2 nieuwe kronen incl. wortelkanaal en operatie

Author:
PPLT_82
Posted:
di, 12/24/2013 - 15:45
Ik ben als kind op mijn voortanden gevallen. Daar zijn 10 jaar geleden na een wortelkanaalbehandeling in beide tanden 2 kronen op geplaatst. (1 op de grote voortand en 1 op de tand ernaast). Die kronen zitten op zich prima, en ik heb geen klachten, alleen is er inmiddels een zwart randje boven de grote voortand zichtbaar.

U snapt dat dit niet geweldig oogt - zeker niet bij een tand als de voortand. Ik heb daarom overleg gevoerd met mijn tandarts. Die heeft een overzichtsfoto genomen en nu blijkt dat er een kleine, ronde zwarte holte zichtbaar is boven de wortel van mijn voortand.

Mijn tandarts heeft verteld dat dit misschien/waarschijnlijk een cyste is en heeft mij doorverwezen naar een endodontoloog. Die zal een nieuwe wortelkanaalbehandeling en een operatie uitvoeren waarna er voor een periode van een maand of 3 twee noodkronen geplaatst zullen worden en uiteindelijk 2 nieuwe kronen met een ander soort opbouw, zodat er geen zwarte rand meer zichtbaar is.

Het probleem ligt wat mij betreft toch een beetje in de kosten. Het is niet dat ik het niet zou kunnen betalen als het echt medisch noodzakelijk is, maar een voorzichtige schatting liep al snel als volgt op; 2x wortelkanaalbehandeling à €600 met 2x nieuwe kroon à €650 euro = €2500 en dan zou de wortelpuntoperatie van de endodontoloog er nog eens bijkomen...

Van dat laatste kon de tandarts geen schatting van de kosten geven, maar ben ik nu straks echt €3500 achteruit voor 2 nieuwe kronen... ? Daar word ik wel een beetje chagrijnig van. Ook kan ik me niet herinneren voor eerdere wortelkanaalbehandelingen een dusdanig hoog bedrag te hebben betaald.

Klopt dit allemaal wel?
vV

Lastig een oordeel over te geven zonder fotos en zo...
Kronen hebben niet het eeuwige leven, wortelkanaalbehandelingen ook niet. De ongevalsvoorgeschiedenis maakt het er niet beter op.
Overigens dat het duidelijk is, de kosten zijn deels voor de geconstateerde cystebehandeling, niet voor de kronen op zich. Als het alleen om vervangen kronen ging is het veel minder.
Overigens dat u het weet: dat verkleurde randje kan met een jaar op 10 weer terug komen. Komt door de verkleurde wortel icm met enig teruggetrokken tandvlees. Niet door kroonmateriaal op zich verwacht ik.
Dat tandvlees kan langzaam aan met een jaar of 10 dus weer dusdanig teruggetrokken zijn dat er weer een donker randje zichtbaar wordt..
di, 12/24/2013 - 15:56 Permalink