2 verstandskiezen onderkaak

Author:
Vic
Posted:
do, 05/27/2004 - 20:17
Hallo,
eventjes de situatie in uhhmm... mijn mond ;)
Ik heb 2 jaar gebeugeld (ik ben nu 16, bijna 17), en ik loop nu met twee van die ijzertjes rond om mijn tanden mooi op hun plaats te houden.
Nu kom ik vanmiddag bij de tandarts, eventjes op controle. Daar werden ook nog even controle-röngefoto's genomen, waar uit bleek dat ik 4 verstandskiezen heb die op het punt van doorkomen staan.
De twee in mijn bovenkaak staan mooi zoals het hoort in de goede richting (naar beneden), maar de twee in mijn onderkaak staan schuin ingeklemd (zie fotootje).
http://www.colgate.be/nl/oralcare/common_problems/_img/wisdom2.jpg

Nu wordt het me dus aangeraden om de verstandskiezen (onderkaak) te laten trekken, om complicaties te voorkomen.

Graag zou ik van een paar ervaren mensen tips willen horen... is het slim om meteen beide verstandskiezen in de onderkaak te laten verwijderen bij één behandeling?
Ook zou ik graag weten wat de complicaties van zo'n ingreep kunnen zijn... ik heb op mijn speurtochtje over het internet al gezien dat men soms last heeft van een gevoelloze lip, maar geld dit alleen wanneer de wortels van de tand echt diep zitten, zodat ze aan die wortels van de kin/lip liggen? Want bij mij zijn de wortels, volgens mijn tandarts, nog niet helemaal ontwikkeld.

Er zijn al eerder twee tanden uit mijn bovenkaak verwijderd ivm de beugel, en hier heb ik eigenlijk niet veel van meegekregen... prik - even wachten - wat vreemd gerommel, en de tand is eruit. Is dit bij een verstandskies hetzelfde, vooral omdat het hier nog om niet-diep-gewortelde gaat?

Ik ben overigens van plan om ze door mijn tandarts te laten verwijderen. (hij heeft een of ander diploma d'rvoor)

Groetjes,
Vic
dj

Hoi,

Ik denk dat er heel weinig bezwaren zijn om allebei in een keer te trekken, of het zou veel langer moeten duren dan verwacht, dan heb je misschien kans dat de tandarts zegt: "de andere later."

Buiten dat wat je gezien hebt is er een kleine kans op onsteken van de wond, in dit geval het dat alveolitis. Dit komt ongeveer voor in 5 % van de gevallen dacht ik, alhoewel het getal misschien anders is bij verstandskiezen. Alveolitis is vervelend maar het komt vrijwel altijd vanzelf goed.

De kans op alveolitis wordt denk ik kleiner als je je de wond goed verzorgt: In het begin heel voozichtig met spoelen en de wond met rust laten. Na een dag mag je gewoon spoelen. Wel gewoon poetsen, na enkele dagen ook de wond voorzichtig.
Spoelen met lauw zout water is het best, met een zogenaamd monoject (een krom injectiespuitje zonder naald), kun je dat heel gemakkelijk doen. Sommige tandartsen geven dat uit zichzelf al mee.

Doeg,
do, 05/27/2004 - 21:14 Permalink
minique

Het gaat niet altijd in 2 afspraken, hoor... Bij mij gingen de verstandskiezen onder in 1x. Ik kreeg alleen wel last van alveolitis en toen was het wel erg vervelend dat beide kanten behoorlijk pijnlijk waren...

Succes!

:smt006 Monique
vr, 05/28/2004 - 10:25 Permalink
de digitale tandarts

Over het algemeen worden twee afspraken gemaakt. Daar zijn verschillende redenen voor o.a:

Indien de wondgenezing wat moeilijk verloopt kan je nog met de niet-behandelde zijde eten
Het geven van (mandibulair blok) vedoving aan beide zijden kan soms voor de patient nogal oncomfortabel zijn en bestaat er ook een kans dat je op je tong etc. gaat bijten.

Toch verwijderen sommige kaakchirurgen ze ook aan beide zijde tegelijkertijd. Voordeel is dan wel weer dat je er 1 keer vanaf bent.

Ik denk dat je samen met de behandelend arts tot een keuze moet komen en de voor- en nadelen van beide methoden moet bespreken.
vr, 05/28/2004 - 11:25 Permalink
Vic

Bedankt voor al jullie reacties :)
Ik heb inmiddels met mijn tandarts gebeld en een datum uitgekozen; twee afspraken in september, met twee weken ertussen.
Alle 4 de verstandskiezen worden verwijderd, ook omdat het nu veel makkelijker gaat als wanneer alles volgroeid is en er eventueel complicaties opgetreden zijn.

Bij iedere afspraak gaat ze er aan één kant uit.

Groetjes,
Vic
za, 05/29/2004 - 21:39 Permalink
Missy66

Hoi Vic...

Heel veel sterkte en suc6 tegen die tijd...
Laat je nog even weten hoe het verlopen is dan...?

Groetjes Missy
za, 05/29/2004 - 21:49 Permalink