Afgebroken wortelkanaalboor

Author:
Fransciscus
Posted:
wo, 03/09/2011 - 20:05
Op 17 februari jl ben ik bij mijn tandarts geweest voor een eerste behandeling
in het kader van het plaatsen van een kroon. De bedoeling was om een stift
te plaatsen van zo’n 15 mm lang ter versteviging van de te plaatsen kroon.
Bij het open maken van het rechte wortelkanaal brak echter de boor, met als
gevolg dat een deel van de boor, zo’n 7 mm, in mijn wortelkanaal is blijven
vast zitten. Na het afbreken van de wortelkanaalboor, volgens de tandarts niet ten gevolge van een fout in zijn praktijk, besloot hij het fragmentje van 7 mm. gewoon te laten
zitten en het element op te bouwen met composiet. Dat was ook de bedoeling
met die uitzondering dat het nu geen stiftopbouw wordt, maar een gewone
plastische opbouw. Daar is volgens mijn tandarts ook prima een kroon op te maken. Er is volgens hem eigenlijk geen enkel verschil straks, als de kroon is bevestigd. Er zou dan ook voor mij geen enkele reden zijn om te twijfelen aan het uiteindelijke resultaat, omdat de kroon rondom de beslepen opbouw komt te zitten.
Natuurlijk ben ik niet blij met de ontstane situatie, want de behandeling is niet gelopen zoals gedacht en is er voor mij een situatie ontstaan die wellicht op termijn kan gaan leiden tot complicaties (ontsteking, loslaten kroon, etc) met natuurlijk de bijkomende kosten die aan mij gefactureerd zullen worden.
Vraag: Kan ik de eigenlijke kroon gewoon laten plaatsen zoals de tandarts aangeeft, of is het verstandiger dat ik door een endodontoloog alsnog de wortelkanaalboor laat verwijderen?
Spiegeltje

Vraag: Kan ik de eigenlijke kroon gewoon laten plaatsen zoals de tandarts aangeeft, of is het verstandiger dat ik door een endodontoloog alsnog de wortelkanaalboor laat verwijderen?

Daar is m.i. eigenlijk alleen een redelijk antwoord op te geven als je iets weet over de kans dat het afgebroken nikkel-titanium vijltje problemen gaat opleveren. Ik vraag me af of dat op basis van de door u gegeven informatie, via dit forum, valt vast te stellen. Misschien wel, dat weet ik verder niet.

Wellicht kan een endodontoloog, met u in de stoel, u hier toch het beste over informeren? Deze kan u natuurlijk ook informeren over de eventuele kosten van de verwijdering die al gauw een uur kan duren. Maar soms is het al na 15 minuten gepiept. Het is natuurlijk deels ook een financiële afweging: laten zitten met kans op hoge kosten door verlies van de kroon, of de zekere, maar waarschijnlijk wel wat lagere kosten van de verwijdering. Dus als de kans op complicatie relatief laag wordt geschat zou ik zeggen: lekker laten zitten.

Er zijn overigens ook gewone tandartsen die het vijltje kunnen verwijderen in niet al te complexe gevallen. Gebruik van de operatiemicroscoop wordt dan wel als voorwaarde gezien.
wo, 03/09/2011 - 21:22 Permalink
vV

ik denk niet dat het een vijltje is, maar daadwerkelijk de boor waarmee wortelkanaalvulmateriaal weer verwijderd wordt voor het plaatsen van een stift. Gebeurt niet ze gek veel mee, anderszijds is verwijderen ervan aak ook vrij makkelijk. Ik zou wel willen weten waarom zo`n ding breekt trouwens.

Als hij vind dat het geen verschil maakt met of zonder, vraag ik mij af waarom de stift er wel in moest. Het is overigens een feit dat er steeds minder vaak gekozen hoeft te worden wel een stift te plaatsen. Mits de opbouw van de kies met composiet aan bepaalde eisen voldoet.
do, 03/10/2011 - 10:17 Permalink
Fransciscus

Bedankt voor de reacties tot nu toe. Ik zou graag nog adviezen ontvangen aangaande mogelijke kansen op een ontsteking. Ik heb nu een kleine 3 weken de afgebroken wortelkanaalboor in het kanaal zitten met een noodkroon er op. Tot op heden geen hinder oid van ondervonden. Volgende week dinsdag zal de uiteindelijke kroon worden geplaatst. Op dit moment kan ik nog de afspraak voor volgende week cancelen om de boor eventueel door een endotontoloog, het lukte destijds mijn eigen tandarts niet om de afgebroken boor te verwijderen, te laten verwijderen alvorens ik over ga tot het laten plaatsen van de uiteindelijke kroon, of zou ik de uiteindelijke kroon toch gewoon laten plaatsen met de afgebroken wortelkanaalboor in het wortelkanaal?
Ik zie graag reacties tegemoet. BvD
do, 03/10/2011 - 19:47 Permalink
RobMartin

Franciscus,
Ik weet dat ik laat reageer maar wellicht heb je er iets aan.
15 jaar geleden is er in een van mijn grote kiezen in een kanaal een kanaalboortje afgebroken, dat kanaal is toen goed schoongemaakt, voor zover dat nog kon en ontsmet, ik heb er geen last van, ik laat met bepaalde regelmaat een overzichtsfoto maken (OPG) ivm met andere klachten (zie mijn topic over klachten na apexresectie) en daar is het afgebroken stukje altijd zichtbaar en mijn tandarts kijkt gelijk of alles er nog goed uitziet.
Je hoeft er dus geen last van te krijgen maar het blijft altijd een bepaald risico, zoals bij zoveel tandheelkundige behandelingen.
Succes.
zo, 04/17/2011 - 21:33 Permalink