afzagen van hoektanden

Author:
darla
Posted:
di, 10/25/2005 - 14:08
wie kan mij de volgende informatie geven,
Op advies van een invaller heb ik afgesproken met mijn tandarts dat hij mijn tanden in de bovenkaak er uithaald en de hoektanden behandeld met een wkb en dan afzaagt zodat de wortels in mijn kaak blijven zitten.
(wkb is inmiddels gedaan)
Nu hoorde ik dat als de hoektanden alleen maar afgezaagd worden en niet voorzien worden van een kapje, je eerder last kan krijgen van wortelcarie's.
Wie kan mij daar meer over vertellen.
En is het mogelijk om terwijl de wortel erin blijven zitten toch implantaten te nemen voor een overkapping gebit.
alvast bedankt
carabelli

Het plaatsen van losse wortelkapjes als overdekking van afgeslepen elementen is min of meer verlaten. Het is toch gebleken dat er vaak gaatjes onder komen en dat ze toch vaak loskomen (als er geen stift gebruikt is). Kortom correct afgeslepen (en goed gevulde) wortelstompen voldoen gemiddeld genomen zeker net zo goed als elementen met kapjes.

Een groot deel van de problemen met wortelkappen komt echter voort uit een slechte hygiene van de stompen (en dus ook de kappen), wortelstompen dienen goed schoongehouden te worden anders ontstaat er zowieso caries of er nu een kapje op zit of niet.

Er kan overigens wel een kap met stift geplaatst worden waarin een precisieverankering verwerkt is zodat een 'klik-gebit' ontstaat (er zijn overigens ook systemen zonder kap), wanneer de stompen van de hoektanden in goede conditie zijn en de mondhygiene goed is, is dit zeker het overwegen waard. Echter ook hier geldt dat een goede mondhygiene voorwaarde is om er lang plezier van te hebben.
di, 10/25/2005 - 15:30 Permalink