Angst voor de verdoving..

Author:
Persephone
Posted:
ma, 05/25/2009 - 10:05
Hallo mensen..

Ik weet dat het voor veel mensen geen pretje is om naar de tandarts te gaan. Vaak voel ik me alleen wat gespannen en onzeker als ik er naartoe ga, maar in april hoorde ik hetgene waar ik vanaf mijn 16e al bang voor ben..(Ik ben nu 21) Ik moet mijn verstandskiezen laten trekken bij de kaakchirurg.

Ik heb nog nooit een verdoving gehad, en hoor alleen maar nare berichten als ik er naar vraag.. Natuurlijk hoor ik ook dingen als "Het duurt maar even", maar 5 seconde 'helse pijn' duurt naar mijn mening toch echt al te lang.. De napijn intereseert me (nu nog) vrij weinig, het is de verdoving waar ik het ergste tegen op kijk..

10 Juni moet ik er naar toe, en ik heb al dagen lang slecht geslapen nu het in de buurt komt.. Als ik erover na denk voel ik steken van angst en kan ik elk moment in paniek raken.. (Ik heb al ervaringen gehad met paniekaanvallen omdat ik een overgeef fobie heb.. dus ik ben ook heel bang om paniekaanvallen te krijgen als ik eenmaal in die stoel zit)..

Mijn vriend gaat gelukkig mee, maar dat is niet genoeg om me rustig te houden..

Ik wou dat ik kon zeggen "Ik heb zoveel last van mijn verstandskiezen, ik ben blij als ze getrokken worden!", maar ik heb er helemaal geen last van.. Door de verstandskiezen gaan mijn tanden schever groeien en er kan eten tussen gaan zitten.. dat is de reden waarom ze eruit moeten..

Ik hoop dat jullie tips of goede ervaringen hebben met zo'n verdoving.. Bedankt voor het lezen.
remcoh

, maar 5 seconde 'helse pijn' duurt naar mijn mening toch echt al te lang..


helse pijn bij verdoving?
welnee! in het slechtste geval komt de naald in de buurt van een zenuw en voel je een soort stroomstootje.
normaal gesproken voel je een klein prikje, meer niet en in het beste geval denk je wanneer komt die prik nou en is hij al geweest, ook dat komt voor :)
dus maak je geen zorgen, is echt niet nodig!
ma, 05/25/2009 - 11:06 Permalink
Persephone

Weet je toevallig ook waar ik die prikken krijg?.. Ik moet mijn onderste 2 verstandskiezen dus trekken, maar ik hoorde dat het nu verboden is om 2 verstandskiezen op 1 dag te trekken.. Het liefst wil ik alles in 1x.. Stel dat de 1e keer vreselijk tegenvalt, dan zie ik helemaal tegen de 2e afspraak op..

Ik ben gewoon bang dat ik zo verkramp in die stoel, dat het juist pijn gaat doen.. Omdat je er echt op gaat letten.. Ugh ik wou dat ik niet zo'n angstig persoon was. :p..
ma, 05/25/2009 - 11:42 Permalink
pet

Hallo,
Angst voor de verdoving hoef je echt niet te hebben dat doet echt geen pijn!!!!!!!!!! :D

Ik moet bijna ook een tand laten maken vulling eruit en nieuwe erin blijkt een lekkende vulling te zijn maar niet zonder verdoving want een verdoving erin doet geen pijn en misschien als ik dat niet doe dat het dan wel pijn doet.
Ik zie er ook heel erg tegen op!!!!!!!!!!!!! Maar niet voor de verdoving alleen wat er dan gaat gebeuren boren rare dingen allemaal in de mond en dat ga ik kokhalzen ook geen pretje
Een paar jaar geleden heb ik ook een kies bij de k.c eruit laten snijden geen centje pijn gehad ook niet van de verdoving.

Ben maar niet bang voor de verdoving en de rest volgt vanzelf.

Heel veel succes! Gaat je vast lukken. :wink:
ma, 05/25/2009 - 17:19 Permalink
scaredycat

Ik was ook altijd als de dood voor de verdoving, maar een TA met geduld spuit heel langzaam
in en dan voel je het niet eens en de naalden zijn zo dun dat dat ook niets voelbaar hoeft te zijn.
Een hoop tandartsen kunnen overigens ook het tandvlees voorverdoven met
een vloeistof op een wattenstaafje, dan voelje er helemaal neits meer van.

Succes in ieder geval,
JAN
ma, 05/25/2009 - 18:26 Permalink
1Hanneke

Ik ben ooit ook heel bang geweest voor de verdoving, leek me echt heel pijnlijk zo in je mond. Ben ooit weggelopen toen de tandarts een gaatje vond, boren had me ooit ontzettend zeer gedaan en verdoving kende ik niet maar leek me net zo pijnlijk.
Tot ik een keer wel moest vanwege ontzettende kiespijn... wortelkanaalbehandeling. En het is me dus echt 300% meegevallen! Dat naaldje is zo dun dat je het dus echt nauwelijks voelt. De verdoving is nu het deel van een behandeling waar ik juist het minste tegenop zie. Mijn verstandskiezen zijn 1 juli aan de beurt... ene kant, kleine maand later andere kant. Ik moet ze alle 4... boven zit minder slecht als beneden maar niet geweldig. Vind het op zich niet zo erg, heb liever niet het risico dat ik over zoveel jaar weer terug moet voor boven, ben ik er gelijk vanaf. Ik had ook wel liever beide kanten ineens gehad... maar ze kunnen niet de beide onderkanten tegelijk doen, omdat dan je hele keelgat verdoofd is en dat gaat volgens mij niet goed met je tong en slikken enzo.
Ik heb ook geen last, maakte de beslissing om te gaan wel lastiger, maar ik moet er niet aan denken dat het ooit gaat ontsteken en ze hem er dan uit moeten halen, terwijl je bijna je mond niet meer open kan doen en het nauwelijks verdoofd kan door de ontsteking...
Ik zie er ook wel tegenop... heb met afspraak maken wel aangegeven dat ik bang ben, of ik bij een beetje rustige en begripvolle kaakchirurg kan ofzo. Maar verdoving zie ik dus echt niet tegenop, meer wat daarachteraan komt...
Eigenlijk vind ik dat we wel erg dapper zijn, om wel te gaan ondanks dat het ontzettend eng is. Ik heb echt zooooveel mensen gesproken die eigenlijk ook moeten maar niet durven en ook niet gaan... Zijn wij eigenlijk hardstikke goed dat we toch gaan 8)
ma, 05/25/2009 - 19:23 Permalink
jakkie

Een verdoving in de bovenkaak kan nog wel eens iets gevoelig zijn. (ligt er ook aan waarvoor)
Ik ben tot nu toe heel wat verdoofd en buiten een mini prikje heb ik het nooit als pijnlijk ervaren.
Van te voren zit ik ook te stressen, zweten,wakker liggen en te bibberen en achteraf viel het allemaal mee.
Mijn onderste verstandskiezen zijn onder narcose eruit gehaald dus daar heb ik niets van gemerkt.
Ik kan je je angst heeeeeeeeeeeel goed voorstellen maar echt wakker liggen van een verdoving moet je echt niet doen.
Jaja ik weet het......makkelijk praten.
Een verdoving vind ik echt voor mij het minst erge van een behandeling en ik laat alles verdoven. Okee een foto maken mag zonder verdoving en voor de rest spuiten ze maar een end weg.
ma, 05/25/2009 - 21:48 Permalink
TechniekerJeetje

Ik was net als jou heel bang voor de verdoving. Alles wat er bij me is gedaan qua vullen is zonder verdoving gebeurd. Totdat mijn verstandskies rechts boven er uit moest. Ik heb er werkelijk niks van gevoeld! Zelfs niet een vervelend gevoel! Viel me achteraf dus helemaal mee. Zou het zo weer doen!
ma, 05/25/2009 - 23:19 Permalink
Persephone

Heel erg bedankt voor jullie reacties.. Ik heb gister een kalmeringsmiddel aangevraagd bij de dokter, vandaag krijg ik te horen of ik het krijg.

Maar werd gister echt belachelijk gemaakt door mijn schoonmoeder.. Ze zegt dat als ik nu kalmeringspillen gebruik, ik met alles zo'n pil ga gebruiken om mijn angst te ontwijken.. ze vind dat ik 'door de zure appel moet bijten' en 'mezelf er maar overheen moet zetten'...

Ik voel me nu wel wat rustiger qua de pijnheid van de prik, maar ik weet wel zeker dat een week van te voren ik weer helemaal ga stressen.. Ik haal die pillen gewoon, en als ik me echt té druk ga maken, slik ik ze gewoon..
di, 05/26/2009 - 08:18 Permalink
alscho28

Laat je schoonmoeder maar kletsen. Ieder huisje heeft zijn kruisje.
En je lichaam liegt niet. Vermijd dat niet en doe de dingetjes op jou eigen manier en zoek daar een weg in zodat je je zelf BLIJFT vertrouwen.
Soms is het wel een kwestie van erover heen zetten, maar zorg er dan voor dat je je daarna kan verwennen met iets leuks. Zo kan je er ook een soort van 'uitdaging' van maken.
Succes in de strijd...
di, 05/26/2009 - 11:58 Permalink
1Hanneke

Pf laat lekker kletsen die schoonmoeder... als jij vind dat een pil helpt moet je die vooral nemen. Zoals zij doet is echt niet de manier om met angst om te gaan, om iemand te helpen... zou het er niet meer met haar over hebben. Dat is dus ook precies waarom ik toen eens weggelopen ben, omdat die tandarts alleen maar begon dat ik het gewoon moest doen en dat het dom was om niet te doen, in plaats van mij gerust te stellen.
Je moet voor jezelf de drempel zo laag zien te krijgen dat je er heengaat en de behandeling zonder paniek kan ondergaan, en daarna ook nog terugdurft voor de andere kant. De een doet dat met een pilletje, de ander neemt iemand mee, weer een ander doet ontspanningsoefeningen, voor mij helpt het om te bidden... als je denkt dat het voor jou helpt om je minder gespannen te voelen, moet je het vooral doen. En misschien valt het mee en durf je de andere kant zonder pilletje. Je schoonmoeder heeft makkelijk praten, jij moet die stoel in, niet zij. En niemand heeft er wat aan als je geen pil neemt omdat zij dat belachelijk vindt en voor jou vervolgens de drempel te hoog is en je niet meer durft...
di, 05/26/2009 - 12:42 Permalink
Persephone

Inderdaad, het is beter dat iemand je gerust stelt dan dat iemand je belachelijk maakt en zegt 'dat je jezelf er maar overheen moet zetten'

Ik hoor me niet eens druk te maken over wat zij ervan vind.. mijn vriend is het (helaas) met haar eens.. dat is hij normaal nooit maar hij heeft ook (vrijwel) geen angsten.. Hun snappen het gewoon niet. :-?

Ik neem gewoon een pilletje, en ik zeg gewoon niks tegen mijn schoonmoeder zodat ik ook geen *** reacties krijg...

Ik laat jullie nog weten hoe het af is gelopen.. Ik moet vandaag over 2 weken.. :cry:
wo, 05/27/2009 - 09:25 Permalink
jakkie

Altijd jammer als mensen er niets van snappen. Niet verder uitleggen, jezelf verantwoorden of verdedigen maar op je eigen gevoel afgaan.
Ik ben het helemaal met Hanneke eens.
Leg de drempel laag voor jezelf, een ander kan het niet doen voor je.
Als jij denkt dat je ontspannen bent met een pilletje....doen!
Ik heb vorig van de huisarts valium gekregen omdat er een kies uit moest. Een uur van te voren innemen en dan lig je een stuk relaxter in de stoel.
Die pil is mij zo goed bevallen dat ik me niet meer laat behandelen zonder een pilletje. Dat wil niet zeggen dat ik bij elke scheet een pil neem maar wel voor trekken en lang boren of wkb.
Zoals Hanneke al zei......ik leg de drempel lekker laag.
Succes en slik ze
wo, 05/27/2009 - 13:12 Permalink
Persephone

Haha daar moest ik toch wel ff van hard op lachen :p

Ik heb gister mijn pillen gehaald, het is oxazepam.. ik heb daar al wat dingetjes over gelezen, ik hoop dat het ook in combinatie kan met een pijnstiller voor als m'n kies er eenmaal uit is.. daar ga ik nog even voor informeren.

Ik mocht ook maar 'een half pilletje' voordat ik naar de kaakchirurg toe ging want met een hele zou ik helemaal van de wereld zijn had de dokter het over.. Ik heb er iig een goed gevoel bij!


Iets anders,
Gister moest ik iemand naar huis brengen in mijn rijles, zijn verstandskiezen zijn er *toevallig* net uitgehaald, en bij hem was het dus helemaal verkeerd gegaan.. ze deden er een uur over, en hij vertelde dat het net een slachtpartij was.. hij zou er nog 2 weken last van hebben en daarna werd hij 'geopereerd' om alles weer een beetje goed te maken.. Toen ik vroeg bij welke kaakchirurg hij zn verstandskies had laten trekken zei hij helaas dat hij naar het Hoornse ziekenhuis toe was.... en jep.. daar moet ik dus ook naartoe.

*Diepe zucht*
Het komt goed.. :o ..?
do, 05/28/2009 - 12:39 Permalink
scaredycat

Je moet je niet laten kisten door 1 zo'n verhaal, want daar staan HONDERDEN
verhalen tegenover waarbij het goed gaat. Alleen DIE mensen hoor je niet!!!

Er zijn afgelopen week ook weer een paar mensen gestorven in een
auto-ongeluk, maar dat is geen reden te stoppen met je rijlessen!

Volgens mij komt het goed. :smt006
do, 05/28/2009 - 19:14 Permalink
zsera

Laat je niet uit je lood slaan door zo 1 verhaal hoor ..
mijn wijsheidstanden zijn eruit (moést omdat ik een beugel heb gehad en die tanden niet recht zouden komen etc :smt013 ) gehaald en bij mij ging het wél gewoon goed ..
nog enkele dagen met hamsterwangen rondgelopen maar verder geen problemen gehad.. dus ik zu zeggen ga ervoor ! :)
ma, 06/01/2009 - 16:47 Permalink
Kleine zus

Hoi,

Nou... om te beginnen moet je je A: inderdaad helemaal niets aantrekken van je schoonmoeder en B: je niet uit het veld laten slaan door gruwelverhalen van anderen. Bedenk dat elk mens (los van het technische verhaal) angst en pijn anders ervaart. Ik heb twee jaar geleden mijn ogen laten laseren; was als de dood, maar hoorde van de één dat je niks voelt, van de ander dat het vreselijk was. Ik weet nu dat het een nagenoeg pijnloze behandeling is, en diegene die het vreselijk vond, voelde niet echt pijn, maar meer dat er "iets" bij haar werd gedaan. Dus dat is één.
Ik ben een ervaringsdeskundige op het gebied van het krijgen van verdovingen. Geloof me, sinds dat mijn tandarts mij mijn eerste verdoving gaf, ga ik fluitend naar 'm toe. Om te beginnen heb ik nog nooit de spuit gezien (dat is voor de meesten ook al angstig genoeg) en al helemaal niet gevoeld. Heb je jezelf per ongeluk wel eens gesneden met een mes? Is honderd keer zo erg. Ik zal niet zeggen dat je niets voelt van het krijgen van een verdoving, maar hoe ik het ervaar, is het niet echt pijnlijk. Om een beetje het gevoel van een verdoving te krijgen, moet je je kaak eens stevig beetpakken en je wijsvinger krachtig in je mond tegen je tandvlees aanduwen, daar waar je tandvlees overgaat in je wang. Je kaak wordt door de tandarts beetgepakt en die moet een beetje tegendruk geven (en ervoor zorgen dat je je hoofd niet terugtrekt, want dat maakt het alleen maar erger en dat hoeft echt niet) en dat duwen tegen je tandvlees: dat is hoe ik de eigenlijke injectie voel. Ik heb nog nooit een prikje of een steekje gevoeld.
Wat betreft je wens om alles in één keer eruit te halen: geloof me, dat wil je niet. Je wilt op een gegeven moment ook weer iets kunnen eten, al dan niet vloeibaar, en dan is het toch wel fijn dat je één getrokken kant hebt (want daar moet je je voedsel even bij uit de buurt houden uiteraard) en één kant die het gewoon nog "doet". Je krijgt gewoon weer honger hoor, dus één goede kant in je mond overhouden is dan toch wel prettig... :smt003 Bij mij moest ook alles er uit: 2 links (onder en boven) en 2 rechts (idem). De eerste keer ging de ene kant, zes weken later de andere. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik de eerste keer het advies van de kaakchirurg niet heb opgevolgd: ik liet de watjes te lang in de gaten in mijn tandvlees zitten. Ik had ze er tegen de avond uit moeten halen, durfde ik niet (want ik ben bang voor bloed) en ben daardoor bijna een week uit de roulatie geweest. Zes weken later heb ik ze er wel 's avonds uitgehaald en wat denk je? Even bloeden en na ongeveer een half uurtje hield het op. Was binnen no-time weer op de been en voelde me ook kiplekker.
Dus als ik een tip mag geven: probeer te ontspannen (hoe moeilijk dat ook klinkt), stribbel niet tegen op het moment van de verdoving (het is ECHT NIET nodig, geloof me) en volg de instructies van de kaakchirurg op. Dan heb je al heel wat gewonnen. Enne... haal lekkere soepjes in huis, aardappelpuree, ijs desnoods (lekker eerst een beetje laten smelten), dingen die je door een rietje naar binnen kunt werken, kortom: alles waar je niet op hoeft te kauwen en laat je vooral lekker in de watten leggen... :wink:

Succes!
ma, 06/01/2009 - 23:10 Permalink
Persephone

Heel erg bedankt voor je verhaal. :) Heel veel mensen hebben inderdaad al gezegd dat ik rustig moet blijven, ik hoop ook dat ik dat kan en niet in paniek raak zodra ik een spuit zie of zodra ik weet 'nu gaat hij die prik er in doen'..

Het was me een tijdje gelukt om er rustig onder te blijven.. maar nu ik weet dat het volgende week woensdag is, zit ik mezelf alweer op te eten.. Ik heb weer elke dag nachtmerries dat mijn tanden eruit vallen of dat de kaakchirurg geen begrip toont voor mijn angst en die spuit er gewoon in duwt..

Ik ben behoorlijk kleinzerig al zeg ik het zelf.. dus ik weet dat ik het ga voelen.. en ik probeer het ook gewoon te accepteren dat dit gewoon het beste is. (Wat klinkt dit toch dramatisch maar zo moet ik het echt zien :S) Ik voel me ook echt een vreselijke aansteller.. Maar zo is de 1 vreselijk bang voor spinnen terwijl jij 4000 keer groter bent en de ander bang voor pijn..

Het hielp me iig al wel veel dat je zei wat een kaakchirug precies doet (je kaak beetpakken etc), zo krijg ik toch een beetje een idee wat hij precies doet..

Krijg je met een verdoving maar 1 prik of krijg je er meerdere? Want dat vroeg ik me ook af.. ik moet dus mijn onderste 2 verstandskiezen laten trekken, en ik verwacht dat hij de rechterkant eerst doet.. Waar krijg ik die spuit dan precies?... Krijg ik die in mijn wang, of in mijn tandvlees onder mijn verstandskies?

En haha, ik heb met mijn vriend afgesproken dat hij me trakteerd op heel veel ijs als het voorbij is ;) Dus dat zit wel goed :smt005
di, 06/02/2009 - 15:30 Permalink
Kleine zus

Okee… ik moet er eerlijk gezegd even bij vermelden dat de kaakchirurg voor mij alweer een jaar of 17 achter me ligt, dus wat ik vertelde van de verdovingen, sloeg meer op het verdoven bij de gewone tandarts die me aan een kies ging helpen. Wat ik nog wel weet van de kaakchirurg is dat ik een groene lap over me heen kreeg (net als in een operatiekamer) en volgens mij ging het verdoven op precies dezelfde wijze als bij de tandarts. Het feit dat er iets getrokken gaat worden is natuurlijk wel even iets anders, dus volgens mij krijg je meerdere prikken en zal de dosering ongetwijfeld hoger zij dan bij een huis, tuin en keukenklus zoals het boren in een kies. (En da’s maar goed ook, want je wilt niet getrokken worden zonder verdoving). Bij de gewone tandarts gebeurt dat trouwens ook wel hoor, dat ie op meerdere plekken prikt. Maar hij zit dan al met de spuit in je mond en prikt dan gewoon op twee plekken ofzo. (Ik ben natuurlijk geen tandarts he? ;) ) Als je bang bent om de spuit te gaan zien, kijk dan omhoog, van de tandarts af.
Normaal geproken word je tussen je wang en je tandvlees geprikt, maar omdat ie er uit gaat, neem ik aan dat je ook aan de binnenzijde van je kaak verdoofd gaat worden.
Bedenk als je de verdoving krijgt: het is voor een goed doel: ik voel er straks minder van. Misschien dat dat helpt. Vergis je niet: je voelt wel iets, maar je voelt geen pijn. Die kies moet er met kracht uitgehaald worden, dus er zal aan je hoofd gesjort worden, en (misschien vind je het niet leuk dat ik dit vertel, maar ik denk wel dat je het beter van tevoren kunt weten): je hoort ook het één en ander: het kraakt behoorlijk. Laat je er niet door afschrikken. Het kan behoorlijk beangstigend overkomen, dat weet ik uit ervaring. Maar nogmaals: het is voor het goede doel. En denk vooral aan dat ijs als je er ligt…
Vertel alsjeblieft wel van tevoren dat je erg bang bent: de tandartsen van tegenwoordig (en ik neem aan de kaakchirurgen ook) zijn echt geen boemannen meer en je hoeft je nergens voor te schamen hoor. Ik, de meest koele kikker wat tandartsen betreft, was voor de kaakchirurg ook behoorlijk nerveus toendertijd.
Wees voorbereid, stel vragen, geef aan dat je angstig bent, en probeer toch zoveel mogelijk te ontspannen (raar he?), want als je tegenstribbelt, maak je het jezelf alleen maar lastiger.
Ik spreek alleen uit mijn eigen ervaring: maar ook hiervoor geldt: bij iedereen loopt het anders hoor. Voor hetzelfde geld valt het bij jou pijnlijker uit dan bij mij, maar aan de andere kant: misschien valt het bij jou ook wel 100% mee in vergelijking met mijn verhaal. Kan natuurlijk ook, hè?

In elk geval heel veel sterkte en laat even weten hoe het gegaan is.

:wink:
do, 06/04/2009 - 23:38 Permalink
Persephone

Ik neem dan zoiezo muziek mee zodat ik dat gekraak niet hoor en ik kijk gewoon naar mijn vriend als ze gaan prikken... Dan ben ik tenminste afgeleid..

Ugh... nog 2 dagen.. heb al dagen lang amper geslapen en ik heb gewoon koppijn van de stress.. ik ben zo blij dat ik een kalmeringspilletje mee heb gekregen die ik woensdag ochtend meteen inneem...

Maar ze zeggen ook dat voordat je verstandskies eruit word gehaald, je een ibruprofen 600 mg moet nemen.. maar dan heb ik straks dus een mix tussen oxazepam, ibruprofen & de verdoving. Kan dat wel? :smt017

Ik laat jullie zeker weten hoe het was.. ik kan niet wachten tot ik het kan vertellen want dan is het tenminste voorbij, haha.

Woensdag om 2 uur is de afspraak..... Hoelang duurt het eigenlijk? Ik hoop kort....
ma, 06/08/2009 - 11:08 Permalink
1Hanneke

Ik twijfel nog om muziek mee te nemen... het leidt wel mooi af, maar van de andere kant kan dan niet iemand tegen me praten om me gerust te stellen en uit te leggen wat er gebeurd... Denk dat ik hem wel meeneem maar terplekke beslis of ik hem opzet 8)
Oxazepam, Ibuprofen en verdoving gaat prima samen hoor. Sommige pijnstillers als aspirine maken dat je bloed minder snel stolt, dus das niet handig om te nemen, maar Ibuprofen heeft dat niet. (echte aspirine dus, we noemen paracetamol vaak asprientje maar dat is het eigenlijk niet, paracetamol mag ook gewoon) Ik dacht om een 400mg met een paracetamol van tevoren te nemen ofzo... 600mg krijg je volgens mij ook alleen op recept. Het is zoiezo goed om de pijn voor te zijn, als je pas gaat slikken wanneer het pijn gaat doen, is het effect een stuk minder. Ze zeggen vaak pijnstiller nemen na de ingreep, voor de verdoving is uitgewerkt, maar ik weet niet of ik met zo'n halve verdoving wel een pil wegkrijg haha.
Hoelang het duurt hangt nogal af van hoe de wortels zitten en of ze vrij liggen enzo. Varieert volgens mij van 1,5 seconde tot een half uur...
heeeeeeel veel succes woensdag en probeer nog ff een beetje goed te slapen :wink:
ma, 06/08/2009 - 19:04 Permalink
jakkie

Hey Pers

Heel veel succes a.s woensdag. Ik zal aan je denken.
Even een paar tipjes: de kaakchirurg heeft dit al duizenden keren gedaan maar jij niet.
Probeer de regie voor een gedeelte in handen te houden.
Je hoeft je niet voor 100% over te leveren aan een KC. Jij hebt ook inspraak.
Die tijd om jou op je gemak te stellen is ook belangrijk.Die tijd mag je ook best nemen. (geen uren)
Spreek af dat als je je vinger opsteekt (als jij een pauze wil)dat de KC ook even stopt.
Muziek is prima.....dan let je ook niet op alles en gaat de tijd sneller.....concentreer je dan wel op de muziek en niet op de KC.
Als die jou iets wil vragen dan tikt ie wel op je schouder.
Doe bij de verdoving niet al te wijd je mond open maar half. Zo is je wang ook meer ontspannen. De KC pakt dan je wang en zet de verdoving.Mocht de mond verder open moeten dan zegt hij of zij dat wel.
Probeer van te voren wel iets te eten, direct na de KC zal dat misschien moeilijker gaan.

Hoeveel oxazepammetjes heb je gekregen?
Oxazepam en ibu gaat prima samen.

Succes en ik hoop dat je kunt slapen.

Groetjes
ma, 06/08/2009 - 20:39 Permalink
Persephone

Ik heb 3 pilletjes oxazepam gekregen, 1tje voor vanavond, en ik moest voordat ik naar de kaakchirurg ga een halve innemen, want als ik een hele in zou nemen zou ik "van de wereld zijn"..

Ibruprofen 600mg krijg je idd alleen maar op recept, en dat heb ik gekregen toen ik zei dat ik naar de KC toe ging.. dit neem ik van te voren dan ook maar in..

Ik zal het onthouden dat ik m'n mond niet helemaal open doe.. idd, als hij wilt dat ik em verder open doe dan hoor ik dat wel... en ik neem zoiezo muziek mee, en dan beslis ik daar of ik het op doe..

Vanacht heb ik iig bagger geslapen.. vanavond helpt dat oxazepammetje me vast wel... ik kan niet geloven dat het morgen al is :s Ik voel me vreselijk zenuwachtig maar heb ook het idee dat het heel ver weg is.. maar ik zit er morgen toch echt wel..

Ik laat jullie nog weten hoe het ging... :smt010
di, 06/09/2009 - 13:31 Permalink
jakkie

Ik hoop dat je een beetje kunt slapen. Ik ben heel benieuwd hoe het is gegaan en of de pilletjes hebben geholpen. Mochten de zenuwen morgen door je lijf gieren dan kan een hele oxa ook geen kwaad. Niet dat ik je aan de pillen wil helpen maar ik weet wat zenuwen zijn.

Sterkte en hopelijk lach je morgenavond weer omdat het erop zit. :lol:
di, 06/09/2009 - 21:48 Permalink
Persephone

Ervaring:

Ik ben echt HEEL blij dat het erop zit.. dit was zeker niet de leukste ervaring van mijn leven.. Ik kwam al zeer zenuwachtig de wachtkamer binnen.. Moest een lijstje invullen en meelopen met een mevrouw om foto's te maken.. Terwijl ik op de stoel zat om alleen maar foto's te maken begon ik eigenlijk al een beetje te panieken en te huilen.. Ze stelde me gerust en zei dat er straks allemaal werd uitgelegd wat er ging gebeuren.. Toen moest ik nog een kwartier in de wachtkamer wachten (Geloof me, dat was echt alsof je jaren moest wachten :-?) Daarna werd ik naar binnen geroepen.. Ze vertelde me wat ze precies gingen doen, hoe ik moest doen (rustig door mijn neus ademhalen etc) Mijn vriend mocht voor me zitten en hield mijn hand vast..

Toen kwam het.. ik lag in die stoel.. en hij pakte de verdoving.. Ik begon helemaal te flippen.. ik kon niet meer rustig in die stoel zitten en begon hysterisch te huilen en te trillen.. Ze moesten me weer kalmeren (Ik schaamde me dood :() Daarna konden ze me de 3 gevreesde spuiten geven.. de 1e 2 vielen echt heel erg mee! Daarna zei hij bij de 3e (Deze moest onder mijn tong) "Deze voel je niet", nou, dat was echt de vreselijkste van allemaal.. :S Ik voelde hem hardstikke goed en duurde naar mijn mening veels te lang!

Daarna gingen ze dus testen of de verdoving goed werkte.. blijkbaar niet.. spuitje erbij.. deze voelde ik gelukkig niet.. Toen gingen ze aan de slag.. je hoorde allemaal geluiden (Ik had besloten mijn mp3 speler niet op te doen zodat ik niet voor verrassingen stond.. ze vertelde me elk moment wat ze deden), tijdens dat ze mijn kies in 2e wouden boren voelde ik pijn.. Kreeg ik dus een spuitje IN mijn kies, dit deed ook wel pijn.. daarna was het enorm trekken en duwen.. en toen had hij 3 stukjes kies eruit gehaald en was ik klaar :)

Al met al was het heel erg meegevallen.. Ik zat onwijs te trillen in die stoel en heb de hele behandeling mijn vriend zn hand kapot geknepen en mijn ogen dichtgehouden..

In Augustus moet ik voor de 2e keer en ik denk dat ik nu zeker wel een stuk beter kan slapen!

Nu wacht ik tot de verdoving is uitgewerkt, ik zit nu een lekker ijsje te eten maar dat gaat heel moeilijk haha.

Ik wil iedereen bedanken voor hun reacties, het heeft me echt geholpen :)
wo, 06/10/2009 - 16:13 Permalink
jakkie

Fijn dat het achteraf is meegevallen.
Hey.....en ondanks het trillen en bibberen en huilen.....je bent niet flauw gevallen of weggelopen en het belangrijkste......het is KLAAR.

Goed gedaan !!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Geniet van je ijsje en slaap lekker straks.
wo, 06/10/2009 - 22:45 Permalink
Persephone

Geloof me, als m'n vriend er niet was, was ik echt de wachtkamer uitgerend.. Hij hield me echt sterk.. Ik was zo blij dat ik iemand bij me had en die me vasthield. Denk niet dat ik ooit zo bang was als gister..

Het maakt gewoon zoveel indruk op je, terwijl je niks voelt. Achteraf dacht ik echt 'Ohh.. het zit er op :D'

Nu zit ik alleen nog met een dikke kaak en nog wat napijn, maar het valt wel mee :)

Gelukkig haha.
do, 06/11/2009 - 13:03 Permalink
1Hanneke

Gelukkig dat je het gehad hebt he :D
Vind het toch erg moedig van je, ook al was je erg bang, je hebt het toch gedaan!
Gelukkig valt de napijn ook mee.
Ik heb gelukkig een vriendin gevonden die meegaat om me bij te staan :roll: Erg fijn om op zulke momenten iemand bij je te hebben. Ik moet ineens denken dat ooit amandelen eruit moesten, was toen 13, en dat ze me nog een kwartier ofzo buiten de operatiekamer in mijn eentje in mn bed hebben laten staan, en dat ik toen echt bijna weggelopen ben hahaha.
do, 06/11/2009 - 21:12 Permalink
Persephone

Haha begrijpelijk, het is ook gewoon eng.. Het maakt zo veel indruk.

Mijn hele wang is nu wel vreselijk dik en blauw.. Ik hoop dat dit snel overgaat want ik werk namelijk in een supermarkt als kassiere en op de afdeling bloemen en planten.. dus ik moet de hele dag praten.. Maar als ik nu al een kwartiertje praat krijg ik al een vieze bloedsmaak in mijn mond..

Ben blij als deze rotzooi voorbij is. :p
vr, 06/12/2009 - 12:43 Permalink
Persephone

Ben ondertussen voor de 2e keer ook geweest, ik werd weer bijgespoten omdat de verdoving wéér niet goed werkte of snel uitgewerkt was.

Dit keer had ik wel iets meer napijn maar ik was niet meer zo zenuwachtig als de 1e keer, ik heb dit keer zelfs de hand van m'n vriend niet vast gehouden, hij was er wel bij maar voor mijn gevoel heb ik het toch 'alleen' gedaan.

Ben toch wel een beetje trots op mezelf. :oops:
wo, 09/09/2009 - 16:29 Permalink
sterredag

Ik wil echt niemand bang maken ofzo hoor, maar ben eigenlijk wel verbaasd om hier te lezen over dat die verdoving echt geen pijn doet.

Ik heb dan misschien slechte ervaringen met de verdoving ofzo, maar de verdoving is juist datgene waar ik bang voor bent, omdat ik weet dat als het verdoofd is, dan is er ook geen pijn meer (meestal dan in ieder geval, want laatst kwam ik erachter dat die vlieger ook niet helemaal op gaat)

En als mensen zeggen, het valt wel mee, het doet echt geen pijn, en het blijkt dan toch pijn te doen, dat maakt het alleen nog maar nog erger. HET doet WEL pijn!!!

Lichtpuntje niet altijd heel erg. Ik heb ondertussen geleerd dat de meeste pijn komt door het inspuiten van de verdoving (en niet van het prikje zelf) toen ik daarachter kwam heb ik elke verdoving, elke tandarts gezegd dat ze langzaam de verdoving moeten inspuiten. En inderdaad dat scheelt drie kwart van de pijn.

Ook een keer een verdoving in mijn gehemelte gehad, nou die deed zo'n pijn dat de tranen in mijn ogen sprongen en dat ik 2 weken later nog precies kon aanwijzen waar dat prikje erin gegaan was. Toen bij mij mijn bovenste verstandskies getrokken moest worden was ik dus als de doods, vanwege die prik in mijn gehemelte, maar bij de kaakchirurg viel het uiteindelijk wel mee.

Ik weet ook bij mezelf als ik denk dat het heel erg is, kan het alleen maar meevallen. Als ik bij mezelf denk, het valt wel mee, dan is de praktijk altijd erger. Dus soms denk ik, laat mij nou maar bang zijn, want dan kan het alleen maar meevallen.

En echt waar verdovingen geen pijn??? Dat licht geheel aan de tandarts en hoe deze ermee om gaat, dus het hoeft niet, maar als het wel zo is, instructueer je tandarts, of zoek een ander.
do, 09/17/2009 - 09:25 Permalink
pet

Hallo sterredag,

Ga proberen een tandarts te vinden en probeer de angst niet op je zoontje van 4 over te laten gaan anders kan er misschien beter iemand anders met je zoontje mee gaan.

De verdoving is niet fijn maar doet bij mij nooit zeer.
De rest van de angst is het kokhalzen bij mij omdat heel je mond voor een gaatje te maken vol gepropt wordt met watten en zo nou daar kan ik niet tegen.

ik ga vandaag voor de behandeling en ben ook ontzettend zenuwachtig maar als ik niet ga dan ben ik al mijn tanden zo kwijt het is echt noodzakelijk dat er iets aan gedaan wordt.

maar ben er niet blij mee om te moeten.

Groetjes
do, 09/17/2009 - 09:53 Permalink
sterredag

Helaas, dat wordt hem niet... die zitten waar ik al gezeten heb zeg maar. :(

Maar je hoort vaak over angsttandartsen (waar je dan ook doorverwijzing voor nodig heb??) maar ik kan dus nergens vinden hoe je die echt vindt.

Een nieuwe tandarts vinden vind ik dus heel eng dus als er mensen zijn die hier echt goede ervaringen hebben met zo'n tandarts op Rotterdam-Zuid, ik hou me aanbevolen. Dan heb ik het dus niet over tips uit zo'n lijstje, maar echt eigen ervaring.
za, 09/19/2009 - 12:08 Permalink
Nietbang

Een goede tandarts lacht je niet uit als je vraagt om de kinderverdoving, waarbij eerst je tandvlees wordt verdoofd middels een watje met verdovingsspul erop, en hierna met kleine prikjes het tandvlees voorverdoofd, en daarna wat dieper, dan voel je dus niets van de verdoving.
Het kan, maar men moet wel mee willen werken.
Dat ligt dus puur aan de tandarts zelf.

Kan me zo boos maken om tandartsen die maar gewoon even snel een verdoving plaatsen bij angstige mensen en kinderen, omdat ze te weinig tijd hebben.
Dan maak je maar tijd wat is beter?
Jarenlang angstige mensen in je stoel of mensen die het wel aan willen gaan?
ma, 11/30/2009 - 10:10 Permalink
Nintey

het is nu 17:21 en om 18:00 heb ik een afspraak om een gaatje te dichten. ik zal je laten weten hoe het is... ik heb net zoals jij de vorige weken niet kunnen slapen en altijd in stress geleefd. Nu dus adrenaline... Ik ga dus nu :smt001 ik laat iets weten
vr, 03/19/2010 - 17:20 Permalink
Nintey

Ben terug :P alle stress die ik had was echt overbodig. van de verdoving zelf voel je niks behalve wat vloeistof op je wang. van de boor ofzo voel je alleen maar wat trillingen, en de stress elke keer als hij iets nieuw neemt.
mijn advies: - zeg dat je erg bang bent, dan is hij voorzichtiger
- kies een tandarts die je vertrouwt
- neem een mp3 speler mee of vraag de tandarts muziek op te zetten, dat vermindert de stress.
Je voelt echt helemaal niets =)
vr, 03/19/2010 - 19:16 Permalink