Achterste kiezen niet te vullen volgens tandarts, klopt dit?

Author:
Marja2
Posted:
do, 03/09/2006 - 15:26
Onlangs bij controle vertelde tandarts dat er in mijn achterste kies links onderin een zo groot gat zat dat de kies niet meer te redden is, hij moet nu getrokken. Al jaren geleden heeft de tandarts aangegeven dat er een gat in die kies zat, maar omdat de achterste kies blijkbaar moeilijk te vullen is (is dit zo?) wilde hij nog even wachten met actie ondernemen tot ik er last van kreeg. Ik had alleen niet begrepen dat 'actie' dan inhield dat er getrokken moest worden. Hetzelfde geldt overigens voor mijn kies rechts onderin, daar zit ook al jaren een ongevuld gaatje. Is het gebruikelijk om achterste kiezen niet te vullen of zijn er andere opties? Ik ben pas 37 en ben bang dat ik dadelijk allemaal lege plekken in mijn gebit overhoudt.
Mijn angst wordt versterkt omdat ik bij de vorige controle een half jaar geleden een klein gaatje in een tand vooraan had, op de rand bij het tandvlees. Ook hiervan zei de tandarts dat hij nog maar even wachtte met vullen omdat het een vervelend plekje was. Toen ik aan het eind van deze laatste controle vroeg hoe het met dat gaatje stond, keek hij me een beetje verbaasd aan; dat had hij toch vorige keer gevuld? Nee dus. Oh, nou dan hoefde ik me geen zorgen te maken, dat ging nog allemaal goed. Hij had blijkbaar dat gaatje niet eens gezien. En ik word van dit alles toch een beetje zenuwachtig, ook omdat controles bij hem niet erg systematisch verlopen. Hij prikt links en rechts op wat stukken tand en is in nog geen minuut klaar. (Niet overdreven, ik heb laatst seconden geteld). Mijn vorige tandarts ging heel secuur alle tanden randje voor randje af, daar duurde een controle veel langer. Misschien ben ik ten onrechte wantrouwig maar ik zou graag of gerustgesteld worden dat dit allemaal heel logisch is, of weten dat ik om een andere behandeling moet vragen.
Om een lang verhaal kort te maken:
-is het gebruikelijk dat achterste kiezen niet gevuld maar getrokken worden?
-kunnen kleine gaatjes uit zichzelf weer 'genezen'?
Geke

Ik weet niet hoe ver naar achteren je achterste kiezen zitten. Normaalgesproken zitten er 2 kleine kiezen en daarachter komen 2 grote kiezen. Daarachter zitten bij een aantal mensen ook nog verstandskiezen. Deze zitten vaak erg ver achterin en zijn daardoor moeilijk te vullen en moeilijk ook voor jou om schoon te houden. In het geval dat het om de verstandskiezen gaat is het redelijk te begrijpen, maar dan zouden ze in de meeste gevallen er al uit gehaald worden als het gaatje geconstateerd wordt. Als het een kies verder naar voren is, kan het zijn dat het gaatje in het begin al onder het tandvlees en het bot kwam en dan is het niet meer te vullen. Verder kan het zijn dat je op je voortanden of andere tanden verder naar voren een gaatje krijgt langs je tandvlees. Ik weet niet of je het gaatje zelf ook kon zien, of dat het gewoon op een glad vlakje zat, dus niet tussen je kiezen. Want dat soort gaatjes kun je met je tandenborstel goed onder controle krijgen, door goed poetsen kunnen deze gaatjes hard worden en is er geen vulling nodig.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, ik kan me voorstellen dat je twijfels hebt bij de controle van je tandarts. Als je je er niet prettig bij voelt, kun je het beste een andere tandarts zoeken, het is belangrijk dat je je tandarts vertrouwd.

:smt006 Geke
do, 03/09/2006 - 22:06 Permalink