Afwerking vulling

Author:
tinusentruus
Posted:
za, 05/17/2014 - 13:26
Hallo,

Ik heb veel vullingen, dus de nodige ervaring.

Nu valt het me op dat de laatste jaren de vullingen niet of nauwelijks afgewerkt worden. Vroeger werd er bij een vulling eerst een bandje om het element gelegd om te voorkomen dat hij vast werd gekit aan de buurelementen. Nadat de vulling was gelegd, ging de tandarts met een soort schuurpapiertje tussen de elementen door om ze los te maken. Daarna werd er geslepen en gepolijst zodat alles weer glad was.
Tegenwoordig wordt er alleen met een haakje wat overtollig materiaal weggetrokken. Glad wordt het niet.

Nu is er laatst een kroon losgekomen en weer vastgelijmd, met tot gevolg dat die kroon nu vast zit aan de buurelementen. Ik kan er niet meer door met een flosdraad. Ook een vorige vulling had dat resultaat.
Toen ik mijn tandarts het probleem meldde, zei hij dat flossen 'uit' is en dat tegenwoordig stokers gebruikt worden.
Die 'schuurpapiertjes' had hij helemaal niet meer.

Ik vind dit vreemd. Ik kan mijn gebit nu niet meer zo schoon maken als ik gewend was.

Is dit tegenwoordig standaard en heeft het te maken met het (veel hardere) composiet, of moet ik op zoek naar een andere tandarts?
vV

stokeren is idd beter, maar dat staat er los van hoe je vullingen afwerkt. Dat doe je niet (alleen) om te kunnen flossen of stokeren, maar het moet glad zijn om in de eerste plaats al te voorkomen dat er vuil blijft hangen (wat er niet aan blijft hangen hoef je immers ook niet weg te halen achteraf).
een kroon waar de tussenruimte na cementeren niet meer toegankelijk is klopt gewoon niet, is gewoon slordig.
wat afwerken van composiet betreft zijn er meerdere mogelijkheden, en dat het anders gaat dan bij een vorige tandarts zegt eigenlijk niets.
Is het wel composiet wat erin gaat?
za, 05/17/2014 - 13:34 Permalink
tinusentruus

het moet glad zijn om in de eerste plaats al te voorkomen dat er vuil blijft hangen

Ja, dat zei ik zelf ook al: " Ik kan mijn gebit nu niet meer zo schoon maken als ik gewend was."

Of het wel of geen composiet is maakt niet uit.

De kern van de vraag is: hoort een vulling los te zijn van de buurelementen en horen de vlakken gepolijst te worden?
za, 05/17/2014 - 13:50 Permalink
vV

een vulling hoort een stevig contact te hebben met de buren maar er niet aan vastgeplakt te zijn. En een goed gelegde composietvulling hoef je bij de kontakten met de buren niet glad af te werken, dat is door het bandje waar het tegenaangelegd is vanzelf al gebeurt. Afwerken is alleen overmaat weghalen , kauwvlak mooi vormgeven. en dat gaat met diamantboortjes en rubber points en schijfjes meestal. Alleen vulling wegstrijken dan vermoed ik dat het glasionomeer is (als tandkleur) of amalgaam (zilverkleur).
of het composiet is maakt dus weldegelijk uit, mn mbt afwerking en hoe dat gebeurt.
za, 05/17/2014 - 16:57 Permalink
tinusentruus

Sorry, maar het is me nog niet helemaal duidelijk. Ik had misschien de term 'polijsten' niet moeten gebruiken...

Dus een vulling hoeft niet glad afgewerkt te zijn, met name in het geval van glasionomeer, dat alleen weggestreken wordt?
Ik heb namelijk een voortand die (aan de binnenkant, wit) gevuld is. De vulling voelt stroef aan.

En dan ook nog maar even: als zo'n losgeraakte kroon er opnieuw ingezet wordt, is het dan te doen gebruikelijk om ook dan een bandje te leggen?
ma, 05/19/2014 - 17:14 Permalink
vV

de meeste vulmaterialen die met een bandje gelegd worden zijn waar contact met het bandje is al glad. Hoeft niets aan afgewerkt te worden tenzij er een overgangetje voelbaar is.
Opnieuw cementeren van een kroon gebeurt niet met een bandje eromheen, de moderne ""lijmen"" zijn wanneer de initiële uitharding begint goed weg te werken, lastiger wordt het wanneer het geheel is uitgehard en het grotere massa is (ik heb de indruk dat dat bij u het geval is), dan kost het gewoon best moeite. Maar dan nog wordt er eigenlijk niet met een stripje gepolijst.
ma, 05/19/2014 - 17:33 Permalink
xsjlo1

Ik heb een soort gelijke vraag,

Mijn tandarts maakt de witte vulling erin en dan is het eigenlijk klaar.
zoals vroeger werd er nog wel eens noem het maar getekend nu is het helemaal glad, klopt dit wel?
zo, 05/25/2014 - 20:27 Permalink
Alexandra11

Je bedoeld het nabootsen van het kauwoppervlak denk ik? dat is dan alleen esthetisch. Hoe gladder het oppervlak, hoe minder vreemd het aanvoelt. Het is wel zo dat alles "nieuw" aanvoelt na het leggen van een vulling, je voelt nieuwe hoekjes die aanvoelen als super scherpe hoeken, maar dat helemaal niet zijn. Na een tijdje went dit, en merk je er niets meer van.

Daarnaast kan er wat vulmiddel op de hoeken van het element achterblijven, maar dat slijt of lost vanzelf wel op. De tong vergroot en versterkt elke sensatie. Een zandkorrel kan al aanvoelen als een enorme bult op je kies. Het geeft al weer aan hoe precies een tandarts moet zijn in de afwerking, en dat dit een secuur werkje is.
wo, 06/25/2014 - 18:18 Permalink
Chris888

Je bedoeld het nabootsen van het kauwoppervlak denk ik? dat is dan alleen esthetisch. Hoe gladder het oppervlak, hoe minder vreemd het aanvoelt. Het is wel zo dat alles "nieuw" aanvoelt na het leggen van een vulling, je voelt nieuwe hoekjes die aanvoelen als super scherpe hoeken, maar dat helemaal niet zijn. Na een tijdje went dit, en merk je er niets meer van.


Of: hoe beter het oorspronkelijk kauwoppervlak is nagebootst, hoe minder vreemd het aanvoelt. Ik blijf een gladder oppervlak altijd merken. Niet de hele dag uiteraard, maar wel dagelijks. Niet iedereen is gelijk. ;-)
wo, 06/25/2014 - 23:21 Permalink
vV

ik vind om meerdere redenen dat je als tandarts best wel even moeite mag cq misschien zelfs moet doen om een mooie anatomische vormgeving erin te zetten. Naast dat het de tandarts gewoon voldoening geeft (is echt zo, voel ik in ieder geval wel zo) wordt het ook best gewaardeerd door de patiënt, en het kost ook nog eens echt heel weinig moeite met een slimme selectie van boortjes om het te doen.
Als ik bij nieuwe patiënten van die gladde soms zelfs vormeloze vullingen zie heb ik altijd iets van : jammer, gemiste kans...Zijn m.i. vullingen die met te weinig aandacht gelegd worden. (maar dat is een persoonlijke mening hoor).
do, 06/26/2014 - 09:30 Permalink