abcessen onder kronen

Author:
mina
Posted:
ma, 10/31/2005 - 16:01
Even een vraagje...
ik heb twee abcessen onder kronen zitten, is gezien via rontgenfoto''s. Ik heb er alleen helemaal geen last van, maar toch lijkt het mijn tandarts beter hier iets aan te doen. Snap ik wel, maar zie er tegen op, want hij wil mijn kroon eruittrekken (lijkt me nog niet zo makkelijk) en dan snel de hele boel schoonmaken ofzo, en binnen 20 minuten de kroon weer terugplaatsen, in de hoop dat het geheel weer dichtgroeit oid...en dan mag ik een week niet kauwen zei hij. Het is een beetje nieuwe behandeling, alternatief van het boren in kaken, wat bij mij niet kan en wat me nog erger lijkt ook..
dus weet iemand hier iets van, heeft dit meegemaakt of kan er iets zinnigs over zeggen???
alvast bedankt
en kan dat abces niet ook zomaar langzamerhand verdwijnen??
angsthaasje1970

Ook ik ben erg benieuwd naar dit antwoord. Ook ik heb een ontsteking onder een kies zitten met kroon waar ook een wkb al is uitgevoerd. Hij gaat nu de wortelkanaalbehandeling nog een keer doen (schijnt pijnloos te zijn, want d'r zitten immers geen zenuwtjes meer in), en dan tijdelijk mijn oude kroon erop. Over een jaar of wat dan een nieuwe kroon.

Wat ik wil weten :

- hoe doen ze die kroon verwijderen? Trek je dan niet die heel kies mee??
- is dit inderdaad pijnloos?
- hoe gaat een niuewe wortelkanaalbehandeling nu helpen tegen die ontsteking die eronder zit?

bedankt voor de antwoorden!
ma, 10/31/2005 - 18:27 Permalink
carabelli

Snap ik wel, maar zie er tegen op, want hij wil mijn kroon eruittrekken (lijkt me nog niet zo makkelijk) en dan snel de hele boel schoonmaken ofzo, en binnen 20 minuten de kroon weer terugplaatsen, in de hoop dat het geheel weer dichtgroeit oid...en dan mag ik een week niet kauwen zei hij.


Wat jouw tandarts wil doen is de kies trekken, de extractiewond reinigen en de wortelpunten buiten de mond schoonmaken en evt. vullen (apexresectie buiten de mond). Waarna de kies teruggeplaatst wordt en weer vast moet groeien. Die extractie is een extra risico, het element kan om verschillende redenen niet (of niet goed) vastgroeien in de kaak. Daarnaast heb je nog de normale slagingskans van een apexresectie, immers de ontsteking kan terugkomen. Al met al dus een oplossing die je alleen moet overwegen als een normale apexresectie om wat voor reden niet haalbaar is. Maar je moet je er terdege bewust van zijn dat je met extractie en replantatie een behoorlijk extra risico neemt.

Over het algemeen verdwijnt een wortelpuntonsteking niet uit zichzelf als deze eenmaal is ontstaan, meestal blijven ze gelijk qua grootte maar bij verminderde afweer kunnen ze opspelen.

@angsthaasje1970: Een kroon kan op twee manieren verwijderd worden. Je kunt hem er met een instrument (een zogenaamde kronentikker) af tikken, waarbij er een soort haakje onder de rand van de kroon wordt gezet waarna een gewichtje omhoog getikt wordt zodat er opwaartse kracht onder de kroonrand wordt uitgeoefend waardoor de kroon uiteindelijk loskomt. De kroon blijft via deze methode over het algemeen heel, een risico is soms dat het element beschadigd kan raken.
Een voor het element veiliger methode is het het doorslijpen van de kroon waarna deze voorzichtig losgewrikt wordt. Nadeel hiervan is dat de kroon altijd beschadigd wordt.

Een herbehandeling wordt uitgevoerd in een element waar geen zenuw meer in zit, zo'n behandeling hoeft dus ook geen of weinig pijn te geven. Waar je wel rekening mee moet houden is dat wanneer zich een ontsteking aan de wortelpunt bevindt en de tandarts gaat daar vijlen of vullen dat er een (kleine) drukverhoging aan de wortelpunt kan ontstaan en deze drukverhoging kan wel een pijnsensatie veroorzaken (er komt immers meer druk op de ontsteking aan de wortelpunt te staan). Dus in principe hoef je niet bang te zijn voor zenuw pijn, maar er kan wel een pijnsensatie ontstaan door drukverhoging, maar dit hoeft niet.

Meestal is de ontsteking aan de wortelpunt het gevolg van bacterieen die zich tussen de wortelkanaalvulling en de kanaalwand van het wortelkanaal bevinden en zich daar vermenigvuldigd hebben en zo een ontsteking aan de wortelpunt hebben veroorzaakt. Over het algemeen wordt deze ontsteking aan de wortelpunt gevoed door bactereien die zich in de tussenruimte tussen wortelkanaalvulling en kanaalwand vermeerderen. Verwijder je nu de oude kanaalvulling en ga je het kanaal nog eens goed vijlen en spoelen dan zul je de meeste van deze bacterieen verwijderen. Als je vervolgens het kanaal goed vult zullen de overgebleven bacterieen vaak snel het loodje leggen en zal ook de wortelpuntontsteking aan de wortel verdwijnen (immers de voedingsbron, nl de bacterieen die zich in het wortelkanaal vermeerderen zijn er niet meer en kunnen de ontsteking niet meer voeden). Er is echter 1 maar het kan zo zijn dat de samenstelling van de wortelpuntonsteking dusdanig is dat deze self supporting is geworden en de voeding uit het kanaal niet meer nodig heeft, in zo'n geval zal de wortelpuntontsteking blijven bestaan ook al doe je een goede herbehandeling (in principe komt dan een apexresectie om de hoek kijken), dit komt gelukkig niet zo heel vaak voor. Een herbehandeling is daarom toch in principe eerste keus bij een persisterende wortelpuntontsteking.

Ik hoop dat ik jullie vragen voldoende beantwoord heb, mochten er nog onduidelijkheden zijn hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet
di, 11/01/2005 - 00:46 Permalink
ron-1

Ik heb dit gisteren voor de tweede keer mee mogen maken bij de kaakchirurg,ik had ook een grote ontsteking zitten onder een voortandkroon.

Het is de tweede keer dat deze zelfde kroon schoongemaakt werd,de ontsteking had kans gezien terug te komen.Op de foto was duidelijk te zien dat er donkerbruine vlekken in het tandvlees zaten recht boven die kroon.

Ik vindt de uitleg van de tandarts hierboven erg interessant en proffesioneel,maar voor mij persoonlijk,en voor de meesten denk ik,is de vraag of dit pijnloos is om dit te laten utvoeren bij de kaakchirurg,ik kan je na 2 keer zeggen dat dit NIET het geval is,de chirurg zei gisteren tegen mij dat de ONSTEKING ZELF niet te verdoven is..verder zal ik niks meer zeggen.....
za, 11/19/2005 - 16:58 Permalink
minique

Het komt weleens voor dat er door de ontsteking minder goed te verdoven valt. Toch is dat gelukkig niet altijd het geval. Ik denk dat je niet zomaar mag stellen dat het bij niemand verdoofd kan worden! Gelukkig zijn er ook heel veel positieve verhalen, waar het ondanks ontsteking wel goed te verdoven bleek, ook al kostte dat soms wat meer moeite.

Meer informatie over het niet werken van een verdoving en de oorzaak daarvan, vind je hier: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=313&highlight=mandibul…

:smt006 Monique
zo, 11/20/2005 - 09:21 Permalink
joek

Ja, dat is zo, hoor.
Ik heb een keer gehad dat bij een kies trekken, de verdoving niet goed werkte. Ik denk zelf dat dit door de andere ta kwam.
Mijn eigen ta neemt altijd de tijd, verdooft me desnoods bij en soms nog een keer. Net zolang tot ik niets meer voel.
Dus gelukkig gaat niet alles zoals ron zegt.
Wel heel vervelend voor jou, overigens Ron.
Groetjes,
Joke
zo, 11/20/2005 - 11:54 Permalink
ron-1

OK dat wist ik niet,hij zei het zo stellig tegen mij.

In ieder geval heb ik een eerste intake gesprek in Alphen aan de rijn,ben gelijk rustiger geworden. :lol:
ma, 11/21/2005 - 09:02 Permalink
angsthaasje1970

Het zit erop!

Hij heeft een gat in de kroon geboort (ik zal toch over een jaartje een nieuwe kroon moeten krijgen en dit was de fijnste oplossing), en de wkb opnieuw uitgevoerd. Ik heb alleen wat last gehad met het vullen van de kanaaltjes en vooral het drukken wat hij moest doen om de kanalen goed te vullen. Een van de kanaaltjes was naar alle waarschijnlijkheid te dun gevuld, en deze heeft hij nu goed opgevuld.

Ik heb nu wel wat last van napijn, het klopt een beetje aan die kies, maar ja.. dat is niet zo gek. Het is echter niet zo bizar pijnlijk, eerder wat vervelend. De wkb is zonder verdoving gedaan, en ik vind mezelf een mega held dat ik het gewoon maar gedaan heb (wel twee oxazepammetjes ingenomen :lol: :lol: )

We gaan het nu aankijken, over een jaartje wordt er (tenzij uiteraard de klachten erger worden!) een foto gemaakt en dan zou de ontsteking weg moeten zijn. Dan kan ik dus ook weer een nieuwe kroon krijgen, want deze kroon was al niet goed gemaakt....

Viel me dus reuze mee!!!!!
do, 11/24/2005 - 19:21 Permalink
joek

Best angsthaasje,
Had jij geen pin in je kies?
Ik had begrepen dat ze een pin in een wkb-kies plaatsen als je een kroon krijgt.
Mijn ta vertelde me dat als ik een ontsteking in mijn kroon-kies krijg, alleen een apex-resectie tot de mogelijkheden behoort.
Fijn dat je alles is meegevallen.
Groetjes,
Joke
do, 11/24/2005 - 20:36 Permalink
minique

Joke,

Ik heb ook een kroon op een kies met wkb en daar is geen 'pin' aan te pas gekomen hoor. Wel of geen 'pin' hangt volgens mij af van wat er nog aan resterend tandweefsel over is gebleven voor houvast...

:smt006 Monique
vr, 11/25/2005 - 18:13 Permalink
angsthaasje1970

Best angsthaasje,
Had jij geen pin in je kies?
Ik had begrepen dat ze een pin in een wkb-kies plaatsen als je een kroon krijgt.
Mijn ta vertelde me dat als ik een ontsteking in mijn kroon-kies krijg, alleen een apex-resectie tot de mogelijkheden behoort.
Fijn dat je alles is meegevallen.
Groetjes,
Joke


Hoi Joek,

Nee, geen pin. De kroon zit met speciale lijm vast op een stuk kies waar genoeg houvast op was.

Ondertussen zijn we 2 weken verder en de klachten aan de kies zijn bijna voor 100% weg. Geen kies meer die omhoog komt van de ontsteking, ik kan er alles eten.. Ik weet gewoon niet wat ik meemaak en ben helemaal blij :)
zo, 12/04/2005 - 19:28 Permalink
angsthaasje1970

Ongelooflijk dat je een wortelkanaalbehandeling zonder verdoving kan laten doen,voor mezelf is dit onmogelijk.


Dat dacht ik ook, maar als er geen zenuw meer in de kies zit, kan het gewoonweg geen pijn meer doen. Dus ik was allang blij! :lol: :smt003
di, 12/06/2005 - 22:51 Permalink
Broek

.


Er is echter 1 maar het kan zo zijn dat de samenstelling van de wortelpuntonsteking dusdanig is dat deze self supporting is geworden en de voeding uit het kanaal niet meer nodig heeft, in zo'n geval zal de wortelpuntontsteking blijven bestaan ook al doe je een goede herbehandeling (in principe komt dan een apexresectie om de hoek kijken), dit komt gelukkig niet zo heel vaak voor. Een herbehandeling is daarom toch in principe eerste keus bij een persisterende wortelpuntontsteking.

[/quote]

Bij mij waren de wortel kanalen verkalkt, betekend dat dat ze al dichtzaten en dus geen voeding meer konden zijn voor mijn abces? Als dit zo is dan zou ik dus ook een apexresectie nodig hebben?
di, 01/03/2006 - 02:11 Permalink
Broek

Bij mij vindt de tandarts dat ik een kroon nodig heb na mijn wkb (standard volgens hem). Is het niet verstandig om hier een half jaartje mee te wachten en eerst te kijken ofdat de ontsteking echt weggaat? Anders wordt herbehandeling toch wel moeilijker met kroon.

Ik heb trouwens gehoord dat ze voor het plaatsten van een kroon je tandvlees naar beneden duwen om zo plaats te maken voor de kroon, klopt dit?
di, 01/03/2006 - 02:14 Permalink
rvanoosten

Ik heb afgelopen dinsdag een apexresectie (bij een goede kaakchirurg) ondergaan en kan na 3 dagen nog niet zonder pijnstillers. Volgens mijn tandarts is het waarschijnlijk voor niets geweest en moet ik naar een tandarts-endodontoloog. Wie weet wat mij boven het hoofd kan hangen? Wat kan die nog doen?
do, 01/12/2006 - 21:58 Permalink