Achterkant hoektanden verdikken om kiezen te sparen

Author:
Anoniem (niet gecontroleerd)
Posted:
do, 12/15/2016 - 12:36
Hallo!

Sinds 3 jaar ben ik bij een nieuwe tandarts. Ik heb nogal een overbeet, maar daar maakt hij sinds 2 jaar opmerkingen over. Ik heb al aangegeven geen interesse te hebben in een operatie.

Alleen nu heeft de tandarts het plan gevat ( jawel, het werd meegedeeld) dat de achterkant van de hoektanden van mijn bovenkaak moeten worden opgevuld of verdikt om mijn kiezen van mijn onderkaak te sparen, omdat daar vullingen in zitten. Daarom zouden ze minder sterk zijn en afbrokkelen. Maar goed. Even 165 euro voor 2 vullingen.

Zijn plan is om mijn achterkant zo te verdikken dat de kiezen niet meer op elkaar komen. Maar ik heb het idee dat mijn kiezen nu prima staan, geen last van knarsen oid en vind dit preventief nogal veel geld. Daarnaast lijkt het me ook geen prettig gevoel omdat mijn kaak in rust dan toch heel anders staat, altijd een stukje open...

Kunnen jullie mij hierover iets vertellen? Alvast ontzettend bedankt!
Chris888

Ik ben absoluut geen tandarts, maar bij wat je vertelt moet ik denken aan gebruik maken van het Dahl effect: elementen ophogen zodat andere elementen niet meer tegen elkaar aankomen bij dichtbijten, om ruimte te maken voor restauraties plus dat die elementen naar elkaar toe kunnen groeien. Methode wordt wel gebruikt wanneer kiezen of tanden heel erg zijn afgesleten, dan worden ze weer wat langer. Mijn advies is om de tandarts nog maar eens goed te vragen wat doel en effect van de behandeling zal zijn, wat hij er mee wil bereiken.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dahl_effect
do, 12/15/2016 - 21:54 Permalink