aantal vragen

Author:
magnum61
Posted:
wo, 09/10/2003 - 16:07
Half jaar na mijn laatste controle (waarbij er niks aan de hand was), kwam ik voor een volgende controle, waarbij bleek dat ik opeens 4 gaatjes had, waarvan 1 grote. De grote bevond zich in een kies en de overige 3 in mijn voortanden.

Mijn eerste vraag is: is het niet een beetje raar als je in een half jaar plots 4 gaatjes heb, waarvan 1 hele diepe? heeft de tandarts de vorige keer wel goed gekeken dan?

Ook al was het gat groot, de afspraak tot boren van de kies werd voor 1,5 maand later gemaakt. Uiteraard hield ik het geen 1,5 maand uit en kreeg ik 2 weken voor de kies geboord zou worden, extreme kiespijn. Met pijnstillers was het allemaal nog wel redelijk dragelijk. Bij de tandarts aangekomen is het geboord en gevuld met de melding dat het waarschijnlijk zou gaan ontsteken en als dat het geval was, moest ik terug komen.

Daarop volgde nog ergere kiespijn en een paar dagen later weer terug gegaan met de melding dat het teveel pijn deed en dat dit geen napijn kon zijn. Dus de boel werd weer open geboord en de zenuw is verwijderd + wortelkanaalbehandeling. Een week later werd het weer open geboord en weer werden de kanalen behandeld en daarna werd de kies weer gevuld. Bij elkaar heb ik 3 weken lang met pijn gelopen en kreeg ik een rekening a 359,30 euro, waarin onder andere 3 drievlaksrestauraties zijn opgenomen (is dat wel terecht???)
Had de tandarts niet eerder een afspraak moeten maken om te gaan boren, ter voorkoming van dit alles???

Afgelopen week zijn de drie gaatjes in mijn voortanden geboord en gevuld en staan deze op de rekening a 159 euro gespecificeerd in 3 drievlakrestauraties.
ik kan me niet voorstellen dat het boren en vullen van een kies evenveel kost als het vullen en boren van een voortand. Ik heb geen kennis over drievlaksrestauraties, maar het lijkt me dat een voortand maar 1 vlak heeft en dus onmogelijk op 3 vlakken gerestaureerd kan zijn. Kan iemand mij vertellen wat exact een drievlaksrestauratie definieert (behalve het feit dat het een restauratie op drie vlakken is).

Bijelkaar heeft bovenstaande situatie 518 euro gekost.

[ Dit Bericht is bewerkt door: magnum61 op 2003-09-10 16:09 ]
Van Leeuwen

Een drievlaksrestauratie kan in iedere tand/kies gemaakt worden. Even een korte uitleg:

- kauwvlak (occlusaal)/snijvlak (incisaal)
- vlak aan kant van de wang/lip (buccaal/ labiaal/ vestibulair)
- vlak aan kant van het hemelte (palatinaal)
- vlak dat naar andere tand/kies staat (mesiaal)
- andere kant van eerder genoemde vlak(distaal)

5-vlakken per tand kies dus. Bij kiezen zijn deze vlakken idd wat groter maar ook tanden hebben 5 vlakken.

Gr. Maurice

[ Dit Bericht is bewerkt door: van leeuwen op 2003-09-17 15:05 ]
wo, 09/17/2003 - 15:01 Permalink