ook die wkb omdat 'dat nou eenmaal moest bij het zetten van een kroon'.. (lijkt me bij een kroon dus ook niet altijd nodig).
Vind het erg jammer dat tandartsen zo makkelijk hierover denken!! :smt012
di, 01/19/2010 - 20:19 Permalink
Spiegeltje

Dat vind ik ook. Mij hoor je niet zeggen dat er nooit een reden kan zijn voor een preventieve behandeling maar standaard altijd gaat echt te ver. Zoiets vereist een afweging van de voor- en nadelen. Bij kronen ligt dat inderdaad niet anders. Bij kronen zal de tandarts wel altijd willen uitsluiten dat later een wortelkanaalbehandeling nodig wordt, want dat is zonde van de kroon. Als er problemen zijn, bijvoorbeeld een op de foto zichtbare zwarting rond de wortelpunt, zal de tandarts voorstellen deze eerst te behandelen, ook al zijn er nog geen klachten. Hieruit mag echter niet worden geconcludeerd dat bij een kroon altijd eerst een wortelkanaalbehandeling moet worden uitgevoerd. Voor zover ik weet hoeft door het omslijpen geen beschadiging van de zenuw optreden. Het komt wel voor, dat is dan pech. Als het 5 op de 100x voorkomt, ik zeg maar wat, ga je bijvoorbeeld niet preventief 100 wortelkanaalbehandelingen uitvoeren ' voor de zekerheid' . Overigens kunnen deze ook complicaties geven.
di, 01/19/2010 - 20:24 Permalink