advies over klachten na verdoving

Author:
jackrussel
Posted:
za, 02/20/2010 - 20:14
Hallo allemaal,

Ik heb advies nodig over het volgende:

ik ben 4 dagen geleden voor de halfjaarlijkse controle naar de tandarts geweest en er moesten
twee kleine gaatje worden gevuld, 1x kies en 1x voortand. Na het ins verdoving van de kies (rechtsboven)
kreeg ik onmiddelijk hartkloppingen, misselijkheid en ijskoude handen. Volgens de (zeer aardige) tandarts kwam dat
waarschijnlijk door wat nerveusiteit en een lege maag (niet veel gegeten die dag).
Ik heb dit maar maar voor waar aangenomen, maar eigenlijk ik heb dit nog niet eerder meegeemaakt na een verdoving bij de ta.

Maar nu komt het, na ong een dag of drie na het tandartsbezoek heb ik last van
een branderige tintelende pijn op de rechterbovenkant van mijn hoofd en boven mijn rechterwenkbrauw en achter
mijn rechteroog, precies de kant waar verdoofd is en de (witte) vulling is gemaakt. Het is net of ik daar in brand sta en
ben dan ook misselijk erbij. De aanvallen komen een paar keer per dag. Ik wordt er een beetje angstig van.... :oops:
Ik ga in ieder geval de ta maandag even bellen voor advies, maar kan iemand me misschien in de tussentijd geruststellen?

alvast bedankt! :cry:
Illuminus

Heel vervelend....ik denk dat de tandarts bij het verdoven in een bloedvat heeft gespoten, daardoor ontstaan klachten als hartkloppingen, licht gevoel in het hoofd etc.

De andere klachten geven meer het beeld van een neuralgie. Ik denk dat de neuralgie veroorzaakt wordt door een bloedinkje uit het bloedvat dat is aangeprikt, waardoor er wat druk op de zenuwstam wordt uitgeoefend die de zenuwen in het aangezicht innerveerd.

Over het algemeen gaan deze klachten vanzelf over, het kan even duren. Mochten de klachten erger worden contact opnemen met de tandarts voor een consult bij de kaakchirurg om e.e.a. te beoordelen.

Sterkte!
zo, 02/21/2010 - 12:56 Permalink
siamor

Ik heb ongeveer hetzelfde probeleem gehad, ik was gisteren naar de tandarts gegaan om een tand te vulen.
links onderin, na de verdoving, kon ik voor 3 a 4 seconden niks zien met mijn linker oog, dus helemaal blind, daarna kwam dat terug maar niet helemaal, ik zag alle objecten over elkaar heen of dubeel met rode lijnen. maar het was weer na 2 minuten liggen over, ik was heel erg bang en was echt heel eng om dit mee te maken.

ik heb dit nog nooit mee gemaakt.

dokter wist niet wat precies aan de hand was maar zei dat hij misschien de bloedvat aangerakt heeft. want tijdens de prik had ik een rare gevoel, ik voelde dat er een rare contact gemaakt werd tussen tandvlees en de naald, dat deed zeer. en volgens de dokter was de heleft van mijn gezicht helemaal wit, dus waarschijnlijk de bloed helemaal weg gezakt.

maar hoe kan dit nou voorkomen, is het nou gevaarlijk voor mij, wat moet ik allemaal doen? want ik ben nogsteeds bang. ik kan nou goed zien , maar beetje wazig soms met linker oog.
wo, 03/10/2010 - 09:36 Permalink
Illuminus

Dubbelzien en wazig zicht na tandheelkundige anesthesie is een zeldzame complicatie, kan ontstaan door inspuiting in een bloedvat of doordat de verdovingsvloeistof de orbita bereikt. Het bleek worden van de huid ("blanching")wordt hier ook mee geassocieerd.

Over het algemeen trekken deze klachten vrij snel weer weg (enkele minuten tot enkele uren), maar vooral de verstoring van het zicht is voor de patient erg storend en verontrustend. Echt ernstig is het niet, maar het is wel schrikken (ook voor de tandarts!).
wo, 03/10/2010 - 22:18 Permalink
siamor

Beankt voor u antwoord, ik zie nu nogsteeds wazig met mijn linker oog, het is nou bijna een week dat ik een behandeling heb gehad, kan het zijn dat ik nooit meer goed kan zien(Niet Wazig)? ik heb met mijn tandarts contact opgenomen hij heeft aangeraden om naar een oogspecialist te gaan.., wat zou u adviseren?
di, 03/16/2010 - 12:42 Permalink
whitteke

Goedemiddag,

Gisteren was ik bij de tandarts voor een klein gaatje in mijn rechter/onder tand.
Normaal gesproken doet een verdoving totaal niet pijn.
Maar dit keer voelde ik al meteen dat er iets niet goed was. :o

Ik voelde de verdoving meteen naar mijn oog en neus trekken!
Het deed echt pijn! Toen hij eindelijk klaar was met verdoven stond ik op.
Ik viel bijna van me eigen af.. mijn rechter oog draaide niet meer mee. Het was helemaal spier wit daar.
Na even rustig zitten was ik weer bijgekomen (wel een heel misselijk gevoel) mijn oog knipperde niet meer...

Gelukkig was alles na ongeveer 30 minuten weggetrokken.

Maar ik was wel erg geschrokken! Ik ben zowiezo als de dood voor de tandarts.
Mijn tandarts zei dat dit wel vaker gebeurd.... :smt017
do, 03/18/2010 - 12:39 Permalink
Erikzzz

Hi,

Ik heb een soortgelijk voorval gehad en vandaar op deze discussie uitgekomen.

gister werd bij mij in mijn achterste kies rechts onder een nieuwe vulling gezet.
tijdens het zetten van de verdoving leek mijn rechter oog zich te bewegen zonder dat ik dit zelf aanstuurde.
gelijk aangegeven te stoppen (ik denk dat daardoor niet de gehele dosis is toegediend)
het effect was na de verdoving dat ik dubbel zag. als ik mijn hand voor 1 van mijn ogen hield, zag ik normaal
ik denk dat mijn rechter oog door de verdoving "lui" werd, dus dat de spiertjes verslapte of een ander juist aantrok waardoor mijn rechter oog verder naar buiten kwam te liggen. als ik mijn rechter oog bol namelijk naar binnen duwde zag ik alweer een stuk normaler.

dit voorval was erg eng. uiteraard kreeg een dikke adrenaline stoot. het dubbel zien duurde denk ik rond de 10 min, daarna trok het snel weg. na 15 min was alles geheel normaal. mijn gezicht was ook "normaal" verdoofd.

er waren een aantal zaken die mij bijzonder opvielen aan deze hele situatie. deze wil ik hier opsommen.
- mijn hoofd was gedraaid naar rechts tijdens het toedienen van de verdoving
- het dubbel zien was vooral duidelijk aanwezig bij veraf kijken, niet bij dichtbij
- ik ben zelf bij zient (links -3.00 rechts -2.75)
- dit was een nieuwe tandarts die mij verder nog niet eerder behandeld heeft
- de tandarts (Heerlen, Limburg, noem geen namen) gebruikte zijn eigen ontworpen techniek om verdoving te zetten (!!!)
- de techniek is mij uitgelegd, basis was de spuit buigen zodat deze als een bruggetje om de zenuw heen gebogen kon worden
- de verdoving bestond uit het op 1 plek inspuiten van vloeistof (in tegenstelling van 3 kleine spuitjes om rondom de tand te verdoven (wat bij mij voorheen altijd gebeurt is)
- ten op zicht van andere verdovingen die in mijn tandvlees gezet zijn, deed deze opvallen weinig pijn, alsof de naald alleen in zacht weefsel zat
- toen de "hoofd" tandarts er bij kwam is uitgelegd dat het geen zenuw kon zijn (voel je gelijk, logisch) en geen bloedvat, dit werd aangetoond door het feit dat er zich geen bloed bevond in de ampul, hier zit een veer systeem in waardoor die altijd zichtbaar is. het is natuurlijk niet uitgesloten dat er wel een bloedvat beschadigd is
- ik heb flink spierpijn/kramp in mijn rechter kaak (bij het gewricht) maar dit kan ook het resultaat zijn van excessief zitten duwen voor het een of het ander tijdens het zetten van de vulling zelf
- er zijn dus nu 2 dagen voorbij. ik weet het niet zeker maar soms heb ik het idee dat mijn beeld ligt out off focus is. maar kan ook toeval zijn (heb lenzen en nu droge ogen etc.)
- ik heb 2 weken terug een oor ontsteking gehad (linker oor) en daarvoor een penicilline kuur gekregen
- ik had het idee dat mijn oor schelp zelf verdoofd was, terwijl normaal bij een goede verdoving (trekken verstandskiezen) rondom mijn oor het verdoofd is
- onder mij oog voelde ik wel gewoon

Wat ik hier allemaal typ doe ik meer als formaliteit, wellicht is dit ooit handig, ik zeg niet dat dit allemaal meespeelde voor deze complicatie.

ik wil naar deze voorvallen meer onderzoek doen, want dit voorval lijkt niet bekend bij tandartsen. Bij mij stonden 2 tandartsen die beide niet wisten wat er aan de hand was. echter uniek is het zeker niet gezien de posts in deze discussie. en aan sommige te zien heb ik nog geluk gehad!

wellicht hebben bepaalde methodes meer kans op complicaties dan anderen

ik zal in het vervolg eerst vragen welk type verdoving gezet wordt met welke techniek, liever 3 kleintjes dan een dikke ergens waar deze niet hoort gezet te worden.


Als iemand nog aanvullende informatie heeft hoor ik het graag
zo, 09/09/2012 - 02:39 Permalink
vV

Ik heb dit in nu ruim 24 jaar 1x meegemaakt. Grootste risico op deze inderdaad zeldzame bijwerking is bij verdoving boven regio verstandskies of net daarvoor, vanwege het verloop van de zenuwbanen. Optreden is ook meestal niet zozeer door verkeerd (?) inspuiten maar een afwijkend (lager) verloop van de zenuwbanen. Dat verhaal van de tandarts over Ieren ontwikkelde manier vind ik raar klinken. Op een dergelijke plek spuit je meestal juist maar 1x en niet drie om de kies heen zoals u zelf beschrijft.
zo, 09/09/2012 - 12:19 Permalink
rbzrbz

Sind ik ben verdoofd voor een zgn flap-operatie voel ik steken bij het oor aan die kant. Een soort elektrische schokjes, ik heb ze ook wel eens bij griep maar nu is het hardnekkiger. Misschien heeft het niks met elkaar te maken, ik zou het graag weten want ik heb ze nu al een week en moet morgen weer naar de parodont voor de andere zijde... Alvast bedankt voor een antwoord.
do, 09/20/2012 - 08:56 Permalink
rbzrbz

Vrijdag kreeg ik de flap-operatie aan de andere kant en nu heb ik aan dat oor pijnsteken...
Die van de vorige keer aan het andere oor zijn nu bijna weg gelukkig. Zal dan toch ook iets met de verdoving te maken hebben.

Heb nog een vraag: kunnen de nu blootliggende wortels (dus zonder glazuur) geseald worden tegen caries? En zo niet wanneer wordt er dan wel geseald? Alvast beankt voor uw antwoord.
ma, 09/24/2012 - 22:00 Permalink