40 jaar oude vullingen in kiezen vervangen?

Author:
Annevre
Posted:
di, 12/09/2014 - 14:34
40 jaar geleden heeft de tandarts bij mij voor het laatst een kies gevuld. Na mijn 17e heb ik nooit meer een nieuw gaatje in tanden of kiezen gehad. Ik ben nu 57 jaar.

Mijn tandarts zegt dat de randen van twee van de oude vullingen een beetje eroderen en in één zit een heel klein barstje. Ik heb nergens last van. Toch adviseert hij mij alle 6 de vullingen die ik heb in een behandeling te vervangen. Hij gaat er van uit dat de rest ook wel snel aan vervanging toe zal zijn.

Het voordeel is dat ik dan maar een keer verdoofd hoef te worden en niet terug hoef te komen. Maar ik twijfel of dit echt een goed advies is. Zijn er ook nadelen aan verbonden? Of loop ik risico's wanneer ik gewoon afwacht en geen vullingen laat vervangen?

Ik ben blij met mijn gebit en wil dat graag gezond houden. Hoe lang gaan die oude vullingen eigenlijk mee?
Chris888

Ik zou eerst de twee meest urgente vullingen laten vervangen, en niet alles tegelijk. Anders wordt het ten eerste al een hele lange zit/lig. Een witte restauratie duurt langer dan een amalgaamvulling, als je je nog herinnert hoe dat ongeveer ging.
Ten tweede zou ik me bij 6 vullingen ook zorgen maken over verandering van de beet, maar dat is misschien ten onrechte omdat ik daar nu toevallig slechte ervaringen mee heb.

Hoe vervelend het is vaker te moeten verdoven (maar misschien wel een minder groot gedeelte in één keer), dat weet ik niet. :-)
di, 12/09/2014 - 22:31 Permalink
Annevre

Bedankt voor de reacties.

Ja, er zijn foto's gemaakt.

En ik heb ondanks de ouderdom van de vullingen nooit las gehad. Ook niet met koud / warm. 40 jaar is inderdaad echt lang. Is vast een goede tandarts geweest. Mijn ouders hebben ook altijd hun eigen gebit gehad. Mijn vader is nu 92 en heeft gewoon zijn eigen gebit.

Morgen zou het gebeuren maar ik denk dat ik inderdaad nu eerst de meest urgente laat behandelen dan weet ik inderdaad ook meteen of er complicaties zijn en hoe het voelt. Dat was een goed advies. En eigenlijk zie ik ook niet zo op tegen de verdoving maar misschien denk ik daar morgen anders over :lol:

Ik las dat de nieuwe vullingen de eerste tijd heel gevoelig kunnen zijn en ook pijnlijk. En dan 6 tegelijk lijkt niet verstandig. Ook las ik dat om praktische reden niet beide kanten van het gebit tegelijkertijd worden aangepakt. Dus ik ga ook nog een keer vragen waarom dan toch dat advies is gegeven.

Bedankt nogmaals!!!
wo, 12/10/2014 - 09:16 Permalink
vV

dat er geen klachten zijn betekent niet dat er niets mis is. Als dat zo zou zijn zou niemand naar de tandarts hoeven zolang die klachten er niet zijn. Inmiddels weten we dat je dan meestal veel en veel te laat bent met ingrijpen.

Bij vervangen vullingen, hoe veel tegelijk en wel of niet gelijke tijd li en re, of onder en boven, kruislings of hoe dan ook zijn een aantal zaken van belang:
moet er verdoofd worden. Nee dan kan je ook li en re gelijk doen, ja dan kan in ieder geval boven en onder aan dezelfde kant gelijke tijd.
hoe groot zijn de vullingen. zijn die erg groot zou ik 1 zijde tegelijk doen, maar boven en onder kan dan wel samen. li en re zou ik niet doen omdat je dan een risico loopt teveel te veranderen, zou ik een weekje tussen zetten, gewoon, voor de zekerheid.
wo, 12/10/2014 - 11:46 Permalink