2x wkb aan zelfde kies?

Author:
jacobussen
Posted:
di, 07/01/2008 - 09:40
Is het mogelijk om twee keer een wortelkanaal behandeling uit te voeren aan een kies in de bovenkaak?
Ik heb ongeveer 8 maanden geleden een wkb uit laten voeren en nu begint de kies weer te zeuren, vandaar.
En als dat niet mogelijk is wat zijn dan buiten een apex de mogelijkheden? Na het lezen van veel verhalen
over een apex wil ik die niet omdat de kans op terugkomen van de ontsteking groot is en dat bij het later
plaatsen van een implantaat het bot niet stevig genoeg zou zijn.

Groeten Bas.
Spiegeltje

Een herbehandeling is in principe mogelijk, zelfs de voorkeursbehandeling na 'mislukken' van een eerste wortelkanaalbehandeling. In zo'n geval dient de tandarts wel nauwkeurig na te gaan of hij deze zelf kan doen of dat doorverwijzing naar een tandarts-endodontoloog wenselijk is in verband met de moeilijkheidsgraad. Er zijn nog steeds tandartsen die de herbehandeling overslaan en je naar de kaakchirurg sturen, maar dat strookt niet met de huidige inzichten. Uitzonderingen daargelaten. Eenmaal in de stoel van de kaakchirurg zal die niet snel zeggen: eerst een herbehandeling (zelf doet ie ze namelijk niet).

Wat betreft het plaatsen van implantaat. Dit is nog wel mogelijk na een apexresectie, alhoewel botopbouw nodig kan zijn. Ook om andere reden wordt dat vaak toegepast bij implantaten.
di, 07/01/2008 - 11:52 Permalink
jacobussen

5 jaar geleden hebben ze me ook direct doorgestuurd naar de kaakchirurg. Dit was met een voortand. Deze zeurt regelematig een beetje, met name bij verkoudheid. Niet ondraaglijk, je voelt dat er een keer aan gerommeld is.
Mijn voorkeur gaat (na een 2e behandeling) uit naar trekken ipv een apex.
Kan de tandarts dit trekken zelf als er een kleine ontsteking aan de wortelpunt zit? Of moet ik dan naar de kaakchirurg?
di, 07/01/2008 - 12:33 Permalink