4 verstandskiezen getrokken - positief verhaal en vraagjes

Author:
Lu
Posted:
ma, 11/14/2005 - 09:55
Eerst maar eens een positief verhaal over verstandskiezen trekken:
Afgelopen woensdag zijn er bij mij 4 verstandskiezen getrokken. Ik heb 2 jaar bij angstbegeleiding gelopen, gebitssanering gehad onder narcose en sinds 4 jaar loop ik bij een hele lieve gewone tandarts zonder veel problemen, wel behandelbaar maar nog zeer angstig.

Mijn eerste insteek toen ik hoorde dat m’n kiezen eruit moesten was ‘doe mij maar onder narcose’ maar na overleg met de kaakchirurg besloten dit niet te doen vanwege de impact op je lichaam, en hij heeft me lorazepam voorgeschreven tegen de angst. Ik vreesde eerst dat dit niet sterk genoeg zou zijn voor mijn paniek, maar het was sterk zat, ik was volledig van de wereld (ik was nog wel 'bij' en wist wat er gebeurde, maar ik was zo 'dronken' dat het me niets kon schelen. Neem wel een vertrouwd persoon mee.) en 1 voor 1 zijn ze zonder problemen getrokken. Hij had me wel op het eind van de dag ingepland mocht het allemaal wat langer duren, maar dit was achteraf niet nodig geweest.

Ik had ook (op advies kc) muziek en een grote koptelefoon bij me zodat ik niets gehoord heb van het veelbesproken ‘gekraak’. Verder een kuur antibiotica mee, wat ibuprofen en ik zit sinds vandaag weer op het werk achter mijn bureau, zonder pijnstillers. Ik ben wel erg moe maar verder is het me alles meegevallen.

Nu heb ik nog een paar vraagjes:
1. ik heb geen hechtingen gehad, met als gevolg een paar grote gaten in mijn mond, boven en linksonder is al aardig aan het dichtrekken, maar rechtsonder zit nog een groot gat. Het ziet er wel gezond en schoon uit, (donkerrood, zal wel een gezond bloedpropje zijn) maar lijkt niet kleiner te worden. Moet ik mij hier zorgen om maken?
2. Ik spoel na elk hapje eten de ‘gaten’ uit met de monoject met water, want er blijft altijd vanalles in hangen. (m.n. rechtsonder) Nu lees ik veel over de dry socket en daar ben ik erg bang voor, loop ik dit gevaar nog nu de ingreep al 5 dagen geleden is? Of kan ik met een gerust hart de boel schoonhouden?
3. 2 a 3 x per dag spoel ik ook met chloorhexidine, want ik ben erg bang om een infectie te krijgen. Kan spoelen hiermee de genezing vertragen?
4. Ik wil vanavond even naar de sportschool, kan dit al? Of loop ik het risico dat het weer gaat bloeden als flink aan de slag ga? En sauna? Kan dat wel?

Bedankt alvast en hulde aan dit forum!
Lu

Nou.. inmiddels al wat meer gevonden en de de chloorhexidine daar kan ik geloof ik beter mee ophouden. alleen nog water in de monoject dus..

Maar als ik voor het slapen gaan toch wat antibacterieels wil gebruiken, is waterstofperoxide dan een goede oplossing?

Thanks
ma, 11/14/2005 - 11:07 Permalink
de digitale tandarts

Ben blij te horen dat het zo goed gegaan is.

De wonden schoonhouden door deze voorzichtig te reinigen met een monoject met (zout) water is prima.
Gezien het feit dat u geen klachten heeft, zou ik niet grijpen naar sterkere middelen als waterstofperoxyde, aangezien dit vrij heftig is voor het nieuwe weefsel wat aan het ontstaan is. In een niet ontstoken situatie zou het dus de wondgenezing wat nadelig kunnen beinvloeden; laat uw lichaam zijn eigen gang gaan.

Met vriendelijke groet.
ma, 11/14/2005 - 11:42 Permalink
Lu

Dank u wel, digitale tandarts!
Ik spoel nu alleen nog met water. Overigens viel het werk me achteraf toch wel zwaar, was gistermorgen pijnloos maar gedurende de dag kreeg ik toch wel last en in de file proefde ik plots bloed, toch teveel gedaan misschien. Thuis gelijk gecontroleerd en het was bijna niets, voelde erger dan het was gelukkig.

Ben ook ontzettend moe, dat je (ex-)tanden zoveel teweeg kunnen brengen!! Of komt dat door de antibiotica?
di, 11/15/2005 - 10:17 Permalink
Lizzie

Hoef gelukkig bij nader inzien geen dubbele kaakoperatie, ze kunnen het ook anders oplossen. Phew!
Mijn vier verstandskiezen moeten er van tevoren wel met spoed uit, aangezien ze veel storing opleveren (zoals de ortho het zei) en mijn kaakgewricht daar al schade door opgelopen heeft.

Ik maak me daar ook nogal druk om, ben erg angstig. Is er ook iets in te nemen waar je rustig van wordt, wat niet op recept hoeft?
En nee, ik rook geen wiet of andere verdovende middelen!
di, 11/15/2005 - 20:39 Permalink
Lu

Ha Lizzie,

Geen idee, ik had lorazepam maar dat was op recept. Je kan wel bijv. valdispert of Rescue remedy proberen, bij zaken zoals 'de Tuinen' hebben ze allerlei homeopatische dingen en kunnen ze je goed adviseren, maar deze middeltjes zonder recept zijn natuurlijk lang niet zo sterk als bijv. lorazepam of valium. Maar wat je nodig hebt hangt natuurlijk ook af van hoe bang je bent.

Mijn 'ingreep' is nu twee weken geleden, en het gaat prima, rechtsonder zit nog wel een groot gat waar eten in blijft hangen maar het is niet ontstoken, ik heb geen pijn meer en de rest gaat steeds verder dicht.

Sterkte Lizzie!!
do, 11/24/2005 - 09:35 Permalink
Lizzie

Dank je!

Ben wel blij een verhaal te lezen dat het ook goed kan gaan. Hoor alleen maar drama's om me heen....
Maar ze moeten er toch echt uit, heb me voorgenomen de tanden op elkaar te zetten (hahaha ) en door te gaan zodat mijn gebit weer mooi wordt!
vr, 11/25/2005 - 21:37 Permalink