All on 4/6: recente info?

Author:
Dennisz
Posted:
di, 12/13/2022 - 22:23
Goedenavond

Ik ben op zoek naar ervaringen van zowel artsen als patienten met all on 4/6. De topics die ik vind zijn meerdere jaren oud en ik neem aan dat de ontwikkelingen snel gaan.

- kan elke implantoloog dit?
- kan het idd het beste in 1 behandeling, trekken en implanteren?
- is er een idee van tevresenheids-succes percentages?
- ik snap dat kosten lastig zijn maar is er iets van een inschatting voor boven en onder samen? 15k? 30k? 45k?

Dank voor uw ervaringen
Tandarts_Richa…

Elk implantoloog kan implantaten plaatsen. Verschillende behandel strategieën. Succes hangt af v d behandelaar en uw zorg. Google dan vindt u genoeg voorbeelden/aanbiedingen. Persoonlijk vind ik een groot constructie een risico. Stel dat er iets mis gaat dan kan je beter uitgaan v het verdelen in kleine stukken dan hoeven bij vervanging niet zulke grote kosten gemaakt te worden. Mag ik vragen waarom u dit overweegt en gelukkig blijkt u dat financieel te kunnen overwegen.. Kosten v Chinees werk is goedkoper dan werk in Nederland gemaakt... maar wel Chinees kwaliteit. Ik geef als indicatie tussen 8-15k per kaak. Maar er zijn ook cowboys die het voor minder aanbieden. Maar de prijs moet ergens gecompenseerd worden. Een vaste constructie, goed gemaakt, kan zoals uw eigen tanden aanvoelen na een gewenning periode.
wo, 12/14/2022 - 00:14 Permalink
Dennisz

Dank voor dit verhaal!
Met verdelen in kleinere delen bedoelt u bv een brug links, een rechts en een deel voor de voortanden? Er zou geen reden zijn eerst een ‘ouderwets’ kunstgebit te nemen? Door direct te implanteren voorkom je botverlies?

Ik ‘overweeg’ het in die zin, dat ik wil weten hoe mijn back-up plan eruit kan zien. Ik heb al jaren ellende, vanaf jongs af aan slecht gebit. Momenteel 1 of 2 kronen, links en rechtsonder een implantaat. Verder veel vullingen en kiezen die de komende tijd van veel/grote vullingen naar kroon zouden moeten.

Ik zou het kunnen betalen ja maar natuurlijk liever niet. Ik zoek vooral geruststelling dat als het zover is, er een mooie oplossing beschikbaar is voor me. En dat ik het geld heb liggen is dan fijn.

Ik heb op zich een lieve tandarts en ze implanteert ook. Maar heb er niet echt een ‘hands on’ gevoel bij dat ze met een duidelijk plan van aanpak komt.

Evt nog tips voor mensen die dat kunnen in de regio Utrecht? Goed met angst, geduld, strategie en zoeken naar een goede en sterke oplossing?
wo, 12/14/2022 - 09:03 Permalink
Tandarts_Richa…

Mogelijk voorkom je botverlies omdat er minder druk ligt op het kaakbot. En idd zo bijvoorbeeld verdelen. Ik zou vragen om een duidelijk behandel strategie voor de toekomst. En waarom niet investeren in het huidig gebit als toch overweegt zo veel geld te investeren. Er zijn vele goede collega's in Utrecht. Zonder iemand tekort te willen doen, bijv: Sven Dijkgraaf, Everard Boehmer , Jan Willen Vaartjes etc etc etc.
wo, 12/14/2022 - 17:43 Permalink
Dennisz

Dat is zeker optie 1 en misschien moet ik maar eens een van de namen die je noemt contacten.
Morgen eerst afspraak bij de MH in de huidige praktijk, kijken hoe de basis is. Ben al jaren bang, onzeker maar ga wel regelmatig maar het is meer dat er wat gerepareerd wordt dan echt pro-actief. Laatste controle in okt geen gaatjes, alleen een losse vulling opnieuw gevuld. Daarna per mail nog gevraag of ik geen paradontitis heb, vrees dat ik daar een fobie voor heb (ben vatbaar voor angsten) maar ze zei dat dit niet zo was en dat ze anders niet dit voorjaar een kies geimplanteerd had
wo, 12/14/2022 - 18:15 Permalink
Dennisz

Nou; zal maar netjes terugkoppelen. Net bij de MH geweest. Eerste sessie van 30min. Eind januari nog twee sessies.
Ik had geen of weinig plaque, wat volgens haar wijst op dat ik nu goed zorg voor mijn tanden. Wel veel tandsteen, vooral ondertanden. En dat zou er dan voor zorgen dat ik last van bloedend tandvlees bleef houden, dat tandsteen is nu weg onder en ze zegt dat ik binnen een week ga merken dat het stopt met bloeden omdat ik nu overal zelf echt goed kan schoonmaken. Klinkt logisch?
Eind januari heeft ze pas weer tijd en dan de rest van het gebit. Er was hier en daar wel wat ontstoken maar alleen oppervlakkig. Ze vond de situatie geenszins extreem.

Nou dat had slechter gekund denk ik.
do, 12/15/2022 - 10:00 Permalink
Tandarts_Richa…

Va niet tot enkele weken. Afhankelijk v hoe rigoureus gehandeld moest worden. Gebruik een goede sensitive tandpasta. Tandenborstel niet eerst nat maken en niet naspoelen maar alles goed uit spugen. Eventueel een klein likje tandpasta op de meest gevoelige plekken na smeren.
vr, 12/16/2022 - 16:02 Permalink
Tandarts_Richa…

langere tijd gebruiken. Werkende stof heeft pas effect na langer gebruik , enkele weken. Indien het bij u niet werkt een ander proberen....ook langere tijd proberen tot u de voor u geschikte sensitive tandpasta gevonden hebt. Beiden goed voor de juiste persoon.
vr, 12/16/2022 - 20:59 Permalink
Tandarts_Richa…

Perio-Aid heeft ook de Intensive Care mondspoeling met 0,12% chloorhexidine. Deze raden wij aan als nazorg van een mondoperatie om ontstekingen te voorkomen en voor de optimale reiniging van uw gebit. Let op, gebruik deze mondspoelingen niet langer dan 3 weken en doe dit in overleg met uw tandarts of mondhygiënist. De tandpasta kan langer gebruikt worden.
za, 12/17/2022 - 09:56 Permalink
Dennisz

Dank. Het is nog niet ongevoelig maar wel beter. Ik was bang voor de MH, voor slecht nieuws, als ware hypochonder. Dat ze zegt dat wat ze ziet prima door haar op te lossen is, dat het tandateen is, zou me moeten geruststellen maar doet het maar deels. Ben overbewust van alle kleine gevoelens in het gebit. Ik duw geregeld met mijn kaak en dan kraakt er soms iets rond onderkaak/kin/tanden. Maar als een tand los zou staan dan merkt een goede MH dat toch wel tijdens dat ‘beulswerk’ met die apparatuur? En ik heb nog gevraagd naar bevestiging - nee hoor, alleen oppervlakkig wat ontsteking.
zo, 12/18/2022 - 23:40 Permalink
Tandarts_Richa…

Jammer dat u het "beulswerk" vindt. Beter is uw gebit zo te verzorgen dat dit niet meer nodig is... en het kan maar lukt helaas niet iedereen. Het heeft tijd nodig v regelmatig gebruik alvorens een sensitive tandpasta gaat werken. En als na lange tijd geen resultaat gevoeld wordt , probeer een ander tandpasta of/en raadpleeg de mondhygiënist/tandarts.
ma, 12/19/2022 - 10:46 Permalink
Tandarts_Richa…

Daar hebben veel mensen problemen mee, het verleden. En vaak niet de financiën voor of niet voor over om een keer rigoureus aan te pakken. Terug naar een gezonde basis en dan weder opbouwen. Gelukkig wilt u leren.
ma, 12/19/2022 - 21:38 Permalink
Dennisz

Weekje verder nu. Heb het idee dat het rustiger wordt, waar de MH schoongemaakt heeft. De hypochonder in mij laat lastig los - als een MH tanden schoonmaakt met die apparatuur en die tand zou lossig zitten, dan zou je zeggen dat je dat onder die druk merkt neem ik aan?
do, 12/22/2022 - 13:10 Permalink
Dennisz

Maar goed, als ik het zou merken met mijn tong dan merk je het toch zeker met een haak ertussen of een apparaat erop? Dat bedoel ik meer. Als ik het zelf niet merk, is het vast anders, als het miniem is. Ik haal me af en toe in mijn hoofd dat ik iets merk als ik mijn kaak beweeg ofzo. Hoe zou je zelf kunnen merken als tanden losser gaan zitten?
do, 12/22/2022 - 22:57 Permalink
Dennisz

Thanks. Maar dat is dus mijn punt, controle bij TA in oktober en MH vorige week deze tanden gereinigd 30min lang. U zegt in kaart brengen wanneer nodig- dat hebben deze dames dus niet gedaan. Moet eind Jan weer en kan het dubbelchecken maar probeer te achterhalen of ze die aanvullende metingen wel gedaan hadden als ze aanleiding hadden gevoeld bij controle en behandeling Mh
vr, 12/23/2022 - 14:38 Permalink
Dennisz

Ik gebruik die Perio Aid pasta voor de licht ontstoken plekjes, Elmex groen voor het algemene werk. En idd, ik spoel niet na maar spuug het 1x goed uit en ga dan slapen. Ik heb snachts dan wel vaak een droge mond en vieze smaak - kan dat door die Period Aid pasta komen? Ik had dit namelijk daarvoor niet
di, 12/27/2022 - 20:18 Permalink
Dennisz

Zeker. Al vanaf kinds af aan.

Overigens blijft mijn andere uitdaging de achterste kies linksboven. Zwaar opgebouwd door de TA. Tandvlees ligt er wat overheen, door dat de kies aan de binnenkant laag is. Maar goed, kan pas eind jan weer bij de MH terecht. De intense vieze rotsmaak die er eerst afkwam is weg maar als ik met mijn vinger eroverheem wrijf is die geur er soms nog wel. Ik vraag de MH volgende keer dus eind kan dat stuk te doen.

Overigens heeft de TA in oktober foto’s gemaakr van bovengebit links en rechts met zo’n plastic schildje waar ik op moet bijten en dan loopt ze de kamer uit. Als die bewuste kies linksachter diepe problemen had of issies bij bot of losstaan, dan had ze dat gezien op die foto normaal?
di, 12/27/2022 - 21:35 Permalink
Tandarts_Richa…

Bot niveau is op een x- foto te zien. met een parodontium meting kan een MH alles in kaart brengen. Als de ophanging goed is kan een zwaar gevulde kies vaak sterker gemaakt worden met en kroon. Gebrek aan financiën of de wil om geld aan het gebit uit te geven is vaak een reden waarom een gebit vaak niet gered kan worden. Uiteraard staat een goede mondverzorging voorop.
di, 12/27/2022 - 23:42 Permalink
Dennisz

Ja deze achterste brak diep af en er was niet voldoende houvast voor een kroon zei ze, oobouwen lukte nog en dat ging vaak heel lang mee zei ze.

Maar daar zit nu dus een tandvleesissue, waar onsteking zit. Maar op die x10/16 x10/26 in oktober zou ze iig gezien hebben als er botafbraak was? En botverlies gebeurt normaal niet zo even tussen okt en dec?

Ik doe mijn best qua onderhoud en verzorging - financien zal niet het issue zijn, hooguit angst.
di, 12/27/2022 - 23:52 Permalink
Dennisz

Tandarts is pas 2 januari weer open voor overleg en afspraken. Tandvlees over die lage kies is dus ontstoken. Niet heel pijnlijk, af en toe wat gevoelig maar niet bijzonder Het zit aan de binnenkant, buitenkant en achterkant (is de achterste kies) is redelijk ok. Tandvlees eromheen is dikker, gezwollen. Het is imo een beetje wat je bij verstandskiezen ziet, overgroei zeg maar, dikker. Moet ik bang zijn voor een abces of kan dit - zolang stabiel - prima tot begin januari wachten?
wo, 12/28/2022 - 12:59 Permalink
Tandarts_Richa…

Het heeft nooit zin ergens voor bang te zijn. Of het stabiel tot Januari te wachten is ... dat is voor mij, zonder onderzoek, natuurlijk onmogelijk te voorspellen. Zo goed mogelijk schoon houden en bij twijfel of klachten de dienst raadplegen, succes.
wo, 12/28/2022 - 14:09 Permalink
Dennisz

Wel als je, zoals u merkt, last van angststoornissen hebt. Dank voor uw geduld. Het is vandaag tot nu toe niet erger geworden en niet dikker. Heb ooit eens een abces gehad en dat was van het een op het andere moment een golfbal. Dat is nu gelukkig niet zo. Kan onstoken tandvlees ook dik zijn en een soort van oprollen bij een specifieke kies?
wo, 12/28/2022 - 16:02 Permalink
Dennisz

Hulp gehad. Ging lang goed. Nu alweer een aantal weken slecht. Het zijn Psychosomatische klachten. Er is wel echt iets (geen goed gebit in dit geval) maar de angst is niet te kanaliseren en kan zelfs de fysieke klacht verergeren. Heb dit eerder met maag/darmen gehad. Meer zorgen is dan bv meer klachten. Geen idee of je dit met tanden ook kunt hebben, dat je meer voelt, of overbewust bent.
wo, 12/28/2022 - 18:07 Permalink
Dennisz

Nou ik heb toch maar even de vervangende tandarts gebeld en kan 19u terecht. Assistente vroeg niet eens echt door, blijkbaar goede afspraken met mijn eigen tandarts?
Stelt een spoedarts alleen diagnose of zou deze bv de boel kunnen schoonmaken of zelfs de kies kunnen trekken?
do, 12/29/2022 - 17:49 Permalink
Dennisz

Nou, een onsteking helemaal achter de linkerkies. Pocket tussen eennalaatste en laatste was goed, achter de laatste 5mm, wat net teveel is zei hij. Daar heeft hij na die meting in gespoeld met een goedje en dan zou het nu af moeten nemen. Verder gewoon doorgaan en eind januari de MH weer oppakken.

Hij zag op de foto en passant wel dat er een kroon aan die kant die op een schroefje staat (zag hij niet vaak volgens mij) lekt en dat daar potentieel ook een ontsteking onder kan komen die de boel afbreekt maar dat was nu nog helemaal hard op de foto.

Ook nergens aan die kant problemen met wortelpunten. Was goed solide op de foto bij de punten.
do, 12/29/2022 - 19:31 Permalink
Dennisz

Klopt, hij stuurt de foto’s door zei hij. Die kroon moet gemaakt, wat lastig kan zijn door de schroef in de opbouw maar hij zou het kunnen zei hij.

Klopt het dat een pocket dieper (pseudo) wordt gemeten door dik tandvlees?

Complimenten overigens voor de man, die dienst draaide omdat het zhuis stampvol zat.
do, 12/29/2022 - 22:12 Permalink
Dennisz

Haha. Nou, een stuk jonger dan ik en ik ben 43. Die schroeven worden tegenwoordig niet veel meer gebruikt? Hij kan hem toch niet zelf losgetikt hebben toen hij mijn hele rij kiezen aantikte om gevoeligheid te testen zou je zeggen? Was trouwens allemaal pijnloos.

Je zag dus zeg maar een klein knikje waar de kroon op de schroef staat. Kan er dan normaal een nieuwe/zelfde kroon op? Moet er een nieuw pootje in de wortel/opbouw?
vr, 12/30/2022 - 10:52 Permalink
Dennisz

Ik kan over drie dagen gelukkig bij mijn eigen praktijk terecht voor de opvolging.
Assistente riep toen we bijna ophingen, ‘spoel je wel’? Dit ivm het ontstokken, dikke tandvlees linksboven. Kan ik beter spoelen met waterspofperoxide of beter met Perio-aid voor dik en geirriteerd tandvlees?
ma, 01/02/2023 - 17:25 Permalink