Na 10 jaar toch weer de stap genomen

Author:
Denise1974
Posted:
do, 12/09/2021 - 05:55
10 jaar geleden, heb ik na het overwinnen van mijn angst helaas een praktijk getroffen waardoor ik terug bij af was.
Ik zat bij een andere praktijk alleen was dat overgenomen door een grote partij en ik kreeg steeds andere tandartsen wat voor mijn angst niet goed werkte.
Dus ik ben toen op zoek gegaan naar een praktijk met vaste mensen, ze beweerden angst tandartsen te zijn.
Ik heb bij aanmelden aangegeven extreem angstig te zijn en ik heb daarbij ook nog PTSS en een bloedstollingsziekte.

Lang verhaal kort, ik kreeg te horen dat er van alles mis was met mijn gebit inclusief parodontitis.
De tandarts was geen tandarts maar een mondhygiënist die een wkb zonder verdoving uitvoerde en weigerde te verdoven.
Hij wilde een parodontitis behandelings traject inzetten en wilde geen hematoloog raadplegen, want dat was onzin en ik moest maar stoppen met het gebruik van bloedverdunners ( die ik niet gebruik omdat mijn bloed van nature amper stolt)

Ik ben toen wel zelf naar een andere mondhygiëniste gegaan en zij vertelde mij dat er helemaal geen sprake was van parodontitis.

Ik heb toen uiteindelijk een klacht ingediend bij het IGZ op advies van Lieneke en sommige Tandartsen van dit forum en er is een onderzoek gestart en ik heb gelijk gekregen maar het kwaad was al geschied.

Ik heb mij uiteindelijk door laten verwijzen naar bijzondere tandheelkunde maar heb afgebeld en ben 10 jaar niet meer bij een tandarts geweest.

Na de zoveelste keer dat er een kies afbrak was ik er klaar mee, ik ging niet naar een tandarts maar was wel elke dag bang voor pijn en het verlies van mijn gebit.
De kies die de mondhygiënist behandelt had met een wkb daarvan zei hij dat hij klaar was, maar ik bleef er last van houden.
Ik verging niet van de pijn maar hij bleef zeuren, ik heb dat toen ook aangegeven maar dat kon niet volgens hem.

Maar goed ik had een stuk in onze plaatselijke krant gelezen waarin een tandarts ter sprake kwam en wat zij zei sprak mij aan.
Ik heb dus daar een afspraak gemaakt.

Toen ze mij vroeg waarom ik zo bang was begon ik te huilen en ik was echt even de weg kwijt, maar ze kreeg me rustig waardoor ik mijn verhaal kon vertellen.

We hebben toen afgesproken niets zonder verdoving te doen en ik mocht kiezen of ik meerdere kleine afspraken wilde of 2x en dan per kant behandelen.
Ik heb voor het laatste gekozen.

Er is een foto van mijn volledige gebit gemaakt, en ze heeft mijn gebit gereinigd.
Uit de foto's bleek dus dat er in die kies waar ik steeds last van had ( dus die als laatste gedaan was door die mondhygiënist ) en ook afgebroken was, nog een zenuw in zat.
Verder zat er aan de andere kant ook een klein kiesje waar een wkb in gedaan moest worden maar helaas brak die 2 dagen voor de afspraak echt heel ver af er zat een stompje nog aan 1 kant en de andere kant was nog wel intact. ( soort door de helft gebroken)

Inmiddels is alles gerepareerd en heb ik 3 kronen nodig.
Gisteren is de 1e noodkroon erop gegaan ( op mijn stompje) en over 2 weken komt de definitieve kroon erop.
Ik wil volgend jaar de andere 2 kronen laten doen en zij zegt dat dat wel kan, die kiezen houden dat nog wel.

Ik heb nu gelukkig een tandarts die doet wat ze beloofd, als het niet gaat dan stopt ze even een minuutje, ze verdooft goed en alleen dat geeft al rust.
Ik heb echt geen moment pijn gehad en ik lig dan wel trillend op die stoel maar inmiddels durf ik weer te gaan en ik blijf haar ook houden als vaste tandarts.

Ik ga nu ieder half jaar voor controles.
Tandarts_Richa…

Moedig dat u uw angst onder controle heb gekregen. In ieder geval voldoende om in uw huidige tandarts vertrouwen te hebben. Houd alles nu stabiel door regelmatig alles te laten controleren. Jammer dat een niet tandarts je bang heeft gemaakt voor de tandarts.Er zijn nog meer tandartsen die hun best doen. heb vertrouwen.
do, 12/09/2021 - 17:39 Permalink
Denise1974

Dank je wel Richard.
Ik kom nog even vertellen dat ik inmiddels al mijn kronen heb en geen moment pijn gehad heb tijdens de behandelingen.
Ik ben erg blij met mijn huidige tandarts en ik ben nu ook helemaal klaar met het behandelplan.
Morgen ga ik voor de eerste normale controle en ga nu 2x per jaar met lichte zenuwen, maar zeker geen extreme angsten meer :-)

Ik hoop dat mijn verhaal andere mensen wat moed kan geven want zoals je zelf al zei, gelukkig zijn er een hoop tandartsen en mondhygiënisten die echt wel hun best doen en je goed kunnen helpen.
Maar de 1e stap moet je zelf maken.
wo, 06/08/2022 - 01:58 Permalink
charmayne

Goedemiddag. Ik kijk hier al weken rond maar heb eindelijk de moed gevonden om mijn vraag te stellen.

Als kind kwam ik altijd bij de tandarts, zoals ik mij kan herinneren altijd gewoon normale tanden gehad.
Echter ben ik vanaf mijn 16e nooit meer naar de tandarts geweest. 3 jaar terug wel nog ivm ik echt tegen de muur wou rennen van de pijn. Ben toen naar de kaakchirurg gestuurd voor het trekken van kiezen en verstandskiezen.erna zouden bij de tandarts zelf nog veel dingen moeten gebeuren.
Ik ben zo bang geworden na dat ik bij de kaakchirurg ben geweest, en heb me zelf daar dus nooit meer laten zien.
Nu kwam ik er achter dat me tanden heel erg achteruit zijn gegaan. Gaatjes en verkleuring. Wat bruinere plekjes. Het geeft me echt een naar gevoel en heb meteen huilend de tandarts gebeld me verhaal uitgelegd dat ik niet meer geweest ben door angst. Nu heb ik donderdag een afspraak. En ik loop elke dag met zenuwen en angst bang voor pijn en voor wat de tandarts gaat zeggen.
Kan iemand mij helpen gerust stellen of is er een tandarts die me gerust kan stellen?

Super bedankt voor de moeite van het lezen van mijn verhaal
Ik heb hier zo’n trauma
do, 08/25/2022 - 17:12 Permalink