altijd een gaatje

Author:
clairetje
Posted:
zo, 04/17/2005 - 08:49
ik heb altijd een gaatje als ik bijde tandarts kom maar ik poets wel elke dag en ik snoep niet veel weet er iemand meschien waar dor het kan komen en wat ik er aan kan doen ?? :(
Geke

Beste Clairetje,

het is heel erg goed dat je bijna niet snoept, maar er zijn heel erg veel voedingsstoffen die gaatjes kunnen veroorzaken, zoals frisdranken, yoghurtdranken en fruit. Het beste om gaatjes te kunnen voorkomen is niet te vaak op een dag iets eten, het liefst niet boven de 7x per dag en daar zit je al snel aan met bijvoorbeeld je ontbijt, koffie met suiker, middageten, thee met een koekje, een banaan, avondeten en nog een keer koffie met suiker. Het beste is dus ook om water, thee zonder suiker of koffie zonder suiker te drinken, dat is niet slecht voor je tanden.

Verder is het goed om 2x per dag je tanden te poetsen :smt001 en 1x per dag tussen je tanden goed schoon te maken, zo kun je het beste alle plaque verwijderen. Plaque bestaat eigenlijk voor 70% uit bacterien en deze zetten suikers om in zuur. Dit zuur veroorzaakt de gaatjes doordat het je tanden op die plaats oplost. Op deze plaats de bacterien gaan zitten (deze plaats is vaak moeilijk bereikbaar met poetsen) en het gaatje dieper maken. Tussen je tanden kun je het beste floss of tandenstokers gebruiken afhankelijk wat het beste tussen je tanden past.

Ik hoop dat het hiermee duidelijk is, als je nog vragen hebt kun je het altijd zeggen. :smt006
di, 04/19/2005 - 17:15 Permalink