Afgesleten knobbels herstellen?

Author:
Pjotter74
Posted:
zo, 08/21/2022 - 16:11
Hallo allemaal,

Al heel wat jaartjes kamp ik met slijtage aan mijn gebit. Volgens mijn tandarts komt dit door tandenknarsen. Helaas gebeurd dit grotendeels onbewust en weet niet goed hoe ik dit kan stoppen.

De slijtage zit bij mij voornamelijk op de onderste kiezen, nummers 36 en 46. De achter/buitenzijde van deze kiezen zijn dermate afgesleten dat de knobbels daar flink zijn verlaagd of bijna weg zijn. De knobbels aan de binnenzijde-mond zijn nog wel redelijk intact. Door de slijtage zijn deze kiezen in de loop der tijd ook steeds hoger en een beetje scheef naar voren komen te staan te staan.

In de afgelopen tijd is er op een van deze kiezen weer meer slijtage ontstaan en merk nu dat een van deze kiezen weer verder omhoog is gekomen waardoor ook mijn beet is veranderd. Met het kauwen voel ik nu een duidelijke verhoging op die plaats.

Ik ben bang dat wanneer dit zo doorgaat deze kiezen steeds verder zullen afslijten en ik problemen met kauwen ga krijgen. In het verleden heeft mijn tandarts mij al eens gewezen op dit probleem en heeft er toen voor gekozen om de slijtage te monitoren.

Inmiddels vraag ik mij steeds vaker af of de afgesleten knobbels niet beter hersteld kunnen worden met (bijvoorbeeld) composiet? Dit zou het onderliggend tandweefsel dan beschermen tegen verdere slijtage en ook de kauwfunctie kunnen verbeteren.

Op internet zie ik dat composiet tegenwoordig gebruikt wordt om hele kiezen te restaureren en dat er ook iets bestaat als knobbeloverkappingen. Vroeger is mij verteld dat composiet wel geschikt zou voor de kauwvlakken, maar niet bijzonder voor de knobbels van kiezen. Ik vraag me af of dit inmiddels wel mogelijk is?

Een andere vraag heb ik over scheefstand van deze kiezen: Als mijn tandarts de knobbels zou kunnen restaureren, kan ik me voorstellen dat er eerst wat ruimte moet worden gemaakt en deze kiezen iets terug naar de normale positie 'geduwd' moeten worden. Ik schat dat het aan de achterzijde van de betreffende kies om zo'n 1 a 1,5 mm gaat. Is dit überhaupt mogelijk bij kiezen? Ik merk dat ze vrij makkelijk omhoog komen wanneer ik tandweefsel verlies, maar kunnen ze met hetzelfde 'gemak' ook worden teruggedrongen?

Uiteraard ga dit alles na de vakantie ook voorleggen aan mijn tandarts maar wilde in de tussentijd wat informatie inwinnen over de mogelijke aanpak van dit probleem.

Groeten, PJ
Tandarts_Richa…

Stress is vaak een vervelende oorzaak die onbewust op de tanden afgereageerd wordt. Pak de stress aan. Eventueel met behulp v e professional op psychisch gebied. Voeding/erosieve drankjes kunnen ook voor slijtage zorgen. Let op voeding. Het kan zijn dat u veel maagzuur in de mond krijgt... allemaal mogelijke oorzaken. Er moet ruimte zijn om op te bouwen, maar je kunt niet oneindig ruimte maken omdat je dan te dicht bij de zenuw komt. Voor de stand moet ik in de mond oordelen dus kan daar niets over zeggen. Uw tandarts wel. Composiet is tegenwoordig steeds beter v kwaliteit en wordt tot tevredenheid gebruikt, anders kronen. Er zijn verschillende behandel methodes, bespreek dat met uw tandarts wat de beste methode voor u zal zijn. Indien uw tandarts dat niet kan dan doorverwijzing vragen. Terugdringen kan ook met een beugel...Kijk waarom uw kieze4n makkelijk omhoog komt. Is de ophanging, uw tandvlees en bot wel in orde. Of gaat het kapot omdat gerookt wordt... allemaal vragen... raadpleeg uw tandarts.
zo, 08/21/2022 - 23:46 Permalink
Pjotter74

Hartelijk dank voor deze reactie. Tja, voor zover ik weet heb ik mijn stress redelijk onder controle. Mijn vrouw zegt dat ik slechts sporadisch knars in mijn slaap. Ik vraag me ook wel eens af of dit kan komen door mijn slecht passende kaken? Vooral in mijn jeugd had ik vaak last van een soort kramp in mijn kaakgewrichten en maakte daarbij, bewust en onbewust, klemmende bewegingen met de kaken. Wellicht dat ik dit nog steeds wel eens doe? Ik zal straks ook eens vragen of zo'n slaap-bitje misschien een oplossing kan zijn.

Voor de rest kan ik zeggen dat ik goed let op wat ik eet en drink. Geen frisdrank, geen suiker, roken doe ik al bijna 20 jaar niet meer. Het enige 'zure' wat ik regelmatig drink is koffie, water met prik en yoghurt. Maar ik weet niet in hoeverre dit echt de oorzaak van de slijtage is. Het ziet er echt meer uit als mechanische slijtage en is ook enkel goed zichtbaar op enkele kiezen. Het tandvlees is redelijk goed: geen bloedingen, niet ontstoken maar op sommige plaatsen wel wat teruggetrokken.

Tanden en kiezen zitten volgens mij nog stevig vast. Het naar boven komen van die kies is (denk ik) iets wat steeds gebeurd wanneer er weer een stukje afslijt. De kies wil blijkbaar raakpunten en duwt zichzelf dan naar boven. Althans zo komt het op mij over. Dit gebeurt ook redelijk snel (binnen 1 week) waarna de boel zich weer een beetje stabiliseert. Ik denk dat die kies zo in de loop der tijd in stapjes naar boven is gekomen.

Ik begrijp dat lastig is om op basis van zo'n verhaal iets te kunnen zeggen. Ik hoop dat mijn tandarts straks een goede oplossing zal kunnen bieden. Ik sprak vandaag iemand die me vertelde dat haar tandarts in zo'n geval de kies gewoon bijslijpt? Waarschijnlijk het kauwvlak dan dieper maakt zodat er dan weer 'knobbels' ontstaan. Niet echt de meest ideale oplossing, lijkt me. Waarschijnlijk maak ik me ook meer sappel dan nodig is maar ben toch wel geschrokken van een plotselinge progressie van die slijtage.

Ik begrijp in ieder geval dat opbouw van een knobbel met composiet in ieder geval wel tot de mogelijkheden kan behoren. Dat is goed om te weten. Eventueel voorafgegaan met het terugdringen van de kies. Dit zou voor mij in ieder geval de voorkeur hebben.

Hartelijk dank!
PJ
ma, 08/22/2022 - 01:06 Permalink
Tandarts_Richa…

Het is vaak een combinatie v factoren. ik zou een "bitje" wel overwegen/ doen. Doe een voeding analyse dan kan je zien waar het fout gaat als dat de oorzaak is. Zou goed laten controleren of het roken v toen niet te veel schade heeft veroorzaakt. Elementen zoeken elkaar id op. Slijpen voor u kan ik v hier niet beoordelen maar ik doe dat zo min mogelijk. En of het laatste een goede oplossing voor u is..... vraag het uw tandarts.
ma, 08/22/2022 - 06:49 Permalink