alternatief etsbrug?

Author:
blabla
Posted:
ma, 07/05/2004 - 01:13
Ik heb een klein probleempje. Heb al sinds enige tijd een etsbrug bij mijn voortand, maar ondrvind er veel hinder van. Het valt er om de haverklap uit en moet telkens naar de tandarts om het weer vast te laten zetten, je moet bij alles wat je eet oppassen, en nog veel meer ellende. Ik ben er echt 24-uur per dag mee bezig, je denkt er constant aan zeg maar. Het eerste wat ik doe als ik opsta, is kijken of m'n etsbrug nog vastzitten. Dit is natuurlijk geen gezonde situatie.

Mijn vraag is dan ook of er andere alternatieven zijn voor m'n ontbrekende voortand (zonder wortel) en zo ja welke?

Alvast bedankt
de digitale tandarts

Wanneer je gaat voor een niet uitneembare constructie kom je uit op een brug of een implantaat:

- De (conventionele) brug

http://www.tandarts.nl/imagesforum/driedeligebrug.jpg


Meestal gemaakt van een metalen structuur waar porselein overheen gebakken is.
De getrokken tand/kies wordt vervangen door een dummy Deze dummy heeft de vorm van de ontbrekende tand/kies en bevind zich op/boven het tandvlees. Deze dummy wordt over het algemeen vast gemaakt aan de twee aangrenzende tanden/kiezen. Hiervoor moeten kronen worden gemaakt op deze tanden/kiezen.

Voordelen:

- Relatief snel afbehandeld (+/-twee tot vier weken)
- Relatief goedkoper dan een implantaat (+/- 1100 euro tot 1500 euro voor een 3-delige brug)
- Geen operatieve ingreep, bij sommige personen met een slechte gezondheid kan dit een voordeel zijn.
Op plaatsen waar veel te weinig bot aanwezig is voor een implantaat, kan een brug ook een makkelijkere oplossing zijn dan een uitgebreide botherstel operatie.

Nadelen o.a.:

- Het boren aan gezonde buurtanden/kiezen.
Als deze tanden/kiezen in goede staat zijn, wordt er eigenlijk gezond tandweefsel onnodig opgeofferd. Aangezien de gemiddelde levensduur van een brug ongeveer 15 jaar bedraagd, is er na die tijd iets misgegaan met een van de pijlers. Nieuwe behandelingen zijn dan noodzakelijk, welke mogelijk niet noodzakelijk waren geweest als er nooit aan geslepen was.


- Een kroon op een implantaat

http://www.tandarts.nl/imagesforum/solitairetandvervanging.jpg

Een implantaat is een titanium schroef welke in het kaakbot t.p.v. het ontbrekende element geplaatst wordt. Deze schroef moet een bepaalde periode vastgroeien, waarna een kroon gemaakt kan worden, welke op het implantaat wordt vastgezet.

Voordelen:

- Het is niet noodzakelijk om aan buurtanden/kiezen te boren. Hierdoor behouden deze hun natuurlijke sterkte, kleur en vorm.
- In stand houden van het kaakbot. Doordat het implantaat de functie overneemt van de vroegere wortel, zal het kaakbot nauwelijks slinken. Met name door de ongunstige druk van uitneembare protheses kan het kaakbot snel slinken, waardoor problemen kunnen ontstaan.

Nadelen:

- relatief langere behandeltijd dan bij een brug Afhankelijk van de lokatie, de hoeveelheid en kwaliteit bot moet een implantaat 6 weken tot 6 maanden inhelen. De inhelingstijd in de bovenkaak is het langst.
- relatief duurder dan een brug (+/- 1400 euro tot 2300 euro)
- Bij een tekort aan bot en andere complicerende factoren kan het een uitgebreide en minder voorspelbare operatie worden.
In principe zijn we in de implantologie zover dat we onder bijna alle omstandigheden met bijv. botopbouwen, implantaten kunnen zetten. Mocht er echter ook een brug gemaakt kunnen worden dan kan dat in bepaalde situaties een simpeler en doeltreffende oplossing zijn.

Samenvattend kan naar mijn mening beter gekozen worden voor een implantaat als de buurtanden/kiezen nog relatief gezond zijn.

Het hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit en hoeveelheid bot die beschikbaar is voor een implantaat. Je moet misschien m.b.v. een consult bij een implantoloog bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Van beide behandelingen zijn op deze site animaties te downloaden.

Met vriendelijke groet.
ma, 07/05/2004 - 10:44 Permalink