Ook bang

Author:
Alive1980
Posted:
ma, 07/16/2012 - 02:33
Ook ik volg dit forum al een tijdje.
Ik zie mensen op dit forum met succes naar de tandarts gaan en super gelukkig zijn met hun stap. Ik vind dit echt onzettend knap maar betwijfel of ik ooit zo ver zou komen :(
Wel vond ik het een keer tijd om in ieder geval mijn verhaal te delen.
Dus ja hier komt ie dan

Altijd ging ik netjes ieder half jaar naar de tandarts samen ouders en broer. Ik was de poetser mijn broer absoluut niet. Toch was het zo dat ik altijd de pineut was (jup gaatjes, gaatjes en nog eens gaatjes) en hij niet.
Mijn vader (een niet te leuke man voor een kind) ond het dan ook nog eens nodig om na het bezoek aan de tandarts extra te straffen :(
Nadat ik op mijzelf ben gaan wonen zijn de regelematige bezoeken telkens uitgesteld (uiteindelijk afstel)
Na zeker 5 jaar niet geweest te zijn vond mijn vriend het nodig om stappen te ondernemen en zijn we samen een traject gestart bij een narcose tandarts. Deze heeft alle schade hersteld en ik was dolgelukkig tot...
Na drie weken de pijn in mijn mond onhoudelijk werd. Huilen, schreeuwen niet meer weten wat je moet met de pijn. Parcetamol, ibuprofen alles voor handen werd ingenomen maar geen verlichting. (was ik maar nooit gegaan dacht ik)
Maar ja de tandarts die dienst heeft in mijn woonplaats geen optie dus wachten...
Volgende ochtend contact opgenomen met de betreffende "narcose tandarts"
Antibiotica kuur gekregen en snel een afspraak gemaakt voor een tweede behandeling.
Ik kon redelijk snel terecht en was hier erg blij mee.
Op dag van afspraak de 3 uur durende reis gemaakt en bij aankomst bleek ik even te moeten wachten. Even dus... Niet dus, dat even werd ruim twee en een half uur!!! Zonder te weten waarom of hoe lang het nog zou duren. (Er zal vast een goede rede geweest!)
Twee en een half uur van overgeven, koud zweer, ruzie maken met mijn partner en doodsangsten.
Mijn man heeft me met geweld tegen moeten houden zodat ik niet naar huis zou gaan.
Wederom behandeld maar zoals jullie vast begrijpen niet echt op een positieve manier.
Dus ja uitnodiging voor controle... niet gaan...uistel... afstel... PIJN
Jup weer pijn en verloren vullingen :-?
Wat nu?
Terug naar de narcose tandarts?
Gewone tandarts?
Uiteindelijk tot de beslissing gekomen om naar een narcose tandarts dichter bij huis te gaan. (half uur tegenover 3 uur scheelt een hoop angst)
Vriendelijk en goed geholpen. Wederom succesvol een renovatie ondergaan. En zelf een keer op controle geweest. Totdat... Tja... Krentenbol, DAGGGGG kies. Auw. En dan.
Ik kwam hard op aarde en kwam erachter dat de angst nooit weg is geweest. Leuk zo'n complete renovatie onder narcose maar wat als je dus problemen hebt met 1 kies. Voor 1 kies onder narcose?
Al piekerend verstreken dagen, weken, maanden. Kies was inmiddels geen probleem meer (deed geen pijn meer) Maar durfde ook niet meer naar de controles (door die kies)
Weer een aantal jaar later. Jup kies inmiddels niet meer te redden, een paar vullingen verloren en een paar gaten rijker.
Wederom met het schaamrood op mijn kaken terug.
Weer alles laten renoveren, weer blij.
Zelf twee maal op controle geweest en trots als een pauw de praktijk uitgelopen want, IK HAD NIKS!!!!!
En toen...
Stierf mijn moeder :'(
Op de dag van sterven had ik gemoeten. Dat ging hem niet worden dat zal een ieder snappen.
Maar ook niet daarna een afspraak maken en gaan. Nee tuurlijk niet. Het ging toch goed en ja de telefoon pakken. Eng!!!
Vanaf de sterfdag van mijn moeder tot nu dus niet meer geweest. En nu. Weer een kies waar de vulling allang is uitgevallen. Een ander kies waar de vulling los inzit een behoorlijk gat aan de andere kant en dan de schade waarvan in niet weet dat ie er is.
Ook ben ik er inmiddels achter dat de narcose tandarts een leuke oplossing is voor grote renovaties maar dat dat (bij mij) de angst niet wegneemt.
Op een geven moment de beslissing genomen (na een paar goede consulten) naar de huisarts te gaan. Afspraak gemaakt (oh wat was ik trots) naar binnen en...
ANDERE HUISARTS!!!!
Ik had dus blijkbaar de broef niet gekregen waarin stond dat mijn huisarts net twee weken voor mijn bezoek gestopt was. Ik klapte volledig dicht en ben met een smoesje weggegaan.
Daar ging optie huisarts. En nu?
Tja ik weet het niet meer. Bespreekbaar met mijn man is het allang niet meer (te veel ruzie en hij neemt het ook niet nauw met de controles, misschien ook angst)
En voel me hierin ook behoorlijk alleen. Alleen het lezen van dit forum geeft me het gevoel dat ik hierin niet alleen sta.

Waarom nu mijn verhaal?
De angst geheerst inmiddels zo'n groot deel van mijn leven en dit wil ik niet meer. Ook ik wil met een glimlach over straat en niet constant mijn mond moeten verbergen. Pijn heb ik (nog) niet. Maar ga geen nacht slapen waarin ik niet bang ben zonder pijn wakker te worden. Ook zou ik heel graag familie in de VS willen bezoeken. Maar in een vliegtuig stappen doe ik niet. Wat als ik pijn krijg in het vliegtuig, of in de VS?
Oplossing weet ik niet maar ik weet wel dat het eindelijk een keer oplucht om mijn verhaal van me af te schrijven.

Misschien is er dan toch nog hoop.
Kefffie

Hoi

wat een verschrikkelijk verhaal zeg!! Ik ben hier ook nieuw. Kom en kwam hier ook niet zo vaak maar heb wel ervaring met jarenlang niet meer naar de tandarts gaan en rondlopen met een minderwaardigheidscomplex omdat je niet voluit durft te lachen.

Na mijn tiende jaar kregen wij een brief thuis dat de schooltandarts niet meer kwam. Erbij zaten een paar oproepkaarten voor een controle bij een tandarts in Alkmaar. Mijn moeder had ze op de kast gezet. Iedere keer als ik die kaarten zag, kreeg ik pijn in mijn buik.. Die schooltandarts daar had ik niet zulke leuke ervaringen mee.. die stopte zonder enige waarschuwing een boor in mijn mond en boorde in mijn zenuw.

De maanden verstreken en mijn moeder zei niks. Die had zelf een verrot gebit en keek wel link uit om bij een tandarts naar binnen te stappen. Dus op een gegeven moment waren de oproepkaarten weg. En dacht ik, ha gelukkig, ik hoef niet. Maar gaandeweg begonnen er gaten in mijn tanden en kiezen te vallen. Met 12 jaar oogde het van voren nog redelijk, maar sommige kiezen rotten hard weg.

In de periode 12-17 jaar begonnen de gaten zich ook aan de voorkant te vertonen en durfde ik niet meer te lachen omdat het enorme zwarte plekken waren. Om de tand was bedorven geraakt. Ook kreeg ik regelmatig last van een dikke wang en bleef dan een weekje thuis van school. "kou op de mond door griep" wilde mijn moeder, jarenlang rondlopend met nog maar een voortand.. beweren en kwam met een gevulde koek en mierzoete anijsmelk als troost..

Toen ik 18 was, wilde mijn jongste zusje naar de tandarts. Zij was toen 16 en haar blijvende voortand was compleet weggerot. Of ik en mijn andere zus, toen 17, mee wilden. Ja graag!!! Dus wij met zijn drieen erheen. Zij eerst. Haar gebit was veel slechter dan de mijne, bij haar werden 6 boventanden en 6 ondertanden getrokken en ze kreeg een frame. Omdat zij durfde, durfde ik ook. Ik heb het dus aan mijn zus te danken, dat ik, nu 50, nog tanden heb.

Ik kreeg een hele rits aan afspraken mee. Zenuwbehandelingen, trekken, vullen, kronen. Die tandarts die ons behandelde, was een schat van een mens. Veel geduld en begripvol. Mijn angst voor een tandarts is in die tijd verdwenen. Al die behandelingen die ik heb ondergaan, waren lang niet zo pijnlijk als kiespijn. Kiespijn is de allernaarste pijn die je kunt hebben.. geen enkele pijnstiller van de drogist neemt het volledig weg. Je blijft het voelen, dag en nacht.

Wat een opluchting is het dan als je bent behandeld. De vrijheid zonder kiespijn. Vorig jaar had ik last van een kies. Die veroorzaakte heel veel kiespijn. Mijn gebit is nooit meer helemaal in orde geweest, dus als er nu eentje opspeelt, wordt hij niet meer behandeld maar getrokken. Toch bleef ik nog een week lang doorlopen met die kiespijn. Ik wil mijn kiesjes niet zomaar opgeven.. Ik liep er op laatst bij als een zombie, levend op pijnstillers met regelmatig een overdosis omdat hij alweer was uitgewerkt.. Zo kon het niet langer. Dus maakte de afspraak hem te laten trekken, en meteen voor de volgende dag om met een vriendin te gaan winkelen. Want.. de pijn van het trekken is wel goed te verdoven met pijnstillers. Na een weekje nergens meer te hebben aan deelgenomen, want die kiespijn beheerst je hele leven en kost je al je energie, kon ik de wereld weer betreden.

Ik wens je sterkte en moed om je angst te overwinnen. Als je tandarts zuinig is met verdoving, EIS er een. Zonder verdoving mogen ze bij mij niks.. Geef mij die pijn van die prikken maar. Geen gepor in mijn zenuwen.
ma, 07/16/2012 - 14:41 Permalink
Kefffie

En ik heb nog een tip om te doen VOOR je naar de tandarts gaat. Neem een pijnstiller!! Door stom toeval achtergekomen.. Ooit had ik een afspraak bij de mondhygieniste en last van hoofdpijn, soort migraine. Dus daar pijnstillers tegen in genomen. Lig ik daar op die stoel en terwijl ik anders altijd peentjes zweette en de neiging had om weg te lopen en de tranen in mijn ogen schoten, had ik nu geen centje last!! Dus voortaan als ik daar een afspraak heb, neem ik op voorhand een pijnstiller in. Ik slik naproxen van de Kruidvat eigen merk, die helpt goed, ook tegen haakjes van mondhygienistes en hoofdpijn. Maar als je bang bent voor pijn als de tandarts kijkt, gewoon jezelf bij voorbaat verdoven, het kan je helpen.
ma, 07/16/2012 - 15:35 Permalink
Alive1980

Hoi Keffffie,

Ontzettend bedankt voor jou verhaal. Dapper drie zussen die samen naar de tandarts gaan.
Geeft een mens weer hoop.
Ik ga in ieder geval maar weer eens speuren naar welke opties ik heb. (Wil toch wel erg graag naar de VS zonder bang te zijn dat ik daar pijn krijg of nog erger DAAR naar een tandarts moet en natuurlijk een gebit waar ik trots op kan zijn)
En die tip over die pijnstillers hou ik zeker in mijn achterhoofd!!!
Ik hoop dat als ik zo ver ben het bij mij ook helpt.
za, 07/21/2012 - 01:01 Permalink
Alive1980

Nou, poe he. Ben geweest. Voor intake dan. Bah.
Ik was net een klein kind. :oops:
Lag te rillen als een rietje. Maar moet eerlijk zeggen. Gouden man. Hij begreep me en gaf me niet (zoals vorige keren) het gevoel dat de ellende in mijn mond mijn eigen schuld is (is het natuurlijk deels wel, maar ach)
Ook oorbellen uitdoen met trillende handen voor een foto is geen suc6.

Er moet heel wat gebeuren :(
Maar ik ga ervoor!!!
Ik zie er als een berg tegenop maar kan het onvermijdelijke niet meer uitstellen.
Maandag de eerste sessie. Zit nu al te trillen
vr, 08/10/2012 - 16:56 Permalink
pet

Hallo

Hoe is het gegaan allemaal?
Zit hier weer rond te neuzen want moet ook weer heen maar heb op het moment geen tandarts
en moet er weer een zoeken.
maar ben dus ook als de dood voor de tandarts.
Was een keer overgestapt en dat klikte kei goed de vogende keer dat ik kwam een andere en dat klikte dus niet.
Dus maar weer niet gegaan.
Lost niets op natuurlijk maar ja de angst is te groot.

groetjes
di, 08/28/2012 - 07:55 Permalink
some-1

@ PET , maak een afspraak met een narcose kliniek, bij de meeste kan je ook voor gewone controle terecht, je bent dan al bekend met de tandartsen, daarnaast als het nodig is kan je door 'je eigen' tandarts ook onder narcose geholpen worden.

en neem vooral iemand mee om je te steunen.
Voordeel bij speciale klinieken, ze doen zowat niet anders dan mensen met erg veel angst behandelen.

Succes
do, 08/30/2012 - 10:53 Permalink
Alive1980

Nou ben ik weer

@ Pet, zoek iemand waar je je pretig bij voelt, maar hele duidelijke afspraken maar inderdaad niet gaan is geen optie (kijk naar mij :oops: )

Nou inmiddels ruim twee maanden verder en twee narcose behandelingen rijker :smt022
Alles is nu weer gefixed 1 wortelkanaalbehandeling, en heel wat vullingen (vervangen en nieuw gaatjes :oops: )
Ik moet eerlijk zeggen... het is me mee gevallen. Ben goed ontvangen, kreeg de tijd (om uberhaubt in DE stoel te gaan liggen was al lastig) Mijn gebit voelt het en der nog heel erg onwennig aan maar hoopt dat dat snel weg trekt.
Van de wortelkanaalbehandeling had ik best wel wat napijn maar niet iets wat niet te onderdrukken was met pijnstillers (het is mijn eigen eigenwijsheid dat ik ze niet zo graag in wilde nemen)
Eigenlijk ben ik dus best wel blij. :D
Zou alleen willen dat ik een klein beetje beter sliep. Schrik nu 's nachts wakker badend in het zweet, de ene nacht merrie na de ander.
Maar goed dat zal ook wel over gaan. Zal wel bij de verwerking horen.

Dus al met al... tandjes zijn gemaakt en nu met volle moed naar de eerste controle toe leven.

Liefs Alive1980

PS. Jup ik heb mijn ticket geboekt!!
ma, 09/03/2012 - 00:15 Permalink
Alive1980

Nog een toevoeging aan alle mensen op dit forumonderdeel.

THANX!!!! voor al jullie verhalen.
Zonder jullie verhalen had ik denk ik nooit de moed gevonden om weer terug te gaan naar de tandarts.

Maar dankzij jullie weet ik....

IK STA NIET ALLEEN
ma, 09/03/2012 - 00:19 Permalink
Alive1980

Ben ik weer.

Het verhaal krijgt helaas nog een staartje.
Paar dagen terug wakker geworden met een enorme bult op mijn tandvlees. :-? (boven die ene waar de wkb is uitgevoerd)
Grote paniek natuurlijk weer. :cry:
Nu weer terug naar de tandarts. Begin zo langzamer hand echt te geloven dat het nooit meer goed komt. :cry:
Duim voor me.

Liefs
vr, 09/07/2012 - 01:18 Permalink