Alternatieven voor apex-resectie?

Author:
Theo36
Posted:
vr, 01/04/2008 - 20:10
A.s. donderdag moet ik een apex-resectie ondergaan. Ik zie niet echt tegen de behandeling op maar wel tegen het eind resultaat. Ik ben bang dat het uiteindelijk een grote mislukking zal worden omdat de prognose van een apex niet altijd supergoed is.

Mijn tandarts heeft op een foto van de betreffende kies een zwart puntje gezien. Aan de kies heb ik geen pijn. Op de kies zou tzt een kroon moeten vandaar dat deze tandarts graag wil dat ik een apex onderga zodat, als de kroon erop gezet wordt er geen ontsteking meer zit.

Ik ben enkele verhalen op het internet tegen gekomen van tegenstanders van de apex resectie. Nogmaals tegen de behandeling zie ik niet echt op maar wel tegen het eind resultaat.

Mijn vraag: zijn er alternatieven t.a.v. de apex-resectie?
Spiegeltje

Bij wortelpuntontstekingen wordt normaliter een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Zelfs als deze de eerste keer niet slaagt kan deze opnieuw worden gedaan (orthodontische herbehandeling). Misschien dat de tandarts er zelf geen been in ziet (lastig, duurt lang en succes niet verzekerd) en u daarom doorverwijst naar de kaakchirurg? Hij zou u ook hebben kunnen doorverwezen naar een collega met meer ervaring/affiniteit op het gebied van wortelkanaalbehandelingen of zelfs naar een tandarts-endodontoloog (=wortelkanaalspecialist). Pas daarna komt eigenlijk pas een apexresectie in beeld. Er zijn wel gevallen waarbij meteen naar een apexresectie wordt gegrepen, bijvoorbeeld als er een flink abces zit tussen de wortelpunten of er een afgebroken vijltje (komt echt af en toe voor!)ongelukkig in de weg zit (de endondontooog weet daar ook wel vaak raad mee trouwens!). Misschien in nog wel meer situaties. Maar daar schrijft u niet over.

In goede handen kan het slagingspercentage van een apexresectie nog best hoog zijn. Ook duurt de behandeling korter en wordt deze, in tegenstelling tot een wortelkanaalbehandeling door de tandarts of endodontoloog, geheel vergoed door de basiszorgverzekering. U houdt wel wat langer napijn, er is immer flink in het bot geboord.

Zelf zou ik eerst het traject volgen van de wortelkanaal(her)behandeling maar er is - volgens mij - geen harde reden om ineens van de apexresectie af te willen zien. Nog niet zo lang geleden was het ook heel gebruikelijk dat de tandarts - zeker als de eerste wortelkanaalbeandeling niet aansloeg - doorverwees naar de kaakchirurg.
vr, 01/04/2008 - 22:13 Permalink