Wat nu?

Author:
markje
Posted:
ma, 09/12/2005 - 11:02
Hallo,
Ik ben al 20 jaar niet meer bij een tandarts geweest, het gevolg van militaire dienst! (te lang om over uit te wijden)
Ik was altijd al wel enigszins angstig voor de tandarts maar niet extreem.
Omdat ik na verloop van tijd niet meer was gesaneerd werden de kosten van reparatie te hoog voor mij met als gevolg dat het alleen maar bergafwaards ging (natuurlijk!)
Ik heb erg veel kiespijn gehad, dat is inmiddels voorbij maar met name mijn kiezen zijn vrijwel allemaal bij of goeddeels weg.
Je kunt gelukkig niets aan mij zien, mijn tanden zijn nog prima en een aantal kiezen zouden kunnen worden gerepareerd.
Nu ziet ik met het volgende:
Naast het missen van veel kiezen heb ik natuurlijk ook secundaire klachten:
Mijn onderkaak " voelt" wat gezwollen (is echter niet zichtbaar) en eten gaat natuurlijk ook niet geweldig.
De eerste vraag die in mij oopkomt: Waar ligt de grens voor een tandarts om alles eruit te halen en een kunstgebit te plaatsen (iets dat ik niet wil!), m.a.w. tot waar is er nog hoop?
Er zijn kiezen bij die met de tong al bijna niet meer te voelen zijn (bijna weg dus) hoe worden die verwijderd?

Ik ben door de enorme renovatie die nodig is inmiddels dus wel zeer angstig geworden maar wil mij anderzijds graag laten helpen.
Momenteel zijn de kosten in ieder gaval nog veel te hoog omdat ik alles in kort tijdsbestek wil laten doen, maar ik ben sparende...

Een hoop vragen maar misschien kunnen jullie me helpen/geruststellen.

Gr. Mark
Geke

Op de vraag waar de grens ligt waarop een tandarts besluit om een kunstgebit te indiceren is het antwoord niet erg makkelijk. Het heeft namelijk met veel verschillende punten te maken. Namelijk wat u te besteden heeft, welke tanden/kiezen nog te restaureren zijn. Soms zijn ook de kiezen of tanden waarvan een groot deel is afgebroken nog te restaureren, dmv een wortelkanaalbehandeling met daarin een opbouw, waarop weer een kroon geplaatst zou kunnen worden. Als het echt te ver afgebroken is, kan het zijn dat hij eruit moet, maar dat kunnen wij vanaf hier niet beoordelen. Dan kan soms de tandarts zelf hem eruit halen, en soms de kaakchirurg, dat kan de tandarts zelf het beste inschatten, want hij of zij heeft daar ervaring mee. Maak je daar niet te bang voor, want het wordt sowieso allemaal goed verdoofd voordat er iets uitgehaald wordt, het doet dus geen pijn, het geeft alleen een beetje een vreemd gevoel in je kaak. Maar dat niet bang maken is altijd makkelijker gezegd dan gedaan weet ik. Laat eerst maar een keer uitzoeken wat er allemaal nodig is, de tandarts kan er dan een kostenbegroting van maken. Ook als er nog maar een paar kiezen over zijn kan er vaak nog iets opgemaakt worden, wat geen hele prothese is. Soms een frame of een brug, maar dat ligt ook aan wat u te besteden heeft.

Heel veel sterkte ermee en laat nog maar even weten hoe het is afgelopen.

:smt006 Geke
ma, 09/12/2005 - 18:41 Permalink