*HELP* Ik heb een afspraak gemaakt ....

Author:
Vera1981
Posted:
wo, 02/18/2004 - 10:39
.. en ik zit hier te trillen en te huilen als een klein kind :sad:

Ik heb ontzettend veel op internet gelezen de afgelopen tijd want zoals het nu is gaat het niet langer. Mijn eigen gedachte is dat er aan m'n kiezen niks meer gedaan kan worden en dat ik alleen mijn voortanden zowel boven als onder zal kunnen behouden. Maar wie weet valt dat alles mee.

Angst voor de tandarts heb ik altijd al gehad. Als klein kind is mij niet geleerd mijn tanden te poetsen. Toen ik daar eenmaal mee begon, was mijn melkgebit natuurlijk al ontzettend slecht. Ook het volwassen gebit dat daarna kwam. Er mankeerde altijd wat aan. Een tijd lang ben ik netjes ieder half jaar naar mijn tandarts geweest. Iedere keer fluoridebehandeling, 2x per dag poetsen en een speciale spoeling en nóg ieder half jaar minstens één gaatje. Zo ontzettend moedeloos werd ik daarvan. "Tja," zei de tandarts "Je hebt gewoon een ontzettend zwak gebit".

De druppel die de emmer deed overlopen was de laatste wortelkanaalbehandeling. In mijn achterste kies linksboven zat een ontsteking. Inmiddels had ik een andere tandarts (was erbij gekomen in de praktijk) en ik vroeg haar of ze de kies niet kon trekken. Ik had al eerder een wortelkanaalbehandeling gehad en wilde dat liever niet weer meemaken. Maar nee, ze wilde de kies behouden en dat zou allemaal lukken. Vier (!!) keer 3 kwartier heb ik in die stoel gelegen. Zó ontzettend veel pijn en angst gehad, ik vond het knap van mezelf en was stiekem trots op mezelf dat ik tóch iedere keer ging. De laatste keer de definitieve vulling en klaar was het. Diezelfde avond werd de pijn steeds erger, de verdoving werkte niet meer. Op een gegeven moment heb ik een vriend van mijn ouders opgebeld om te vragen of hij me alsjeblieft op kon halen en naar de tandarts kon brengen. (Openbaar vervoer is slecht geregeld en het is dik 10 kilomter vanaf mijn woonplaats) Godzijdank wilde hij dat en mijn oude tandarts heeft de kies alsnog getrokken. Hij zei zelfs dat ze dat veel beter meteen had kunnen doen want ik zou de kies toch niet echt missen.

Vanaf die avond is mijn angst alleen maar erger geworden. Poetsen doe ik nog steeds goed, maar het wordt alleen maar erger. Ik heb zelfs nu in één van mijn voortanden een gaatje zitten. Ik durf amper te lachen en niemand weet (wist eigenlijk) van mijn probleem. Mijn verstandskies linksonder komt door en ook daar heb ik last van. Pijnstillers slik ik nog niet. Ik probeer het zo lang mogelijk vol te houden .. maar het is wel duidelijk dat het zo niet langer kan.

Vanmorgen trillend de telefoon gepakt en ik ben begonnen met tandartsen bellen. Ik werkte netjes het rijtje af maar natuurlijk overal een patiëntenstop :sad: Toch heb ik doorgezet en ik heb een praktijk gevonden waar ik terecht kon. Toen de assisente vroeg of ik een afspraak wou maken en vervolgens vroeg of ik volgende week woensdag tijd kon maken, kwamen de tranen spontaan. Gelukkig was ze ontzettend begrijpend en legde rustig uit dat er de eerste keer écht niets gedaan zou worden. Er zouden alleen foto's gemaakt worden en de tandarts gaat samen met mij rustig bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Nu ik dit typ zit ik weer te huilen. Ik voel me zo stom, ik heb het gevoel dat ik me ontzettend aanstel. Maar het is nu eenmaal hoe ik me voel :sad:

Nadat ik de afspraak heb gemaakt heb ik met mijn vriend gebeld en ik heb hem het hele verhaal verteld. Hij is de eerste die het nu weet. Gelukkig reageerde hij ontzettend goed. Over dat gaatje in mijn voortanden heeft hij nog nooit iets gezegd maar het kan niet anders dan dat hij het heeft gezien. Toch wsa hij verbaasd dat ik al zo'n tijd niet naar de tandarts ben geweest.

Komend weekend gaat die schat met mij kijken waar de tandarts precies zit, zodat ik er woensdag in één keer naartoe kan fietsen en niet kan verdwalen (die nieuwbouwwijken hier zijn verschrikkelijk en als je al zo zenuwachtig bent ... dan kan ik het vast niet vinden ofzo)

Nog een praktisch ding : ik heb nu een verzekering met een basisaanvulling. Een extra verzekering kon pas ingaan miv 1 januari 2005 dus ik heb mijn eigen verzekering opgezegd en me aangemeld bij een andere verzekering mét zo'n beetje de maximale aanvulling. Dat zal 1 mei ingaan.
Financieel heb ik het verre van breed. Het is vaak moeilijk om aan het eind van de maand goed uit te komen. Ik ben zo bang dat ik het niet zal kunnen betalen .... en het zou zo zonde zijn als het daarom allemaal niet door zou gaan :sad:

De eerste stap heb ik nu gezet. Ik ben stiekem trots op mezelf maar ook zó bang. Dat ik inderdaad op 22-jarige leeftijd al een kunstgebit zal moeten, dat het ontzettend veel tijd, pijn en geld gaat kosten....

Zucht ..

Een lang verhaal. Dingen die nu door mijn hoofd spoken. Een stok achter de deur om het dit keer vol te houden. Pijn in je mond is niet lekker :sad:

Iemand nog tips voor woensdag ? Ik voel me zo stom als ik eraan denk dat ik waarschijnlijk in die stoel meteen in huilen uit zal barsten. Ik ben zó bang dat de tandarts er niet goed mee om weet te gaan (al zal dat waarschijnlijk heel erg meevallen).

Ik ben 22 en voel me een klein bang kindje van 20 jaar jonger...
minique

Oh Vera, ik vind het zo ontzettend knap van je dat je deze stap hebt genomen!!! Je hebt gebeld, je hebt een afspraak gemaakt, je hebt het je vriend verteld... Dit is niet een stap, dit zijn er 4 (ik reken ook mee dat je tot besluit bent gekomen om er iets aan te gaan laten doen). Alle 4 zijn ze even moeilijk. M'n petje af voor jou, omdat je het allemaal al hebt gedaan.

Het moet al een eerste geruststelling zijn dat de assistente zo goed reageerde, de kans is heel groot dat je nieuwe t.a. het ook begrijpt.

Laat de tranen nu maar komen, dat lucht op!

Je verhaal is voor mij zo herkenbaar, ik heb er ook jaren mee gestoeid, durfde het niemand te vertellen, maar sinds ik dat wel heb gedaan heb ik wel heel veel lotgenoten gevonden.

Tips voor woensdag... Tja, probeer je te ontspannen, hoe moeilijk dat ook is. Let op je ademhaling (over je buik) en probeer aan andere leuke dingen te denken. Moeilijk, moeilijk, moeilijk...

Er is je al verteld dat er de eerste keer echt niets gedaan zal worden, dus dat scheelt. Hou je daaraan vast.

Misschien kan je vriend met je meegaan?

Verder zou je aan de huisarts iets kunnen vragen om wat rustiger te blijven. Je kunt ook iets homeopathisch nemen.

En als je in huilen uitbarst bij de t.a.: so what????? Dan ziet hij hoe diep de angst is. Je hoeft je er niet voor te schamen. Waarom zouden mensen zich altijd groot moeten houden als ze ergens vreselijk bang voor zijn?

Let wel: mijn woorden zijn opgeschreven nu ik mijn angst voor de t.a. grotendeels heb overwonnen. Een paar jaar geleden dacht ik er hetzelfde over als jij: bang om geëmotioneerd te raken, bang voor alles wat de t.a. zou kunnen doen of wat hij van me zou denken... Nu niet meer hoor... Als je eenmaal een aardige tandarts hebt gevonden, dan slijt dat allemaal.

Ik hoop dat jij over een paar jaar ook zoiets kunt zeggen.

Beste Vera... Heel veel sterkte!!!
Hoe laat moet je woensdag? Dan zal ik aan je denken en voor je duimen.

Het komt allemaal goed, Vera... Stap voor stap zal je vooruit gaan en de angst zal misschien nooit helemaal weggaan maar wel minder worden. Dat zal je zien!

Groetjes,
minique
wo, 02/18/2004 - 13:31 Permalink
Pisces

Hoi hoi,

Je bent misschien al geweest nu ! Wedden dat het meeviel ! Ik vind je hartstikke knap, hoor ! En ik weet zeker dat IEDEREEN van dit forum dat vindt !!!

Succes verder :smile:

groetjes, Pisces
wo, 02/18/2004 - 13:41 Permalink
Patty73

Hoi Vera,

ik heb je mail ontvangen en je een berichtje truggestuurd.
We spreken mekaar snel daarover denk ik !

Ennuh pisces....ze moet volgende week pas hoor...ennuhh...hoe is het met jouzelf meissie ?
Hoor zo weinig meer van je ?

Gr. x Patty
wo, 02/18/2004 - 13:53 Permalink
Coureurtje

Vera, ik herken het verhaal helemaal!
Goed dat je eindelijk de stap hebt genomen. Ik heb ook zitten trillen aan de telefoon. Het ernaar toe gaan bezorgt me nog iedere keer de kriebels, terwijl ik weet dat er niks gebeurt. De afspraak die ik heb met mijn tandarts is gewoon: hand omhoog, dan stopt hij meteen :smile:
Zo bouwt hij toch wat vertrouwen bij mij op, plus het feit dat hij continu aan het ouwehoeren is over vanalles :smile:

Maar goed: Vera ik is trots op je :grin:
wo, 02/18/2004 - 14:55 Permalink
Vera1981


Op 2004-02-18 13:31, schreef minique:
Oh Vera, ik vind het zo ontzettend knap van je dat je deze stap hebt genomen!!! Je hebt gebeld, je hebt een afspraak gemaakt, je hebt het je vriend verteld... Dit is niet een stap, dit zijn er 4 (ik reken ook mee dat je tot besluit bent gekomen om er iets aan te gaan laten doen). Alle 4 zijn ze even moeilijk. M'n petje af voor jou, omdat je het allemaal al hebt gedaan.


Klopt, het is even een heleboel in één keer. Daarom is het ook dat ik nu alweer thuis zit. Op woensdag werk ik 4 uurtjes en dat zou ik vanmiddag doen. Maar collega's vroegen of ik me wel goed voelde omdat ik zo wit zag en toen kwamen de tranen alweer...
Vanmiddag gewoon rustig aan en dan hoop ik dat ik me morgen alweer iets minder zorgen maak.

Het moet al een eerste geruststelling zijn dat de assistente zo goed reageerde, de kans is heel groot dat je nieuwe t.a. het ook begrijpt.


O, ze was écht zo aardig aan de telefoon. Ik heb geen seconde gedacht dat zij zou denken dat ik me aanstelde. Snap je wat ik bedoel ? Mensen doen vaak begrijpend maar dan begin ik te piekeren of ze niet in hun achterhoofd de gedachte hebben "die is gek!". Ze heeft me op zo'n fijne manier te woord gestaan. Ik zei ook tegen haar dat ik zat te trillen van angst. Dat ik dat ook nog aan de telefoon durfde te zeggen vond ik al heel wat!

Laat de tranen nu maar komen, dat lucht op!

Je verhaal is voor mij zo herkenbaar, ik heb er ook jaren mee gestoeid, durfde het niemand te vertellen, maar sinds ik dat wel heb gedaan heb ik wel heel veel lotgenoten gevonden.


Ik dacht ook altijd dat ik de enige was. Of in ieder geval dat ik overdreef etc. Je praat jezelf op een gegeven moment helemaal gek. Want mensen om je heen gaan even voor controle en nee hoor, niets aan de hand. Dat heb ik in mijn hele leven nog maar één keer meegemaakt... Nu ik hier wat rondlees enzo merk ik dat ik heus niet de enige ben die bij de tandarts echt letterlijk in tranen uitbarst ..

Tips voor woensdag... Tja, probeer je te ontspannen, hoe moeilijk dat ook is. Let op je ademhaling (over je buik) en probeer aan andere leuke dingen te denken. Moeilijk, moeilijk, moeilijk...

Er is je al verteld dat er de eerste keer echt niets gedaan zal worden, dus dat scheelt. Hou je daaraan vast.


Op dit moment beheerst het mijn gedachten even helemaal. Voor meer dan 100%. Maar in het weekend is mijn vriend hier weer en daar zal ik woandag maar aan terugdenken :wink:.

Misschien kan je vriend met je meegaan?


Hij woont helaas niet om de hoek en door omstandigheden zit hij ontzettend met z'n vrije dagen in de knoop dus dat gaat jammergenoeg niet.

Maar (en als ik er nu weer aan denk komen de tranen verdorie weer) er is wel iemand anders die met me mee wil én gaat !!!!!
O, ik ben zo ontzettend blij wat dat betreft!! Ik heb echt een schat van een cheffin en omdat ik graag weer naar huis wilde heb ik haar gevraagd of ze even tijd voor me had. Het verhaal kwam er wat moeilijk uit tussen de tranen door maar wat blijkt : haar angst voor de tandarts is net zo groot ! Met het verschil dat zij vanaf haar 21e een kunstgebit heeft (boven geloof ik, niet alles is blijven hangen van dat gesprek). Ze vroeg meteen wanneer ik moest en of ik het fijn zou vinden als ze met me mee ging. Nou ja eh .. GRAAG !!!

Ik hoef niet bang te zijn dat ik verdwaal want zij weet waar ik moet zijn, ik hoef niet op de fiets (iedereen kan zien dat je gehuild hebt etc etc, dan voel je je zo opgelaten) én ik voel me toch iets sterker. En last but not least : dit is natuurlijk een gigantische stok achter de deur. Ik MOET nu gaan en ik GA nu ook. Geen afzegging, geen uitstel... volgende week woensdag 3 uur 's middags ...

Verder zou je aan de huisarts iets kunnen vragen om wat rustiger te blijven. Je kunt ook iets homeopathisch nemen.


Heeft iemand misschien tips voor me ? Naar de huisarts zie ik niet zo zitten, die man is nogal kortaf en ik ben nu op de goede weg. Ik wil niet het idee krijgen dat mensen me tegenwerken zeg maar ....
Homeopatisch is een goed idee.
Ik zal eens rondkijken op internet. Hier iemand met ervaringen ?

En als je in huilen uitbarst bij de t.a.: so what????? Dan ziet hij hoe diep de angst is. Je hoeft je er niet voor te schamen. Waarom zouden mensen zich altijd groot moeten houden als ze ergens vreselijk bang voor zijn?


Dat hou ik ook in m'n achterhoofd. "Maar tóch" ...

Let wel: mijn woorden zijn opgeschreven nu ik mijn angst voor de t.a. grotendeels heb overwonnen. Een paar jaar geleden dacht ik er hetzelfde over als jij: bang om geëmotioneerd te raken, bang voor alles wat de t.a. zou kunnen doen of wat hij van me zou denken... Nu niet meer hoor... Als je eenmaal een aardige tandarts hebt gevonden, dan slijt dat allemaal.

Ik hoop dat jij over een paar jaar ook zoiets kunt zeggen.


Nou ja, je weet ongeveer hoe m'n gedachten gaan. Normaal ben ik zo'n mens van : schijt aan alles, als ik er maar gelukkig mee ben (zeg maar :grin: gewoon lekker doen en dragen wat ik zelf wil) maar hiermee ?!?! Wat moet ik zeggen, gewoon een klein kind voel ik me dan.

Beste Vera... Heel veel sterkte!!!
Hoe laat moet je woensdag? Dan zal ik aan je denken en voor je duimen.

Het komt allemaal goed, Vera... Stap voor stap zal je vooruit gaan en de angst zal misschien nooit helemaal weggaan maar wel minder worden. Dat zal je zien!

Groetjes,
minique


Ontzettend bedankt voor je lieve woorden !

Woensdag 25 januari 2004, 15:00 uur

Stiekem ben ik toch zo ontzettend trots op mezelf ....
wo, 02/18/2004 - 15:08 Permalink
Vera1981


Op 2004-02-18 13:53, schreef Patty73:
Hoi Vera,

ik heb je mail ontvangen en je een berichtje truggestuurd.
We spreken mekaar snel daarover denk ik !

Ennuh pisces....ze moet volgende week pas hoor...ennuhh...hoe is het met jouzelf meissie ?
Hoor zo weinig meer van je ?

Gr. x Patty


Ik heb het gelezen, ontzettend bedankt !
Vanavond zal ik je toevoegen :smile:

Nog iets anders: is het vreemd dat ik diep in m'n hart eigenlijk wel een gebitje wil ? Mijn eigen gebit is zó slecht .... stél er valt nog wat te redden aan die kiezen van mij. Hoeveel ellende gaat daar nog achteraan komen ? Dat is ook waar ik bang voor ben ...
Ik heb een zwak gebit, en ik ben bang dat gaatjes terug blijven komen.
Ieder jaar 2x naar de tandarts zou me wel lukken, ik heb het per slot van rekening eerder gedaan. Maar het moedeloze gevoel van goed je gebit verzorgen en dan tóch gaatjes. Daar zit ik nogal mee in mijn maag.

Is het vreemd als ik daar informatie over vraag bij de ta ? Ik ben nog zo jong .... Maar het zou voor mij misschien wel ontzettend veel schelen .....
wo, 02/18/2004 - 15:12 Permalink
Vera1981


Op 2004-02-18 14:55, schreef Coureurtje:
Vera, ik herken het verhaal helemaal!
Goed dat je eindelijk de stap hebt genomen. Ik heb ook zitten trillen aan de telefoon. Het ernaar toe gaan bezorgt me nog iedere keer de kriebels, terwijl ik weet dat er niks gebeurt. De afspraak die ik heb met mijn tandarts is gewoon: hand omhoog, dan stopt hij meteen :smile:
Zo bouwt hij toch wat vertrouwen bij mij op, plus het feit dat hij continu aan het ouwehoeren is over vanalles :smile:

Maar goed: Vera ik is trots op je :grin:


Dankjewel ..... Ik bloos ervan geloof ik :grin:

Ik blijf zeker op dit forum rondhangen... hier weet ik dat ik zeker niet de enige ben die hiermee zit of heeft gezeten.

Echt lief van jullie !!! Dankjewel !!!
wo, 02/18/2004 - 15:18 Permalink
minique

Vera, wat goed! Wat een ontzettend fijne gedachten dat je cheffin met je mee kan en je ook al zo goed begrijpt. En... heel belangrijk hoor, die stok achter de deur.

Over homeopathische middeltjes: ik heb op het forum gelezen dat men wel valeriaan druppeltjes/tabletjes gebruikte. Ik weet natuurlijk niet of het helpt, maar het is het proberen waard.

Jaaaaaa, 'maar toch...' Ik weet het... Ik heb het zelf ook zo ervaren.

Ik las natuurlijk ook even je berichtje aan Patty en zag je 'worstelen' met de vraag of het vreemd is als je een gebit wilt... Ik vind het in ieder geval geen vreemde gedachte... Heb dat zelf ook gedacht, maar ben blij dat ik het niet heb gedaan, al was het alleen maar omdat ik de angst nu echt heb overwonnen!
Ik was een jaar of 25 toen ik weer naar de t.a. ging en was toen een jaar of 5 niet geweest. Daarvoor had ik ook altijd wel een (of meerdere) gaatje(s). Tegenwoordig heb ik zelden een gaatje.
Ik heb weleens van een mondhygiëniste gehoord dat je in je jeugd meer gaatjes hebt dan als je ouder wordt. Weet niet of dat echt (en altijd) zo is, maar in mijn geval klopt het wel. Wel weet ik bijna zeker dat als er foto's zijn genomen er wel altijd 1 of meerdere oude vullingen moeten worden vervangen. Bij mijn man slechts zelden... (die heeft ook zelden gaatjes trouwens).
Maar goed, over een gebit. Het lijkt heel handig, hoef je niet meer op controle en dat soort dingen, maar er hangen ook veel nadelen aan en je moet er ook nog heel wat jaren mee doen.
Wacht nou eerst maar eens af wat er precies aan de hand is. Je kunt wel over een gebit beginnen, maar als er maar weinig grote dingen hoeven te gebeuren, waarom dan? Bovendien is het nog maar de vraag of een t.a. eraan mee wil werken als het gebit nog behoorlijk goed is. Hoe langer je met je eigen tanden en kiezen kunt doen, hoe beter.
Maar nee, het is dus geen gekke gedachte. Denk dat iedereen die angst heeft voor de t.a. dit soort dingen weleens denkt.

Ik noteer het in m'n agenda: woensdag 25 FEBRUARI 15.00 uur
Ik zal aan je denken en voor je duimen!

Groetjes,
minique
wo, 02/18/2004 - 15:43 Permalink
Pisces

Oeps sorry, ik heb te snel gelezen. Tnx Patty !

Nou Vera, dan wens ik je alvast veel succes voor volgende week ! Wat een lieve cheffin heb jij zeg !!! En ik kan me geod voorstellen dat je af en toe moet huilen. Heel normaal, hoor. Gewoon de spanningen die eruit komen en de opluchting.

Ik vind het hartstikke goed van je. Je mag echt heeeeeeeeeeeel erg trots zijn op jezelf !!! :smile: :smile: :smile:

Patty, met mij gaat het goed, dank je wel. Flink druk alleen !!! Maar met "goed" bedoel ik (helaas) niet dat ik al net zo dapper als Vera ben geweest...........

Groetjesssssss,

Pisces
wo, 02/18/2004 - 19:35 Permalink
Patty73

Jammer pisces maar ja je moet er wel aan toe zijn he...bedoel je moet zelf bellen of iemand laten bellen.....

:grin: Hou je ons wel op de hoogte meid ?

Gr. x Patty
do, 02/19/2004 - 01:10 Permalink
Vera1981


Op 2004-02-18 15:43, schreef minique:
Vera, wat goed! Wat een ontzettend fijne gedachten dat je cheffin met je mee kan en je ook al zo goed begrijpt. En... heel belangrijk hoor, die stok achter de deur.


Het verhaal wordt nog beter *bloos*
Donderdagochtend zat ik met 2 collega's van me alleen op de afdeling, we beginnen alledrie erg vroeg. Toen zei ik "zal ik nou eens vertellen waar het gister écht om ging?" En het verhaal kwam zo m'n mond uit ... zonder tranen, zonder horten of stoten heb ik verteld dat ik liever dit weekend doodga dan woensdag naar de tandarts (bij wijze van, ik post gewoon nog volgende week :razz: )Ze reageerden allebei zo ontzettend lief! Eén van hen heeft aangeboden met me mee te gaan indien m'n cheffin onverhoopt niet kan (die kwakkelt zelf wat met haar gezondheid) als zijnde een back-up. Echt ik voelde me opgelucht. Heerlijk !

Over homeopathische middeltjes: ik heb op het forum gelezen dat men wel valeriaan druppeltjes/tabletjes gebruikte. Ik weet natuurlijk niet of het helpt, maar het is het proberen waard.


Ik heb ook iets gehoord over Validispert (geen idee hoe je het schrijft) aan de naam te zien zal daar ook wel valeriaan inzitten, of in ieder geval verwant zijn aan. Ik heb nog niet gekeken (het is mij te koud om de stad in te gaan :grin:) en het slapen enzo lukt nog hardstikke goed.

Ik las natuurlijk ook even je berichtje aan Patty en zag je 'worstelen' met de vraag of het vreemd is als je een gebit wilt... Ik vind het in ieder geval geen vreemde gedachte... Heb dat zelf ook gedacht, maar ben blij dat ik het niet heb gedaan, al was het alleen maar omdat ik de angst nu echt heb overwonnen!
Ik was een jaar of 25 toen ik weer naar de t.a. ging en was toen een jaar of 5 niet geweest. Daarvoor had ik ook altijd wel een (of meerdere) gaatje(s). Tegenwoordig heb ik zelden een gaatje.
Ik heb weleens van een mondhygiëniste gehoord dat je in je jeugd meer gaatjes hebt dan als je ouder wordt. Weet niet of dat echt (en altijd) zo is, maar in mijn geval klopt het wel. Wel weet ik bijna zeker dat als er foto's zijn genomen er wel altijd 1 of meerdere oude vullingen moeten worden vervangen. Bij mijn man slechts zelden... (die heeft ook zelden gaatjes trouwens).
Maar goed, over een gebit. Het lijkt heel handig, hoef je niet meer op controle en dat soort dingen, maar er hangen ook veel nadelen aan en je moet er ook nog heel wat jaren mee doen.
Wacht nou eerst maar eens af wat er precies aan de hand is. Je kunt wel over een gebit beginnen, maar als er maar weinig grote dingen hoeven te gebeuren, waarom dan? Bovendien is het nog maar de vraag of een t.a. eraan mee wil werken als het gebit nog behoorlijk goed is. Hoe langer je met je eigen tanden en kiezen kunt doen, hoe beter.
Maar nee, het is dus geen gekke gedachte. Denk dat iedereen die angst heeft voor de t.a. dit soort dingen weleens denkt.


Waar ik zo bang voor ben is dat er steeds gaatjes terug blijven komen, steeds weer nieuwe vullingen in moeten. En ik weet niet of ik dat emotioneel én financieel aankan. Maar je hebt helemaal gelijk, eerst woensdag maar eens afwachten. Gelukkig is het niet gek dat ik eraan denk ... of over begin bij de ta.

Ik noteer het in m'n agenda: woensdag 25 FEBRUARI 15.00 uur
Ik zal aan je denken en voor je duimen!

Groetjes,
minique



Dankje !!
vr, 02/20/2004 - 16:08 Permalink
Vera1981

Vandaag goed nieuws gehad : een 7,5 en een 8,6 voor 2 examens die ik eind januari had gemaakt !!!! :grin:
Voel me daar zo trots op dat de zenuwen voor morgen wat naar de achtergrond schuiven.
Ik duik zo lekker m'n bed in, dan is het sneller weer ochtend. Vroeg aan het werk = afleiding en om half 3 richting ta .....

Ik hoop zo dat ze me écht begrijpen ...

-edit-

Ik weet dat ze morgen niks zouden doen .. maar van één kies heb ik zo'n last :sad: Er zit al een vulling in en volgens mij is er zeker een kwart weggerot nu (k*t dus) .... Eten is niet fijn want dat doe ik veel te voorzichtig :sad: Misschien morgen toch maar vragen of die er meteen uit mag ... *bibber*

[ Dit Bericht is bewerkt door: Vera1981 op 2004-02-24 21:35 ]
di, 02/24/2004 - 21:33 Permalink
dj

Ik hoop dat het goed gaat hoor!! Eigenlijk hoop ik dat hij nog te restaureren is.

Doeg,

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2004-02-24 21:47 ]
di, 02/24/2004 - 21:46 Permalink
Missy66

Lieve Vera ontzettend veel suc6 voor morgen (wellicht lees je het niet meer) maar goed dan als je terug bent hihi ik zal aan je denken en een kaarsje voor je branden meissssssssssssssss echt super goed van je en heerlijk dat je zo snel al kunt gaan meis...
Ik moet nog ffis w88 en de weekjes lijken nu zooooo lang te duren *zucht* hihi rare mensen zijn wij angst hazen toch...

Liefssssssss en knufffffffffie Missy
wo, 02/25/2004 - 01:18 Permalink
Vera1981

Om een lang verhaal kort te maken: ergens viel het best mee.

Om toch nog maar wat van me af te typen :wink: :

De angst viel niet mee. Ik lag alles behalve ontspannen in die stoel. Gelukkig had ze er begrip voor dat ik zeker nu nog géén haakje in m'n mond wilde maar alleen het spiegeltje. Toen ze m'n kiezen en tanden één voor een langsging en ik al die codes hoorde .. *brrr*

Ondanks dat ik het ergens liever niet wil, gaan 'we' toch voor saneren. Er moeten in totaal 8 kiezen en tanden behandeld worden volgens de eerste begroting.

Dat kan natuurlijk altijd nog meer worden want de röntgenfoto's werden niet meteen ontwikkeld.

Ze tikte 2 kiezen aan en vroeg of ik daaraan geen pijn had. Ja .. wel ... en daar waren de eerste tranen alweer :sad:

De begroting :

M59 Gebitsreiniging uitgebreid
V11 16 Eénvlaksr.
V13 11 Drievlaksr.
V13 13 "
V13 14 "
V13 21 "
V13 21 "
V13 22 "
V13 35 "
V14 46 Kroon van plastisch materiaal

En dan nog acht keer V21 : Etsen

Totaalbedrag : 540.60
En ergens vind ik dat tot nu toe nog wel meevallen. Morgen meteen maar de verzekering bellen om te vragen hoeveel ik vergoed krijg.

Maar dat is niet het enige dat ik morgen moet doen ..... Om kwart voor 11 moet ik bij de ta zijn voor de eerste échte behandeling. Het gaat nou allemaal wel erg snel :sad:
Die kies waar ik écht veel last van heb, daar gaat ze wat aan doen. Het kón zijn dat er alsnog een wkb nodig was, maar ik heb meteen gezegd dat ik dan liever wilde dat ze die kies eruit haalt.

Ze gaf eerlijk toe dat ze dat liever niet deed maar als IK daar goed over na had gedacht, dan kon dat altijd.

Ze stelde me daardoor zó op m'n gemak, ik kreeg zowaar meteen al wat vertrouwen in haar.

Het is wel snel hoor, morgen al. Maar die pijn die ik nu heb, daar wil ik ook graag vanaf. Hopenlijk heb ik weinig tot geen napijn (wat ook de behandeling uiteindelijk zal zijn morgen) want dit weekend ga ik een lang weekend weg dus dat kan ik even niet gebruiken !

Morgen gaat één van mijn collega's als taxichauffeuse en morele wachtkamersteun met me mee :wink: Ze gaat niet mee de behandelkamer in, dat wil ik toch zelf doen. Dat moet ik ook zelf doen. Maar het idee dat ze er is en dat ik bij haar even uit kan huilen als het 'eindelijk' voorbij is (Mijn god, dit is pas het begin !), dat doet me goed.

In m'n achtergrond blijft de gedachte hangen dat dit een gebed zonder einde is. Een poging om het beter te maken maar het zal altijd slecht blijven. Maar wie weet is dat ongegrond.

8 tanden en kiezen ... en morgen dus de eerste.

Ik krijg nu pas écht de zenuwen !
wo, 02/25/2004 - 16:48 Permalink
de digitale tandarts

:grin: goed van je!! en nu doorzetten, dan zal je achteraf trots zijn op jezelf!


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2004-02-25 17:05 ]
wo, 02/25/2004 - 17:03 Permalink
minique

Hoi Vera,

Hé, dat heb je toch maar mooi gedaan. Je schrijft zelfs al dat je een beetje vertrouwen in de t.a. begint te krijgen. Ze begrijpt je angst en dat is al heel wat.

Het gaat wel heel snel nu voor je, maar aan de andere kant: weten dat er het e.e.a. moet gebeuren en weken op de volgende afspraak moeten wachten, is ook niet alles. Dus wees maar blij dat je zo snel terecht kan, ben je er ook weer snel vanaf.

Heel veel succes en ik denk morgen weer aan je! Oh, ik heb zelf helemaal geen last gehad van napijn na mijn wkb een paar jaar geleden, dus dat kan ook en dan kan jij met een lekker gevoel een weekendje weg.

Groetjes en succes morgen,
minique :grin:


[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-02-25 17:56 ]
wo, 02/25/2004 - 17:56 Permalink
bange ik

Hoi Saskia,

Ben blij dat het toch nog eniszins meegevallen is. Ze gaan echt niet saneren als ze er zelf geen heil in zien.
Ze zijn wel snel daar he, dat je morgen direct al behandeld kunt worden, zit je ook niet dagen in de angst. Ook fijn dat je collegaatje meegaat, heb je toch ook wat steun aan.
Alvast veel sterkte en succes morgen. De rest is weer voor later zorg.
Ik hoop echt dat je daarna van je lange weekend kunt genieten.

x
gerrit
wo, 02/25/2004 - 18:44 Permalink
Vera1981

Wat later dan gepland, maar toch weer even een update :smile:

Donderdag verging ik echt van de zenuwen. Tijdens de behandeling voelde ik een paar keer toch nog wat dus kreeg ik extra verdoving. Daar deed ze gelukkig helemaal niet moeilijk over. In totaal zelfs 6 prikken, maar beter dat dan pijn tijdens het boren :sad:

Ze heeft de oude vulling uit m'n pijnlijke kies gehaald en op een gegeven moment zag ik alweer zo'n prachtig kussentje met nog mooiere vijltjes boven m'n hoofd verschijnen. Een paar minuten later stopte ze even en zei "Je zult wel door hebben dat we al een tijdje met een wkb bezig zijn, maar zolang je het niet voelt en er verder geen last van hebt, wil ik graag doorgaan om zo toch je kies te behouden"... En hoe stom het klinkt : ik ben er trots op dat het me gelukt is ! Na bijna drie kwartier kwam de noodvulling erin en mocht ik gaan.

Diezelfde avond heb ik nog wel pijnstillers gehad en de binnenkant van m'n wang en tandvlees waren erg pijnlijk maar verder heb ik er geen last meer van gehad. Heerlijk.

Afgelopen weekend lekker een lang weekend weggeweest en het enige nadeel was dat ik nu aan de linkerkant moet kauwen en tja .. daar zit ook een pijnlijke kies. Maar gelukkig heb ik daar minder last van dan die kies aan de rechterkant.

Ik moet zo weer richting ta voor de definitieve vulling. Eerst vond ik het maar niks, maar bij nader inzien is het inderdaad wel fijn dat de afspraken snel opelkaar volgen. Des te sneller ben ik er straks vanaf.

Over geld maak ik me niet zoveel zorgen meer. Het is nou eenmaal iets dat moet gebeuren en ik vind er vast wel iets op.

Goed, het is natuurlijk weer later dan ik had gewild ... uitslapen is en blijft lekker :grin:

M'n vriend is hier nog, die gaat pas vanavond weer richting huis dus die gaat zo met me mee. Op de terugweg gaan we ook kijken hoe ik er op de fiets kan komen. Want de afgelopen keren ben ik met iemand meegereden met de auto maar langs die weg loopt geen fietspad :sad: en ik ben al zo heerlijk bekend in die kant van de stad *not*

Volgende keer wil ik proberen alleen te gaan. En dan het liefst aan het eind van de middag anders zit ik steeds met een heerlijk verdoofde mond op m'n werk ...

**wordt vervolgd**
di, 03/02/2004 - 09:51 Permalink
Vera1981

*update*

Ook gisteren mocht ik bijna meteen naar binnen toen ik bij de ta kwam. De vorige keren heb ik ook al niet hoeven wachten, ik hoop dat dat zo blijft !

Het was me al opgevallen dat de assistente er niet was en ja hoor, ziek. De ta zelf heeft de noodvulling eruit gehaald en het wortelkanaal opgevuld met van die staafjes (?) Daarna kwam er weer een noodvulling op omdat ze het verder niet alleen kon. Het ging ook allemaal wat langzamer dan met assistente erbij.

Maandagmiddag mag ik terugkomen, ik heb aangeven dat ik voortaan het liefst om 4 uur wil komen als dat kan. Anders moet ik steeds eerder weg van m'n werk of tussendoor weg én zit ik niet met die verdoving op m'n werk.

Over verdoving gesproken, gister was ik superzenuwachtig en was ik constant bang dat ik iets zou voelen, maar ik heb het zonder verdoving gedaan !!!

Nog iets anders, of het door de ta komt weet ik niet, maar m'n rechtermondhoek is een beetje kapot. Als ik m'n mond wijd open doe, dan gaat het steeds weer open :sad: Het is best pijnlijk, zeker als de ta er met haar handen bijzit. Weet iemand wat ik daar het beste op kan smeren ? Is 'gewoon' labello goed of zijn er dingen die beter helpen ?
wo, 03/03/2004 - 13:40 Permalink
dj

Goed zeg!

Uierzalf helpt ook heel goed voor je mondhoek en voor dit soort dingen, je hebt verschillende soorten, ik neem altijd die van het kruidvat.

Doeg,
wo, 03/03/2004 - 21:46 Permalink
minique

Hoi Vera,

Hartstikke goed van je! Ben je nu achteraf niet blij dat die kies er toch niet meteen is uitgehaald? Het valt op zich wel mee, hè zo'n wkb?
Dat zeg ik trouwens ook tegen mezelf op het moment, want ik moet a.s. dinsdag om een begin te maken met een wkb. Als ik maar vaak genoeg tegen mezelf blijf zeggen dat het allemaal wel meevalt (de vorige en enige keer bij mij ging het ook uitstekend), dan blijf ik aardig kalm, maar soms heb ik toch wel weer even een zere buik ervan, hoor! En dat terwijl ik op zich een heel eind over mijn angst heen ben...

Succes weer, maandag!

Groetjes,
minique



[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-03-04 10:48 ]
do, 03/04/2004 - 10:19 Permalink
Vera1981

@dj : ik zag alleen uierzalf in ontzettend grote potten dus ik heb het maar geprobeerd door veel te smeren met lipcrème en ik moet zeggen dat het bijna over is. Nu maar hopen dat het morgen niet weer open gaat als ik m'n mond weer een half uur wagenwijd open moet houden!

@minique : Stiekem vind ik het zelf ook wel goed *blush* De vorige keren zijn die behandelingen zó ontzettend tegen gevallen, dat ik er (logisch denk ik) toch heel erg huiverig voor was. Al met al bleek het inderdaad wat dat betreft iets minder erg te zijn dan ik zelf gedacht had.

Jij ook succes dinsdag ! Hopenlijk valt het net als de vorige keer allemaal mee.

De rest van mijn gebit (met name 3 voortanden en een hoektand) .. daar kijk ik toch wel tegenop. Het liefst zou ik willen dat ze morgen álles in één keer deed. Dan durf ik weer breeduit te lachen zonder bang te zijn dat iemand het ziet, en weer eten zonder de gedachte in m'n achterhoofd dat het pijn kan gaan doen.

Het lijkt wel of ik 'de smaak te pakken heb'. Kan bijna niet wachten om er morgenmiddag weer naar toe te gaan :grin:

Wel vreemd want als ik daar binnenstap en ik ruik die typische geur van tandartsen, dan krijg ik weer helemaal de zenuwen. Ik mag in m'n handjes knijpen met die tandarts (én assistente !!) die ik nu heb. Ze neemt echt de tijd voor me en kan me op m'n gemak stellen. Ik had nooit durven dromen dat ik meteen bij de eerste tandarts zou slagen wat dat betreft !

De eeste rekening had ik trouwens vrijdag ook al binnen. Daar zijn ze verdomde snel mee ! Voor de 1e twee afspraken 68 euro nogwat. Meteen maar een kopie naar de verzekering gestuurd en ik hoop dat ze een groot deel vergoeden.
zo, 03/07/2004 - 20:54 Permalink
Vera1981

Maandagmiddag moest ik dus om 4 uur bij de ta zijn voor de definitieve vullen in de kies waar ze een wkb had gedaan. Binnen 25 minuutjes stond ik weer buiten met alleen wat last van mijn tandvlees door dat bandje wat ze om je kies moet doen :smile: Ook dát is me alles meegevallen !!

Gistermiddag moest ik voor de gebitsreiniging. Dat wilde ze eerst doen omdat de rest dan ook beter / makkelijker zou gaan (?). Helaas liep het nogal uit door een spoedgeval en ze vroeg me of ik het erg vond om die afspraak te verzetten zodat ze meteen weer 20 minuten in kon lopen. Ze wilde rustig de tijd voor me hebben .... Ergens vond ik dat erg, wat me toch wel verbaasde. Ik vond het erg dat een afspraak niet doorging ?!?! Ik ken mezelf niet meer :grin: Maar goed, die afspraak moet dus nog.

Vanmorgen (ja, ja, we zetten de gang erin :grin:) moest ik voor de frontvullingen. Alles voelt heerlijk verdoofd, inclusief m'n neus enzo :grin:)
De vullingen in m'n voortanden gingen hardstikke goed, ik heb er niks van gevoeld. Vreemd genoeg had ik wel heel veel pijn toen ze ging boren in mijn hoektand :sad: Toen heeft ze eerst de andere tanden gedaan en daarna weer de hoektand geprobeerd. Maar dat wilde écht niet. Ik heb het echt geprobeerd maar het deed té veel pijn :sad: Zelfs als ze de tand met water en/of lucht schoonspoot deed het ontzettend pijn ondanks de verdoving ....
Daar heeft ze een noodvulling in gedaan en die probeert ze volgende keer weer.

Ze merkte op dat het ook voor de hoektand waarschijnlijk een wkb zou worden. Maar als ik nu bij het boren al zo'n pijn had, gaat dat dan wel goed ? Ik kijk er nu al tegenop, ondanks dat ze zegt dat dat niet hoeft. Alles was verdoofd en voelde dood aan behalve die hoektand. Kan iemand me geruststellen ? (of juist niet .... ? :sad: )

24 maart is de volgende afspraak, over 2 weken dus.

Nu ik thuis zit bedenk ik me pas dat ze het nu anders doet dan ze in eerste instantie gezegd had. Ze wilde eerst die kies linksonder nog doen. Maar goed, daar heb ik toch weinig tot geen last van en nu kan ik rechts ook goed kauwen.

Ben wel ont-zet-tend blij dat m'n voortanden nu goed zijn (op die ene na dus :'( ) Kan ik weer (half) breeduit lachen zonder bang te zijn dat iemand die gaatjes ziet :grin:

Ik ga proberen koffie te drinken. Servertje erbij voor de zekerheid en even genieten van deze overwinning !
do, 03/11/2004 - 10:36 Permalink
Vera1981

Even geen tijd om te typen maar qua voortanden is het werk nu klaar dus ik wilde toch even pronken met mijn nieuwe glimlach!

http://members.chello.nl/s.middel/Tanden_bestanden/image001.jpg
wo, 03/24/2004 - 18:31 Permalink
adviesgevraagd

hoi vera,mag ik weten welke tandarts dat was ?
bennml naarstig op zoek naar een tandarts die ik kan vertrouwen
thx,marko
wo, 03/24/2004 - 21:29 Permalink
dj

Hoi Marko..

Als je in je profiel of ergens anders aaneeft in welke regio ongeveer je zoekt dan wil dat wel eens helpen.
Misschien denk je: dat maakt me niet uit ik reis wel maar je krijgt denk ik gewoon meer reakties. Uiteindelijk zijn er best goede mensen te vinden en dan is het al snel fijn als dat niet 200 km weg is.. Stel er gebeurt iets wat spoed vereist..

Sommige van de allerbeste mensen werken als gewone tandarts!

Dit is bijvoorbeeld een aan de weg timmerende nieuwe keten met relatief korte wachtlijsten als ik het goed begrijp.

http://www.flexdent.com/

Advies is altijd moeilijk in dit soort dingen, het moet ook persoonlijk klikken! In de buurt rondvragen is toch vaak een hele goede tip..

Doeg,
wo, 03/24/2004 - 21:44 Permalink
Vera1981

@ bange ik : AB-SO-LUUT

De angst blijft maar ik moet zeggen dat het wel minder is geworden. Er zijn nog een aantal dingen die moeten gebeuren waar ik wel ontzettend tegenopkijk maar ik ben al zéker op de helft. Er zit sowieso nog een wkb aan te komen, wanneer weet ik nog niet. En dat wil ik ook helemaal niet weten.

Waar ik me toch een beetje zorgen om maak is het geld. Gisteren heb ik de eerste 2 bijboekingen van de verzekering gehad. Bij de 2e bijboeking staat : -max bereikt.
In totaal nnét 112 euro, de kans is dus groot dat ik de rest zelf moet betalen (ik heb tot nu toe 3 rekeningen gehad, bijna 550 euro in totaal)
Volgende week een afspraak bij de Rabobank want dat geld kan ik niet 'zomaar' missen.
Maar ook dat komt goed, hoop ik!

@ Pisces : http://images.fok.nl/s/bloos.gif Dankje!

@ adviesgevraagd : ik heb ook een aantal tandartsen moeten bellen voor ik ergens terecht kon, dat was bij Flexdent. Godzijdank trof ik een ontzettend aardige vrouwelijke tandarts en een bijna nog lievere assistente :smile: Zij hebben veel ervaring met angstige patiënten omdat die pas gaan als het écht nodig is *sprak zij ook uit ervaring*. Dan komen die vaak bij Flexdent uit omdat die praktijken in veel plaatsen als enige géén patientenstop hebben. Ze zijn er dus niet speciaal voor opgeleid, maar wie weet tref jij ook zo'n begripvolle arts. Gewoon bellen !

@ dj : Ik ben idd onder behandeling bij Flexdent. Ik heb begrepen dat je eigenlijk altijd binnen 2 weken terecht kan voor een 1e consult. Over het algemeen sneller dan bij andere tandartspraktijken.
do, 03/25/2004 - 13:30 Permalink
adviesgevraagd

hoi dj en vera,bedankt voor jullie antwoord,
ik kom uit brabant overigens,en rondvragen...tja,daar schaam ik me voor,vrienden en familie roepen juist altijd over mijn mooi gebit...wat zichtbaar is,is dan ook wel mooi wit,maar 2 afgebroken kiezen zien ze niet,en ze weten ook niet dat ik al 7 jaar geen tandarts gezien heb,
voor de pijn ben ik overigens niet bang,maar wel voor uitkomst eerste consult,ben nml als de dood dat ik paradontitis heb en er getrokken moet worden,
maar goed..ik ga even bij flexdent kijken,bedankt :smile:

[ Dit Bericht is bewerkt door: adviesgevraagd op 2004-03-25 14:03 ]
do, 03/25/2004 - 14:02 Permalink