Afmaken wortelkanaalbehandeling

Author:
nashua23
Posted:
do, 06/03/2010 - 21:41
Hoi Allen,

Ik heb een vraag over het afmaken van een wortelkanaalbehandeling.
Ik heb in februari / maart 2010 kort achter elkaar drie wortelkanaalbehandelingen (endo start) gehad.Na de eerste behandeling bleek de pijn nog niet weg te zijn. Toen bleken er nog twee kiezen behandeld te worden. Na de laatste kies bleken de pijn wel afgenomen te zijn.

Helaas was de pijn pas echt rond april 2010 weg, doordat ik antibiotica kreeg (na zelf aandringen bij de tandarts)

Nu bleek dat het afmaken van deze drie behandelingen mij rond de 1600 euro ging kosten (buiten mijn verzekering om) :o, kreeg dit pas ná de endo starts te horen van de secretaresse en heb daarom een behandelingsplan gevraagd.

Tevens heb ik het gevoel dat de tandarts niet correct heeft gehandeld.
Ik heb het vermoeden dat het allemaal door de laatste kies werd veroorzaakt, omdat deze ook echt de pijn volgens mijn gevoel veroorzaakte.
Ik ga namelijk om het half jaar voor controle en heeft deze 'ernstige onstekingen' niet eerder op gemerkt, terwijl er wel steeds foto's en dergelijke wordt gemaakt.
Ik heb wel contact gehad met een telefonisch informatie nummer wat ik via mijn verzekeraar kreeg, helaas gaf zij mij als advies voortaan goed de foto's te bekijken.
Sorry ik zie hier alleen zwart/wit.

Mijn vragen zijn, hoe lang kun je maximaal met de tijdelijke vullingen rondlopen en is het mogelijk om een second opinion te vragen ?

Alvast bedankt.

Nashua
Spiegeltje

Mijn vragen zijn, hoe lang kun je maximaal met de tijdelijke vullingen rondlopen en is het mogelijk om een second opinion te vragen ?

Doorgaans wordt het afmaken gedaan na een week of drie. Soms moet ook wel wat langer worden gewacht, bijvoorbeeld 6 weken, als de tandarts het erg druk heeft. Het komt niet op een week op aan. Als ze februari/maart zijn gestart wordt het wel (hoog) tijd dat ze worden afgemaakt.

Het is altijd mogelijk om een second opinion te vragen bij een andere tandarts (die uw tandarts niet kent). Maar wat wilt u precies weten? Of er ten onrechte wortelkanaalbehandelingen zijn uitgevoerd?
vr, 06/04/2010 - 23:47 Permalink
nashua23

Het gaat mij inderdaad om het feit waar ineens drie wortelkanaalbehandelingen door ontstaan. Tevens zijn de wortelkanaalbehandelingen nog niet afgemaakt. Gelukkig staat de eerste afmaakactie begin juli gepland. Maar dit is er nog maar de eerste. (tandarts heeft het volgens mij gewoon teveel patienten )
Ook heb ik nu last van een soort bloed blaar op mijn tandvlees. Het lijkt er dus weer op dat de boel weer is gaan ontsteken bij één van mijn kiezen. Hier heb ik het advies gekregen om eerst te spoelen met chloorhexidine (0.2) en na geen vooruitgang weer contact op te nemen.

Mijn idee is inderdaad om een andere tandarts hierin advies te vragen of kun je hiervoor ook bij het ziekenhuis terecht ?
Door al deze acties lopen mijn tandartskosten namelijk erg hoog op en is mijn extra tandarts verzekering er ook al doorheen.

Alvast bedankt voor je reactie.

mvg,
Nashua
za, 06/05/2010 - 09:44 Permalink
RobMartin

Als ik jou was zou ik eens proberen bij het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), je moet er wel even de tijd voor nemen maar ze werken heel degelijk. Het is een opleidings instituut, het voordeel daarvan is dat ze de tijd voor je nemen en dat de behandeling heel degelijk is, ik heb er zelf 2 kanaalbehandelingen over laten doen (die zijn nu wel goed schoon) en er is mij toen een plint (knarsplaat) aangeraden. Voorts betaal ook niet de hoofdprijs. Je wordt zeer serieus genomen en alle specialiteiten zijn aanwezig.

http://www.acta.nl/patienten/index.cfm

Succes
za, 08/14/2010 - 09:02 Permalink
RobMartin

De behandelend specialist werkte met een speciale bril, ik denk een loepbril en er werden tussendoor steeds foto's gemaakt om te zien of de boor op diepte was, het materiaal wat eruit kwam werd onderzocht (ik denk op aanwezigheid van bacteriën) en het geheel werd daarna met verschillende materialen ontsmet en dichtgemaakt, heb per behandeling 2 en een half uur in de stoel gezeten en er werd gewerkt met een cofferdam.
Dan mag je verwachten dat het schoon is.
Ik heb bij mijn eigen tandarts al eens een ontstoken wortelpunt gewoon van bovenaf weer open laten maken en de kanaalbehandeling over laten doen, hij is daar ruim anderhalfuur mee bezig geweest, daarna is de ontsteking genezen (dus geen apex nodig). Ter ondersteuning nog een antibioticakuur, Als er voldoende aandacht wordt geschonken aan een kanaalbehandeling (ontsmetting en diep genoeg uitboren) dan is de kans op een ontsteking vrij klein.
za, 08/14/2010 - 23:04 Permalink