2 voortanden missen

Author:
Masja
Posted:
vr, 04/15/2005 - 17:37
Als kind ben ik gevallen. 1 voortand eruit, en de andere zwaar beschadigd. De ene voortand heb ik zelf teruggeplaatst en deze heeft het, na een spalk, nog bijna 20 jaar volgehouden. Alleen was de wortel wel zo'n beetje opgelost en het kaakbot aangetast. Naderhand blijkt er ook veel littekenweefsel te zitten. Ruim 10 jaar geleden zijn beide voortanden verwijderd en draag ik al die tijd al een plaatje. In de tussentijd is er ernstige paro geconstateerd. Hiervoor word ik nu al 4 jaar behandeld, de tandarts heeft aan beide bovenste kwadranten zojuist een flapoperatie uitgevoerd. De paro lijkt nu stabiel, er is echter veel bot verdwenen. Wel heeft hij een bindweefseltransplantatie uitgevoerd om de deuk op de hoogte van tand die ooit eruit is geweest op te vullen. Dit om cosmetische redenen.

Het plaatje moet nu vervangen worden, het tast het tandvlees te veel aan. Een oplossing lijkt moeilijk. Een 6-delige brug willen we niet omdat er dan 4 gezonde tanden afgeslepen moeten worden, zonde. Implantaten zijn vooralsnog niet geschikt wegens de onzekere paro-factor. Een etsbrug is een optie, maar men denkt dat een porceleine brug te zwak is. Dus nu stellen ze een kunstof etsbrug voor. Die zou sterker zijn en ook nog goedkoper. Waardoor we over een aantal jaar nogm,aals kunnen bekijken of implantaten een optie alsnog een optie zijn.

Ik zou het fijn vinden om te horen of jullie dit een geschikte oplossing vinden. Is het sterk genoeg en optisch gezien fraai?
Geke

Beste Masja,

Een etsbrug van kunststof kan optisch erg fraai zijn, alleen is de vraag of het kaakbot erg verdwenen is op de plaats waar de etsbrug geplaatst wordt. Wat is begrijp is dat u 2 voortanden mist, die waarschijnlijk naast elkaar zaten. Het kaakbot is waarschijnlijk verdwenen door de paro-problemen en daarna door het verlies van de voortanden, want als er tanden missen verdwijnt op die plaats het kaakbot ook voor een deel, waardoor het tandvlees lager komt te liggen. Als het kaakbot erg geslonken is, is er het risico dat de kunststof etsbrug niet mooi aan komt te liggen tegen het tandvlees en dat er ook veel lucht onderdoor kan, wat met spreken vervelend zou kunnen zijn. Het kan deels opgelost worden door de tanden langer te maken, maar dit geeft niet altijd een mooi resultaat. Bij een plaatje valt dit vaak minder op, doordat de roze kunststof het tandvlees bedekt.

Tegenwoordig kunnen kunststof etsbruggen vrij stevig gemaakt worden. Composieten worden steeds sterker en er worden steeds betere hechttechnieken ontwikkeld. Het zou een goede oplossing kunnen zijn. Een plaatje is inderdaad erg schadelijk voor het tandvlees, eventueel een andere oplossing zou een frame kunnen zijn. Dat is een plaatje dat met metalen ankertjes aan je tanden vast wordt geklikt en is niet zo schadelijk voor je tandvlees. Het nadeel hiervan is dat er metalen ankertjes op de hoektanden zichtbaar worden.

Ik hoop dat u hiermee eerst genoeg informatie heeft, als u nog vragen heeft kunt u het altijd zeggen. :smt006
di, 04/19/2005 - 17:32 Permalink
Masja

Beste Geke,

Dank je wel voor je reactie. Die twee voortanden zitten inderdaad naast elkaar en ik ben blij te lezen dat een kunststof etsbrug ook gewoon mooi is. Ik heb afgelopen jaar een noodbrug gehad en had inderdaad wel wat ruimte in de aansluiting en dus last met praten. Maar, ik zei al, dit was een tijdelijke oplossing en ik verwacht van de etsbrug wel wat meer.

Gisteren heeft de tandarts 4 elementen aan de achterzijde geslepen. Nu nog 2 keer naar het lab en dan kan ik hopelijk over een week of 3 weer eens normaal lachen!

Masja
wo, 04/27/2005 - 21:38 Permalink