Na 25 jaar toch weer de stap gewaagd

Author:
Bangerikje77
Posted:
ma, 07/10/2023 - 18:12
Vandaag met knikkende knieën en zwetend voor het eerst na 25 jaar weer naar de tandarts geweest.
Ik ging er eigenlijk vanuit dat ik wel aan een kunstgebit zou moeten, omdat er zoveel mis is aan mijn gebit.
Maar de tandarts gaf aan dat dat zeker nog niet aan de orde was. Er is zeker wel een hoop mis met mijn gebit, maar hij gaat er van uit dat mijn gebit toch nog mij hele leven mee kan.
Er moet een hoop gebeuren, maar dat doen we in kleine stappen.
Eerst een afspraak met de mondhygiëniste daar en diezelfde week ook een afspraak met hem om alvast twee wortelresten te laten verwijderen.
Expres al snel gepland, zodat ik er niet te lang tegenaan zit te hikken en ook niet in de verleiding kom om toch maar weer af te zeggen.
Ook zijn reactie viel me echt alles mee, hij was heel begripvol en gaf ook aan dat schaamte nergens voor nodig was, hij ziet vooral mensen die vergelijkbare problemen hebben en wil juist dat iedereen zich zo veilig mogelijk voelt en dat iedereen weer een gezonde mond heeft.
In alle jaren heeft hij nog maar 1 persoon naar een narcose tandarts hoeven doorverwijzen, dus dat geeft denk ik ook wel aan dat zij echt hun best doen voor angstige mensen en ze toch op hun gemak weten te brengen, soms met behulp van een rustgevend pilletje als dat nodig is gaf hun aan.
Ik ben heel benieuwd, er zijn de nodige tranen gevloeid en ik zie uiteraard nog behoorlijk op tegen de twee komende afspraken, maar ik ga ervoor. Ik zou graag weer eens voluit willen lachen voor een foto en onbekommerd willen eten, dus ik weet waar ik het voor doe en tot nu heb ik een goed gevoel bij deze praktijk en medewerkers.
Wordt vervolgd.
Tandarts_Richa…

Vertrouwen is de basis waarop wij, tandartsen, cliënten met angst het beste kunnen helpen. Zo te lezen heeft u er een goed gevoel bij...zet door. Geef ons de kans te bewijzen dat u voor ons niet bang hoeft te zijn. Ik heb nog nooit iemand ingestuurd voor een narcose behandeling. Er zijn wel een paar die buiten mij om zelf hebben laten doen...achteraf ,hoor ik vaak onterecht.
ma, 07/10/2023 - 23:45 Permalink
Bangerikje77

Vandaag dan naar de mondhygiënist geweest, voor het allereerst van mijn leven.
De receptioniste/praktijkmanager herkende me van vorige week en zei dat ze trots op me was dat ik gewoon gekomen ben.
Ontzettend lieve mensen allemaal daar in die kliniek, het zijn maar kleine dingetjes zoiets wat er gezegd wordt, maar het helpt al zoveel!
De mondhygiëniste was gelukkig ook erg aardig, nam de tijd.
Stelde me op mijn gemak en ik mocht het altijd aangeven als het even niet ging.
Het viel me echt alles mee, tuurlijk is dat geschraap niet het allerrijkste geluid/gevoel, maar niet echt pijnlijk op sommige kleine plekjes na.
Gelukkig poets ik goed, alleen standaard nu naar twee keer per dag en ook braaf elke dag stoken, nou dat gaat lukken!
Ik heb de mazzel dat het met mijn tandvlees gelukkig erg meevalt, dus na een uurtje tandsteen verwijderen en polijsten stond ik weer buiten en ik hoef pas over een half jaar terug te komen en dan is het uiteraard minder werk, omdat het dan niet van 25 jaar is ;)
Voor degenen die net als ik zo lang niet geweest zijn, zoek echt een kliniek waar je je fijn bij voelt en zet weer die eerste stap.
Hoe spannend het ook is, het valt echt mee als je zulke lieve mensen treft. Ik ben ook zo trots op mezelf, maar baal ook nog wel dat ik het zo lang voor me heb uitgeschoven, want ik had dit veel eerder gekund als ik het maar niet zo groot en spannend allemaal in mijn hoofd had gemaakt ;)
Maar goed, van de week dus aan 1 kant boven wat wortelresten laten verwijderen, dat wordt ook een primeur, dus vind het uiteraard nog steeds spannend.
Wordt vervolgd..
ma, 07/17/2023 - 14:32 Permalink
Tandarts_Richa…

Vergeet ook niet ook je tong te poetsen(eventueel tong schraper) bij elke poets beurt. Gelukkig heeft u een praktijk gevonden waar een "klik" /vertrouwen is met diegenen die er werken. Zet door...En vergeet dan ook niet een plan v herstel v verloren gegane functie te maken.
ma, 07/17/2023 - 17:30 Permalink
Bangerikje77

Bedankt voor de tip, dit zal ik zeker gaan doen!
En we gaan ook zeker een plan van herstel maken, we gingen eerst voor een aantal noodzakelijke behandelingen, om te zien hoe dat zou gaan en inderdaad om het vertrouwen weer terug te krijgen.
ma, 07/17/2023 - 18:47 Permalink
Tandarts_Richa…

je hoeft niet altijd de duurste plan v herstel te nemen. waar uw wensen en uw financiële mogelijkheden bij elkaar komen is de weg dat u kunt nemen. In mijn vak: helaas , net als met een auto, hoe meer u uitgeeft hoe meer gemak u krijgt.
ma, 07/17/2023 - 22:24 Permalink
Bangerikje77

Vorige week zijn alle wortelresten en ook gelijk mijn verstandskiezen verwijderd.
Het is me redelijk meegevallen, alleen linksboven was echt even heel gevoelig, die is toen nog extra verdoofd en daarna ging het gelukkig beter. Even een paar traantjes gelaten, maar tandarts was echt heel lief, hielp me weer rustiger te ademen en liet mij het aangeven wanneer we weer verder konden, ik had er ook een andere keer voor terug mogen komen, maar ik had het nu dan liever maar gelijk achter de rug.
De pijn na afloop is ook zeker meegevallen, beetje vervelend gevoel vooral, maar goed te verhelpen met paracetamol en waarschijnlijk hebben de ijsjes goed geholpen, want mijn wangen waren niet (zichtbaar) gezwollen/opgezet en ook geen blauwe plekken.
Het zal nooit iets worden waar ik graag naar toe ga, maar met iedere keer dat ik nu gewest ben, wordt de spanning steeds minder heftig. Nog steeds zo ontzettend blij en trots dat ik eindelijk toch die stap heb durven zetten!
di, 07/25/2023 - 15:30 Permalink