1 handschoen

Author:
Tjabo
Posted:
zo, 10/01/2006 - 14:50
Ik ben onder behandeling bij een endodontist.
Tijdens de 1½ uur durende sessie droeg hij maar
1 handschoen :o .
Ik heb al heel wat uurtjes in de stoel van de tand-
arts en kaakchirurg doorgebracht........maar dit is nieuw
voor me!!
Toen de cofferdam (rubberdam) eraf was gehaald heb ik
aan hem gevraagt waarom hij maar 1 handschoen droeg.
Antwoord: Ik heb zo meer gevoel in m'n vingers als ik
met de vijltjes aan het draaien ben.!!!
Heeft iemand ook zo'n ervaring ?? en kan het geen kwaad
(ik denk dan aan de bacterien.)
Tjabo

Mijn eerste bericht is 127 keer gelezen maar helaas
nog geen reaktie.

Wat is precies een "no-touch" techniek? en kan ik mijn
tandarts verplichten om 2 handschoenen te dragen.
Ik vind het namelijk vies en onhygienisch als hij
maar 1 handchoen draagt zoals bij de vorige behandeling.
zo, 10/08/2006 - 11:26 Permalink
Traveller

Dat je bericht 127 gelezen is, maar dat je nog geen antwoord hebt betekent misschien dat niemand een goed antwoord heeft of niemand precies weet wat hij/zij ermee aan moet. Het antwoord is vermoedelijk ook niet eenduidig. Basis is wel als jij het er niet mee eens bent, je het moet zeggen en er samen met je tandarts uit moet komen. De Gouden Regel is volgens mij 2 handschoenen, maar van Gouden Regels kun je in het algemeen gemotiveerd afwijken. Daarnaast geldt mijns inziens: als jij het vies en onhygienisch vindt en je tandarts weigert te werken met twee handschoenen dan heb je een patstelling en zul je je conclusies moeten trekken. Maar hopelijk is dat te voorkomen.

Succes!
Traveller
zo, 10/08/2006 - 11:47 Permalink
Maja

Ik ben vroeger behandeld door een orthodontist. Ik volgde nog de opleiding tot tandartsassistente en bij ons werd er zo ingestampt dat we altijd handschoenen, mondmasker, bril ed. moesten dragen. Maar mijn ortho had een praktijk met 5 stoelen op rij. Hij behandelde en droeg het dan over aan zijn assistente. Toen ik beter oplette zag ik dat hij steeds na een patient zijn handen (met handschoenen) even onder de kraan hield. Ik vond dit zo vies en vroeg hem schone handschoenen aan te doen. Hij wilde dit niet hij vond het schoon genoeg. Toen ik zei dat ik het niet zag zitten om pfeifer of hepatitis op te lopen, gaf hij toe en trok hij nieuwe handschoenen aan. Sindsdien ben ik er op gaan letten, vanaf toen trok hij bij mij altijd schone handschoenen aan en bij de anderen niet..
Tijdens de opleiding mondhygiene werd opnieuw het hygiene aspect er in gestampt! Ik neem aan dat het bij tandheelkunde niet anders gaat.
Daarbij zijn er heel veel verschillende soorten handschoenen, verschil qua dikte, met of zonder poeder, met of zonder latex enz enz
zo, 10/08/2006 - 17:45 Permalink
de digitale tandarts

De endodontoloog behandelt 1 patient in bijvoorbeeld 1 a 2 uur, dus dit paar handschoenen is alleen gebruikt bij dezelfde patient en als er wat extra maatregelen getroffen zijn, dan is het risico van kruisbesmetting ook niet aanwezig.

Het zou anders zijn als er meerdere patienten met dezelfde handschoenen behandeld zouden zijn!
zo, 10/08/2006 - 19:11 Permalink
Tjabo

Heel veel dank Traveller, Lieneke, Maja en de digitale tandarts voor
jullie antwoorden.

De endodontoloog behandelt 1 patient in bijvoorbeeld 1 a 2 uur, dus dit paar handschoenen is alleen gebruikt bij dezelfde patient


De behandeling bij de endodontoloog heeft bijna 2 uur geduurd........
al die tijd heeft hij maar 1 (!!!!!) handschoen gedragen,...hij boog zelfs
met de blote hand een vijltje om (ik heb kennelijk een wortel-
kanaal met een bochtje) en vervolgens het vijltje in het wortel-
kanaal..........vies, echt vies vind ik het!!

Ik heb nog een ½ uur te gaan (eindbehandeling).........maar ik ben
erg bang voor infecties en bacterien door het dragen van
maar 1 handschoen van de tandarts.
zo, 10/08/2006 - 20:44 Permalink
Moon

Dan vraag je toch bij de volgende behandeling dat hij twee schone handschoenen aan wil trekken omdat jij dat hygiënischer vind?
zo, 10/08/2006 - 20:48 Permalink
Flandria

Ik ben onder behandeling bij een endodontist.
Tijdens de 1½ uur durende sessie droeg hij maar
1 handschoen :o .
Ik heb al heel wat uurtjes in de stoel van de tand-
arts en kaakchirurg doorgebracht........maar dit is nieuw
voor me!!
Toen de cofferdam (rubberdam) eraf was gehaald heb ik
aan hem gevraagt waarom hij maar 1 handschoen droeg.
Antwoord: Ik heb zo meer gevoel in m'n vingers als ik
met de vijltjes aan het draaien ben.!!!
Heeft iemand ook zo'n ervaring ?? en kan het geen kwaad
(ik denk dan aan de bacterien.)


:lol:

Ik begrijp je bezorgdheid, maar je moet je nergens zorgen over maken.

Endodontie is een procedure die veel feeling vereist en zo'n handschoen ontneemt je dat. Vergelijk het met een condoom :oops:

Persoonlijk was ik mijn handen met antiseptische zeep (Hibiscrub), dus dat zit al behoorlijk goed wat betreft bacteriën. Daarenboven gebruik ik altijd handschoenen om hygiënische redenen.

Hier is natuurlijk een conflict. Toch doe ik soms mijn handschoen uit als ik aan het vijlen en ruimen ben en de rubberdam opstaat. De vijlen en ruimers raak ik enkel aan met het kopje, het werkgedeelte wordt constant ontsmet met NaOCl. Dan vraag ik mij af wat er in hemelsnaam geïnfecteerd kan raken? Zodra ik ga vullen, gaan ze weer aan...

Ik heb hier nog niemand horen over klagen, maar als het zou gebeuren zou ik zeker de wens van de patiënt inwilligen. De kans op instrumentbreuk is dan wel groter, doch dit is bij mij tot nu toe slechts 2X voorgevallen... toen ik handschoenen droeg...
ma, 10/16/2006 - 17:35 Permalink
sam25

Het lijkt mij eerlijk gezegd nog veel viezer voor die tandarts!!! Jakkes, met je blote handen in de mond van een ander, lijkt me dus echt goor!!! Als je bij sommige mensen het gebit ziet.....ieuhwwwwwww.....ik zou dus echt over mn nek gaan!!

Jij zegt dat jij bang bent om infecties op te lopen, maar werkt die man met steriele handschoenen ofzo dan??? Dan moet ie natuurlijk ook wel zorgen dat ie ze steriel houdt, maar t lijkt me dat dat niet echt lukt in een mond :D !! Ik neem toch aan dat die man weet wat handhygiëne inhoudt, en dat ie voordat ie aan een behandeling begint, uitgebreidt zn handen wast!!!
ma, 06/11/2007 - 13:03 Permalink
Sjoerd2

Hoi Sam, je kunt je boodschap nog bewerken hoor. Klik op edit, en verwijder de 't'. Dat scheelt je weer een blosje. :oops:
ma, 06/11/2007 - 20:34 Permalink
dracula

Ben het met Sam 25 eens, voor die tandarts is het nog veel viezer... Speekel valt nog mee qua overdraagbare ziektes, maar bloed bv is veel erger. Als ze bij mij vullen doen ze meestal een ijzeren klemmetje (weet niet precies wat het is ) om die tand, en als ze dat dan weg halen proef ik atlijd bloed.

Maar ook al zou hij dus 2 handschoenen dragen, en hij krabt tijdens de behandeling even aan zn hoofd of neus, dan is dat net zo vies voor jou als dan wanneer hij geen handschoenen draagt, toch ?

Dat verhaal wat iemand eerder tikte, dat er 5 behandelstoelen waren en dat de arts alles met één paar handschoenen deed was wel ranzig, dan heb je wel kruisbesmetting per patient.

Wat ik wel een keer echt ranzig vond: ik zat bij de kapper, en die meid knipte per ongeluk in dr vinger. Dat begon te bloeden, dus ze pakte een watje en drukte dat op het wondje. Daarna zag ze dat mn haarverf een beetje ove rmn voorhoofd liep, en toen gebruikte ze datzelfde watje om de haarverf mee weg te vegen. Ik was zó verbaasd dat ik niks heb gezegd, maar achteraf vond ik dat toch wel heel erg vies. Ze gebruikte wel de andere kant van het watje, maar dan nog. Maarja ik ga off topic nu.
za, 06/23/2007 - 00:42 Permalink