allergische reacties

Author:
Lucas Foekema
Posted:
ma, 02/19/2007 - 15:46
Ik kan niet verdoofd worden, heb dan last van allergische reacties en kan ook niet tegen de reguliere vulmiddelen. Ik reageer wel goed op biologisch vulmiddel. Wie weet een tandarts voor mij?
Catrien
vV

biologisch vulmiddel

wat beschouwt u als biologisch vulmiddel??

En is er al onderzoek door een allergoloog gedaan mn mbt de verdovingsvloeistoffen. Allergie beperkt zich meestal tot 1 van de gebruikte componenten, als het bekend is welke is er wellicht simpel een goed alternatief te vinden.
di, 02/20/2007 - 10:21 Permalink
vV

tja, definieer dan ""schadelijke stof"" eens.

Want behalve een homp klei (en dan moet je ook nog maar afwachten met al die bodemvervuiling tegenwoordig) zitten in alle vulmaterialen toch wel stoffen die in meer of mindere mate als schadelijk beschouwd zouden kunnen worden.

Mensen hebben de mond vol over allergie of reacties op amalgaam, maar met het grote gebruik van composiet zijn daar de eerste slachtoffers ook al mee gevallen...

Overigens zijn de meeste vulmaterialen schadelijker voor de tandarts en assistente die er op dagelijkse basis toch wel veel mee omgaan dan voor de patient waar een aantal vullingen ingaat zo af en toe.

En graag even antwoord op mijn vraag mbt het allergologisch onderzoek, of dat nu wel of niet gedaan is, want dat is wel belangrijk om te doen, om de herkomst van de problemen vast te kunnen stellen.
wo, 02/28/2007 - 12:49 Permalink
dj

Eén der basisregels van de toxicologie is dat elke stof in wezen toxisch (en dus potentieel schadelijk) is omdat je van elke stof teveel binnen kunt krijgen. Ik geloof niet dat dit principe door de "biologische" groep tandartsen wordt bestreden trouwens. Anders gezegd, er bestaan geen schadelijke stoffen maar alleen schadelijke hoeveelheden.

ps euh waarmee wordt in de "biologische tandheelkunde" dan gevuld, .. goud?
wo, 02/28/2007 - 13:27 Permalink
Spiegeltje

Volgens de informatie in de volgende link:

http://www.bosscherstichting.org/Bestanden/nl_wrkzm.htm

is het vooral een bepaalde groep verdovingsmiddelen (esters) die allergie-problemen kunnen veroorzaken. Wellicht dat de tandarts - uit voorzorg - beter een ander verdovingsmiddel kan gebruiken, uit de amidegroep bijvoorbeeld Xylocaine™ en Lignocaine™. als de patient aangeeft 'allergisch' te zijn? Nadeel is dat de inwerkingstijd wat langer is (patient moet terug naar de wachtkamer).

Een onderzoek naar de allergie zou - als dit voor de patient tenminste goed uitpakt - dan misschien achterwege kunnen blijven? Ik weet verder niet of dit een bewerkelijk onderzoek is.
wo, 02/28/2007 - 13:37 Permalink
dj

Zoeken naar een onbekende stof die allergie veroorzaakt kan logischerwijs bewerkelijk zijn (er zijn namelijk nogal wat stoffen).

Testen of een aantal bekende stoffen bij een bepaalde persoon allergische reakties veroorzaken gebeurt meen ik vaak door een kleine hoeveelheid onder de huid te injecteren en dan (vrijwel direct daarna) te kijken of er een reaktie optreedt, wat voor een medisch onderzoek zeker niet bewerkelijk is.
wo, 02/28/2007 - 13:46 Permalink
Spiegeltje

Doet de tandarts zo'n onderzoekje dan, door wat soorten verdovingsvloeistof onder de huid in te spuiten? Of moet je daarvoor naar een medisch specialist?
wo, 02/28/2007 - 13:55 Permalink
de digitale tandarts

Ester-type anesthesie wordt eigenlijk niet meer gebruikt, het zijn altijd amide-type anesthesie die in Nederland gebruikt worden.

Overgevoeligheid komt nauwelijks voor en als het voorkomt is het bijna altijd op het conserveermiddel. Soms reageren personen sterk op het bloedvatvernauwende middel (meestal adrenaline) dit kan door hypergevoeligheid, medicijngebruik of door het per ongeluk in een bloedvat spuiten. De reactie wordt dan opgevat als ik ben er allergisch voor en type anesthesie met een minder sterke bloedvatvernauwer kan dan helpen.

De informatie van de Bosscherstichting is grondig, maar komt wel uit de biologische hoek en dat betekent het afraden van articaine verdoving, zonder goed wetenschappelijk bewijs daarvoor. Doordat Articaine nu veelvuldig wordt gebruikt zijn het aantal doden door overdosering (bij kinderen vnl) sterk gedaald. Articaine wordt al afgebroken in de bloedbaan en dus snel(ler) onwerkzaam gemaakt dan andere typen anesthesie.

Met vriendelijke groet.
wo, 02/28/2007 - 14:44 Permalink
de digitale tandarts

Wat voor materialen zijn er tijdens die behandeling nog meer gebruikt? De veroorzaker zou daar ook in kunnen zitten, denk aan rubberdam (latex) en monomeren uit composietvullingen.
do, 03/01/2007 - 13:03 Permalink
vV

Er is nog geen allergisch onderzoek gedaan


nou dan zou ik zeggen ga dat eerst eens doen, dan weten we waar we het over hebben, en kan er gericht gekeken worden wat er precies aan de hand is.

Want wat ik wel weet uit de ""biologische"" hoek is dat er vaak overdreven wordt, en vermoedens als stelling gedeponeerd. Er zijn er weinig die hun behandelwijze op gedegen onderzoek baseren..


ooit bij een patient na lang aandringen de amalgaamvullingen vervangen, want dat moest van de alternatieve genezer... Composiet erin, blijkt ze daar dus zwaar allergisch voor te zijn...En aan de adviezen van de alternatieve genezer lag dus geen allergologisch onderzoek ten grondslag..... Meten is weten...gissen is missen...
do, 03/01/2007 - 13:07 Permalink
mecánico para …

Voordat soort gevallen is altijd wel een leuke anecdote te vinden. Zo kwam ik er ooit op een hardhouten vulling te maken voor iemand die allergisch reageerde op alles. Kunstoffen, metalen, latex, fluoride, ronr=tgenstralen you name it inclusief ........suiker.
Vraag, en hoe doet uw stofwisseling het eigenlijk werd als nonsens want lichaamseigen afgedaan door de alternatieve meneer.

to the point: als je twijfels hebt over de werking van materialen dan moet je ze door een allergoloog laten testen. doe je dat niet dan wordt het welles nietus = mislukken van alles wat je doet en een niet meer bestaande vertrouwensband over en weer.
do, 03/01/2007 - 14:53 Permalink
vV

Zo kwam ik er ooit op een hardhouten vulling te maken


ahh een hardhouten (toch wel FSC??) eethoek is toch nog altijd veel mooier dan een kunststof eethoekje toch?
do, 03/01/2007 - 15:26 Permalink