5 vragen over brug, voorbereiding

Author:
Mira58
Posted:
zo, 07/01/2007 - 00:10
Hallo,

ik heb 5 vragen.
1. 4 dagen geleden heeft mijn tandarts 2 kiezen bijgeslepen voor een 3 delig brug. Nu is er een tijdelijke brug (en kronen) geplaatst.
De kleine kies doet zeer als ik er op bijt. Gaat dit over? Is dit normaal?
Voorheen had ik geen problemen met deze kies.

2.Op het tandvlees waar ik de kies mis is een noodbrug geplaatst, heel erg dicht vastgeplakt, ik kan er niet onder met mijn superflos.
Ik moet pas over 15 dagen terug. Gaat mijn tandvlees er onder niet verrotten? Mijn man kreeg geen noodbrug toendertijd, ik nu wel. Waar hangt dit van af en kan het schadelijk zijn voor het tandvlees?

3.Mijn tandvlees rondom de 2 kiezen is nu heel pijnlijk, staat beetje "los" van de kiezen, niet strak zoals voor de behandeling. Wat geberurt er tijdens het slijpen? Het bloedt nog steeds als ik er tegen aan druk.
Ik heb het gevoel dat dit nooooit meer strak komt zitten. Wel?

4. De kleur heeft de tandarts w.s. zelf uitgezocht want hij heeft niet met mij overlegd. Is dit gebruikelijk? ok, het zijn geen voortanden, maar een stuk zal toch zichtbaar zijn. Wat als de kleur mij niet bevalt?

5. De tda wil volgende keer alles vast plakken. Mijn man zegt dat ik dat niet moet toelaten, eerst een tijdelijke plaatsing. Ik heb dit al doorgegeven en de tda was niet bepaald blij hiermee. Wat is gebruikelijk?

Alvast bedankt voor de moeite, webtandarts!
Spiegeltje

Niet overal heb ik een antwoord op.

ad 2. Het is niet te verwachten dat uw tandvlees gaat 'verrotten' door het plaatsen van de noodbrug. Hoogstens kan enige irritatie optreden als de pasvorm niet optimaal is.

ad 4. In principe kan zoiets door de tandarts of tandtechnicus goed worden vastgesteld. Waarover wilt u overleggen? Uitgangspunt is dat de brug goed past bij de rest van het gebit, alhoewel de estetische eisen wel iets lager liggen dan bij de voortanden. U hoeft natuurlijk niet akkoord te gaan met opvallende kleurverschillen. In dat geval gaat de brug terug naar de tandtechnicus die een en ander kan corrigeren.

ad 5. Wat gebruikelijk is hangt van de werkwijze van de tandarts af. Als u als de zaak nog eens rustig wilt bekijken, en daar is veel voor te zeggen, kan de tandarts de brug met tijdelijk cement vastzetten. Er kunnen zich ook nog andere problemen voordoen zoals niet goed aansluiten op het tandvlees. Sommige tandartsen doen dit standaard. Ik vind als u dat vraagt de tandarts wel een heel goede reden moet hebben om daar niet in mee te gaan. Maar die denkt misschien: laat ik hem meteen maar vastzetten, dan ben ik van eventueel gezeur af want vast is vast. Niks van aantrekken :D. Als er problemen zijn zal de tandarts deze op moeten lossen. Zit de brug vast met permanent cement, dan moet die misschien 'gesloopt' worden, dat is ook niet in belang voor de tandarts die wellicht voor de kosten opdraait. Dat brengt de tandarts misschien op andere gedachten :D :D
zo, 07/01/2007 - 01:03 Permalink
Newtan

1. Waarschijnlijk zit de tijdelijke kroon daar niet muurvast en dat beweegt met kauwen. Dat is vrij normaal met tijdelijke kronen. Ofwel er zit nog wat tijdelijk plakcement tussen het tandvlees en de wortel. Dat is met een flosje weg te krijgen. Maar als dit niet veel pijn oplevert, niks aan doen.

3. met slijpen langs de kiezen wordt meestal het tandvlees ook 1mm losgeboord. Daarna gaat er meestal een draadje met aluin of iets dergelijks tussen de wortel en de tandvleesrand. Dat dient allemaal om de kronen zo goed mogelijk op de wortel aan te kunnen laten sluiten. Maar als tijdelijke bijwerking heb je gevoelig, los tandvlees.
zo, 07/01/2007 - 01:30 Permalink
Mira58

Spiegeltje en Newtan,

Heel erg bedankt voor je supersnelle reaktie en antwoord!
Alles is duidelijk nu, ik laat de kronen niet vastplakken, en ik wacht geduldig tot het tandvlees geneest. Zit trouwens dat draadje nog in bij de wortel?

Jammer, dat de tandarts dit allemaal niet heeft verteld en uitgelegd. Ik heb nog nooit en tda gehad die niet gehaast en ongeduldig was. Maar ja, ik ben ook een patient die graag alles wil weten.... Lastig, he?


Maar nu ben ik gerustgesteld, nogmaals bedankt!

Mira
zo, 07/01/2007 - 09:44 Permalink
Spiegeltje

Zit trouwens dat draadje nog in bij de wortel?

Nee, met dat "draadje" (een zogeheten retractiedraad) wordt ook een stukje onder het tandvlees toegankelijk gemaakt voor het afdrukmateriaal. Hierdoor kan de kroon 0,5-1 mm onder het tandvlees worden geplaatst wat netter is, vooral als het gaat om een metaal/porcelein constructie. Dat is met een brug meestal het geval.

Het draadje wordt na het maken van de afdruk en voor het plaatsen van de noodkroon weer verwijderd. Ik weet overigens niet zeker of bij u ook een retractiedraad is gebruikt, niet alle tandartsen schijnen dit te doen, het hangt van de werkwijze af. Het aanbrengen is wel een vrij vervelende en wat pijnlijke handeling (eigen ervaring).
zo, 07/01/2007 - 10:43 Permalink