2 kronen ineens omdat dat makkelijker is?

Author:
roos paniek
Posted:
wo, 12/08/2010 - 22:54
Goedenavond lezers,

Een paar weken geleden kreeg ik, voor mij uit het niets, van mijn tandarts te horen dat ik een stuk of 7 kronen moet hebben omdat de hoektanden na herhaaldelijk vullen niet sterk genoeg meer zijn. Hij stelde voor er volgend jaar mee te beginnen met 2 en dan verdelen over de komende jaren. Na foto's en gebidsafdruk heb ik hiervoor een afspraak gemaakt.

De tandarts doet er twee die naast elkaar liggen omdat dat makkelijker is om ze ineens te doen. Dat is ook zoiets wat me niet lekker zit. Een kies die het vanuit zichzelf nu nog niet zo nodig heeft beschadigen??? Ik wil er bij zeggen dat ik 34 ben en nog graag heel lang van mijn gebid wil genieten.

Mijn moeder zei, dat moet je nooit doen; kronen, dus nu vraag ik me af of ik er 2 moet doen. kan iemand mij adviseren. svp geen spookverhalen! Mijn tweede naam is niet voor niks paniek! Ik slaap er nu al niet van en het gaat pas in februari gebeuren.

Ik heb het even nodig dat iemand mij bevestigt dat het nodig is dit te ondergaan. omdat ik zelf net zo blij was dat ik geen gaatjes had.
suggesties of alternatieven welkom, ik zou er heel wat geld voor overhebben als ik voor altijd klaar was, maar implantaten is geen optie, zei de tandarts.

alvast bedankt voor het antwoord.
Roos
twilitekid

Dat is nogal wat, 7 kronen! Ik kan me helemaal voorstellen dat je schrikt als dat je ineens wordt meegedeeld. Aan de ene kant heb je iemand die vindt dat je heel erg veel kronen moet nemen (tandarts, deskundige, dus wat hij vindt vind je belangrijk/geloofwaardig), aan de andere kant heb je iemand die vindt dat je géén kronen moet nemen (je moeder, haar mening vind je natuurlijk ook belangrijk).

Misschien is het een idee om als eerste stap nog eens een goed gesprek met je tandarts te hebben hierover? Het klinkt alsof je er zelf eigenlijk helemaal niet achter staat, maar er toch maar in mee gaat omdat de tandarts nu eenmaal zegt dat het moet. Dat lijkt me niet echt een goed uitgangspunt voor zo'n ingrijpende (en kostbare!) behandeling. Als het goed is kan de tandarts je prima uitleggen wat er nu precies aan de hand is en waarom deze behandeling volgens hem nodig is. Dat lijkt me in ieder geval wel een noodzakelijke voorwaarde. Als ik gaatjes heb dan laat mijn tandarts me die ook zien, als ik een wortelkanaalbehandeling nodig heb dan laat ze ook zien waarom. Er is niks mis mee om om wat meer uitleg te vragen.

En je kunt er natuurlijk altijd nog voor kiezen om bij een andere tandarts langs te gaan en naar zijn/haar mening te vragen. Wat je in ieder geval niet moet doen is in paniek zijn. Dat is echt nergens voor nodig. Er hoeft niks aan jouw gebit te worden gedaan als je dat zelf niet wilt, en het is ook niet verplicht om in februari (of in welke maand dan ook) al kronen te laten plaatsen zolang je dat zelf nog niet wilt. Kalmte kan u redden :P
do, 12/09/2010 - 00:00 Permalink
Spiegeltje

Ik sluit me aan bij het antwoord van twilitekid.

Als je wat meer duidelijk wordt waarom dit een goed behandelplan is lijkt me de vraag 1 of 2 kronen ineens ook wat minder op de voorgrond liggen. En het is natuurlijk altijd mogelijk om het één voor één te doen als jij dat liever wilt. Of 2 in 1 keer makkelijk is voor de tandarts is natuurlijk niet maatgevend. Ik denk trouwens wel dat 2 in 1 keer ook wel voor jou voordelen kan hebben.....
do, 12/09/2010 - 10:24 Permalink