ik heb het gedaan!

Author:
xmarianx
Posted:
di, 08/20/2013 - 10:07
Ik heb het gedaan,de eerste stap is gezet,na 10 jaar heb ik een afspraak met een tandarts... Pffff....ik kon direct vanmiddag al komen maar dan moet ik werken. Wel een slimme aanpak van ze om het direct in te plannen. Nu "mag" ik 28augustus...Zenuwen gieren door mijn keel maar de afspraak staat dus ik ga. Echt.
Drie weken geleden heb ik me online ingeschreven,dat vond ik handiger als bellen (bellen vond ik te spannend) bij mijn inschrijving aangegeven dat ik eerst drie weken op vakantie ging maar daarna graag een afspraak wilde maken. Dat ik thuis kwam van vakantie nog niks,geen mail,geen telefoon en geen brief,ik was ergens zo opgelucht,misschien was de inschrijving wel niet goed gegaan! :D (wat kan een mens zichzelf belazeren...) Maar gisterochtend ging mijn mobiel,ik stond onder de douche en ik wist gewoon,vraag me niet hoe,dat het de tandarts was. En dat was dus ook zo,een zeer vriendelijk sprekende assistente had de voicemail ingesproken met de vraag of ik terug wilde bellen om een afspraak te maken...Ik had dus eerst echt nog even 24uur uitstel en een hoop leeswerk op dit forum nodig maar daarnet heb ik gebeld en nu dus een afspraak.En ik ben trots! Maar ook zo zenuwachtig. Nog 8 dagen....
Mijn gebit moet totaal gedaan worden,mijn voortanden boven en onder zien er op wat tandsteen na nog goed uit dus als je me zo ziet zou je niet denken dat ik al 10jaar niet geweest ben,maar dan,achter die tanden...mijn hemel,iedere kies,die er nog zit want ben er ook behoorlijk wat kwijt,mankeert wat,is afgebroken of gewoon helemaal weg.Het zal nog wat worden... Als kind was ik nooit bang voor de tandarts,ging huppelend heen en huppelend weer naar buiten. In mijn puberteit veranderde dat,mijn kiezen gingen erg snel achteruit en altijd was er wel wat,heel veel pijn gehad(kiespijn is vreselijk) veel WKB en heel veel vullingen en andere troep is mijn mond ingegaan. Maar altijd en eeuwig die pijn,vreselijk. Op mijn werk liep ik een MRSAbacterie op dus ik mocht niet naar de tandarts en toen was het er,de angst,zomaar plotseling,ik heb nooit meer een nieuwe afspraak gemaakt maar ook nooit meer pijn gehad. Voor mij was dat een bevestiging dat naar de tandarts gaan betekend pijn lijden,en natuurlijk weet ik rationeel wel dat dat niet zo is maar ja...
Maar ik ga weer,ik wil ervanaf,ben intussen eind 30 en vind dat er nu een eind moet komen aan het gezeur. Dat gedoe op een verjaardag als mensen over de tandarts beginnen en jij maar snel over een ander onderwerp begint want stel dat ze vragen welke tandarts je hebt... Iedere dag met tanden poetsen,al 10 jaar lang,denken 'Goh,ik zou echt eens moeten gaan'. Het is nu klaar,ik ga!
DePappa

:smt023 Heel goed. Ik zit/zat in hetzelfde schuitje maar doorloop nu het traject. Ik pak het zelfs nu zo op, dat ik op mijn 35e deze week naar de orthodontist ga, om te kijken of een beugel wat zou kunnen zijn.

Als je het doet, moet je het goed doen en gebruik maken van het momentum (modern gezegd). En het voelt echt goed om het weer helemaal voor elkaar te krijgen.
di, 08/20/2013 - 10:37 Permalink
xmarianx

Goed dat jij ook de stap gemaakt hebt,duidelijk al even eerder dan ik dus! En valt het je mee tot zo ver? En nog een beugel ook,top!
Dat vraagstuk zal bij mij niet nodig zijn,een beugel hoef ik niet,van nature heb ik perfect rechte tanden,dubbel zonde dus dat ik het dan toch zo heb laten verslonzen... Vroeger kreeg ik altijd complimenten over mijn gebit,mooi wit en recht enzo. Die complimenten krijg ik niet meer tegenwoordig... :(
We gaan ervoor!
di, 08/20/2013 - 10:48 Permalink
DePappa

Ik heb het 12 jaar laten verslonzen en zal maar niet vertellen wat er allemaal moest gebeuren. Ik heb 2013 verklaard tot het comebackjaar van mijn gebit. En zal proberen om na 2013 zoveel mogelijk achter de rug te hebben. (afgezien van het beugeltraject dan).
Echt, na de eerste keer dat de tandarts echt bezig was geweest in mijn mond, voelde ik me echt zo'n ei. Ik was gewoon lamlendig en het viel erg mee, geen napijn, angst, whatever... En ik ga iedere keer met een beter gevoel weg bij de tandarts, weer een stapje dichterbij een fatsoenlijker gebit.

Een tweede, minder belangrijke reden voor mij, is vanwege de kosten, die voor 2013 nog onder de specifieke zorgkosten vallen en waarvan je eventueel een gedeelte van de belasting mag aftrekken.
di, 08/20/2013 - 14:20 Permalink
avent

Beste Marian en DePapa,

Wat goed van jullie beide.
Marian, 28 augustus is het zo. Goed dat de tandarts het zo direkt oppakt. Lang tegenaan hikken werkt niet (weet ik uit ervaring). Ik moest 4 maand wachten voordat ik kan komen (bijzondere tandheelkunde). En die tijd is te lang.
Op het moment dat je de beslissing neemt, kan het beter zo snel mogelijk gedaan worden.
Vind het super van je dat je die afspraak hebt staan.
En wat DePapa ook zegt... als je 1x geweest bent, gaat het steeds makkelijk.
Toppie!
Ook voor DePapa dat je zover bent!
Heb zelf gisteren 8 tanden en kiezen boven laten trekken en heb nu een prothese. Was/ben ook een vreselijke angsthaas. Ga ook niet zonder m'n partner er heen. Ik heb hem er echt bij nodig voor de steun.
Vind het zo knap te lezen dat veel mensen toch over de angst proberen heen te stappen en het "gewoon" doen.
Jullie zijn toppers!
Heel veel succes voor volgende week woensdag, Marian. Maar geloof me, het gaat goed komen!
Sterkte
di, 08/20/2013 - 14:32 Permalink
xmarianx

Avent,wat ontzettend knap van jou ook dat je de stap hebt gezet om over je angst heen te komen. En als je je partner daarvoor nodig hebt,so what! Daar ben je een koppel voor toch,om elkaar te steunen.
Ik probeer mezelf niet al te gek te maken en continue te denken: 'wat is nu het ergste dat er kan gebeuren volgende week?'
Want dat zal zeker niet gebeuren,het is voor mij een manier om de boel te relativeren,het is 'maar' een tandarts,geen moordlustige sadist. En ik ben een klant,geen slachtoffer.Zo hou ik voor mezelf de boel op een rijtje. Ik sta die grote angst niet toe omdat me dat zeker niet zal helpen en elke realiteitszin dan weg is. Misschien wel een nuchtere hollander? :wink:

Maar zo opgeschreven klinkt het allemaal hartstikke leuk en stoer maar in 'real life' is het wel even anders maar ik weet,als ik er eenmaal geweest ben,dat het beter wordt. Zowel met mijn kiezen als met het gebeuren 'omgaan met de tandarts'.

Ik heb de afspraak ook gewoon hier op de kalender gezet en mijn man zag het natuurlijk direct staan, "ga jij naar de tandarts??? Echt???" Ik heel droog; "Tja,wordt eens tijd hè..."
Verder heeft hij er niks over gezegt,goed zo. Dit is iets wat ik liever alleen doe.
wo, 08/21/2013 - 10:50 Permalink
stephhofs

Super goed van je!!
Ik ken het probleem. Bij mij was het (pas) 3 jaar dat ik niet naar de tandarts was geweest. Afgelopen februari toch de stap gezet en daar ben ik ontzettend blij mee. Ik ben na de eerste afspraak bij de tandarts ook meteen doorgegaan naar de orthodontist (waar ik een stuk minder bang voor was). Inmiddels heb ik twee kiezen laten trekken en heb ik een Invisalign-beugel en krijg ik eindelijk de rechte tanden waar ik zo lang op heb gewacht!
Je hebt de eerste stap gezet, super goed! Misschien denk je er nu nog niet zo over, maar uiteindelijk zul je heel blij zijn dat je gegaan bent! Succes!!
wo, 08/21/2013 - 15:44 Permalink
stephhofs

Oh, misschien nog een tip:
Ik heb met mijn tandarts afgesproken dat ik voortaan (of in ieder geval de komende tijd) 4 keer in het jaar ga, dus 1 keer in het kwartaal. Hierdoor ontstaat er niet meer zo'n 'gat' (mooie woordkeuze) tussen afspraken in, waardoor je weer tijd hebt om bang te kunnen worden. En je gebit heeft er alleen maar baat bij:)
wo, 08/21/2013 - 15:49 Permalink
xmarianx

Dankjewel! Met de zenuwen valt het eigenlijk wel erg mee. Voel mijn buik wel wat maar ben ergens ook gewoon opgelucht dat er nu aan jarenlang gedoe een eind komt. Ik denk dat ik niet veel zenuwachtiger ben als de gemiddelde tandartsbezoeker dus voel me eigenlijk wel heel stoer. Hoop dat dat vanmiddag ook nog zo is... Ik laat het even weten vanavond hoe het gegaan is!
wo, 08/28/2013 - 09:33 Permalink
xmarianx

Nou zeg.... Viel dat ff mee,10 jaar lang zorgen gemaakt en wat is er aan de hand,natuurlijk best wel het eea maar niks wat nu echt heel vreselijk is. Ik kreeg zelfs complimenten,10jaar lang niet naar de tandarts en dan komen met een gebit nog in mijn staat is zeldzaam en dus verzorg ik mijn gebit erg goed. :D Best leuk....
Ik moet 2 kronen maar dat kan gewoon in de komende jaren,dat moet ik al 10 jaar en heeft geen prioriteit,twee afgebroken kiezen die gerepareerd kunnen worden met de tijd,oude vullingkjes vervangen door wat nieuws (amulgaantroep eruit),ook geen prio maar daar begint hij maar mee over twee weken. Vervolgens de afgebroken kiezen repareren maar op de foto's was zichtbaar dat daar een nieuw beschermend laagje overheen gekomen was,dat gebeurt wel eens bij mensen die hun gebit goed schoonhouden dat er geen vuil bij komt dus bacterien zich niet gaan nestelen zich een soort laagje vormt ofzo... Ben geen TA,weet het ook niet exact meer...
Maar,al met al,wat een trut dat ik niet eerder ben gegaan....
wo, 08/28/2013 - 22:19 Permalink
xmarianx

Ja,nou ja,kijk het is niet een topper gebit,er mankeert best het eea aan maar het viel hem (en mij dus ook! ) 100% mee. Er is niks wat grote prio heeft dus we gaan dit jaar nog tot mijn 1* verzekering max dan ga ik volgend jaar mijn verzering trachten op te hogen en dan komen dan de "grotere" ( dus duurdere) klussen aan bod. Volgend jaar misschien 1 kroon en het jaar erop weer,het hoeft echt allemaal niet snel,er zijn geen ontstekingen,niet voelbaar en niet zichtbaar,alles is 'gesloten' en het tandvlees ziet er prima uit. Over 14 dagen slijpt hij even een scherp puntje weg bij de afgebroken kies zodat er niks achter blijft hangen en verder is het gewoon opbouwen heen in kleine stapjes.
Ik had verder (die twee kiezen die gebroken zijn niet meetellend) geen enkel gaatje opgelopen in al die jaren... :o

Nu ja,nu heerlijk slapen maar eerst :smt001 :wink:
wo, 08/28/2013 - 22:36 Permalink
xmarianx

zo,vanmiddag mag ik weer,over drie kwartier om precies te zijn....ben nu zenuwachtiger als de vorige keer...Komt omdat hij nu echt wat gaat doen natuurlijk. En dat terwijl ik toch niet zo kleinzerig ben maar heb nu toch wel een beetje stress. Ga nu mijn tanden maar poetsen....
di, 09/10/2013 - 13:13 Permalink
xmarianx

Zo....ben ik weer! Wat tandsteen (was meer vaste aanslag,het was geen echt tandsteen volgens de TA) laten verwijderen en twee diepe vullingen laten vervangen! Deed een klein beetje pijn,het waren korte felle pijntjes maar het viel alles mee. Ik heb het laten doen zonder verdoving,ik weet van vroeger nog wel dat het allemaal best meevalt en die verdoving voelt zo rot in je mond,dan heb je nog de hele middag last van een doof gevoel. Nu over enkele weken nogmaals om weer wat te laten vervangen. Ik ben stoer! 8)
di, 09/10/2013 - 15:07 Permalink
xmarianx

Nog even een laatste reactie want ik ben vanmorgen voor het laatst(nou ja,nu weer normale controles) naar de tandarts geweest. Vanmorgen is een stift geplaatst met daarop een opbouw dus ik ben weer "compleet".
En als ik nu terug kijk op het laatste half jaar snap ik werkelijk niet waarom ik 10jaar niet naar de tandarts ben geweest.
Dus voor diegene die dit lezen en ook niet durven,het valt echt mee! De angst om te gaan is het ergste maar dat is 1 enkele stap om te overwinnen en daarna gaat het echt steeds makkelijker. pijn heb ik ook niet echt gehad,natuurlijk is het gewroet in je mond niet echt fijn maar het is niet te vergelijken met de zenuwen die je heb en de zorgen die je je maakt over je gebit. Dat is echt niet nodig. De tandartsen van tegenwoordig zijn geen "bekkenbeul" meer.
Dus kom op en mail een tandarts! Het komt goed,echt!
di, 01/07/2014 - 12:45 Permalink