Advies en steun nodig na plaatsen brug

Author:
Bruggetje
Posted:
di, 02/11/2014 - 10:28
Hoi. Ik zit met een probleem die ik niet heb voorzien. Misschien slaat het nergens op maar ik schrijf het nu maar even van me af en hoop op steun, advies en ervaringen.
Ik draag al meer dan 30 jaar een plaatje voor linkervoortand, snijtand ernaast en 3 kiezen boven. Wel af en toe vervangen natuurlijk. Mijn oude tandarts was toen meer van het trekken [andere tijd] en voor een plaatje ipv. kronen ofzo. Ik vond het vreselijk en heb wat gehuild en het plaatje vaak uitgedaan. Maar ja dan loop je voor emmer dus moest wel wennen. Heb een kleine mond dus het wennen was geen pretje. Maar uiteindelijk [weet niet meer hoe lang] is het bij me gaan horen. Helemaal gewend dus. Nu een paar jaar een nieuwe tandarts die niet blij was met mijn plaatje. Beter een frame of nog beter implantaten. Uiteindelijk kwamen we op een brug voor de voortanden. Dan nog wel een frame nodig voor de kiezen maar wel nooit meer een gat voor in mijn mond. Ik heb toen meteen beslist en ben ervoor gegaan. Nu 3 weken geleden. Kronen op mijn tanden ernaast en de brug. Het is heel mooi geworden, ik kan niet anders zeggen en iedereen zegt het.. Maarrr...wat voelde ik me ongelukkig daarna. Ten eerste het gevoel, het voelt zwaar en raar. Zit er alsmaar met mijn tong tegen aan en krijg het spaans benauwd elke keer. Het kan er niet uit, misschien dat dat het is. Tandarts zegt dat ik moet wennen, dat is heel normaal. Zeker na zo'n lange tijd met een plaatje. Nu denk ik ook had ik maar beter even langer nagedacht en gewoon besloten voor een frame met de 2 tanden. Was goedkoper geweest en lijkt een beetje op de oude situatie. Ben er deprie van, bah! Ik troost me nu met de gedachte dat ik de brug [de 2 dummy tanden] wel eventueel zou kunnen laten verwijderen en een prothese weer terug.Dus;

1. Graag advies van mensen en ervaringen [lotgenoot zou fijn zijn]. bijvoorbeeld hoe lang het wennen duurt.
2.Kan ik de dummy tanden eventueel laten verwijderen en blijven die kronen dan zitten? [Afzagen/knippen?]
3. Kan de tandarts nog iets afslijpen van de achterkant brug en ook nog iets van de onderkant dummies, ik vind ze een beetje te recht.
4. Komt dit wel vaker voor dat mensen hun brug op de voortanten laten verwijderen omdat ze niet kunnen wennen.

Ik hoop echt op antwoord, steun en advies. Alvast bedankt voor de moeite!
Bruggetje

Bedankt tandarts voor u reactie. U hebt gelijk. Ik heb een mail gestuurd naar mijn tandarts. Met de vragen. Ik moet maar gewoon eerlijk zijn en de vragen gewoon stellen. Moet over 2 weken terug voor de frame en ik hoop dat ze wat aanpassingen kan doen aan de brug.. Ben benieuwd wat ze antwoord. In de praktijk vraag je ook wel het 1 en ander maar door de drukte en ook wel een beetje door de zenuwen als je in de stoel zit klap je toch een beetje dicht. Ik ben nieuw hier maar ik hou u op de hoogte.
Verder hoop ik nog steeds op ervaringen van anderen die moeten/moesten wennen aan een brug.
Vriendelijke groet!
di, 02/11/2014 - 12:16 Permalink
Bruggetje

Hoi ben ik weer. Mocht eerder bij tandarts komen en deze heeft wat aanpassingen gedaan. Ook aan mijn plaatje waar de tanden vanaf zijn gehaald maar zeer deed. Over 2 weken is mijn frame klaar voor de kiezen. Gelukkig want zit niet echt lekker meer dat plaatje. Tandarts zei dat heel heel normaal is om te wennen. Als je meer dan 30 jaar een plaatje hebt is het echt erg wennen. Ook ben ik van het beeld af dat mijn 2 tanden enge vampierstompjes zijn maar nog op een tand lijken en de zirkonium/porselein kronen orecies zo van vorm zijn als mijn oude tanden. Hoektand was verkleurd door vullingen en voortand was klein stukje uit dus waar ik me dan ineens zo druk over maak begrijp ik ook niet. Is nu mooier. Maar het is de verandering. Brug, frame voor de kiezen...alles anders in mijn mond. En we leven in implantaat tijdperk dus dan komen de opmerkingen...waarom heb je implantaten genomen....waarom niet die 2 tanden erbij als je tocheen frame mmoet voor je kiezen. Was voor mij ineens moeilijk te behappen allemaal. Tandarts heeftme verzekerd dat er meer mensen zijn met een brug voortanden en frame omdat ze kiezen missen. Dussss....nou nog naar die mensen luisteren die het mooi vinden en een goede oplossing. En niet naar de horror verhalen over uitvallende bruggen, ontstekingen, enz...Mijn hersens beginnen nu gelukkig te wennen aan de nieuwe situatie.
vr, 02/14/2014 - 17:53 Permalink