Alles eruit.. Prothese

Author:
PetraB
Posted:
ma, 10/24/2022 - 22:00
Hallo,
Donderdag gaat het gebeuren. De 12 boven en de twaalf beneden worden verwijderd en vervangen door een prothese. Het voelt als amputatie … ben bang voor pijn, kokhalzen, en ellendig voelen.
Het feit dat het dan met de algehele gezondheid (ben diabeet) beter gaat worden, alles normaal in m’n mond staat, geen branderig gevoel meer heb, en ik niet mn tandjes eruit kan eten.. kan de spanning niet weg nemen. De positieve verhalen zijn hier niet overvloedig en de mening van Tandarts Richard helpt ook niet om vertrouwen in het gebeuren te krijgen.

Is er toevallig iemand hier die als diabeet aan een prothese moest en de vraag is dan : wat eet ik dan? Alles met koolhydraten geeft pieken (die ik dan wel weer weg kan spuiten, maar toch). Afvallen is geen optie, ben al zo dun.

Al met al, stress, angst.. ik droom er zelfs van. Kan iemand me iets positiefs laten horen?

Groetjes
Petra
Tandarts_Richa…

Sorry dat ik niet positiever kan zijn. Ben te veel negatieve ervaringen in de praktijk tegen gekomen, zie verschillende ervaringen op dit forum.....Daarom probeer ik hier mensen ervoor te behoeden indien mogelijk. Men denkt vaak "ik laat alles trekken dan ben ik ervan af" maar helaas is dat vaak niet zo. Op elk pad kan je beren op de weg tegenkomen....helaas. Maar gelukkig een paar positievelingen. Hoop dat je daar bij gaat horen. Acceptatie zal het gevoel eerder doen omslaan naar positiviteit. Jammer dat uw tandarts, samen met u, niets v d 24 tanden/kiezen heeft kunnen redden. Al was het maar de hoektanden om een frame prothese aan te bevestigen. Dan moet het wel heel erg verwaarloosd zijn geweest.
ma, 10/24/2022 - 22:41 Permalink
PetraB

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Zo jammer dat u een oordeel velt zonder de situatie te kennen. Meer dan 20 jaar bezig samen met mijn tandarts, mondhygiëniste en Paradontoloog en zij hebben niet voor niets deze beslissing voor mij genomen. U vergeet dat er ook mensen met medische indicatie zijn. Wellicht handig als u zich eens inleest wat diabetes kan doen met een lichaam.
Ter overvloede wellicht : een frameprothese wordt geplaatst op bestaande elementen die VAST zitten.. laat nou alles los zitten door verlies van kaakbot.
Dank u wel overigens voor uw reactie. Het heeft me in ieder geval het juiste gevoel over mijn eigen inplantoloog/paradontoloog gegeven.
di, 10/25/2022 - 06:53 Permalink
netje59

Ik ben geen diabeet, dus daar kan ik je geen tips in geven. Bij mij is het nu bijna 5 maanden geleden dat alles getrokken is. Ondertussen kan ik alles weer eten. De eerste 14 dagen zijn pittig. Ik heb toen voornamelijk soepjes, papjes, fruit pureren, vla etc. Na 14 dagen begon ik weer brood zonder korst te eten , stampot, zachte groente ed. Ik ben toen 4 kg aangevallen. Ondertussen weer gewoon op gewicht nu.
Veel sterkte donderdag.
di, 10/25/2022 - 19:29 Permalink
Tandarts_Richa…

U begrijpt mij verkeerd. Ik oordeel niet. Ik weet dat er situaties zijn waardoor het gebit niet te redden is. En idd diabetes kan verschrikkelijke gevolgen hebben. En ik ken de situatie niet omdat ik de gegevens niet heb. En sorry ik ging er idd vanuit dat uw gebit mogelijk verwaarloosd was, in uw geval waarschijnlijk ten onrechte. Ik zeg wel dat het jammer is dat het niet gelukt is iets te behouden. Ik heb veel diabetici in de praktijk gehad. Gelukkig geen met zoveel verregaande botverlies dat alles getrokken moest worden. Waarschijnlijk meer geluk dan wijsheid. Sterkte.
di, 10/25/2022 - 21:07 Permalink
PetraB

Dank je wel, Netje!

Het kan allemaal alleen maar beter worden. De vicieuze cirkel, ontstekingen, hoge waardes diabetes, en daardoor ontstekingen wordt doorbroken.

Ik ben super zenuwachtig.. maar de constante branderige pijn en het kloppen in m’n mond is straks voorbij. Ingeruild voor rust in t lijf.

Ik ben digitaal gescand. Heb niet hoeven happen. Er is niet zoveel informatie te vinden op het forum hierover, maar ik denk dat het beter is dan happen met gips. Wie weet valt het mee (of dat wil ik graag geloven, haha)

Ervaring zal ik delen hier.. nu nog een dikke 2,5 uur m’n zenuwen de baas worden..
do, 10/27/2022 - 09:03 Permalink
PetraB

De ene diabeet verliest op een gegeven moment mogelijk tenen, of een half been. Ook ogen en bloedvaten hebben te lijden onder een niet (goed) werkende alvleesklier.
De meeste van m’n kiezen zijn al getrokken. En de helft van de rest is in de jaren hiervoor al vastgezet tegen andere, met andere elementen om er nog iets van te maken. Tot nu.
M’n twee maandelijkse bezoek aan mond hygiëniste en paradontoloog zijn nu voorbij. Evenals de pijn.
do, 10/27/2022 - 09:43 Permalink
Tandarts_Richa…

U gaf aan "12 boven, 12 onder", dat bracht mij in de war want u geeft nu aan dat "de meeste van m'n kiezen zij al getrokken", "En de helft van de rest is in de jaren hiervoor al vastgezet tegen andere, met andere elementen om er nog iets van te maken. Tot nu.". Dat verklaart meer. En idd diabetes heeft vervelende gevolgen. Hoop dat de behandeling voor u meevalt, maar vooral de lange termijn ervaring. Houdt ons svp ook op de hoogte v d lange termijn ervaring.
do, 10/27/2022 - 16:23 Permalink
PetraB

De behandeling was twee weken uitgesteld en staat nu voor 9 november gepland. Heb al wel gezien hoe het ongeveer gaat worden, maar goed, het moet er eerst nog maar eens in.
9 november .. daarna zal ik m’n ervaring delen..
do, 11/03/2022 - 20:49 Permalink
PetraB

Al kwijlend op de bank.. moet zeggen dat het zoveel lijkt op hoe het was.. maar dan recht enzo
Mijn 3D geprinte volledige prothese zit erin.. ben verdoofd tot aan m’n navel, lijkt wel ..
Hier en daar gehecht, nu kan het herstel starten!
Tot later
wo, 11/09/2022 - 15:34 Permalink
PetraB

Zojuist 2 x een grote bak soep met zacht broodje tot me genomen. Verdoving is bijna helemaal uitgewerkt. Wat rest is een ‘beurse bakkus’ hahaha.. pijn ja.
En een volle mond. Ik praat met een aardappel in m’n mond. Erg gek. Maar ik moet zeggen.. tis het waard.. het is mooi, pijn is te onderdrukken..maar m’n lach Hoef ik niet meer te onderdrukken en wat is relatief deze pijn tegenover de pijn die ik jaren had..
Blij mens hier!
wo, 11/09/2022 - 18:20 Permalink
netje59

Wat goed dat t achter de rug is Petra. Nu op naar herstel. Mijn ervaring was dat het iedere dag beter gaat. En wat je zegt, een mooie lach, geen pijn, is zoveel waard👍
wo, 11/09/2022 - 20:00 Permalink
PetraB

En die heb ik vanmiddag bij de controle weg laten halen. En nu zit er een andere en daarvoor ga ik morgen. Tis alleen maar aan de onderkant. T zag er allemaal goed uit, zei ze.. dus we gaan lekker door. Zacht visje gebakken en op gezogen, hahaha.. heerlijk..
Ongeduldig ben ik.. zou willen dat ik al normaal kon eten maar liever normaal praten. Das best lastig zonder te slissen… komt vast goed.
do, 11/10/2022 - 19:56 Permalink
Tandarts_Richa…

Geef jezelf 3 maanden de tijd om eraan te wennen. Mond/spieren/etc moeten zich allemaal aan de nieuwe situatie aanpassen. Uiteindelijk wennen de meesten eraan. Niet wachten met drukpunten weghalen. Pijn wordt anders alleen maar erger, sterkte.
vr, 11/11/2022 - 03:02 Permalink
netje59

Wat mij heel erg geholpen heeft is hardop lezen, als ik alleen was. Of lekker zingen. Kortom gewoon veel oefenen. En dat eten komt ook helemaal goed hoor. Bij mij is het nu 5 mnd geleden en ik eet echt bijna alles weer. Afbijten van hard broodje of appel ed gaat niet, maar dat kon ik met mijn eigen tanden ook al heel lang niet meer. Met mes en vork lukt het allemaal wel prima. Succes Petra
vr, 11/11/2022 - 20:25 Permalink
Tandarts_Richa…

Afbijten met een kunstgebit lukt vaak niet tenzij implantaten geplaatst zijn. Velen hebben spijt v hun beslissing en kunnen de gevolgen niet accepteren. Schreeuwen dan het hardst om implantaten, terwijl de beste implantaat, de eigen tand , getrokken wordt. Waarom het soms moet heb ik het nu niet over.Ik heb het over de mensen die gezonde tanden/kiezen laten trekken om esthetische redenen omdat men denkt dat het goedkoper is. Als het maar mooi is.... de rest zien wij wel wordt vaak gedacht.
za, 11/12/2022 - 03:54 Permalink
netje59

Ik schreeuw niet, ik constateer! Ik wist dit al voor Ik er aan begon. Goede voorlichting gehad in de kliniek. Er is prima mee om te gaan met het feit dat afbijten niet lukt. Genoeg andere mogelijkheden om heerlijk te kunnen eten. Je moet alleen denken in oplossingen en niet in beperkingen. Ik snap dat u veel negatieve ervaringen hoort, maar vind het erg storend dat die altijd direct geprojecteerd worden om mijn goede ervaringen.
Afbijten lukken ook al niet met mijn eigen tanden zoals ik hierboven al schreef. Ik ben niet voor niets aan een prothese begonnen!!!
En sorry als mijn ervaringen positief zijn, iets anders kan ik er niet van maken
za, 11/12/2022 - 09:51 Permalink
PetraB

Voor jouw feedback.

Ik ben nu 4 dagen verder en buiten de pijn plekken gaat t redelijk. Ik slik veel ibuprofen met saridon en dan is het te doen. Zonder die pijnstillers niet.
Morgen terug. Er staan grote blaren op m’n gehemelte. Aan de onderkant.
Eten lukt niet. Kauwen ook niet. Buiten het feit dat het pijn doen, schieten ze allebei los. Dat doen ze ook met praten.
Even over implantaten: dat is het vervolg traject. Kaakbot is ontstekingsgewijs de laatste jaren steeds minder geworden. En mijn doel is implantaten. HOE dan ook.. ook als de zorgverzekeraar er anders over denkt. Ik hou me daar maar aan vast. Ik weet waar ik het voor doe. Ik weet dat ik nu gewoon durf te lachen.
Nogmaals: dank je wel Netje voor je reactie. Ik ben daar erg blij mee
zo, 11/13/2022 - 14:23 Permalink
ashleyk

Hey,
Ik ben nu 1 maand verder. Bij mij is alleen m’n boven kaak getrokken.
Echt waar het gaat elke week wat beter.
Ik heb nog wel last van drukpuntjes helaas.
Sinds 1 week plak in m’n gebit met fixodent & het blijft muurvast zitten, hierdoor gaat het praten en eten makkelijker. Ik eet zachte dingen denk hierbij aan boerenkool, pannenkoeken, zacht vlees etc.

Harde dingen lukken nog niet vanwege de pijn.
Maar ik moet zeggen dat ik na deze week eindelijk iets positiever word.

Jammer dat hier zo weinig gedeeld word na een langere tijd, ik zie graag hoe het gaat met mensen die nu gewend zijn ( of niet)

Ik hoop dat je snel went & dat je door deze bittere tijd snel heen komt!
zo, 11/13/2022 - 21:01 Permalink
Tandarts_Richa…

Het is niet mijn bedoeling om over uw positieve houding negatief te praten maar juist om mensen te waarschuwen dat het niet alleen hosanna is. Juist uw positieve houding zal u door de zware tijd v los zittend en drukplekken, niet harde dingen kunnen eten, veroorzakende prothese, waar ik voor waarschuw en u nu ondervindt, helpen. Dat is heel belangrijk. Ben blij dat u ook "bittere tijd" aangeeft. Nogmaals het is geen protocol dat men na 6 maanden implantaten kunt krijgen, dat kan men u niet garanderen.. De kaak moet eerst een zekere mate ( dat soms jaren kan duren) slinken alvorens toestemming door de zorgverzekeraar gegeven wordt. Dat is de officiële weg. Maar er zijn soms gecontracteerde implanteurs die niet door de zorgverzekeraar gecontroleerd worden en een vrijbrief hebben. Dat doen de zorgverzekeraars om maar te lokken dat contracten afgesloten worden. Totdat iedereen een contract heeft en dan komen de regels. Profiteer daar nu maar van.
ma, 11/14/2022 - 12:02 Permalink
Tandarts_Richa…

Men neemt ze vaak te snel. Als het bot slinken niet helemaal uitgewerkt is, althans het eerste slinken. Mijn specialist geeft aan 1-1.5 jaar wachten dan pas. Maar men wil snel verdienen dus slijpen wij bot weg en zien dan wel verder....helaas soms niet goed. Er wordt zelfs al na 5 maanden weg geslepen en implantaten geplaatst... Idd pas vergoed nadat je aan bepaalde eisen voldoet. Soms pas na jaren slinken v h bot. Wilt u daarop wachten of misschien zelf bekostigen. Neemt u de risico dat het wel of niet vergoed wordt. Bel de zorgverzekeraar. Die moet het u kunnen uitleggen. Noteer wel de naam v diegene die u voorlicht. Vraag uitdrukkelijk of de verkregen uitleg ook voor u van toepassing is en zeg dat u de naam noteert. zodat u zeker weet dat het niet algemene informatie is dat nog beoordeeld moet worden.
ma, 11/14/2022 - 22:22 Permalink
PetraB

Vier keer terug geweest om drukplekken te ontlasten. Die doen echt t meeste pijn. Het is allemaal geen hosanna, maar dat was t van te voren ook niet. Erg apart om een ijsje te eten, ik verwacht elk moment door de grond te gaan maar die pijn is er nu niet meer. Net als bij koffie drinken.
Praten is nog steeds raar.
In de ochtend heb ik wat kokhals neigingen, dat had ik ook met m’n eigen gebit. Ook hier kan ik mee leven. Het gebit eruit halen voor de schoonmaak vind ik raar en zie ik elke keer tegenop.
Omdat t redelijk los zit ontstaat er een nerveuze tic. Het los klikken en weer vast klikken. Ook dat had ik met m’n eigen tanden. Ontspannen ben ik nog niet, ik ga ervoor dat dat in de loop van de maanden komt.
Ik ben een diabeet, m’n kaakbot aan de bovenkant is zowat helemaal weg. Aan de onderkant voor de helft. Ik weet niet wat de voorwaarde van de zorgverzekeraar is (vraag me af waarom zij zoveel macht hebben) maar ook al vertellen zij mij dat er een deel wordt vergoed, ik ben nu een traject in gegaan met een doel. Dat doel ga ik bereiken. Hoe dan ook. Ik snap dat het niet zomaar kan (bot opbouw etc). Mijn implantoloog zal weten wat ie doet en kan.
Heb inmiddels behoefte aan echt eten, dat zal nog wel even duren, denk ik. Ben ook pas een hele kleine week onderweg. Geduld is niet mijn sterkste kant.
Tijd voor een pijnvrij bakkie koffie, te bereiken met ibuprofen en saridon welke op dit moment mijn grootste vriendjes zijn..
di, 11/15/2022 - 08:15 Permalink
netje59

Je bent pas een weekje onderweg, dat eten komt goed hoor. Maar geduld moet je wel hebben ja.. hahaha..
Als je mond straks is genezen, zul je merken dat het beter gaat. Althans dat was bij mij zo. Begin met zacht voedsel; stamppotje, zachte groente en vlees, pasta, brood zonder korst in kleine stukjes. En zo opbouwen. Ik eet nu weer appel en peer, brood met korst etc, eigenlijk alles wel weer.ik ga straks voor mijn onder prothese ook het implantatentraject in ( volgend jaar). Boven zit ie als een zonnetje haha, dus dat laten we maar zo. Onder zit ie ook goed hoor, maar ook weinig kaakbot, net als jij.
Alle vertrouwen dat t helemaal goed komt
Veel sterkte met het herstel
di, 11/15/2022 - 18:53 Permalink
Tandarts_Richa…

Netje heeft gelijk...bij de meesten komt het goed en sommigen hebben helaas pech en kunnen er niet aan wennen. Helaas terug kan niet. Ben blij dat u alle nadelen ook beschrijft, er wordt vaak boos gereageerd als ik daarvoor probeer te waarschuwen. En soms ,zoals in uw geval, is het noodzakelijk. Wij snappen ook niet waarom zij zoveel macht hebben. Zij zijn er om u te dienen...zorgen voor goede, niet altijd de goedkoopste, zorg. Niet om de prijs te drukken zodat wij goedkopere, minder mooie tanden moeten gebruiken. Er was eerder een post waarom gebitten standaard lelijk worden gemaakt. Niet hun miljarden( wiens geld) winst te vergroten voor de aandeel houders.
di, 11/15/2022 - 21:41 Permalink
PetraB

Het is wel mooi gemaakt!
En voor de rest.. k ben ‘pas’ een week onderweg.
Vraagje wel : is het bij jullie ook zo geweest dat zowel boven als onder samen zo’n beetje tikkertje spelen in m’n mond? Het vliegt alle kanten in. Ben de hele dag bezig om alles vast te zuigen en nog werkt dat niet en doet bovendien ook pijn door alle schaaf plekjes overal? Gaat dat over? Wordt dat beter? Ik vind het vooral hinderlijk. Ben onverstaanbaar overigens ook.
Iemand hier een mogelijk antwoord op wat mij wat gerust stelt?
wo, 11/16/2022 - 00:01 Permalink
ashleyk

Als antwoord op door PetraB

Ik heb alleen boven, ik was de hele tijd bezig hem vast te zuigen. Als ik m’n mond open deed viel hij naar beneden. Sinds de hechtingen eruit zijn plak ik hem met fixodent. Hij zit de hele dag muurvast. Ik kan hierdoor beter eten en praten
wo, 11/16/2022 - 10:18 Permalink
PetraB

Ik ben nogal een zeikerd qua rare smaakjes. Ik wil het dus absoluut niet proeven. Een hoestdrankje, als voorbeeld, zal ik never nooit nemen, en zo heb ik dat met veel dingen. Net zoals iedereen zegt dat komkommer nergens naar smaakt of ruikt.. maar ik detecteer dat op een kilometer.
Is Fixodent smaakloos of zijn er meerdere ‘lekkere’ alternatieven ?
wo, 11/16/2022 - 11:24 Permalink
netje59

Boven zit ie bij mij vast. Beneden plak ik wel. Ik plak met fittydent, die vind ik het fijnste en blijft heel de dag zitten. Smaakloos en geurloos😉
Aan dat "ding" in je mond moet je idd wennen. Bij mij ging dat vrij snel, maar dat zal bij iedereen anders zijn denk ik
wo, 11/16/2022 - 11:40 Permalink
ashleyk

Als antwoord op door PetraB

Ik proef het niet..
Ik doe het op het gebit en dan meteen het gebit in mn mond, nergens last van.

Maaaar in de avond dat gebit uit…
Mijn God het is vies kauwgommerig op je gehemelte ( de substantie is vies, niet de smaak) en het is a hell of a job om het er af te krijgen zowel van je gehemelte als van het gebit 😅😅
wo, 11/16/2022 - 13:30 Permalink
Tandarts_Richa…

Een immediate ( A la minute) prothese is een gok prothese. Wij moeten gokken hoe de relatie tussen boven en onder en hoe de basis zal zijn. Vandaar het vast zuigen en alle kanten opgaan. Zo lang mogelijk uithouden. Dan de eerste rebasing waardoor het beter gaat passen, maar daardoor ook weer drukplekken kunnen ontstaan. Eventueel de ïnterdigitatie" ( hoe de kiezen op elkaar passen) aanpassen/ optimaliseren. Geef je mond, spieren etc, 3 maanden de tijd om te "wennen".
vr, 11/18/2022 - 09:23 Permalink
PetraB

Twee weken verder maar wat was dat afzien. Vandaag voor het eerst met minder pijn opgestaan.. het lijkt gewoon niet waar te zijn…

Eten blijft een probleem. Dat gaat gewoon echt niet. Soep en yoghurt. Heb gister in de air fryer wat zachte frietjes gebakken, maar wat een ellende. De hele linkerkant van m’n gezicht deed zeer. En niet alleen dat. Ook de knoopjes van de hechtingen waren gemeen tegen me. Dientengevolge heb ik ze zelf losgepeuterd met een wattenstaafje en daarna was het fijn. Niet pijnloos maar fijn.

Het past allemaal nog niet echt. Zeker onder niet. Als ik wat praat klikt het los en ben ik bezig met reddingsactie na reddingsactie om het op te vangen en terug te dirigeren. Het praten gaat overigens wel als dat ik nu een slis heb maar ik heb er vertrouwen in dat dat beter wordt.

Morgen terug om de overige hechtingen te laten verwijderen en dan krijg ik een soft liner..
Er is vast wel een ervaringsdeskundige hier die me kan vertellen hoe dat precies gaat? Is het vies? De smaak? Helpt het? Heb ik dan opnieuw last van drukplekken? Zit ie dan wel vast?? Etc etc

Groetjes!!
Petra
wo, 11/23/2022 - 10:25 Permalink
Tandarts_Richa…

Neutrale smaak. Is gewoon een afdruk nemen met softliner in uw bestaande prothese. Door het zachtere basis geeft dat vaak verlichting en zit vaak vaster , voor even doordat uw kaak verder slinkt. En ja drukplekken horen nu eenmaal bij een nieuw prothese, zeker een immediaat prothese.
wo, 11/23/2022 - 17:22 Permalink
PetraB

Zo.. en dat waren een paar fijne uren. Het zat vast, voelde alsof het echt gewoon relatief normaal was.
Maar we zijn een dagje later en toch lijkt het alweer losser te zitten.. nog niet TE los, maar toch..

Een vraagje voor onze Tandarts Richard : m’n behandelaar zei me dat ik niet met kleefpasta aan de gang mag op het soft liner laagje.. geldt dit voor alle Kleef-rotzooi?
Best gek als ik volgende week weer bel dat het allemaal weer veel te los zit..

Kan iemand me hier duidelijkheid over geven?

Thanks en fijn weekend!
vr, 11/25/2022 - 17:44 Permalink
PetraB

Probeerde ik net de hond te corrigeren, vliegt het onder gebit zowat tegen het raam.. moest lachen en tegelijkertijd ging ik even door de grond van de pijn van het terug duwen en verkeerd op m’n tandeloze bekkie terecht komen…

Het laagje in het ondergebit zit overigens helemaal los, terwijl ik niets geks heb gedaan. Niets wat niet mocht

Kan ik daarover m’n implantoloog bellen om het opnieuw te doen?
Kan ie meteen de drukplekken van het upper deel herstellen etc etc
zo, 11/27/2022 - 13:53 Permalink